Travel Tips : Cara Beri Tip Ikut Negara - blog.iamfuzy™

blog.iamfuzy™

Content Writer~Freelance Writer~Reviewer~Bibliophile~Spectator-

27 September 2019

Travel Tips : Cara Beri Tip Ikut Negara

Travel Tips : Cara Beri Tip Ikut Negara | Pasti ramai yang pernah mengalami situasi tak tahu nak bagi tips atau tidak bila melancong ke luar negara kan dan malahan ada bell boy seakan menunggu sesuatu setelah menghantar bagasi kita ke bilik..tak kan kita buat tak tahun saja kan. Ada juga dimana kita tak pasti nak bagi berapa tip untuk setiap perkhidmatan yang disediakan umpamanya di restoran, bell boy, teksi mahupun kepada pemandu pelancong.

Semoga info dibawah membantu bila kita merangka untuk bercuti ke luar negara


Nota:
Dengan pengalaman sebagai travel agent, saya akan pastikan tips kepada pemandu pelancong, pemandu bas, porter dll diambil kira dan sebab itu kalau sesiapa membeli pakej percutian dari sesebuah travel agency, harganya mesti dikatakan mahal kan tapi kita tak perlu sebab kita boleh menikmati percutian dengan tenang.

psst..saya tak nak cerita pasal kes ditipu dan menipu. Ni cuma perkongsian yang boleh digunapakai, kalau nak dan kalau tak nak, terpulang

Tidak banyak destinasi yang disenaraikan tapi ini adalah destinasi kegemaran rakyat Malaysia.


Jakarta

Restoran : Caj perkhidmatan 10 peratus dikenakan dikebanyakkan restoran atau kafe.  Di restoran biasa anda boleh meninggalkan Rp5000 atau lebih Rp1000 jika servisnya lebih bagus

Pembawa beg : Beberapa ratus rupiah untuk satu bag sudah memadai

Teksi : Kebanyakan pemandu membundarkan tambang kepada 500 rupiah terhampir.  Jangan layan tambahan lebih Rp1000


Manila
Tip adalah kelaziman dengan nilai kurang daripada 10 peratus akan menyebabkan anda boleh kehilangan layanan istimewa

Restoran : walaupun caj perkhidmatan sudah dikenakan, anda boleh meninggalkan antara 5 dan 10 peratus ersama denga bil

Pembawa bag: Perkhidmatan di hotel utama adalah amat baik dan perlu diberikan 20 peso untuk setiap beg

Teksi : Majoriti teksi menggunakan meter tetapi anda boleh membundarkan tambang kepada lima peso terdekat


Seoul
Tip bukan budaya Korea kerana lazimnya caj perkhidmatan sudah dimasukkan ke dalam bil keseluruhan.

Restoran : Jika kita berada di restoran Korea, kita tak perlu buat bayaran tambahan bagaimanapun restoran Itali mungkin memerlukan 10 peratus tambahan daripada bil sebagai nilai tip

Pembawa beg :Kadar antara 500 dan 1000 won untuk setipa beg adalah kadar standard di penginapan antarabangsa

Teksi : Pemandu tidak mengharapkan tip tetatpi tiada halangan untuk memberi


Singapore
Pemberian tip tidak dibenarkan dan sama sekali tidak digalakkan di Singapura

Restoran : Caj perkhidmatan 1-0 peratus sudah dimasukkan ke dalam bil

Pembawa beg : Pekerja hotel bagaimanapun boleh diberikan tip.  Sebagai panduan umum SGD1 layak diberikan untuk pembawa beg

Teksi : Pemandu tidak mengharapkan tip, tetapi tidak menolak jika diberikan lebh


Taipei
Seperti Jepun atau China, Taiwan tidak mengamalkan pemberian tip

Restoran : Tip tidak diharapkan namun boleh diberi di berberapa rstoran makanan Barat

Pembawa beg : NT50 memandai tetapi pekerjanya tidaka terasa jika tidak menerima tip

Teksi : Tiada tip juga tetap anda boleh membundarkan tambang kepada NT5 terhampir untuk mengelak baki duit kecil.


Nota : sumber - keratan akhbar


5 comments:

  1. Menarik... Kalau ada xtra duit, apa salahnya bagi tip ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju! Tambah last day tu, tetiba ada lebih mata wang negara tu apa salahnya bagi je. kalau simpan pun belum tentu pegi lagi tmpat tu. mmg la boleh simpan. tpi apa salahnya anggap sedekah

      Delete
  2. This is a good tips sebab I believe masih ramai yang tak tau pasal ni, like me hehe

    ReplyDelete
  3. Boleh jer bg tip sbb diaorg dh tlg permudahkan urusan kita..tq kak share ttg tips ni ..

    ReplyDelete
  4. pernah baca yang ada negara penduduknya akan rasa terhina kalau dapat tip. Dah lupa negara mana. Adeh

    ReplyDelete

terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat
dihargai!

kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!