11/01/2019 - 12/01/2019 - blog.iamfuzy™

30 November 2019

TGV Toppen JB Offers New Level Of Cinematic Experience

November 30, 2019
TGV Toppen JB Offers New Level Of Cinematic Experience
TGV Toppen JB Offers New Level Of Cinematic Experience | Bet that all movie goers will be amazed with the new level of cinematic experience offering by the TGV new flagship  in Toppen JB.  The seats is so comfy and make you wanna stay longer, and I just don't get enough of it!

Check out my youtube as I experienced the outlet on 13 November 2019, the facilities and be among the first to enjoy and watch the Charlie Angels movie here. Well of course no video are allowed during the screening.

Check my entry here on Toppen JB

Cinema Foyer
Cinema Foyer


New Halls, New Experiences
Playing host to many new specialty hall concepts, patrons at this new TGV will be in for a treat as they experience cinema at its finest. Starting with the largest FLEXOUND installation in the world and the first FLEXOUND hall in Southeast Asia. Customers will experience customised seats with embedded speakers which deliver true personal immersion through improved clarity of dialogue, tactile sensory effects and perfect sound quality independent of seat location. Viewers will experience the enhanced audio immersion of FLEXOUND throughout the whole movie without the need for extra wearable accessories.

Flexound Hall
Flexound Seats
Bigger is definitely better with our brand new Infinity hall which offers a heart-pounding cinematic experience that combines the power of outstanding visuals together with breath-taking sound. This hall offers TGV’s Premium Large Format screen powered by Christie’s RGB 4K laser projector that delivers unparalleled visuals together with Dolby Atmos, an immersive audio technology which transports you into the story with moving audio that fills the cinema and flows all around you – even overhead – to deliver the premier sound of entertainment. Motorized recliner seats throughout complete this premium experience.
Family Friendly Seats
Family Friendly Hall


TGV is also bringing the ever popular Family Friendly Hall — with an adjoining playroom concept from Central i-City to Toppen JB as well! Kids will be able to enjoy fun activities in the new playroom at this location with the fun factor extended into the hall with multiple seating choices for every taste. Parents can also rest assured that their moments with their kids within these areas are well protected by Medklinn Purifier which is uniquely engineered to sterilise air and surfaces safely and naturally. This means 99.9% of all known bacteria, viruses and other harmful pollutants are eliminated in TGV’s Family Friendly Hall and the connected playroom.

Infinity Hall

Infinity Hall


TGV is all about elevating personal comfort to make sure viewers get to enjoy their movie in true bliss. In the new Prestige hall, the premium experience is offered in an intimate format offering either the luxury of INDULGE full recliners in the upper deck or compact premium recliners in the lower deck section. In the Deluxe+ halls, customers will be treated to compact premium recliners or plush gliding seats as they immerse themselves in the movie of their
Coke Zone
Coke Zone

Redefining the Cinema-Going Experience
TGV Toppen JB is not only the definitive entertainment destination but a spot to get social as well. The first ever Coke Zone and Sony Interactive Zone will make their debut here which will allow patrons to hang out, get some pictures “for the gram”, surf with our free high speed Wi-Fi and even charge their devices with the charging stations that are available. For those looking for a refined culinary experience, our INDULGE Lounge allows customers to dine in and savour a wide variety of dishes before enjoying their movie. Customers can also opt for the INDULGE seats with in-hall dining services available in the Infinity and Prestige halls.
Indulge Lounge
“We’re inspired by our mission to make the cinema a place of joyful experiences and memorable moments. At TGV Toppen JB, we’ve introduced new concepts, higher standards and the best quality comfort to deliver an environment that is truly unique. We are optimistic that our customers will agree that TGV Toppen JB is a special social and entertainment destination that brings back the magic of going to the movies,” remarked Yeoh Oon Lai, CEO of TGV Cinemas.

Deluxe Hall

Opening Specials
During their opening, TGV offer free moving screening free 1,500 popcorn and open access to the INDULGE Lounge together with welcome drink from 13 November (5pm onwards) till 20 November 2019. Customers are given a taste of true luxury in the new INDULGE Lounge open to all ticket holders where they are can redeem free welcome drink

Premium Glide

Prestige Hall

TGV Cinema doesn't just aim for the norm, but they strive to enhance experiences and enjoyment for all cinema-goers.  From sports to music, sing-along events and even live comedy shows, TGV offers a wide range of compelling content for the whole family.  The opening of Toppen JB is more step forward in a revolution that TGV is spearheading to truly raise the standards of entertainment in Malaysia

For more information, visit www.tgv.com.my or http//bit.ly/TGV-ToppenJB 
Read More

28 November 2019

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

November 28, 2019
Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Makan Sedap Di Restoran Fairway Putrade Allsuites @ RPGC | Orang kata kalau nak pikat hati suami kenalah jaga perut dia dengan makna kena pastikan dia nikmati makanan yang sedap..ehh haha.  Apa pulak relatednya tah tapi kalau dah menginap di hotel yang serba memuaskan hati tapi makanan tu kat situ tak sedap memang akan mengundang rasa tak puas hati kan. 

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Restoran Fairway terletak di Tingkat Satu, Bangunan Utama Royal Perak Golf Club ni pasti buat pengunjung terpesona dengan pemandangan padang golf yang menghijau.  Ruang makan yang cukup luas dan selesa yang boleh menempatkan pengunjung samada di ruangan yang berhawa sejuk atau pun di ruangan terbuka dengan pandangan padang golf yang terbentang cantik.

Di hari kami tiba tu, perut masing-masing dah berkeroncong mana taknya dah lebih jam 12.30 tengahhari kan, jadi sebelum daftar masuk kami melangkah ke sini memandangkan bilik belum habis dikemaskan. Kalau nak ke sini, boleh saja naik buggy yang disediakan atau jalan je kaki dalam kurang 3 minit.

Memandangkan sewaktu kami sampai tu pengunjung memang ramai menjamu selera kerana The Fairway Restaurant ni dibuka bukan untuk tetamu yang menginap atau pemain golf tapi dibuka untuk orang luar (public).   Waktu operasi untuk ala carte ni bermula jam 11 pagi hingga 2 petang dan jam 6 petang hingga 10 malam, jadi menu ala carte menjadi pilihan.  

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
ABC Special ni adalah satu kemestian dicuba kalau kat sini.  Memang puashati dan tak lokek dan pastinya peminat ais kacang akan setuju dengan saya tapi korang jangan tamak tau sebab ais kacang ni kena kongsi berempat tapi kot korang super hebat boleh habiskan sendirian memang tepuk tangan sendiri la ya.

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Nasi goreng kampung buat en suami sebab dia memang orang kampung..hahaa. Bukan sebab tu sebenarnya tapi sebab perut orang lelaki perlu makan sesuatu yang mengenyangkan setelah lelah memandu dari Penang.  Memang besaq portion dia ni kesedapan memang menepati selera en suami dan kami pun tumpang menjamah..tak baik kalau tak habis kan.

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Bila tengok menu memang terliur nak makan Hokkien mee  dan bila sampai jer hidangan ni...mak aihhh punya la besaq plate dia tu. Dek sebab dah lama tak makan habis la jugak dengan yang lelain turut berkongsi. Rasanya memang menepati selera sambil makan boleh krup krap dengan cili api kicap.  Pedas? ais kacang kan ada..hahaa


Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
ni seorang lagi perut nasi..hehe cikapplepie pulak pilih nasi dengan crispy lemon chicken ni.  Lagi sekali kami terkejut sebab portion crispy lemon chicken ni memang boleh dimakan 3-4 orang tu.  Memang sedap dan sangat recommended.


Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Cabonara fettucini pilihan KC Iman dengan portion yang sangat besar ni boleh makan untuk 3 orang tapi kalau yang jenis big eater ni memang boleh la habis.  Not too creamy tapi sedap banget!


Makan Sedap Di Restoran Fairway Putrade Allsuites @ RPGC
Rib Eye Steak pilihan Cik Meya ni memang sedap dan lembut giler.  Memang terasa nak masuk ke dapur tanya apa resepi kesedapan Rib Eye ni..hahaha

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

Sarapan 
Hari kedua kami yang jenis early bird ni sempat bersarapan di The Fairway Restaurant  memandangkan kami akan sangat aktif berjalan terutama dekat Loken dan Gunung Lang. Aktiviti yang kena banyak berjalan ni jadi perut harus diisi supaya ada tenanga..tak gitu?

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Nampak simple tapi korang kena rasa sebab nasi lemak kat sini sebab sambal tumis tu memang terbaik, nasi lemak dia tu wangi dan tidak terlalu lemak (acah takut gemuk hehe). Memang sedap sambal tu tapi kata budak pelayan tu...ada yang lagi sedap tapi tukang masak sambal tu bercuti...ahhh memang nak kena repeat lagi la nii. Lenkali nak bawa bekas tapau...hahaa


Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Mee mamak menjadi pilihan hati saya ni memang sedap cuma lupa nak minta limau kalau tak memang bertambah makan.

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

The Fairway Restaurant ni dah lama beroperasi dan kalau dulu orang dok tertanya kalau orang luar dibenarkan masuk untuk makan disini..memang boleh okay! Tapi harga tu berlainan la dari ahli yang mana para ahli akan mendapat potongan 15% dan kalau nak makan kat sini bagitau jer kat pak guard kat luar tu yang korang nak ke restoran sini.


Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
 
Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC


The Fairway by Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club | 1 Jalan Sultan Azlan Shah, 31400 Ipoh, Perak, Malaysia | Tel : +605-542 6218 | Waktu operasi : 0700 pagi hingga 10.00 malam
Read More

27 November 2019

Resepi Urap Daun Kaduk Simple Dan Sedap

November 27, 2019
Resepi Urap Daun Kaduk Simple Dan Sedap
Ramai yang tidak berapa kenal daun kaduk kan atau ramai yang tersalah anggap antara daun kaduk dengan daun sireh.  Ala jangan risau la sebab saya dulu pun hanya kenal daun sireh sebab mak hanya guna daun kaduk sewaktu membuat nasi ulam di bulan puasa.  Pernah dengar dan tak pernah kenal dengan lebih arif perihal daun kaduk ni sebab memasak bukan my forte hehee.  Tapi sejak berkahwin dan selepas bertahun baru la saya mengenali daun kaduk ni...

Ok daun kaduk ni memang cukup sinonim pada orang Thailand sebab Miang Kam tanpa daun kaduk bukan bernama miang kam kalau guna daun sireh..haha

Resepi Urap Daun Kaduk Simple Dan Sedap


Urap Daun Kaduk - versi 1

Bahan-bahan:
15 helai daun kaduk, dibasuh dan ditoskan
2 helai daun cekur (kalau tak letak pun tak apa)
3 biji limau kasturi

Bahan untuk ditumbuk
10 tangkai cili kering
3 tangkai cili api (kalau tak letak pun tak apa)
5 ulas bawang merah
½ biji kelapa parut, ambil bahagian yang putih


Cara membuatnya :
  • Daun kaduk yang telah ditos kering dihiris halus-halus
  • Tumbuk cili kering hingga halus dan kemudian bawang merah.  Bila sudah lumat, masukkan kelapa parut ditumbuk
  • Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam bekas serta daun kaduk, perahan limau kasturi dan digaul hingga rata dengan garam secukup rasa. 

Kalau suka boleh taburkan beras tumbuk (yang telah disangai) bagi memberi rasa yang lebih umpph!


Urap Daun Kaduk - versi 2

Bahan-bahan:

10 - 15 helai daun kaduk
1 cawan kelapa parut putih
1 gengam ikan bilis, digoreng
Garam secukup rasa

Bahan untuk ditumbuk
5 tangkai cili api
5 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
½ inci belacan dibakar
1 camca udang kering, dibasuh dan ditoskan


Cara membuatnya

  • Daun kaduk dicuci bersih dan ditoskan sampai kering kemudian dihiris halus (ikut kesukaan pun boleh).
  • Gaul bahan yang ditumbuk halus dengan kelapa parut hingga rata.  Masukkan garam secukup rasa dan kemudian masukkan daun kadut yang telah dipotong halus. Masukkan ke dalam kuali dan digoreng sangai (tanpa minyak) selama lebih kurang 2 minit.  Tutup api
  • Masukkan ke dalam bekas dan tabur ikan bilis goreng sebelum dihidangkan bersama nasi panas.


Selamat Mencuba!

Kenali Daun Kaduk
Daun Kaduk atau wild betel leaf, wild pepper lead ni seakan daun sirih sebab tu ada yang panggil sirih tanh, sirih duduk dan banyak lagi.  Selain daun, bahagian batang, kulit dan bijinya pun ada kegunaan dan ianya berasal dari Malaysia, Borneo & Indonesia.

Pokok Kaduk atau nama saintifiknya Piper sarmentosum roxb berasal dari keluarga Piperaceae merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di Asia. Pokok Kaduk adalah tumbuhan herba tumbuh melintang di daratan (terrestrial), tidak berbulu (glabrous) memiliki cabang-cabang panjang yang menjalar (procumbent) berukuran ketinggian 0.3-0.8 m. Keseluruhan bahagian pokok kaduk muda mempunyai debu-debu halus apabila muda, berjantina berasingan (dioecious). Daun kaduk biasa berselang-seli, lembut  dan bentuk jantung (cordate), berwarrna hijau dan bentuknya menyerupai seakan-akan daun sirih tetapi agak berbeza.  Daun bahagian rendah kebiasanya berbentuk bujur telur (ovate), bahagian atas daun agak melonjung bujur atau ovate-oblong, di bahagian pangkal berbentuk membujur hampir lunjung (ovate–cordate). Warna daun hijau gelap dengan batang halus (petiol) berukuran  2.5-5 cm panjang

Pokok kaduk mudah dibezakan melalui cabang  ranting buah yang merentasi tanah tanpa akar yang besar, gempal, berbuah manis bila matang. Buah berry-nya berbentuk bujur dan rasanya manis. Rasa manis dari buah ini sama seperti dengan buah masak berduri Elaeocarpus (Elaeocarpus serrate) . Rasa daun kaduk lebih lembut di banding daun sirih walaupun baunya masih sedikit tajam

Lazimnya, ia dijadikan tanaman hiasan di halaman rumah oleh kebanyakan masyarakat kita malah ramai yang tidak sedar pokok kaduk berfungsi lebih bukan sekadar hiasan atau sebagai ulaman. Ianya mudah dibiak melalui anak benih atau keratan batang. 

Air rebusan dari akar pokok ini dapat melawaskan kencing dan mujarab untuk merawat demam malaria dan bagi melegakan batuk, selsema, sakit pinggang, sakit gigi dan sengal-sengal tulang. 
  • Bagi penggemar makanan Thai pasti cukup mengenali daun kaduk yang dijadikan daun balutan untuk miang-kham, sejenis makanan ringan tradisional, ia juga merupakan salah satu daripada bahan untuk kari Kaeng-khae dari Thailand Utara. 
  • Bagi masyarakat Laos (Laotian cuisine), ia adalah sebahagian daripada ramuan salad. 
  • Dalam masakan Melayu (Malay cuisine), ia diracik untuk dimakan sebagai ulaman, jenis salad orang Melayu dan bagi orang Utara daun kaduk antara ulaman didalam nasi ulam yang dibuat setiap bulan puasa. 

PENGGUNAAN DALAM PERUBATAN TRADISIONAL Daun kaduk diguna dalam ubat-ubatan tradisional di Asia. Analisa kimia menunjukkan daun kaduk mengandungi anti-oksida naringenin. Amides dari buah pokok kaduk didapati mempunyai aktiviti anti-tuberculosis dan anti-plasmodial. Daun kaduk diguna dengan cara meminum jus nya, untuk melegakan gejala malaria dan berkesan untuk merawat demam, batuk, asma, selsema, reumatisme, Keradangan pleura (lapisan paru-paru, apabila pleura parietal terlibat, terasa sakit didada berhubung dgn selaput dada (pleurosy) dan sakit tulang belakang (lumbago).Keseluruhan tumbuhan boleh digunakan untuk merawat demam, membantu penghadaman dan untuk melegakan kesakitan otot. Akar daun kaduk adalah ubat berkesan untuk batuk, asma, Keradangan pleura, lapisan paru-paru dan kulat pada kulit jari kaki (fungoid dermatitis). Ia dikunyah untuk menghentikan kesakitan gigi. Suku Karen di Thailand mengambil daun kaduk sebagai makanan sumber kandungan terbaik tempatan untuk beta karotena dan vitamin C. Daun nya juga digunakan sebagai tonik pencernaan, karminatif, ekspektoran, ejen anti-hyperglycemic dan ejen anti-malaria. Air rebusan dari keseluruhan tumbuhan juga digunakan secara tradisional untuk merawat pesakit kencing manis.

PATI POKOK KADUK DAPAT MENCEGAH KEGEMUKAN Seorang penyelidik Universiti Sains Malaysia (USM) Berjaya menghasilkan pil mencegah kegemukan menggunakan pati pokok kaduk yang tumbuh meliar di hutan. Pensyarah Pusat PengajianSains Farmasi USM, Prof Dr Zhari Ismail, berkata pil yang diberi nama ‘nobesiti’ itu mampu menghalang pembuluh darah merebak keseluruh tisu badan bersama lemak makanan. “Semua lemak yang terkumpul mampu dihalang dengan pengambilan pil ini kerana bahan aktif dalam pati kaduk, ia itu daripada daun, batang, buah dan akarnya mempunyai khasiat tersendiri," Beliau berkata, kajian yang dilakukan sejak 2005 mendapati pengambilan pati pokok kaduk boleh menyekat lemak dalam badan.“Pil itu digunakan sebagai penghalang kepada pembentukan Pembuluh darah baru yang menjadi punca utama obesiti,” Prof Dr Zhari berkata, berbeza produk lain, nobesiti bertujuan menghalang punca utama kegemukan ia itu pembentukan sel lemak dalam badan.

kredit pada  http://herbadantumbuhan.blogspot.com/2012/12/khasiat-daun-kaduk_14.html


Khasiat Daun Kaduk: 
Selain pucuknya yang sering dibuat ulam dan daunnya sebagai penyedap masakan lemak, khasiat lain yang boleh dimanafaatkan terhadapnya adalah merawat; sembelit, sakitgigi, demam malaria, lemah dan sakit dalam tulang Selain daripada 4 penyakit di atas, masalah cacing dalam perut, batuk dan panau turut boleh dirawat. Hanya caranya berbeza.

  1. Melawaskan kencing - Rebus daun kaduk bersama akarnya dan diminum.
  2. Merawat demam Malaria- rebus daun kaduk dan diminum air rebusannya.
  3. Melegakan selsema, sakit pinggang, sakit gigi dan sengal tulang, sembelit- minum air rebusan daun kaduk dan akarnya.


Langkah-langkah merawat ketiga-tiga diatas:
  • Ambil satu dahan pokok kaduk termasuk akarnya.
  • Bersihkan keseluruhan pokok tersebut.
  • Rebus kesemua sehingga mendidih.
  • Biarkan air rebusan tadi menjadi suam.
  • Air rebusan diminum perlahan-lahan.


Cacing Dalam Perut-Mandi dengan air ramasan daun kaduk.
  • Ambil beberapa helai daun kaduk segar.
  • Ramas-ramaskan daun tersebut.
  • Kemudian, campurkan kesemua daun ramasan kedalam sebaldi air. Akhirsekali, siramkan air tersebut keseluruh badan.


Melegakan batuk-Sapu bahagian leher dengan daun yang dikisar halus bersama sedikit air. 
  • Ambil beberapa helai daun kaduk dan bersihkannya.
  • Kisar daun hingga halus dengan mencampur sedikit air.
  • Akhir sekali, sapukan pada bahagian leher.


Panau- Sapu bahagian yang ditumbuhi panau dengan daun kaduk yang ditumbuk lumat.       
  • Ambil beberapa helai daun kaduk.
  • Tumbuk sampai lumat.
  • Kemudian, sapukan pada kawasan tubuh badan yang berpanau.

Sebagai bahan dalam masakan, ulam, kerabu, urap, masak gulai ikan darat dan sebagainya.
Read More

Pembukaan Pusat Beli-Belah Toppen Berlangsung selama 12 Hari dengan Festival #JelesEk

November 27, 2019
Pembukaan Pusat Beli-Belah Toppen Berlangsung selama 12 Hari dengan Festival #JelesEk
Pembukaan Pusat Beli-Belah Toppen Berlangsung selama 12 Hari dengan Festival #JelesEk  | IKEA Southeast Asia baru-baru ini melancarkan pembukaan besar-besaran Pusat Beli-belah Toppen dengan pertunjukan pratonton yang menarik untuk warga Johor dan kawasan sekelilingnya, di mana ia menyasarkan untuk menjadi hab komuniti terbaharu di Tebrau.  Pelbagai aktiviti menyeronokkan turut diadakan termasuklah konsert bersama Joe Flizzow dan Joyce Chu.

Pembukaan Pusat Beli-Belah Toppen Berlangsung selama 12 Hari dengan Festival #JelesEk

           
Dari 13 November hingga 24 November 2019, Pusat Beli-belah Toppen menjemput para pengunjung bersama keluarga dan rakan-rakan untuk menyertai pelbagai aktiviti menyeronokkan seperti bengkel seni, yoga untuk kanak-kanak, melukis wajah dan ber’zumba’ beramai-ramai. Peluncur papan selaju, parkour serta tarian berkumpulan tempatant akan turut menganjurkan pertunjukan dan pertandingan. Orang ramai juga dijemput berkunjung ke kedai- kedai permainan, makanan, sudut fesyen untuk melihat banyak lagi acara menarik yang bakal dinikmati di Toppen kelak.


Pembukaan Pusat Beli-Belah Toppen Berlangsung selama 12 Hari dengan Festival #JelesEk



Festival #JelesEk
Diinspirasikan daripada kempen #JelesEk yang meraikan sifat keperibadian warga Johor yang ikonik, Toppen akan mempersembahkan secara langsung lagu tema #JelesEk pada 16 November 2019, sebagai acara kemuncak festival tersebut. Ia akan menampilkan bintang kelahiran Johor, Joe Flizzow dan Joyce Chu yang telah bekerjasama mencipta video muzik khas untuk Toppen. Lagu tersebut juga digunakan untuk cabaran TikTok #JelesEk. Buat julung kalinya, Toppen serta peneraju utama video pendek mobile ini, mengajak orang ramai untuk menari dan menyanyi (lip-sync) lagu tema tersebut mengikut kreativiti masing-masing. Peserta berpeluang memenangi hadiah-hadiah bernilai RM10,000. Untuk menpergiatkan lagi pertandingan tersebut, Toppen juga telah menyediakan beberapa tempat untuk ber-TikTok untuk para pengunjung. Tambahan lagi, Toppen juga turut dipilih menjadi tuan rumah bagi sambutan tahunan Hari TikTok pada 17 November 2019, yang akan mengumpulkan lebih 80 ‘influencer’ dari serata Malaysia dan Singapura untuk menghasilkan cerita (content) yang kreatif dan menyeronokkan di Toppen. Juga pada 13, 16, 17, 23, dan 24 November 2019, pengunjung diajak untuk menyertai pertandingan mencari harta karun yang dianjurkan oleh TikTok.


Pembukaan Pusat Beli-Belah Toppen Berlangsung selama 12 Hari dengan Festival #JelesEk

The Topp
Tarikan utama di Toppen iaitu The Topp memegang peranan penting di festival ini. Dicipta khas untuk selaras dengan kelompok komuniti yang berbeza-beza, The Topp menjanjikan activiti menarik untuk setiap pelawat. Kepada mereka yang sukakan aksi lasak, pergilah ke zon aktif belia di mana terdapat taman luncur, zon parkour dan tembok untuk aktiviti mendaki manakala mereka yang ingin menjamu selera, terdapat banyak pilihan hidangan tempatan atau antarabangsa di sekitar ruangan al fresco. Di laman luar The Topp juga dibina ruang-ruang interaktif termasuklah gelanggang serbaguna, dewan acara, taman atas bumbung, taman rekreasi air kanak-kanak, panggung wayang dengan konsep terbuka yang pertama dan juga arena e-sports untuk anda meluangkan hari bersama teman dan keluarga tersayang.

Pembukaan Pusat Beli-Belah Toppen Berlangsung selama 12 Hari dengan Festival #JelesEk

“Apabila kami mula membayangkan kewujudan Toppen, kami sedar yang ianya tidak boleh menjadi sekadar pusat beli-belah yang sebanding dengan yang lain. Kami mahu mencipta sebuah tempat pertemuan yang memberi impak positif kepada masyarakat setempat”
“Kami membina Toppen dengan objektif untuk memenuhi keinginan penduduk di sini. Dengan kerjasama pihak berkuasa dan kumpulan komuniti tempatan, kami berusaha sedaya upaya untuk menyerlahkan lagi keunikan Johor. Di Toppen, kami berbangga mempunyai jenama tempatan dan antarabangsa di samping mencipta sebuah hab di mana bakat-bakat dan komuniti kelahiran Johor boleh berkumpul bersama untuk berkongsi minat dan kreativiti masing-masing.” - Christian Roejkjaer, Pengarah Urusan IKEA Southeast Asia

Kemudahan yang Mesra Komuniti
Diterajui oleh IKEA Tebrau, pusat beli-belah berkeluasan 1.25 juta kaki persegi ini menawarkan empat aras untuk anda ‘singgah & riadah’ (retailtainment). Dengan 300 buah premis yang menawarkan dari barangan keperluan rumah seperti Ben’s Independent Grocer (B.I.G.) sehinggalah panggung wayang TGV. Toppen juga telah memperkenalkan lebih 80% jenama baru di Johor seperti The Pantheon, 9 to 9, dan Concept Haus. Pusat membeli-belah terbaru ini juga akan memulakan operasinya di samping 90% penyewanya pada hari yang sama.

Hab terbaharu untuk gaya hidup masa kini ini juga senang dikunjungi melalui kemudahan jalan raya utama, pengangkutan awam dan dilengkapi dengan ruang parkir dua tingkat yang boleh memuatkan lebih 4,600 kenderaan. Toppen diinspirasikan daripada asal usul Scandinavian, yang memaparkan rekaan yang luas dan kemas dengan limpahan cahaya semula jadi dan kehijauan alam, menjadikannya destinasi pilihan untuk dikunjungi.

“Dengan nama seperti Toppen yang bermaksud ‘hebat’ dalam bahasa Sweden ini, membuat kami berazam untuk berusaha sedaya upaya merentasi sempadan dan cabaran. Di samping memahami keinginan masyarakat, kami meraikan setiap pelanggan kami yang unik dengan cara mereka tersendiri. Atas sebab itu juga kami menawarkan perkhidmatan di luar dan dalam talian yang bersesuaian, ringkas dan menepati kehendak setiap pelanggan agar mereka merasai pengalaman membeli-belah yang membuat mereka berasa istimewa dan positif" - Joakim Hogsander, Pengurus Besar Pusat Beli-belah Toppen 

Pusat Beli-belah Toppen merupakan yang ketiga di Malaysia dan keempat di Asia Tenggara dengan teraju utamanya, IKEA. Mengikuti jejak langkah IKEA dan pusat beli-belah yang lain di rantau ini, Toppen kini bersedia untuk menjadi tempat pertemuan utama bagi mencipta pengalaman yang hebat untuk mereka yang datang berkunjung. Ia menyasarkan untuk menarik lebih 15 juta penduduk tempatan dan pelancong menjelang tahun 2020.
Read More

26 November 2019

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Mesej Nutrisi Seimbang Di Seluruh Negara Untuk Melawan Obesiti Kanak-Kanak

November 26, 2019
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Mesej Nutrisi Seimbang Di Seluruh Negara Untuk Melawan Obesiti Kanak-Kanak
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2019 Mesej Nutrisi Seimbang Di Seluruh Negara Untuk Melawan Obesiti Kanak-Kanak | Pernah tak dengar atau tahu apa itu Suku-Suku Separuh? Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan Suku-Suku Separuh pembahagian plat kepada satu perempat untuk protein, satu perempat untuk karbohidrat kompleks dan separuh untuk buah-buahan dan sayur-sayuran.  Rasanya cukup mudah untuk membahagikan jenis makanan mengikut keperluan tubuh kita dengan cara begini.

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Mesej Nutrisi Seimbang Di Seluruh Negara Untuk Melawan Obesiti Kanak-Kanak

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Mesej Nutrisi Seimbang Di Seluruh Negara Untuk Melawan Obesiti Kanak-Kanak

Pinggan Sihat Malaysia atau Suku-Suku Separuh bukanlah normal untuk kebanyakan kita yang telah membawa kepada obesiti dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak.  Menurut Economist Intelligence Unit's Trackling Obesity in ASEAN Report Prevalens Obesiti Malaysia adalah 13.3 yang tertinggi iaitu 11.5% kanak-kanak yang gemuk berusia antara enam bulan hingga 12 tahun. Ngeri sekejap bila membaca laporan ni kan!



Ayam Brand telah bekerjasama dengan KPJ Ampang Puteri untuk mendidik para peserta mengenai pemakanan sihat dalam acara kemuncak CSR 2019.  Ayam Brand jenama tempatan yagn terkenal dengan pelbagai rangkaian produk tiada bahan pengawet dan tiada tambahan MSG makanan bertin yang sihat dan mudah telah mengambil isu besar obesiti di kalangan kanak-kanak Malaysia dengan menggabungkan konsep 3S Pinggan Sihat Malaysia dalam program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) tahunannya.  Tahun ini Ayam brand memperluaskan program CSR kepada kanak-kanak dari sekolah rendah juga.

Tema untuk  kempen tahun ini ialah Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2019 Sihatkan Malaysia Mulakan Sekarang.  Ia akan memperkasakan kanak-kanak dari 10 negeri dengan maklumat untuk mengenal pasti piliham makanan yang lebih sihat dan melengkapkan mereka dengan kemahiran untuk menyediakan hidangan Pinggan Sihat Malaysia.  Program ini terbuka kepada kanak-kanak dari lapan tahun ke atas.

Menurut Pengerusi Ayam Brand Yang Mulia Dato Mu'tamir bin Tunku Tan Sri Mohamed kempen CSR yang kini berusia dua belas tahun telah menyumbang 1.76 juta makanan sihat untuk tujauan kebajikan menyediakan makanan berkhasiat kepada lebih daripada 20,000 org daripada 482 rumah amal dan NGO.

"Kempen tahun ini membiayai dan mendidik 42 rumah amal, 25 sekolah di seluruh negara selama lebih tiga bulan, dianggarkan 1,800 penerima dengan jumlah 324000 hidangan Ayam Brand™.  Sebagai peneraju dalam industri makanan Malayisa selama lebih dari 100 tahun Ayam Brand amat prihatin terhadap isu obesiti di negara ini dan bersedia untuk membantu bermula dengan kanak-kanak kerana mereka adalah yang paling mudah dididik.  Kami telah membangunkan program Sihatkan Malaysia Mulakan Sekarang dengan harapan kami dapat membantu mengurangkan obesiti kanak-kanak dengan melengkapkan kanak-kanak dengan pengetahuan dan kemahiran untuk memilih, membuat dan menyediakan makanan yang lebih berkhasiat"
"Kami telah melaksanakan kempen CSR tahun kami selam 12 tahun dan sudah tiba masanya untuk kami memperluaskan untuk memberui manafaat kepada lebih ramai kanak-kanak dengan membawa mesej Quarter Quarter Half (suku suku separuh) melalu acara ini yang akan memudahkan mereiak untuk memahami dengan tips yang boleh mereak gunakan di rumah dan berkongsis dengan rakan dan keluarga mereka"
Ayam Brand mengadakan kempen kemuncka di KPJ Ampang Puteri Specialist salah satu hospital peneraju di Malaysia serta Asia Tenggara

Pada acara kemuncak  Pakar Pemaknan Sihat KPJ APS Puan Nur Hayati Ami berkongsi dengan para peserta mengenai hdiup dan makan dengan sihat.

"KPJ Ampang Puteri gembira dapat bekerjasama dengan Ayam Brand dalam kempen CSR tahunnanya.  Mematuhi pepatah bahawa pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati.  Kami komited untuk menjangaku masyarakt dan pberkongsi pengetahuan kesihat yang penting.  Kami menghargai kerjasama seperti yang kita lihat kempen Ayam Brand menjangkau negara dan jenama telah berjaya melakukannya selama bertahun-tahun" - Dato Dr Abudl Wahab Abdul Ghani Pengarah Perubatan KPJ Ampang Puteri Specicalist Hospital

Untuk makanan yang seimbang se-perempat plat perlu mengandungi protein yang boleh didapati dalam ikan kacang dagainga yam telu dalam pbahagian berukuran sawit satu perempat karbohidrat dari nasi mi roti bijirin profudk wholegrain dalam bahagian kecil dan separuh plat dengan sayur-sayuran dan buah-buahan berukuran tapak tangan

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Mesej Nutrisi Seimbang Di Seluruh Negara Untuk Melawan Obesiti Kanak-Kanak

Di Kuala Lumpur dan Selangor seramai 40 kanak-kanak daripada 257 menyertai Kempen Penjagaan Komuniti Ayam Brand yang bermutu, mencabar dan menyeronokkan 'Get Healthy Malaysia, Start Now' (Sihatkan Malaysia, Mulakan Sekarang)

Acara itu dimulakan dengan pengenalan interaktif kepada konsep #sukusukuseparuh diikuti oleh sepuluh pasukan yang terdiri daripada empat orang kanak-kanak yang menyediakan makanan berdasarkan prinsip 3S dalam masa 30 minit dengan bantuan minima dari orang dewasa menggunakan resepi yang telah diselidik oleh pakar pemakanan.

Semasa menunggu hidangan Malaysia Sehat mereka dinilai, kanak-kanak itu dicabar dengan permainan yang memerlukan Kemahirna Pemikiran Pesanan Tinggi untuk menguatkan apa yang mereka telah belajar tentang pemakanan yang baik.

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Mesej Nutrisi Seimbang Di Seluruh Negara Untuk Melawan Obesiti Kanak-Kanak

"Hari ini saya belajar bahawa saya perlu makan lebih banyak sayur-sayuran,, buah-buahan dan protein dan mengurangkan nasi dan roti yang saya sukai.  Makanan yang saya buat hari ini sangat lazat dan ia sihat juga.  Saya akan cuba makan makanan seimbang setiap hari untuk menjadi lebih sihat dan akan melakukan lebih banyak latihan" kata salah seorang peserta.

Ayam Brand mengambil kempen dalam talian dan menguatkannya menerusi media sosial menerusi pengaktifan seperti pertunjukkan Pinggan Sihat Anda serta berkongsi kemas kini langsung acara tersebut

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2019 Mesej Nutrisi Seimbang Di Seluruh Negara Untuk Melawan Obesiti Kanak-Kanak

Enam buah rumah amal menerima bekalan Ayam Brand selama dua bulan yang bersamaan dengan 46,260 makanan sihat untuk jumlah 257 penduduk di rumah ini

Ayam Brand telah menyokong NGO selama bertahun-tahun dan rumah kebajikan sentiasa berharap untuk dipilih sebagai penerima sumbangan untuk mereka kerana rumah kebajikan melalui masa yang sukar apabila sumbangan sukar didapati.  Terima kasih kepada Ayam Brand kerana sentiasa menjaga masyarakat - Encik David dari Persatuan Rumah Kanak-kanak

Sekiranya berminat serta mahu membantu lebih banyak komuniti, lawati Ayam Brand e-charity di https://www.ayambrand.com/my/e-charity.html dan beli produk Ayam Brand untuk disumbangkan kepada rumah amal pilihan anda.  E-charity Ayam Brand menawarkan 1% kurang daripada harga runcit dan penghantaran percuma untuk memudahkan lebih banyak organisasi amal 

Malaysia Sihat Mulakan Sekarang !
Read More

25 November 2019

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

November 25, 2019
Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Putrade Allsuites Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh | Memang teruja bila encik suami bersetuju untuk menginap semalam di Ipoh sampai rasa nak lompat bintang! Dah bertahun tak menginap di Ipoh selepas menghadiri majlis perkahwinan anak kakak yang sulung. Ipoh memang tetap di hati dan kenangan singgah di Ipoh sewaktu zaman kanak-kanak terimbau bila Abah akan berhenti di stesen keretapi Ipoh untuk kamu berehat dan makan tengahhari sebelum meneruskan perjalanan balik ke Kuala Kurau. Indah! dan kali ini memang kami ambil peluang untuk menghayati kehidupan di Ipoh yang cukup menenangkan.

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Tenang! sewaktu kereta kami membelok ke kiri memasuki perkarangan Putrade Allsuites RPGC waktu dah menunjukkan ni jam 12.30 tengahhari.  Memang patut la terasa kelaparan melanda kami anak beranak dan memandangkan daftar masuk jam 3 petang, kami melangkah ke Restoran Fairway yang terletak di Aras 1, di bangunan utama Kelab Golf Diraja Perak (RPGC) untuk mengisi perut.  Hasrat untuk makan bufet tidak kesampaian sebab penuh dengan pengunjung yang datang untuk seminar dan semestinya tumpuan para pemain golf.  Untuk ke sini korang boleh jalan kaki dalam 3 minit atau tunggu saja buggy yang sedia membawa terus ke bangunan utama tu.

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

Nantikan blog psoting kedua, makanan sedap di Restoran Fairway ok.

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

Putrade Allsuites RPGC yang terletak di Royal Perak Golf Club ini merupakan service apartment yang menyediakan 36 unit Suites Apartment yang dilengkapi dengan kemudahan yang cukup sofistikated untuk keselesaan para penginap dan yang pasti setiap suite kita boleh mendapat jaringan internet tanpa had, peti keselamatan elektronik, mesin kopi Gusto, mini bar, penghawa dingin, kipas, televisyen satelit, perkhidmatan makan di dalam suite dan banyak lagi.  Putrade Allsuites RPGC ni bukan saja menjadi pilihan pelancong dalam negeri Perak malahan dari luar Perak terutama mereka yang mengemari sukan golf tempatan malahan hanya 5 minit perjalanan dari Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah.

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

Rasa teruja nak tunjuk suite 2-bilik yang menjadi penginapan kami selama satu malam ni. Dari lobi tak sampai 5 minit kami memasuki lif untuk ke bilik.  Ruangan lobi yang menempatkan sofa untuk pengunjung cukup selesa dan ruangan yang terbuka ni buat hati bertambah lapang. Kalau ke sini dengan membawa warga emas atau yang berkerusi roda tu memang korang tak akan menghadapi kesukaran malah laluan yang luas cukup selesa.

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

Memandangkan kami berlima, jadi bilik yang diberikan mestilah Suite 2-bilik yang cukup selesa dengan keluasan 906.55kps dengan dua bilik air.  Masuk ke bilik ni pun dah cukup wow dengan kelengkapan seperti TV LED 43 di ruang terbuka dengan akses internet berkelajuan tinggi, bar basah dengan microwave, peti sejuk dan sempat la saya ngopi dengan menggunakan mesin kopi Dolce Gusto sesambil duduk menonton di sofa yang cukup selesa.

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Di bilik utama dilengkapi dengan katil bersaiz king bersambung dengan bilik air,  peti keselamatan, TV LED 32 inci, meja solek dan seterika. Cukup selesa dengan ruangan bilik yang cukup luas dan dilengkapi dengan almari dan meja alat solek untuk berdandan.

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Di bilik kedua, terdapat 2 unit katil berkembar bersaiz super single dengan sebuah laci di tengah-tengah dilengkapi dengan sebuah almari, meja solek dan cermin untuk berhias. Ruangan bilik yang cukup selesa untuk anak-anak malah bilik air pun setentang dengan bilik ini.

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Memang puashati dengan susun atur suite ni dengan warna yang cukup menenangkan dan terasa nyaman sekali tambahan pula cahaya yang memasuki setiap ruangan tu memang cukup buat saya sekeluarga rasa selesa sampai rasa tak nak keluar.

Di kedua-dua bilik dan ruangan terbuka dilengkapi dengan penghawa dingin dan kipas dan satu bilik air terletak di bahagian ruangan terbuka menuju ke bilik tidur. Suite 2-bilik kami ini berharga RM490 semalam termasuk dengan sarapan pagi.

Selain suite 2-bilik, Putrade Allsuites RPGC turut menyediakan suite 1-bilik dan suite 3-bilik yang cukup selesa yang boleh memenuhi kehendak pelanggan berdasarkan bilangan ahli yang akan menginap bersama.

Nak tahu lebih lanjut mengenai bilik dan kadar harga serta untuk buat tempahan, boleh terus ke website Putrade Allsuites Royal Perak Golf Club

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

Suite 1-bilik dengan keluasan 604.44 kps ni dengan pilihan katil saiz Queen atau katil berkembar ini cukup selesa bagi mereka yang menginap bagi tujuan peniagaan mahupun bagi pemain golf.  Bilik yang dilengkapi dengan TV LED 43 dan 32 inci serta ruang kerja terbuka dengan capaian internet berkelajuan tinggi, bar basah dilengkapi microwave, mesin kopi Dolce Gusto, peti sejuk, penghawa dingin, kipas dan peti keselamatan.  Harga RM390 semalam termasuk sarapan pagi.


Dengan keluasan kira-kira 1,200 kaki persegi Suite 3-Bilik ni memang cukup selesa dan mewah dengan pemandangan Royal Perak Golf Course yang sejuk mata memandang. Bilik utama dilengkapkan dengan katil bersaiz king dan katil berkembar di dua bilik tetamu dengan dua bilik air.  Suite yang terletak di tingkat tiga ini cukup ekslusif dan privasi.  Ruangan makan yang cukup luas dilengkapi dengan capaian internet berkelajuan tinggi, peti sejuk, mesin kopi Dolce Gusto, peti keselamatan, penghawa dingin dan kipas.  Harga semalam dari RM590 termasuk sarapan pagi

Tak perlu risau kerana ruangan meletak kenderaan mencukupi bagi yang memandu ke sini namun pihak hotel juga menyediakan pengangkutan mengambil dan menghantar tetamu ke Lapangan Terbang Ipoh sekiranya diperlukan. Kalau hendak ke lokasi pelancongan seperti Gunung Lang, Memoryland atau Lost World of Tambun atau makan di sekitar bandar Ipoh korang boleh je tempah pengangkutan dengan pihak hotel.

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Saya cukup suka duduk santai di bahagian lobby yang luas dan terbuka ni yang buat cukup tenang dengan dekorasi yang cukup ringkas tapi menarik malah cukup luas sekiranya datang bersama keluarga, mereka dapat duduk di ruangan yang disediakan sementara menunggu giliran untuk daftar masuk atau menanti kenderaan untuk ke lokasi menarik di sekitar Ipoh.
Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

Kemudahan Fasiliti Buat Tetamu
Menariknya bagi mereka yang menginap di Putrade Allsuites RPGC ni mereka boleh menggunakan segala fasiliti disini antaranya kolam renang yang standard serta kolam renang untuk kanak-kanak serta jacuzzi.

Kemudahan dewan acara untuk pelbagai aktiviti dan majlis yang boleh menampung 700 orang tetamu pada satu masa dilengkapi dengan kemudahan dekorasi dan penataan cahaya malah dewan ini sering menjadi pilihan untuk resepsi perkahwinan sewaktu kami disini.

Kemudahan gymnasium, gelangang tenis, gelangang squash, kolam renang dan jakuzi serta pemainan indoor seperti snooker boleh digunakan oleh para tetamu yang menginap disini.


Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh
Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh

Pakej Seminar
Putrade Allsuites RPGC ni juga menawarkan pakej seminar yang cukup menarik dan berpatutan malahan kerapkali bilik seminar dipenuhi dengan bengkel, kursus serta latihan diadakan oleh syarikat korporat, badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan disini

  • Pakej seminar satu hari penuh dengan harga RM85/orang termasuk dua coffee break, 1 kali makan tengahhari secara bufet atau set dan 8 jam kegunaan bilik mesyuarat.
  • Pakej seminar setengah hari berharga RM70 dengan 1 kali coffee break, 1 kali makan tengahhari (bufet atau set) serta pengunaan bilik mesyuarat selama 4 jam.
Pakej-pakej ini juga termasuk keperluan seperti backdrop, signage, whiteboard, flipchart, PA System dengan rostrum, microphone dengan skrin putih termasuk keperluan menulis, air mineral dan mints

Nota : harga adalah bagi minima 10 orang dan tertakluk kepada perubahan

Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club Hotel Suite Selesa Di Ipoh


Alamat
Putrade Allsuites at RPGC
c/p Royal Perak Golf Club Jalan Sultan Azlan Shah, 31400 Ipoh, Perak

Laman web : www.putradeallsuites.com

Email : inquiry@putradeallsuites.com

Tel : +605 238 0022

Fax : +605 238 0021

Read More