Susah Nak Tidur? Cuba 7 Minuman Ini..

by - September 29, 2019

Susah Nak Tidur? Cuba 7 Minuman Ini.. | Ramai antara kita punya pelbagai sebab untuk sukar tidur, ada yang kerana terlalu memikirkan masalah hingga payah melelapkan mata, ada juga disebabkan kepenatan, Apa yang pasti bila kita kurang tidur, tidak cukup tidur pasti akan effect kita keesokkan harinya.  Jadi apa kata cuba 7 minuman dibawah bagi mengawal dan mententeramkan diri kita sebelum tidur.

pic dari Google
Susu Panas
Bancuh susu panas sebelum tidur, tambah satu sudu penuh madu, dikacau dan diminum sebelum tidur.  Susu panas dipercayai dapat membantu tidur serta merehatkan tubuh sebelum melelapkan mata.  Selain dari itu, ianya dikatakan dapat membantu kita untuk rasa segar kembali keesokkan harinya.

pic dari Google

Susu Coklat
Salah satu minum terbaik untuk dinikmati setiap hari adalah susu coklat.  susu panad dicampur dengan sriap coklat akan mengisi perut dan menangkan saraf.

pic dari Google


Susu Kacang Badam
Dengan wujudnya vitamain E dalam susus, ianya baik untuk mendapatkan tidur yang cukup

pic dari Google


Koko
Umum tahun koko adalah minuman kegemaran sepanjang masa bagi kebanyakan orang.  Minum coklat panas jika seseorang itu mengalami insomnia

pic dari Google

Teh Halia
Teh halia panas baik untik pencernaan dan membantu mejaga perut dengan baik selain memberikan rehat malam yang sempurna

pic dari Google

Teh Pudina
Teh pudina panas dengan sedikit perahan jus lemon kan membantu kita tidur seperti bayi.  Minum satu jam sebelum tidur.

Add caption

Teh Chamomile
Teh jenis Chamomile tanpa gula adalah minuman yang tepat untuk dinikmati satu jam sebelum tidur dan minuman ini mampu menenangkan saraf dan mengurangkan tekanan.  Banyak jenama yang boleh dipilih antaranya Twinings atau pun Lipton Camomile tea  niNota:
Tu semua sumber dari group whatsapp tapi sebagai orang Islam sebaiknya sebelum tidur tu kita ambil wuduk, ketika meletakkan kepala, bacalah surah AlFatihah, Ayatul Kursi dan 4 Qul semoga kita di jauhi dari gangguan manusia dan jin sewaktu sedang tidur.  Seterusnya terus berzikirlah Subhanallah 33x, Alhamdulillah 33x, Allahuakbar 33x

Semoga tidur kita dengan lena dan dipelihara

You May Also Like

2 Comments

  1. semua ni saya suka minum sebab memang ada masalah tidur. Asyik makan ubat tidur pun tak bagus. Huhuhu

    ReplyDelete
  2. Susu memng terbaik utk yg ada masalah tidur. Teh halia pun sama eh? Baru tau. risau minum2 ketut tak berenti haha

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! Kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah. Komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!