-->

April 05, 2020

Kenali Dan Ikuti 25 Mom Blogger Malaysia #BITERS

April 05, 2020
Kenali Dan Ikuti 25 Mom Blogger Malaysia #BITERS
Kenali Dan Ikuti 25 Mom Blogger Malaysia #BITERS  |Menjadi blogger dan menjalankan tugasan sebagai ibu bukanlah sesuatu yang mudah sebenarnya tapi minat menulis serta ingin berkongsi dengan orang ramai dalam pelbagai penulisan menjadikan yang agak susah itu bukan sesuatu yang mustahil

Jom kenali dan ikut 25 mom blogger Malaysia yang ada diantaranya blogger separuh masa dan ada yang sepenuh masa yang mungkin korang pernah baca blog mereka dan bagi yang tak pernah tu, jom kita tengok apa perkongsian yang berfaedah yang boleh kita guna untuk kita dan anak-anak atau mungkin boleh mencuba resepi masakan untuk keluarga. 

Siti Awadah, ibu kepada 6 cahaya mata lebih mesra dipanggil Awa ni merupakan pengasas BITES ni berasal dari Kedah tapi menetap di Kelantan yang friendly dan tak lokek untuk berkongsi ilmu dan rezeki.



Mesra dipanggil Kinah, seorang surirumah sepenuh masa dan merupakan blogger sepenuh masa.  Ibu kepada Thahirah yang sedang membesar dan sedang meniti hari untuk menerima cahayamata kedua.



Liez, mama 2 anak yang sentiasa sibuk dan sedang meniti hari untuk kelahiran anak ke 3 ni memang pandai memasak. Selain sibuk menguruskan rumahtangga, Liez juga membuat bisnes makanan dari rumah seperti sandwich dan kalau korang nak Vietnamese spring roll dengan sos sedap, boleh tempah dari dia.



Afizah Rahman lebih mesra dipanggil Fiza ni merupakan blogger separuh masa dan mempunyai 4 cahaya mata anak ni bekerja dengan sektor korporat.


Emphi Yap tapi lebih dikenali sebagai Mrs Pip, bekas jurutera yang meninggalkan profession untuk menjadi ibu sepenuh masa kepada 3 hero.  Mrs Pip menetap di Sabah

Mommy anak 2 yang full time housewife ni seorang ghost writer dan penulis berkisarkan lifestyle dan parenting.



Blogger separuh masa dan bekerja AADK.  Ibu kepada 2 cahaya mana ni lebih mesra dipanggil cikma ni menetap dan bekerja di Terengganu.


Mimi Azirah, ummi dan blogger separuh masa yang sangat menggemari warna warna pink.


Aida Hanfiah, blogger separuh masa, 3 anak dan masih bekerja. Berkongsi cerita untuk memberi manafaat dan kepuasan peribadi



Blogger dengan seorang puteri yang dikenali ramai sebagai Bonde walau ada antara yang memanggil tu lebih berusia dari bonde sendiri hehe.  Blogger yang ceria dan suka berkongsi pengalaman berkaitan banyak perkara


Mommy blogger separuh masa yang berasal dari Triang, Pahang dan bekerja di PUNB



Blogger separuh masa yang lebih mesra dipanggil KG ni merupakan ibu kepada 3 cahaya mata yang menetap di Ranau, Sabah




Blogger sepenuh masa dengan 4 orang anak ni sangat meminati kulineri turut membuat perniagan makanan. Berasal dari Pahang dan kini menetap di Shah Alam 


Lebih mesra dipanggil Azni ni blogger separuh masa dan punya kerjaya sebagai Ux designer.

Blogger juga ibu kepada 2 puteri yang suka memasak dan berkongsi tentang tips parenting, travel dan beauty



Nor Azlina Mohd Ali atau Ina blogger 3 cahayamata yang berasal dan menetap di Kuantan. Menulis sejak 2013 dan blogger sepenuh masa.


Lisa, blogger sepenuh masa dan ibu kepada 2 anak juga merupakan content creator bebas.  Beliau berkongsi tentang perjalanannya sebagai ibu


Ummi anak 2 yang juga blogger separuh masa dan kini menetap di Melaka. Lebih mesra dipanggil Nora.


Blogger separuh masa dan mummy kepada 3 cahaya mata ini bekerja sebagai agen insuran ni lebih mesra dipanggil Alin.


Mama blogger yang masih bekerja dan punya 2 anak yang sedang membesar menulis tentang kecantikan dan lifestyle.


Eda atau nama penuhnya Siti Rohaida Yusof sepertimana di Facebook ni blogger Johor sepenuh  sepenuh masa. 


Shahada Fauzi, atau dipanggil CikSha merupakan blogger dengan 3 cahaya mata yang sangat suka coklat ni yang berasal dan menetap di Terengganu




Blogger yang dipanggil Yati merupakan blogger sepenuh masa dengan 3 cahaya mata yang berasal dan menetap di Kulim.


Hanny Abdullah, blogger sepenuh masa yang juga pencinta haiwan yang sangat suka mengembara dan mendari peluang perniagaan.


Ok peeps! 25 mom blogger ni semuanya bernaung dibawah Bites Media Consultant so kalau berminat untuk menjalankan kerjasama dengan kesemua atau diantara mom blogger di atas tu boleh hubungi terus kepada Bites Media Consultant.


Read More

Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan

April 05, 2020
Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan
Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan | Tempoh hari saya dan KY serta cikapplepie ke Kedai Kopi  & Teh layan diri sambil menikmati teh bunga dan roti bakar tapi kali ni kami berjaya memujuk hubby untuk ke sini.  Waktu kami sampai tu kedai ni dah penuh dengan pengunjung di bahagian depan jadinya kami terpaksa duduk di bahagian belakang kedai.

Kedai Kopi & Teh beroperasi setiap hari dari jam 8 pagi hingga tengah malam kecuali hari Selasa dan menyediakan menu ala carte sepanjang hari. Antara menu signature di sini ialah kopi terbalik Aceh, nasi geprek ayam krispy dan juga roti bakar. Selain dari tu terdapat menu tambahan seperti nasi lemak, nasi dagang dan bihun goreng untuk sarapan.

Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan | Bercerita pasal kopi terbalik Aceh ni, korang memang kena minum secara terbalik dan selain dari tu ada kopi tenom dan kopi in-house antara menu kopi yang popular kat sini.

Kopi terbalik atau disebut sebagai kupi khop adalah salah satu jenis minuman kopi yang berasal dari Aceh dan sangat terkenal kerana cara unik penyediaannya masih dihidang dengan cawan tapi secara terbalik.
Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan
Memula tu agak kekok la jugak hubby nak minum kopi ni sebab tak jumpa tune lagi dan mujur jugak dia ni penyabar (kekadang tu la) dan akhirnya berhasil minum kopi terbalik dengan jayanya. Kata hubby kopi ni memang sedap so ada chance la kami ke sini lagi hehe

Kalau korang ke sini, baca betul-betul cara Minum Kopi Terbalik
1. Tarik straw yang disediakan
2. Tiup dengan perlahan dalam gelas cukup sekadar untuk angin masuk ke dalam cawan
3. Tiup sampai kopi keluar di piring
4. Hirup kopi & nikmati kesedapan kopinya

Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan
Terdapat pelbagai jenis minuman teh bunga dan herba yang ada disini dan menariknya teh yang disediakan bukan sekadar teh uncang tapi dimasukkan bunga dan daun herba turut direndam di dalam teh jadinya teh tu terasa lain dari kebiasaan yang kita minum di kedai lain

Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan

Pumpkin soup yang sedap dan hubby yang tak suka pumpkin pun terus jatuh cinta sampai tak cukup hehe
 
Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan
Seperti kedai kopi hipster, roti bakar dengan telur goyang, roti stim dengan kaya tu sesuatu yang biasa cuma antara sedap dengan tidak.  So far makan di sini memang puas hati.

Harga 
Kopi Terbalik Aceh RM5.00
Kopi Tenom RM4.50
Kopi In-House RM4.50
Teh Bunga/Herba RM4.90
Bun Bakar RM4.00
Telur ayam kampung (2 biji) RM5.00
Burnt Cheesecake RM9.90
Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan
dekorasi kat sini agak minimal dan kami duduk dibahagian belakang yang tertutup so kind of exhausted bagi saya.  Kedai ni sebenarnya dalam deretan yang sama dengan Kuantan Pickers & Kedai Kopi yang lebih berkonsepkan terbuka di bahagian belakang kedai
Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan
Suka tengok kedai ni dari arah Hotel Sentral yang kami overnite ni. Secara keseluruhan, saya agak suka dengan konsep kedai Kopi & Teh dengan persekitaran yang bersih dan kemas tak serabut dan paling penting friendly.

Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan

Read More

April 03, 2020

Celebrate Xiaomi Mi Fan Festival 2020 on Shopee

April 03, 2020
Celebrate Xiaomi Mi Fan Festival 2020 on Shopee
Celebrate Xiaomi Mi Fan Festival 2020 on Shopee | Global technology leader Xiaomi unveils the global Mi Fan Festival 2020 with a special Redmi Note 9S exclusively on Shopee. The Redmi Note 9S comes in a Limited Edition Grey variant for the 6GB + 128GB model.



In conjunction with the Mi Fan Festival 2020, this limited edition Redmi Note 9S with only 2020 units available worldwide will also have the Mi Fan Festival 2020 logo engraved on the back of the phone. Mi Fans can get their hands on the 6GB + 128GB Global Version Redmi Note 9S for RM899 (RRP: RM949) when they purchase it on Shopee, and receive a complimentary Xiaomi Mi Smart Band 4 worth RM149.

The celebration just keeps getting better. Happening from 7 to 9 April, the Mi Fan Festival 2020 gives a whole lot more savings back to Mi Fans in Malaysia with mouth-watering deals up to 80%. Stretch the Ringgit further and grab popular Xiaomi products at an exclusive price on Shopee.



On 7 April, stay tuned for Xiaomi’s special Shopee Live session showcasing the new Redmi Note 9S as well as other Xiaomi gadgets happening at 1PM and stand a chance to win a Limited Edition Redmi Note 9S! Mi Fans can also claim voucher from the store to enjoy RM10 off your bill with a min spend of RM100.

From 7 April onwards, celebrate Mi Fan Festival 2020 on Shopee via https://shopee.com.my/m/mi-fan-festival
Read More

April 02, 2020

Resepi Mango Cheese Cake Tanpa Bakar Mudah Dan Sedap Ala Kula Cakes

April 02, 2020
Resepi Mango Cheese Cake Tanpa Bakar Mudah Dan Sedap Ala Kula Cakes
Resepi Mango Cheese Cake Tanpa Bakar Mudah Dan Sedap | PKP ni memang buat ramai orang menjadi tukang masak, chef pastri yang hebat buat keluarga. Apa yang pasti bila anak-anak semua berkumpul, idea memasak tu mencurah-curah keluar dan hubby dan Ayong pulak sangat merelakan diri untuk ke kedai dan pasaraya untuk memenuhi permintaan the gurls untuk memasak dan mencuba pelbagai resepi. 

Kalau hari tu Cik Meya buat Classic Cheese Cake yang tak sempat di post resepi, semalam KY Amanda dan cikapplepie pulak membuat Mango Cheese Cake Tanpa Bakar Mudah Dan Sedap ala Kula Cakes yang kami makan hari tu kat Kula Cakes Kuantan.
Resepi Mango Cheese Cake Tanpa Bakar Mudah Dan Sedap

Jom tengok bahan dalam Resepi Mango Cheese Cake Tanpa Bakar Mudah Dan Sedap ni. Memang nampak macam renyah tapi mudah je sebenarnya dan yang penting ianya sedap terlajak!


Bahan-bahan
15 keping Biskut Marie, dihancurkan
80 g mentega Emborg
2 biji mangga masak, kalau dapat harummanis lagi sedap
Jus oren Sunquick
250 g Cream Cheese Tatura
Powdered Sugar
250 ml Whipping Cream Emborg
Gelatin powder
Susu segar
Gula biasa

Resepi Mango Cheese Cake Tanpa Bakar Mudah Dan Sedap

Cara membuatnya :-

Langkah 1 - bahagian bawah
Hancurkan biskut marie sehingga nampak seperti serbuk roti, campurkan dengan 80 g mentega yang telah dicairkan dan digaul hingga bersatu dan sebati. Masukkan ke dalam loyang, mampatkan dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.


Langkah 2 - Puri Mangga
  • Kupas 2 biji mangga masak dan potong dadu. 
  • Masukkan  3 sudu kordial oren Sunquick dicampur dengan secawan air putih.
  • Keluarkan ½ cawan jus tadi dan masukkan ke dalam pengisar bersama 1 ½ biji mangga yang telah dipotong dadu tadi.  Dikisar hingga halus.
  • Letak tepi ½ biji mangga yang di dadu tadi untuk kegunaan lain (langkah 3)

Langkah 3 - Lapisan kedua
Dalam mangkuk pertama, masukkan cream cheese dan ⅓ cawan gula biasa, digaul sehingga sebati. Gunakan ¼  cawan jus oren (lebihan jus dari langkah 2) dan digaul hingga sebati. Bila dah sebati, masukkan ½ cawan puri mangga dan kacau dengan spatula.
  • Dalam mangkuk berasingan, masukkan 1 cawan whipping cream dan 2 tbs powdered sugar di pukul menggunakan hand whisk hingga kembang. Kemudian masukkan bahan tersebut ke dalam mangkuk pertama dan gaul hingga sebati.
  • Masukkan ⅓ cawan susu segar dari peti sejuk ke dalam pan, 1 tbs serbuk gelatin dan kacau dengan api sederhana hingga gelatin mencair dan dicampurkan ke dalam mangkuk pertama dan kacau hingga sebati. Kemudian masukkan lebihan isi mangga yang dipotong dadu tadi hingga rata.
  • Keluarkan loyang yang berisi biskut dari peti sejuk tadi dan masukkan bahan lapisan kedua dan pastikan ianya rata.  Akhir sekali, sejukkan di dalam peti sejuk selama 1 jam. 

Korang boleh jer buat apa yang lain kot naik layan social media ke tiktok ke..sila lah.


Langkah ke 4 - lapisan atas
Campurkan lebihan puri mangga bersama 2 tbs gula di dalam mangkuk dan kacau hingga gula sebati bersama puri.

Masukkan ⅓ cawan air sejuk bersama 2 tbs gelatin di dalam pan dengan api sederhana. Masak hingga gelatin mencair.  Kemudian masukkan ke dalam mangkuk yang berisi puri dan kacau hingga sebati
Resepi Mango Cheese Cake Tanpa Bakar Mudah Dan Sedap

Keluarkan loyang dari peti sejuk dan tuangkan dengan cermat bahan sebagai lapisan atas kek.  Masukkan kembali ke dalam peti sejuk untuk semalaman atau sekurang-kurangnya 5 ke 6 jam.

Selamat mencuba!
Read More

April 01, 2020

Memang Tak Jangka Status Di Facebook Viral Dikongsi 17K

April 01, 2020
Memang Tak Jangka Status Di Facebook Viral Dikongsi 17K
Memang Tak Jangka Status Di Facebook Viral Dikongsi 17K  | Rutin sejak PKP ni memang tak berubah langsung.  Bangun pagi, siapkan sarapan pagi sebab hubby memang nak sarapan yang ringan mungkin sandwich roti dan secawan nescafe.  Kalau dulu dia keluar bekerja, saya hanya sediakan segelas susu dicampur dengan madu dan off he goes.

Lepas breakfast, saya masuk bilik dan jengah social media terutama twitter yang menyajikan berita terkini tentang Covid-19 dan mangsa yang meninggal kemudian ke blog untuk tengok pageview..hehe. Bagi Facebook pulak kekadang tu memang rajin nak update status bagi salam tapi bila kekadang tu rasa ahhh...mesti orang bosan dengan kata hikmah dan quote yang saya suka letak tu lepas tu letak pulak apa yang saya makan. Ehh FB saya kan so suka hati ler tapi so far tak de la orang komen atau saya terasa kalau nampak status orang lain.  Tapi yang paling saya rasa pelik bila ada yang up status kat Facebook ni lebih dari 5 status yang kekadang tu buat saya rasa muak sebab bercerita pasal si polan tu la si polan ni la..haaa panjang kan membebel ni. Walhal nak cerita pasal apa yang jadi hari Ahad lepas jer pun..

Hari Ahad 29 Mac tiada ucap salam pagi sebab...layan baca novel hehee dan layan twitter la.  Kat twitter nampak orang post dan berbahas pasal business owner bernama Aleeya Zailan dan influencer yang cukup dikenali Vivy Yusof.  Siapa Aleeya ni saya tak kenal tapi ada jengah ke IG dia sebelum dia privatekan IG tu dan VY ni siapa tak kenal? sangat dikenali sebab anak saya yang no 2 tu memang giler dengan tudung DuCk dia tu dan pastikan tak ketinggalan untuk dapatkan koleksi tudung DuCk yang harganya tu memang buat saya telan air liur tak lepas hehe lebih-lebih lagi je sejak jadi surirumah dan penulis blog je. Vivy Yusof ni dulu blogger dan dulu pun ada cerita kurang enak  pasal dia makan dalam diapers..ok tak nak komen pasal tu tapi seriously saya suka tengok dia yang cantik, lebih cantik sejak bertudung dan suka personaliti dia dan semangat dia sebagai usahawan.  Put aside yang dia memang lahir dari keluarga yang berada dan begitu juga dengan suaminya.

Rasa sedih bila fikiran orang muda macam ni. Showing their true color untuk public ke apa ni.. sedih umi!
Jangan la komen pasal orang miskin sebab diaorg tak akan kaya pun. Apa la sangat dgn RM1600 tu? Cubalah paham..
Makin hari makin macam-macam... Dah la rasa mual dengan nak minta bantuan khusus buat retis sipolan sipolan tu. haishh
Baru nak up story kat blog www.iamfuzy.com ... bukan nk cite pasal bisnes orang tapi selain Makcik Kiah, Makcik Senah boleh tak kaya.
Rasanya PKP ni bukan setakat kawal pergerakan tapi kena kawal mentaliti jugak.
Komen yang baik-baik ya dan doakan mereka ni boleh buat hitung kira dgn lebih bernas dengan jumlah yang orang miskin akan dapat nnt berbanding apa yg diaorg ada



Sehingga artikel ini saya tulis terdapat 17,419 perkongsian dan sepanjang status saya dikongsi, memang ramai yang ingin add saya sebagai sahabat. Sabaq la nooo. Tapi saya ni kena tunggu ada masa untuk view profile mereka yang nak add ni sebelum boleh diterima sebagai sahabat. Bukan apa, saya adalah orang yang biasa-biasa sahaja

Ni apa yang saya catatkan di status atas rasa tidak suka dengan pemikiran cetek dan dangkal seorang orang muda yang saya kira kaya kerana punya perniagaan dengan mengatakan "the poor will become richer and jobless after".  Apa masalah yang seakan mempertikai dan memperlekeh malah seakan mengejek golongan B40 dan dah boleh baca B40 akan hilang pekerjaan?. Tak mungkin cemburu kerana orang kaya ni punya lebih banyak harta dan wang untuk mereka walau PKP berlanjutan untuk jangka masa agak lama tapi ya mereka mungkin tutup syarikat dan buang pekerja kerana tiada wang pusingan atau keuntungan untuk membayar gaji apatah lagi pekerja mereka tidak dapat dikerah tenaga dan idea pun dah buntu.  Itu memang saya sedia maklum kerana saya perlu mengepalai syarikat selama 10 tahun yang cukup memeningkan untuk fikirkan headcount, utility dsbnya. Selain mereka perlu ada kewangan yang kukuh, mereka harus tahu macam mana untuk menangani kemelut ini yang bukan semua orang mahukan dan mereka juga perlu bertukar cara hidup! 


Lebih menyakitkan bila Aleeya Zailan menambah "i mean richer which is haing more money than before and thats where they have food on their table or maybe new tv new iPhone" .  Jadinya dia sedar ada orang susah dan menambah maybe new tv, iPhone tu yang membuat pembaca bertambah marah macam betapa kurang cerdiknya golongan B40 seperti dikalangan pembaca dan ahli keluarga mereka.

Tterima kasih pada blogger Siti Awadah yang bagi advise untuk tukar sikit sebab status awal dengan ayat Pathetic diawalan  tu agak keras..gitu la kalau menulis dengan amarah pastu bila tengok ratus shares, saya rasa gigil dan risau sebab tiada niat untuk aibkan sesiapa cuma geram dengan status Aleeya Zailan tu yang seperti memperkotak katikkan golongan B40.

.




Mungkin kerana ramai yang mengenali Datin Vivy Sofinas Yusof ni jadi status tu terus viral dan dalam komen tu ramai juga yang mengenali Aleeya Zailan ni dan keluarlah cerita kurang enak tentang dia dan syarikat suami malah anak buah yang pernah bekerja di syarikat milik Aleeya Zailan ni pun turut komen mereka tapi saya reserve komen tu ya.

Semua orang punya pendapat bila membaca status dan komen sebegitu, ada yang simpati kerana sesetengah tukang komen, merasakan Vivy Yusof tersilap langkah bila seakan mengiakan apa yang dikatakan oleh Aleeya walhal bagi mereka Vivy mengakui tentang mereka yang menjalankan perniagaan akan merasa terbeban dengan kesempitan jangka pendek ni. Baca dan fahami apa yang ditulis dan dijawab oleh kedua mereka.  Jangan melatah dan baca dengan tenang

Banyak pulak komen yang mengatakan VY bukan heran pun dengan orang lain apatah lagi pekerja dan ada yang membangkitkan kes dia dengan pekerjanya dahulu. Wallahualam, tak mahu sentuh pasal tu sebab siapa kita nak judge orang kerana kita bukan dalam situasi tu pun. Malah ada petisyen untuk meminta UiTM mengeluarkan dia dari menjadi ahli Lembaga Pengarah UiTM. Part tu memang saya tak masuk campur.



Suka dengan komen nadhirah ni yang orang miskin tidak akan kaya cuma mereka akan dapat cukup makan untuk kelangsungan hidup. Seharusnya sesiapa pun kita dan apa juga status kekayaan kita, rasa hormat pada orang lain  tu sangat perlu!
Saya juga menghantar mesej pada penulis twitter nadhirah ni untuk memaklumkan saya telah mengguna posting dia di FB dan dia 


Status Malissa Ali ni memang menunjukkan dia marah sangat dengan Fashion Valet kerana bagi dia Vivy Yuso tade socialogical responsibility atau mungkin dia mengenali VY secara peribadi. Malang sekali saya tidak dapat berinteraksi dengan Malissa Ali sekaligus memohon membenarkan saya berkongsi status dia ni


Bangroti anak Makcik Kiah pula letak status pasal artis yang inginkan bantuan khusus untuk mereka dan saya ada kongsi di Facebook page saya apa tuntutan yang dikemuka oleh Persatuan Seniman dan saya pasti ramai yang tahu apa yang sedang berlaku sekarang ni. Saya ada mesej kepada penulis twitter Bangroti anak Makcik Kiah dengan menyatakan saya telah menggunakan status dia untuk FB saya dan mujur dia benarkan.  Bukan apa tak nak la kot tetiba dia terus famous atau kena kutuk kat social media..mau terkejut dia kan




Ni kenyataan dari Vivy Yusof  tapi yang pelik bila dia sebut 'a lady' walhal 'the lady' tu Aleeya Zailan tu kawan dia...hurm. Kawan ke? entah la tapi dia pasti mengenali the lady tu kan

Apa pun Vivy dah buat permohonan maaf secara terbuka dan Aleeya Zailan pun ada buat video yang sempat saya tengok kejap tapi bila nak tengok balik dah hilang.

Kesimpulannya
Kita ni bila mengeluarkan perkataan mahupun secara lisan tu kena la jaga sensitiviti dan perasaan orang lain. Mungkin kita tiada niat dan mungkin kita cuma nampak dan pernah nampak yang orang dari golongan yang kita fikir miskin ni membeli iphone dan tv seperti kata Aleeya Zailan tapi bukan semua orang sama apatah lagi dengan keadaan sekarang ni yang penting adalah makanan. Namun kalau mereka menggunakan duit tersebut untuk barangan teknologi pun kena nak sibuk bukan? 
Read More

Resepi Kuih Bakar Pandan Mudah Dan Terlajak Sedap

April 01, 2020
Resepi Kuih Bakar Pandan Mudah Dan Terlajak Sedap
Resepi Kuih Bakar Pandan Mudah Dan Terlajak Sedap | Kuih bakar pandan atau kuih bingka atau kuih bengkang dipanggil oleh orang sebelah utara ni dah lama saya nak buat tapi asyik tak kesampaian.  Teringat dulu Allahyarhamah bonda mertua pernah buat dengan cara yang cukup legend, tak guna oven elektrik tapi cuma dimasak dengan api atas bawah macam oven.  Sedap dan wangi dari sabut kelapa yang digunakan tu dan pandai sungguh Allahyarhamah bonda mertua jaga api supaya bengkang tu tak terbakar, cantik cara dimasak, lembut dan sedap sangat. 

Resepi Kuih Bakar Pandan Mudah Dan Sedap

Bahan-bahan:-
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 kotak santan kotak
1 cawan jus pandan*
2 biji telur
sedikit garam
2 sudu minyak kelapa
mentega
bijian sebagai hiasan

* Daun pandan dibersihkan, dipotong pendek dan dikisar di dalam pengisar dengan 1 cawan air, tapis dan ambil jusnya

Resepi Kuih Bakar Pandan Mudah Dan Sedap

Cara membuatnya:-

  • Panaskan oven pada suhu 200C. Leserkan mentega pada loyang dengan rata dan masukkan loyang kedalam oven dan biar ia dipanaskan dalam 5 minit.
  • Pukul telur, garam dan gula pasir hingga larut menggunakan hand mixer atau pengisar pun boleh. Masukkan jus pandan dan santan.  Kisar lagi hingga nampak rata.  Tambah tepung gandum, pukul hingga rata dan tidak nampak berbintil-bintal. Akhir sekali masukkan minyak kelapa.
  • Keluarkan loyang dari oven (berhati-hati kerana loyang panas).  Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tabur bijan sebagai hiasan.  Bakar dalam 1 jam atau hingga nampak kuih dah masak dan bertukar warna.  Gunakan pencungkil lidi dan cucuk untuk pastikan bahagian dalam kuih tidak melekat, menandakan kuih tu dah masak
  • Sejukkan kuih sekejap dan kemudian boleh keluarkan dari loyang untuk dihidangkan untuk minum petang.


Selamat mencuba.


Read More

March 31, 2020

5 Mitos Mengarut Tentang COVID-19 Terutama #4

March 31, 2020
5 Mitos Mengarut Tentang COVID-19 Terutama #4
5 Mitos Mengarut Tentang COVID-19 Terutama #4 | Macam-mana yang kita dengar dan lihat orang bagi pelbagai saranan tentang cara nak cegah COVID-19 yang buat kita terfikir dua kali lepas tu ketawa bila baca balik sebab selain mengarut memang sah tak masuk akal.

 Juga penting kita jangan baca atau forward mesej yang salah atau fake news ni sebab fake news akan menyebabkan tindakan akan di ambil oleh pihak berkuasa.  Bila kena tangan memang bukan mitos okay.



#1. Mandi air panas boleh mencegah penularan virus
Fakta: Mandi air panas tidak boleh mencegah penularan virus meskipun pada suhu yang sangat tinggi.

Ramai orang percaya perbuatan mandi air panas boleh mencegah penularan COVID-19 kerana dikatakan suhu yang tinggi boleh membunuh virus ini.

Hakikatnya, tidak sama sekali kerana suhu dalam tubuh badan anda akan kekal sekitar 36.5°C hingga 37°C tidak kira berapa suhu air yang anda gunakan untuk mandi.

Selain itu, ketahuilah bahawa mandi air dengan suhu terlalu panas boleh mengakibatkan kulit melecur. Jadi, cara terbaik untuk melawan virus ini adalah kerap mencuci tangan dengan air dan sabun serta elakkan menyentuh muka, mata, mulut dan hidung anda.


#2. Sapu alkohol atau klorin pada satu badan boleh membunuh virus
Fakta: Sapu alkohol atau klorin pada satu badan tidak boleh membunuh virus yang telah memasuki badan.

Ada orang yang beranggapan penggunaan hand sanitizer sahaja tidak cukup. Disebabkan itu, ada yang menyapukan alkohol atau klorin pada satu badan mereka untuk membunuh COVID-19.

Sebenarnya, virus ini hanya boleh dibunuh sekiranya ia berada di kawasan kulit. Jika ia telah masuk ke badan, berendam di dalam sebatian sebegini juga tidak akan mendatangkan apa-apa kesan.

Dalam pada itu, ketahuilah bahawa ia adalah berbahaya kepada bahagian mata, mulut, hidung atau apa-apa sahaja bahagian tubuh badan yang terdedah. Jadi, sebarang penggunaan alkohol atau klorin ini haruslah mendapatkan kebenaran doktor terlebih dahulu.


#3. Gigitan nyamuk boleh menyebarkan wabak COVID-19
Fakta: Gigitan nyamuk tidak boleh menyebarkan wabak COVID-19 ini.

Sehingga kini, masih tiada bukti yang mengatakan virus korona baharu ini boleh tersebar melalui gigitan nyamuk seperti penyakit denggi atau malaria.

Untuk pengetahuan anda, COVID-19 adalah sejenis virus yang menyerang sistem pernafasan dan disebarkan melalui titisan air di udara apabila seseorang itu bersin atau batuk. Bukan itu sahaja, ia juga disahkan boleh tersebar melalui air liur dari mulut atau air hingus dari hidung.

Bagi melindungi diri anda, sila basuh tangan sekerapnya dengan sabun dan air atau hand sanitizer dan amalkan social distancing terutamanya ketika bersin atau batuk.


#4. Alat pengering tangan boleh membunuh virus
Fakta: Alat pengering tangan tidak boleh membunuh virus korona baharu ini pada tangan anda.

Ada segelintir individu yang mengatakan alat pengering tangan perlu digunakan untuk benar-benar membunuh virus ini pada tangan kita.

Hakikatnya, ia adalah mitos yang sangat mengarut. Anda sebenarnya perlu kerap membasuh tangan dengan sabun dan air atau hand sanitizer.

Untuk mengeringkannya pula, gunakan tisu, tuala atau kain. Selepas itu, sila buang atau letakkan di tempat yang tidak terdedah kepada orang lain.


#5. Antibiotik berkesan melawan wabak COVID-19
Fakta: Antibitotik tidak berkesan melawan virus korona baharu ini kerana ia hanya mampu membunuh bakteria.



PENTING untuk kita faham dan tahu!

Wabak COVID-19 adalah sejenis virus dan bukannya bakteria. Oleh itu, penggunaan antibiotik sama sekali tidak boleh digunakan sebagai salah satu ubatan atau rawatan penyakit ini.

Walau bagaimanapun, jika anda ditahan di wad hospital akibat jangkitan wabak ini, anda mungkin akan diberikan antibiotik untuk mengelakkan jangkitan bakteria yang lain.

Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin terhadap kesihatan sejagat, marilah kita bersama melawan pandemik virus korona baharu ini. Oleh itu, sila berada di rumah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Noor Hisham Abdullah mengatakan jika langkah kerajaan ini tidak dapat dijalankan dengan baik, kita mungkin berdepan gelombang yang ketiga pula.
“Saya merayu kepada semua rakyat Malaysia agar ambil peduli Perintah Kawalan Pergerakan Ini. Sila berada di rumah”, jelas beliau lagi.



Read More

March 30, 2020

Banglo Dengan 5 Bilik Menjadi Rumah Idaman

March 30, 2020
Banglo Dengan 5 Bilik Menjadi Rumah Idaman
Banglo Dengan 5 Bilik Menjadi Rumah Idaman | Memiliki keluarga besar dengan enam anak ni memang impian saya dan pastinya impian sesiapa saja untuk memilik rumah banglo yang luas dan selesa buat seisi keluarga. Bila teringatkan tanah di kampung suami dan ura-ura suami untuk menetap di kampung halaman tu buat saya menjengah-jengah pelan rumah 2 tingkat dengan 5 bilik yang mungkin sesuai untuk kami sekeluarga

Ciri-ciri rumah banglo 2 tingkat dengan berkonsepkan alam sekitar hingga ke dalam rumah ni memang cukup menarik minat saya.


Ingat membuat reka bentuk rumah idaman, boleh la hubungi NAS Nuri Construction Sdn Bhd ni yang memang pakar pembinaan rumah.



Rekaan rumah ini membanyakan bukaan seperti tingkap dan pintu lipat pada rumah ni memberikan pencahayaan yang cukup, mencerahkan rumah pada waktu siang dan sekaligus menjimatkan penggunaan lampu pada siang hari dengan cahaya semulajadi.

Bukaan-bukaan itu ini yang dibina dengan tujuan agar pemilik rumah dapat menikmati keindah alam sekitar yang terdapat di sekeliling rumah

Dengan keluasan 3992 kaki2 rekaan rumah ini memuatkan 5 bukuj tidur dan 3 bilik air.  Rekaan yang cukup sesuai untuk kami memandangkan tanah milik suami tu mempunyai tanah berbentuk segi empat sama dan dikelilingi keindahan alam semulajadi dan pokok-pokok yang menghijau








Read More