IAMFUZY™ Malaysia Lifestyle Blog

TERKINI

Post Top Ad

Post Top Ad

Balik Kenduri Di Kedah, Singgah Ke Nat Pokok Getah

June 29, 2022 0

Balik Kenduri Di Kedah, Singgah Ke Nat Pokok Getah | Minggu lepas kami balik kampung lagi buat kali ke 3 tahun ni. Mentang-mentang dah 3 tahun tak balik kampung dek sebab PKP, maka tahun ni memang balas dendam la kot. Kalau di congak mungkin kami akan balik kampung 5 atau 6 kali tahun ni. 


Kali ni kami balik kampung hanya 6 orang sebab Angah Ammar ada appointment dan KC Iman pula ada kelas. Jadi bertolaklah kami pada tengahhari hari Jumaat sebab turn umi tidur rumah bonda, settle apa yang perlu baru boleh gerak balik rumah. Mujur kain baju tak bawa banyak walau 



Sebahagian lauk pauk yang cukup simple tapi sedap sebabnya dimasak secara gotong royong adikk beradik. Paling sedap gulai pisang dengan udang yang sangat menyelerakan, kurma daging utara, daging masak kicap, sambal belacan, acar buah dengan kuih muih yang macam-macam jenis.


Dah macam kenduri kahwin bila adik beradik, saudara terdekat DH datang berkunjung. Memang cukup seronok sebab adik beradik DH cukup korum dengan abang Chaq (abang sulung DH) yang dah bertahun tak balik kampung selepas pemergian FiL. Dengan usia yang semakin meningkat, nak memandu jauh dari Skudai, Johor ke Kedah tu memang memenatkan.


Memang penat walau umi bukan la menolong sangat, hanya tolong gitu-gitu dan lebih banyak menolong tengok orang lain buat kerja.


Lewat petang tu DH pun dah kepenatan, sambil berbaring tu sambil mengingatkan untuk bangun awal keesokkan hari sebab nak sarapan kat Nat Pokok Getah. Umi apa lagi, sengih la memanjang. 


Pagi tu memang bangun awal semua anak-anak sebab teruja nak ke Nat Pokok Getah dan kononnya tak nak sarapan tapi bila kakak DH dah sediakan air nescafe dan kuih apom, cubit la sikit. Tapi extra bagi umi bila nampak pulut, memang jamah la sikit dengan ikan masin sejuk. Bila dah kahwin ni kita kena belajar dan menerima cara orang lain, tak boleh ikut kepala sendiri ya anak-anak.



Perjalanan dari rumah kakak DH ke Nat ada dalam 30 minit tapi  nak mencari parking cukup payah dengan banyak ruang dipenuh dengan  orang yang meniaga. Baru teringat yang hari tu (19 Jun,  Ahad) hari Keputeraan Sultan Kedah, jadi ramai yang bercuti sebab tu ramai pengunjung dan peniaga. Jadinya DH parking kereta jauh dan jauhlah juga kami kena jalan kaki. Exercise sesekali pun ok kan.



Memang sedap dan bihun sup utara kat CT Bihun Sup Kodiang ni. Jadi kalau sesiapa ke Nat Pokok Getah, sila singgah makan kat sini. Bukan hanya ada bihun, kuetiaw tapi nasi ayam pun ada. Sempat juga umi merasa nasi ayam dekat pinggan Ayong.


Waktu sampai kat gerai bihun sup, eh ternampak pulak abang sepupu DH dengan isterinya baru selesai menjamu selera. 


Lepas perut kenyang, maka kami mula mengatur langkah dan misi umi memang tiada spesifik barang yang nak dicari tapi DH nak cari seluar hiking. Kali pertama dia ke sini, dia beli seluar hiking yang sungguh selesa so dia ingat nak beli lagi sebab dia kerap kerja di luar.




DH dengan misi seluar hiking tapi malang tak jumpa yang berkenan dihati. Kat sini pun ada orang jual barangan lama dan buku-buku lama seperti majalah Mastika, novel dan banyak buku lama yang  mungkin ada pembeli yang berminat. Niat umi nak cari novel lain tapi terbeli novel karya HM 
Tuah Iskandar. Kiranya ini buku kedua karya HM Tuah Iskandar dalam koleksi umi. 


Ni dia buah yang menjadi pertanyaan umi pada DH dan buah yang warna kuning tu buat Stey adik beradik buah Setoi. Buah Stey ni sedap dimakan dengan garam belacan, baca kat SINI


Buah yang satu lagi tu buah Kulim yang baik untuk kesihatan terutama mengubati penyakit buah pinggang dan punya khasiat yang lain. Caranya nanti umi share bila ada kelapangan. Memang tak risau sebab buah kulim tu dah kering jadi ianya tak akan busuk.


Sempat lagi kami bergambar kan sebagai kenangan dengan badan yang berlengas dan berpeluh. Nak berjalan di Nat Pokok Getah ni kena hati-hati takut tersepak akar pokok, mau tertungging, bukan dapat  malu.je boleh dapat luka juga. Kalau orang tua ni jatuh memang buruk macam nangka busuk..hahaha


Suami adik DH entah mana pula dia menghilang, pastinya mencari barangan yang memikat hati. 



DH nampak ikan yu sambil terliur jer, kalau tak sebab nak hantar Ayong dan bermalam di Kuak Hill Resort, mesti dia beli ikan dan cari tong putih untuk simpan. The girls pula walau dah kenyang makan bihun sup, nasi ayam tetap nak jengah kat gerai lokching ni.



Kalau nampak gerai jual minuman ni sila singgah la ya. Peramah sungguh budak yang meniaga air ni.


Pendek kata, apa yang kita nak ada kat Nat Pokok Getah ni, dan umi sempat belikan bonda 2 helai baju kurung kedah yang cukup cantik jahitannya dan KY pulak belikan kain batik buat tok maknya.


Memandangkan kami nak menhantar Ayong ke Lengong, maka tidaklah boleh kami berlama-lama kat sini sebab perjalanan yang agak jauh.


So bye bye Nat Pokok Getah, nanti kami singgah lagi.

Read More

Pelancaran De'Xandra Celebrity Collection Dan Kempen CSR Mental Health Awareness 'De'Xandra Heals The World'

June 27, 2022 0

Pelancaran De'Xandra Celebrity Collection Dan Kempen CSR Mental Health Awareness 'De'Xandra Heals The World' | Memang seronok dan teruja bila umi dapat menghadiri The Grand Launching of De’Xandra Celebrity Collection, syarikat haruman popular di negara ini yang pada masa yang sama turut melancarkan kempen “Mental Health Awareness” bertemakan “De’Xandra Heals The World” di Boathouse, Flamingo Hotel baru-baru ini.


Menurut Pengasasnya, Ernayanee Nur Julaimi, kempen tanggungjawab sosial korporat atau Corporate Social Responsibility (CSR) itu merupakan julung- julung kali diadakan.




“Kempen ini berlangsung sepanjang tahun yang turut disokong selebriti yang terlibat dengan De’Xandra, pihak pengurusan tertinggi, rakan strategik termasuk stokis, pengedar dan dropship yang berada di negara ini, Singapura, Indonesia dan Brunei.


“Tujuan diadakan sebagai menyatakan pendirian dan sokongan serta usaha kami dalam membantu memberi lebih banyak kesedaran kepada pelbagai pihak tentang situasi kesihatan mental yang kian meruncing.

 



“Sebelum ini, kebanyakan program CSR De’Xandra yang menjadi agenda tahunan lebih tertumpu kepada kebajikan, pengurusan bencana, pembangunan sahsiah dan ekonomi. Bagaimana pun pada kempen kali ini, kami mengangkat  isu kesihatan mental ekoran berlakunya peningkatan signifikan dalam kes bunuh diri di dalam negara malah di peringkat global,” ujarnya.


Beliau berkata demikian selepas melancarkan majlis yang turut dihadiri EXCO Kesihatan dan Anti Dadah Negeri Melaka, YB Dr.  Mohammad Akmal Salleh, Pakar Pembangunan Organisasi dan Kepimpinan,  Annems Leadership Solution, Datuk Faridah Hanim Haron, Tokoh Saham, Asri Ahmad Academy, Datuk Haji Mohd Asri Hj Ahmad.


Tidak ketinggalan,  Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Megaklinik Zahra, Dato’ Mohd Nafidz Abdul Razak,  Penasihat Perniagaan De’Xandra, Sifu Jamal, rakan-rakan artis, rakan-rakan pengasas perniagaan, pempengaruh (influencer) dan pihak media.


Ernayanee Nur menambah, sempena kempen pihaknya melancarkan wangian koleksi selebriti bertemakan persahabatan dan cinta, kempen hastag #DexandraHealsTheWorld dan tayangan video kesedaran berkaitan kesihatan mental melalui media sosial. 


“Sebagai jenama wangian pilihan asia, kami merasa terpanggil untuk turut bersama-sama memupuk kesedaran di kalangan masyarakat dan menyeru melakukan apa sahaja usaha dalam membantu golongan yang sedang mengalami masalah awal kesihatan mental termasuk depresi, anxiety, kemurungan dan hilang keyakinan diri, “ujarnya.




“Koleksi wangian terbaharu cetusan idea dan kolaborasi citarasa selebriti artis Bella Astillah dan pereka fesyen Rico Rinaldi yang dikenali sebagai Celebrity Collection sangat istimewa.


“Rico Rinaldi mengenengahkan perlambangan pentingnya nilai persahabatan manakala wangian Bella Astillah yang tampil merah, diibaratkan warna rona cinta dalam membantu memberi suntikan semangat baru kepada mereka yang memerlukan termasuk golongan yang menghidapi masalah awal kesihatan mental.


“Kami yakin nilai persahabatan dan cinta ini merupakan tunjang dalam apa jua situasi kerana  kita memerlukan sahabat untuk saling menyokong,  kasih sayang dan cinta. Justeru melalui koleksi selebriti ini menyampaikan mesej yang jelas dan baharu kepada penggemar-penggemar minyak wangi di luar sana tentang nilai persahabatan dan cinta yang sebenar,” ujarnya.


Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif De’Xandra, Safwan Ismail memberitahu,  kedua-dua selebriti tersebut telah menjalin kerjasama dan turut terinspirasi dengan produk yang dianggap lebih daripada sekadar wangian.


“Kami duduk berbincang daripada hati ke hati dalam banyak perkara termasuk aspek citarasa, kualiti dan keutamaan mereka bukan sahaja dalam kerjaya tetapi dalam kehidupan seharian.


“Mereka juga sangat terkesan dengan gelombang positif pasukan dalam De’Xandra maka menzahirlah koleksi terbaharu yang dilancarkan. Koleksi ini juga merupakan inisiatif De’Xandra dalam mempelbagaikan pilihan buat penggemar wangian yang setia dan meraikan peminat baharu.


“Selain memberi peluang kepada para peminat selebriti, mereka juga berpeluang mengumpul koleksi wangian daripada artis kegemaran. Berdasarkan data dan rekod,  kehadiran selebriti secara langsung membantu menaikkan reputasi jenama yang memberi impak langsung peningkatan kepada jualan, “ ujarnya.


Katanya lagi, selain berkongsi citarasa wangian, pilihan selebriti juga berperanan menyokong usaha mempromosikan produk dan memberi motivasi dan galakan kepada usahawan-usahawan. Terutama bangkit dan meneruskan perniagaan pasca pandemik bersama-sama De’Xandra. 


“Sebagai tanda sokongan berterusan, sebelum majlis pelancaran telah berlangsung aktiviti  di kalangan pengedar  yang hadir dari seluruh negara temasuk memperbaharui teknik pemasaran dan sasaran jualan.

 

“De’Xandra sentiasa membuka peluang perniagaan kepada usahawan yang ingin bersama dengan kami. Berdasarkan data dan rekod yang terkini syarikat telah melahirkan usahawan perniagaan termasuk wakil pengedar seramai 30,074 orang dengan peningkatan 65 peratus sejak dari 2020 sehingga 2022. 


“Ini bermakna dalam tempoh pandemik akibat Covid-19 yang lalu, jumlah wakil jualan telah meningkat kerana mereka telah diberi bimbingan yang betul, cekap dan menghasilkan jualan memuaskan melalui perniagaan dalam talian,” katanya

Read More

500 Entrepreneurs In "Jadikan HALAL Pilihan Utama Anda" Campaign By HDC Under 2022 Budget Initiative

June 27, 2022 0

500 Entrepreneurs In "Jadikan HALAL Pilihan Utama Anda" Campaign By HDC Under 2022 Budget Initiative | A total numbers of 500 halal entrepreneurs from the micro, small and medium enterprise sector (PMKS) has been selected to participate in the "Make Halal Your Top Choice" campaign organized by Halal Development Corporation Berhad (HDC), was launched recently, as one of the programs under the 2022 Budget Initiative.


The campaign is the result of the proactive collaboration of the Ministry of International Trade and Industry (MITI) through its agencies, HDC and the Ministry of Finance (MOF) through the Unit Implementation and Coordination of Economic Stimulus Between National Agencies (LAKSANA), aims to accelerate the growth of the Halal industry to a higher level, with aims to increase the average sales of halal PMKS companies facilitated between 20%-30% during the campaign period from April to July 2022.


500 Entrepreneurs In "Jadikan HALAL Pilihan Utama Anda" Campaign By HDC Under 2022 Budget Initiative


The campaign is divided into two categories, namely the first, Improving Marketability PMKS Halal products in large supermarkets. To ensure this category a successful campaign, HDC has partnered with Lulu International Group and Lotus’s Store (Malaysia) Sdn. Bhd. This strategic partnership for the campaign have begin on  April 22, 2022 at all Lulu supermarket branches, while the campaign with Lotus starts  from 28 April 2022 with all branches Lotus’s across the country.


Whilst, the second category, namely the PMKS Halal Product Digital Branding Program, will involve collaboration with Food Panda Malaysia, an online platform provider (e-commerce) and leading logistics, which will run from June 1 to July 31, 2022. 


Various promotions and attractive prices will be offered throughout the campaign, which aims to improve sales reach and performance, as well as address the issue of visibility gaps local halal products competing with foreign halal products, towards increasing capacity and production capacity of local halal products.




The launching event of this campaign was completed by Datuk Lokman Hakim Ali, Chief Secretary, Ministry of International Trade and Industry (MITI), and was also attended by Mr. Hairol Ariffein Sahari, Chief Executive Officer, HDC as well as management representatives MITI’s highest and strategic partner of the campaign.


“I call on all parties to play their part in the effort elevating the country's Halal industry to be the world's Halal center. We need to always be ready and willing to explore the wide open opportunities in the Halal industry that are expected to provide remuneration and returns that are worth enough, 

 

“I believe, this Make Halal Campaign the Top Choice by HDC, with cooperation of private and government agencies, will be able to have a positive impact and benefits in increasing the productivity and competitiveness of the country's halal industry. ”

- Datuk Lokman Hakim


According to Datuk Lokman Hakim, the country's Halal export performance which recorded an impressive performance, where an increase of 19 per cent recorded for 2021, from RM30.5 billion to RM36.3 billion. This increase prove the importance of the Halal industry to the Malaysian economy. despite the challenges of Covid19.




In terms of sectoral contribution, the Halal food & beverage sector continues to be a contributor leading to the Malaysian halal economy with a total value of RM17.64 billion, followed by Bahan Halal RM13.49 billion, Cosmetics & Personal Care RM2.44 billion, Palm Oil Derivatives RM1.71, Industrial Chemicals RM0.75 billion and Halal Pharmaceuticals RM0.28 billion respectively second to sixth place. Halal Ingredients and Palm Oil Derivatives showed an increase which is impressive from RM8.83 billion and RM0.89 billion in 2020, respectively.




Among export destination, China has overtaken Singapore as the largest halal exporter on 2021 by RM4.6 billion and RM3.7 billion respectively, then followed by Japan, the United States and Indonesia.


In 2021, direct investment in Halal Parks in Malaysia was recorded a growth of RM210 million from the previous year. This shows that the attraction of Halal industry in our country has great potential despite the challenge of COVID-19 since 2020. 




For record, a total of 303 companies are operating in all 14 HALMAS-rated Halal Parks in throughout Malaysia, with 44 companies being multinational companies (MNCs), while 259 the company is a locally owned company.


The increase from global demand in turn increased the flow of Halal trade international and Malaysia is following from the transition to the Endemic Phase as well the opening of the international border which began last April 1.


HDC has set a high target for attracting and integrating at the very least 50,000 SMEs into the Malaysian Halal industry by 2030.


For more information, do check out https://hdcglobal.com/ and let's 'Make Halal Your Top Choice'

Read More

Makan Buah Stey Cicah Garam Belacan

June 24, 2022 2

Makan Buah Stey Cicah Garam Belacan | Bila tengok buah ni, pasti ramai yang beranggapan ni buah setoi atau buah sentul kan. Jangan tersilap walau nampak sama tapi ini adalah buah stey bukan buah setoi. Buah Stey bila masak berwarna KUNING dan buah Sentul bila cukup masak ranum berwarna  KUNING OREN. Nampak serupa tapi tak sama, hanya yang arif lebih mengetahui.


Waktu umi share kat FB semalam, ada yang tak kenal buah ni, ada yang ingat buah ni buat setoi dan ada yang dah lama tak makan buah ni. Mujur tak ada yang mengidam, kalau tak jenuh la umi rasa bersalah. Memang susah nak dapat buah ni sebab difahamkan buah ni boleh didapati dalam bulan Mei, Jun dan Julai. Kalau ada pun dijual dalam bentuk jeruk.


Makan Buah Stey Cicah Garam Belacan


Dari tempat DH park kereta menuju ke Nat, umi nampak dah pokok buah stey yang tinggi menyaup kat seberang jalan dengan kelihatan buat stey kuning. Memang tinggi sungguh! Eh sebenarnya tak tahu pun tu pokok stey tapi lepas dah beli buat stey ni dan tunjuk kat DH waktu jalan balik ke tempat letak kereta tu baru umi tahu. Noob sungguh oran KeyEll ni kan.


Makan Buah Stey Cicah Garam Belacan


Hajat DH nak bawa kami sarapan bihun sup Kodiang di Nat Pokok Getah ni terlaksana dan memang jenuh la kami berjalan tengok pelbagai jualan menarik kat sini. Nanti umi cerita kat entri yang lain


Nat Pokok Getah ni beroperasi pada hari Jumaat dan Ahad sahaja hingga waktu tengahhari dan terletak di Arau, Perlis. 



Pengalaman Makan Buat Stey Pertama Kali

Mestilah dah jatuh cinta, nak-nak pula DH yang tolong siapkan segala!

Makan Buah Stey Cicah Garam Belacan

Waktu nampak longokan buah-buah kat satu gerai tu, terus umi tanya buah apa dan bila budak yang jual tu cakap buah Stey dan diberikan rasa buah ni, terus la umi minta 1 kilo yang berharga RM10. Kata DH nanti balik KL dia buatkan cicah garam belacan. 


Buah ni kena dikupas kulit luar yang agak keras yang sekali tengok macam buat dukong ni. Lepas tu isi dalam tu di cincang supaya senang bila nak kopek dan cicah dengan garam belacan.


Kalau tengok isi pada biji tu macam buah manggis tapi lebih besar malahan isi pada biji ni memang melekat. Bagi umi rasa isi ni manis tapi tidak semanis manggis tapi sedap sebab tak kelat dan tak masam



Petang semalam dan petang tadi, umi dan DH layan menyicah buah stey ni, memang sedap sangat nak-nak pulak DH yang buat garam belacan dan siapkan semuanya, umi cuma sua tangan dan cicah buah yang dah dipotong. Nikmat!


Rasa nak pergi balik kampung dan beli buah stey ni lagi sebab buah ni dah habis!


Resepi Garam Belacan

Bahan :

1 tangkai cili kering

2 -3 biji cili api

2 sudu besar belacan

1/2 cawan kicap 

2 sudu besar gula / gula kabung


Cara penyediaan :


  • Masukkan belacan, cili padi dan garam dalam lesung, tumbuk sampai lumat, keluarkan masukkan dalam mangkuk. Kalau guna gula kabung, boleh tumbuk sekali


  • Masukkan kicap dan gaul rata dan kemudian masukkan gula putih, kacau hingga sebati.


  • Kalau nak tambah kicap, terpulang dan ikut selera masing-masing. 


  • Kalau nak makan, kopek buah stey yang dicincang tu dan cicah. Memang nikmat sungguh!

Atau anda boleh curahkan garam belacan ke atas buah stey dan perap dalam 30 min dalam peti sejuk, keluarkan dan makan.


Read More

KUCATE Hargai 10 Rakan Kongsi Dengan Rantaian Kasih 999 Gold Wafer Coin

June 23, 2022 1

KUCATE Hargai 10 Rakan Kongsi Dengan Rantaian Kasih 999 Gold Wafer Coin | Dalam menceburi bidang perniagaan, yang diperlukan adalah semangat dan sikap tidak berputus asa.


Membuka peluang meningkatkan ekonomi secara perseorangan mahupun berkumpulan, jenama KUCATÉ yang baru ditubuhkan namun menjadi salah satu bisnes paling pantas berkembang ada sesuatu yang ingin dihadiahkan kepada para rakan kongsi mereka.




Lantaran itu, sebuah majlis yang digelar Gold Rally Winner Celebration dilaksanakan dengan bertujuan untuk meraikan Business Partner KUCATÉ.


Objektif majlis ini adalah untuk menyampaikan ganjaran kepada top 10 Business Partner KUCATÉ yang telah berjaya mencapai target untuk menangi cabaran Rally For Gold. 


KUCATÉ yang merupakan minuman teh herba dengan pelbagai perisa enak dari ‘Keluarga Neelofa’ juga bakal memberi ganjaran kepada 10 Business Partner KUCATÉ dengan pencapaian personal sales paling banyak. Mereka dihadiahkan Rantaian Kasih 999 Gold Wafer Coin dari Habib Jewels dengan kadar berat emas yang berbeza.




“Saya amat berbangga dengan pencapaian Business Partner KUCATÉ yang telah menyahut cabaran Rally For Gold yang berjalan sepanjang bulan Mei yang lepas. Majlis yang istimewa ini adalah cara saya untuk meraikan pencapaian mereka dan juga menaikkan lagi semangat serta memberi inspirasi kepada business partner yang lain untuk turut berjaya,” ujar Datin Noor Kartini.


KUCATÉ membuka peluang kepada orang awam terutama sekali suri rumah untuk memperoleh pendapatan tetap dengan menyertai KUCATÉ sebagai Business Partner. KUCATÉ menawarkan perniagaan tanpa modal, tanpa urus stok, mendapat bimbingan untuk berniaga dan pelbagai kelebihan lain.




Ramai Business Partner KUCATÉ telah berjaya meningkatkan taraf kewangan mereka selepas mereka menyertai KUCATÉ.


Ada yang mampu menukar kereta lama kepada kereta yang lebih selesa. Ada yang mampu membawa ibu dan ayah menunaikan umrah menggunakan duit jualan KUCATÉ sepenuhnya.

Read More

Pengalaman Menarik Short Vacay Di Kuak Hill Resort Lenggong

June 21, 2022 10

Pengalaman Menarik Short Vacay Di Kuak Hill Resort Lenggong  | Memang tak sangka akan mencuba camping walau berkali fikir nak rasa pengalaman bercamping tapi risau lebih banyak dari keinginan tu sebab dulu waktu bercuti di Taman Negara, pengalaman dalam hutan tu memang cukup menakutkan 


Cadangnya kami nak bermalam di Ipoh sebab rindu nak bercuti di Hotel Putrade macam dulu sambil jalan-jalan dan makan-makan tapi bila dari Kedah dah lewat pula nak hantar Ayong ke Lenggong, jadi DH cakap kita overnite di Kuak Hill Resort yang dia google.



Alhamdulillah, memang mudah buat booking online untuk penginapan di Kuak Hill Resort ni dan harga pakej termasuk shuttle. Mula tu terfikir kenapa kena naik shuttle, jauhkah? rupanya sebab resort ni terletak di tanah tinggi dan memang tak boleh naik dengan kenderaan biasa.


Terima kasih en suami (DH) yang buat last minute request untuk bercuti kat sini memandangkan dari Kedah kami ke Lenggong untuk hantar Ayong yang kena bertugas sebagai urusetia temuduga di KKTM. Ayong pun sempat meninjau ke sini sebelum kami turun balik untuk hantar dia ke lokasi dia perlu bertugas


Kalau sesiapa yang hantu durian tu wajib datang waktu ni sebab sekarang musim durian bukit yang cukup murah harganya. Kalau tak silap RM5 atau RM8 sekilo, malahan kata pekerja kat sini harga RM1 pun ada.





Glamping site 1 terletak di aras tertinggi berbanding glamping site yang lain. Mujur ambil ni sebab kalau ambil Glamping site 2, jenuh juga umi nak naik tangga.


Setiap glamping site ada 2 khemah dome untuk 4 orang dengan saiz 10m², juga diberikan sleeping bag, camping mat, lampu, kipas dan extension wire. Sementara ada ruangan untuk rehat bersebelahan khemah yang menempatkan meja dengan 4 kerusi dan hammock.


Jangan risau kesejukan sebab khemah ni agak panas tapi kalau musim sejuk, khemah ni cukup sesuai.



Nak book villa tapi kesemua villa penuh, so sedapkan hati untuk jangan risau sebab khemah ni bukan atas tanah.



Ada 5 glamping site dengan setiap glamping site harganya berbeza dan termasuk sarapan pagi untuk 4 orang bagi setiap glamping site. Kalau ada tambahan orang, boleh buat add ons breakfast hanya RM10 sahaja.


Harga Glamping Site

  • Hidden Spot = RM299 | Glampsite 1 = RM289 | Glampsite 2 = RM269 | Glampsite 3 = RM249 | Glampsite 4 = RM229 | Glampsite 5 = RM199

Harga untuk Villa 
  • VILLA 1: CLOSED FOR RENOVATION WORK | VILLA 2: RM 349(Sun-Thur) / RM399 (Fri-Sat) | VILLA 3: RM 299 (Sun-Thur) / RM349 (Fri-Sat) | VILLA 4: RM 699 (Sun-Thur) / RM749 (Fri-Sat) | VILLA 5: RM299 (Sun-Thur)/ RM349 (Fri-Sat) | VILLA 6: RM349 (Sun-Thur) / RM399 (Fri-Sat) | VILLA 7: RM349 (Sun-Thur) / RM399 (Fri-Sat) | VILLA 8: RM349 (Sun-Thur) / RM399 (Fri-Sat)



Kafe yang beroperasi dari jam 7.30 pagi hinga 9.30 malam. Pakej penginapan termasuk sarapan pagi bagi empat orang dan kalau ada tambahan orang, boleh add ons saja. 


Malam tu anak-anak dah kelaparan, jadi makan malam kami dengan nasi goreng cina dan nasi goreng ikan masin yang sedap, malah portion nasi goreng pun banyak.


Sarapan pagi kami dengan nasi lemak bungkus, kuih keria dan kuih karipap yang cukup sedap. Ada free flow bijirin, roti dengan jem, kopi dan teh 


Surau yang luas boleh menempatkan lebih kurang150 orang, cukup cantik dan mengadap seluas mata memandang. 



Ada dua kolam untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Kolam renang ini pula dibuka hingga 1230 malam. Jadi kalau nak berendam sampai kecut pun boleh.



Di sini terdapat aktiviti yang menarik untuk anak-anak seperti Bird Aviary yang menempatkan burung merak dan burung, ada arnab dan nak naik ATV pun boleh.


Selain dari tu kita boleh melihat pelbagai tanaman herba yang ditanam disini dan madu pun ada disini dan dusun buah-buahan dan pemandangan indah dan dari resort kita boleh lihat jambatan Raja Muda Nazrin yang terletak di Tasik Raban.




Bangun pagi selepas solat tu, DH dah siap sedia tunggu di ruang makan yang mengadap Tasik Raban. Niatnya nak tengok matahari dan awan yang bergulung tapi tak kesampaian sebab petang waktu kami sampai tu hujan.



Jujurnya memang sangat recommended untuk bercuti ke sini sebab kemudahan yang ada, tiada gangguan bintang liar atau buas, para staff yang cukup mesra dan makanan yang sedap.


Alamat  : Lot 3538 Kg. Lata Papan, Kampung Kuak, 34200 Lenggong, Perak | No telefon :013-870 5101.

Untuk tempahan anda kena buat tempahan secara online di website www.kuakhillresort.com



Kami check out dalam jam 10 pagi sebab nak elak dari kesesakan jalan memandangkan esok (hari Selasa) DH dan KY akan naik kerja tapi otw keluar tu sempat jugak kami berhenti di Dataran Tasik Raban untuk ambil gambar kenangan sebelum meneruskan perjalanan balik.


Kami pun menggunakan Jambatan Raja Muda Nazrin ni untuk ke destinasi seterusnya. Jadi sila tunggu sambungan perjalanan kami selepas ni.

Read More

Makan Malam Di Mee Daud Mat Jasak

June 20, 2022 5

Makan Malam Di Mee Daud Mat Jasak  | Ramai dok kata kalau  pergi Ipoh jangan lupa singgah makan mee kari di Mee Daud Mat Jasak, bukan orang lain atau Liez jer yang kata tapi DH yang kerap ke Ipoh pun cakap macam tu. Ada juga sekali dua attempt kami nak menjamu selera di sini tak kesampaian.  Tu cerita lama dulu dan keinginan untuk cuba makan di kedai makan popular ni akhirnya terlaksana.


Hari Jumaat lepas, kami sekeluarga balik Kedah sebab abang ipar nak buat perjumpaan di kampung. Abang ipar ni dah bermastautin di Johor dan dah lama sangat tak balik kampung, kiranya sejak FiL dah meninggal rasanya. Bukan dia tak rindu tapi jauh kot dan dia pun bukan la muda lagi.


Kami bertolak dari KL dalam jam 2.15 petang lepas cikapplepie balik dari sekolah dan saya sendiri balik dari rumah bonda. Kami balik berenam beranak jer sebab Angah Ammar tak boleh cuti dan Kak Cik Iman pun baru bekerja.


Tak sangka sungguh lebuhraya ke Utara ni banyak betul kereta walau masih awal waktu kami mulakan perjalanan. Malahan lori treler pun banyak dan laju sungguh dengan hujan yang turun, memang umi tak lelap pun.




DH syorkan nak dinner di kedai makan Mee Daud Mat Jasak tapi risau kalau dah tutup, jadi Ayong pun mengoogle tapi encik google bagi lokasi yang lain kata DH sambil kata salah dan memang salah pun tempat tu. Ni kes unifi yang makin parah servisnya. Jadi umi pulak buat minta pertolongan encik Google dan semestinya dapat lokasi sebetulnya.




Masa kami sampai tu dalam 7.30 tu memang penuh dan tak ada ruang kosong langsung, mujur DH tak kata jom ke tempat lain. Apa pun kena bersabar dan tunggu hingga ada tempat kosong untuk kami 6 orang dan lepas kami sampai pun masih ramai yang beratur.



saya dan Ayong pilih nak makan mee kari. Ingatkan mee kari ni akan ada fish ball, kerang atau isi ayam tapi tidak. Mee kari ni hanya ada mee, taugeh dan kuah kari yang sedap (4*), tidak pedas, macam mee kari kedai cina  sebab tu pelanggan Mee Daud Mat Jasak ni terdiri bukan orang Melayu tapi bangsa lain juga. Kiranya memang ikut taste orang ramai dan wajarnya menjadi popular.



Kak Yang memilih kuetiaw kari dan ditambah fish balldan fish cake. Ni bukan yang standard rupanya macam yang saya makan tu, walau standard tapi habis tak tinggal isi.




DH pula makan mee kicap dengan sup walhal dia sebenarnya nak makan wantan mee. Saya sempat la merasa mee kicap ni, memang macam mee kicap kedai cina la yang pernah saya makan lama dulu. Apa pun mee kicap ni pun sedap.



Cik Meya pula makan sotong kangkung, kuahnya sedap tapi lagi sedap kalau ditabur kacang tumbuk goreng. Mujur sotong basah tu pun lembut jer. 


Cikapplepie pula nak nasi goreng tapi kata Ashraf (yang ambil order) kalau goreng-goreng akan lambat sebab order dari Grab. Tapi waktu dah orang dah mula agak reda, dia tanya nak nasi goreng apa tapi Ayong dah belikan nasi goreng kat kedai makan kepunyaan pakciknya kat sebelah.


Nak tau berapa belanja hangus makan malam kami termasuk 1 teh tarik, 1 neslo, 2milo ais, 1 air suam, 1 limau suam? Hanya RM55 dan cukup mengenyangkan untuk kami meneruskan perjalanan ke utara 


Jadi sesiapa nak makan mee kari kat Mee Daud Mat Jasak ni jangan silap bila waze, pastikan alamat yang tertera tu ialah No 1 &, 2, Jalan Dato Onn Jaafar, Kampung Jawa, 30300 Ipoh, Perak.


Ipoh ni kaya dengan bangunan zaman kolonial dan ni salah satu bangunan warna pink berdekatan kedai makan Mee Daud Mat Jasak. Kalau nampak bangunan ni sebelah kanan, kedai mee kari ni kat sebelah kiri tak sampai 5 minit.


Sejarah Mee Daud Mat Jasak

Dari apa yang saya baca, kedai ni dinamakan Mee Daud Mat Jasak sempena nama datuk Ashraff ni yang merupakan pesara polis hutan dan berkawan dengan seorang lelaki Cina dan belajar menghasilkan mi kicap dan mi kari daripada teman rapatnya itu. Akhirnya arwah datuk buat keputusan nak buka gerai kecil menjual mi. Malahan tapak gerai sekarang ni adalah tapak asal gerai milik arwah datuknya.


Rupanya perniagaan mee kari ni dah memasuki 3 generasi dengan resepi turun-temurun dan perusahaan ini dijalankan sejak tahun 1970 


Nama asal Mee Daud Mat Jasak ialah Gerai Makanan & Minuman Haji Daud Mat Jasak atau lebih popular dikenali sebagai Gerai Mee Mat Jasak.


Menu utama yang sering mendapat perhatian pengunjung termasuk masyarakat Cina ialah mi kari, mi kicap dan kuetiau goreng kerang.


Read More

Ucapan Selamat Hari Bapa

June 18, 2022 2

Ucapan Selamat Hari Bapa  | Bapa, suatu jawatan yang tanpa perlu secara otomatik di sandang oleh seorang lelaki bila dia mengambil tanggungjawab keatas anak-anaknya. Abah, Ayah, Bapa, Walid, Daddy, Papa atau apa saja panggilan buat seorang lelaki, itulah suatu penghargaan buat mereka.


Alangkan indah jika kita sebagai anak menghargai jasa dan pengorbanan seorang bapa dengan memberikan ucapan indah supaya mereka tahu bahawa kita menghargai mereka sepertimana mereka mengasihi kita. Moga ucapan ini akan menambah keceriaan buat mereka.




Hari Bapa atau Father’s Day di Malaysia disambut pada minggu ketiga bulan Jun dan bakal disambut pada 19 Jun 2022 (Ahad).


Memuliakan seorang bapa atau kedua ibu bapa tidak terbatas pada hari-hari yang tertentu kerana ianya berpanjangan sepanjang hayat.



Contoh Ucapan Selamat Hari Bapa 


1. Setiap penat lelahmu, setiap titik peluhmu, jasa dan pengorbananmu tak terhitung. Tak pernah berkira walau sekalipun. Dialah insan paling ikhlas. Terima kasih Abah


2. Setiap penat lelahmu, Setiap titik peluhmu, Jasa dan pengorbananmu tak terhitung, Tak pernah berkira walau sekalipun, Dialah insan paling ikhlas. Terima kasih Ayah.


3. Setiap penat lelahmu, setiap titisan keringatmu, setiap jasa dan pengorbananmu, akan kami kenang sampai bila-bila. Terima kasih atas kasih sayang yang telah kau berikan kepada kami. Selamat Hari Bapa, We Love You, Ayah.


4. Ayah, terima kasih kerana telah membentuk kami menjadi seorang yang cekal hatinya. Setiap nasihatmu akan kami ingati. Berkat ketegasanmu dalam mendidik telah menjadikan kami berjaya pada hari ini. Terima kasih, Ayah. Hanya Allah saja yang dapat membalas segala kebaikan Ayah kepada kami.


5. Ayah! Biarpun diri ayah telah tiada, namun pengorbanan dan perjuanganmu tetap anak-anakmu kenang. Ayah tidak pernah mengeluh, malah sentiasa tabah dan tenang. Terima kasih Ayah.


6. Terima kasih ayah atas jasa, keringat dan pengorbananmu membesarkan kami.


7. Ayah, Tiada ucapan melainkan titipan doa buat ayah. Ayah pergi membawa separuh dari jiwa kami, kami semua rindu belaian dari seorang ayah. Selamat hari bapa buat ayah. Moga di sana nanti kerinduan ini akan temu penamatnya. Al fatihah untuk ayah dan semua yang telah pergi.


Ucapan Buat Bapa Yang Telah Pergi Ke dunia Abadi


8. Ayah, walau ragamu tak lagi di sisi, walau kita tidak lagi berpijak pada bumi yang sama, dan walau kini kita telah berbeda dimensi, aku percaya di suatu tempat sana doa dan harapan tulus kami akan selalu sampai padamu melalui tuhan. Selamat Hari Bapa. Moga dikau tenang disana. Tetaplah tersenyum di pangkuan illahi.



9. Selamat Hari Bapa. Kepada ayah tersayang yang telah terlebih dahulu pergi, tersenyumlah dikau di syurga. Ayah, kehadiranmu terasa begitu singkat di hidupku. Sesungguhnya tuhan memiliki rencana yang lebih indah untukmu. Al fatihah untuk ayah dan semua yang telah pergi.



Semoga ucapan indah dalam menghargai seorang bapa akan menambah kegembiraan buat mereka. Hargai mereka hari ini kerana suatu hari nanti kita juga akan menjadi seorang bapa yang juga ingin dihargai atas pengorbanan dalam membesarkan anak-anak.

Read More

Blog Boookku.blogspot.com Lulus Adsense

June 16, 2022 1

Blog Boookku.blogspot.com Lulus Adsense | Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Setelah beberapa bulan mencuba untuk dapatkan iklan Adsense di blog boookku.blogspot.com tercapai bila 2 hari lepas baru perasan ada email dari Google Adsense yang ianya LULUS ! Ehh email tu bertarikh 12 Jun, hari terakhir PBAKL2022 tu. 


Nak tahu apa yang umi sempat beli di PBAKL2022, boleh baca SINI


Terima kasih atas ucapan tahniah di facebook dan whatsapp, memang teruja dan nampaknya umi kena kerap update entri kat sana.  Sebenarnya dah banyak novel yang di baca tapi tiada kesempatan nak kongsi di blog sebab bila nak menulis apalagi nak mengulas novel ni bukan boleh main hentam je. 


Blog Boookku.blogspot.com Lulus Adsense

Tak berapa ingat bila umi apply adsense ni tapi umi ada buat artikel pada Oktober 2021 memberitahu yang blog tidak lagi digunakan dalam mengulas dan berkongsi tentang novel tapi di blog baru boookku ni, boleh baca di SINI


Blog Boookku.blogspot.com Lulus Adsense

Kesemua artikel novel yang dibaca, ada yang di ulas, ada yang tidak sempat di kongsi di blog khutub khanah tu, umi import masuk ke blog boookku sebab selepas di tolak, di bahagi, di kali dan di tambah, umi fikir untuk rebranding blog dengan nama yang lebih menjurus berkaitan buku maka terciptalah blog boookku ni.


Proses mengimport masuk artikel dari blog asal ke blog baru ni tak susah dan cukup mudah. Tapi artikel yang dimasukkan ke blog baru tu akan jadi 0 pageviewnya ya. Kalau ada kesempatan, nanti umi akan kongsi macam mana caranya.


Jadi umi nak jemput anda yang ikut umi kat blog bookku ni sudi-sudilah ikuti komen dari pembaca tegar yang amatur mengulas mengikut cita rasa umi sendiri.


Terima kasih.

Read More

3 Kaedah Semakan Keputusan Peperiksaan SPM 2021

June 16, 2022 0

3 Kaedah Semakan Keputusan Peperiksaan SPM 2021 | Pastinya anak-anak yang menduduki SPM 2021 berdebar-debar hari ni (16 Jun) sebab keputusan pepeperiksaan SPM 2021 akan diumumkan dan macam anak buah umi si Khadeeja tu pun kalut fikir macam mana nak pergi ambil keputusan sebab dia bekerja.


Pastinya bukan anak-anak je yang kalut, mak ayah pun sama la tu terutama tu kali pertama anak mereka menduduki peperiksaan yang besar.  




Tahniah bagi anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang dan bagi yang kurang bagus keputusan tu jangan bimbang, perjalanan hidup korang masih panjang dan banyak lagi institusi yang boleh anda daftar untuk sambung belajar. Ingat ya, perjalanan masih jauh dan kita tidak tahu rezeki kita, mungkin lebih bagus dari yang lain. Apa yang penting kena ada usaha.





Okay, umi nak kongsi 3 kaedah semakan keputusan peperiksaan SPM 2021 selain kaedah 1 dengan pergi ke sekolah seperti zaman umi dulu-dulu


KAEDAH 1 : SEMAKAN DI SEKOLAH


Calon sekolah boleh mendapatkan keputusan peperiksaan SPM daripada sekolah masing-masing mulai pukul 10.00 pagi pada 16 Jun 2022.


Bagi calon persendirian, slip keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia akan dihantar melalui pos pada 16 Jun 2022.


KAEDAH 2 : SEMAKAN ONLINE



Semak secara dalam talian di pautan myresultspm.moe.gov.my untuk mendapatkan slip keputusan peperiksaan SPM 2021 mulai pukul 10.00 pagi pada 16 Jun 2022 sehingga pukul 6.00 petang pada 24 Jun 2022; dan/atau


KAEDAH 3 : SEMAKAN SMS


Semak secara sistem pesanan ringkas (SMS) untuk mendapatkan rumusan keputusan peperiksaan SPM 2021 dengan menaip SPMNoKPAngkaGiliran dan hantar ke 15888.




Sistem ini akan diaktifkan mulai pukul 10.00 pagi pada 16 Jun 2022 sehingga pukul 6.00 petang pada 22 Jun 2022.



Tahniah buat anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang dan bagi yang kurang cemerlang tu jangan risau kerana anak-anak semua masih ada peluang untuk belajar dan berjaya.

Read More

Post Top Ad