blog.iamfuzy™ Lifestyle Blog

Lifestyle Blog

February 24, 2020

Tun M Letak Jawatan Sebagai Perdana Menteri Ke 7

February 24, 2020
Tun M Letak Jawatan Sebagai Perdana Menteri Ke 7
Sejak semalam dok kecoh pasal perjumpaan orang kuat parti politik di Sheraton Petaling Jaya la dan kenderaaan VVIP masuk ke Istana Negara dan hari ni terungkai persoalan walau memang berlegar dalam minda setiap rakyat Malaysia kan.



Tun M dikatakan meletak jawatan dan surat perletakan jawatan telah diserahkan kepada YDP tengahhari tadi dan turut meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Bersatu.

Namun ada juga cerita lawak yang dok keluar di media sosial yang Tun M akan dilantik menjadi Perdana Menteri ke 8...perghh memang game sungguh kalau jadi begini kan.  Umum memang tahu yang Tun M merupakan Perdana Menteri ke 5 kemudian dilantik menjadi Perdana Menteri ke 7 sewaktu PRU 14 kan dan adakah betul beliau akan jadi PM ke 8.

Kenapa Tun M meletak jawatan? katanya sebab dia tidak bersetuju untuk bekerjasama dengan UMNO, ada yang kata sebab nak bagi laluan pada DSAI dan ada yang kata supaya perjanjian dengan DSAI akan terhapus..wallahuallam.  Apa yang diumumkan oleh DAP dalam sidang media khas sebab ada segelintir dari PH telah khianat dan membuat kerjasama melalui pintu belakang. Hanya mereka yang terlebih lebih mengetahui.  Bayangkan kalau those yang corrupted balik berkuasa pastinya kes mahkamah diaorang akan terhapus sebab mereka dah kebal.  Jadi apa yang kena rakyat tanggung?

Persoalannya apa yang akan jadi pada ekonomi Malaysia dan kepada rakyat? Banyak isu yang masih belum selesai dan siapa pun bakal menjadi Perdana Menteri ke 8 sememangnya akan kena bekerja keras untuk stabilkan ekonomi 

Siapa pilihan saya? Biarlah rahsia tapi saya memang menanti dia untuk menjawat jawatan kerana tiada siapa yang saya lihat mampu kerana pengalamannya dan kalau kerajaan lama kembali memang back to square one sebab yang masih dalam kerajaan lama tu penuh korupsi dan hutang dan apa keburukan yang diaorang dah buat akan terus terpadam.  Untung kepada kita sebagai rakyat?

Apa pun sebagai rakyat memang saya geram dengan pengkhianatan oleh beberapa individu dalam PKR yang rasanya semua orang kenal tapi tak perlu la nak cerita lebih.

Kerisauan orang ramai pastilah impak perletakan jwatan Tun M kepada ekonomi negara sebab dalam membicarakan ketidaktentuan politik perihal bursa saham turut dibincangkan kerana kejatuhannya.

Semoga tiada kekecohan dan rakyat jangan la panik.  Jadi kita tunggu pengumuman seterusnya.

kita tunggu
Read More

February 23, 2020

Resepi Labu Kuning Masak Lemak Putih

February 23, 2020
Resepi Labu Kuning Masak Lemak Putih
Resepi Masak Lemak Labu antara resepi pembuka selera ala kampung ni antara makanan kegemaran saya yang cukup mudah dan ringkas tapi sedap dan bertambah sedap kalau dipadankan dengan sambal belacan dan ikan kering mahupun ikan goreng. 

Resepi Labu Kuning Masak Lemak Putih

Masa penyediaan :
10 minit   Masa Memasak : 15 minit     Hidangan : 4 - 5 orang

Bahan-bahan
500 gram labu, dalam 3 - 4 ruas labu
seikat pucuk labu kuning, dibersihkan dan dibasuh
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 batang serai, dititik
3 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangkai cili kering, dikerat
1 helai daun kunyit dipotong lebar (jika suka)
1½ cawan air
garam secukup rasa


Nota :

  • sayur pucuk labu kuning tu hanya sampingan dan kalau kurang suka boleh masak tanpa tambahan sayuran.
  • Kebanyakan orang menggunakan udang kering tapi saya lebih suka gula telur
  • Kalau suka bawang merah, bawang putih ditumbuk pun boleh

Resepi Labu Kuning Masak Lemak Putih
Lauk hari ni yang cukup ringkas
Cara penyediaan

  • Kupas kulit labu kuning, dipotong kepada bentuk kiub yang besar. Basuh bersih dan toskan
  • Masukkan labu, bawang merah, bawang putih, serai, cili kering di dalam periuk dengan 1½ cawan air ke dalam periuk dan direnih hingga labu menjadi empuk dalam anggaran 5 - 10 minit
  • Kemudian masukkan daun labu kuning dan direnih dalam 5 minit hingga pucuk menjadi lembut
  • Masukkan santan cair dan dikacau dengan perlahan supaya ketulan labu tidak hancur
  • Bila kuah agak mendidih, masukkan telur dan dikacau perlahan sebelum dimasukkan santan pekat.
  • Tutup api dan masukkan garam secukup rasa.


Tips :
Kalau korang bimbang buah labu tu hancur kerana di kacau, boleh je angkat periuk dan goyangkan beberapa ketika supaya kuah serasi dengan buah labu dan diulang beberapa kali.
Read More

February 20, 2020

Nikmati Minum Petang di Kuantan Pickers & Kedai Kopi

February 20, 2020
Nikmati Minum Petang di Kuantan Pickers & Kedai Kopi
Kalau korang ke Kuantan untuk percutian singkat ataupun di hujung minggu, saya syorkan korang menginap di kawasan berdekatan dengan Laman Teruntum. Kenapa di sini? sebab kalau bercuti untuk rehat minda, bersantai pasti nak cari makan bukan? jadi lokasi ni cukup terbaik untuk jalan-jalan cari makan dan jalan kaki ke Laman Teruntum dan by the time korang pergi mungkin Menara Teruntum sudah beroperasi. Memang tak sangka banyak kedai makan di kawasan Hotel Sentral Kuantan yang kami inap ni dan Kuantan Pickers & Kedai Kopi menarik perhatian DH.  Terdapat kedai barangan antik dalam jarak 2 kedai dari kedai kopi ni tapi sempat la tarik DH jangan berhenti lama, kang tak pasal-pasal ada pulak yang dibelinya..haha

Nikmati Minum Petang di Kuantan Pickers & Kedai Kopi

Kalau datang waktu pagi boleh la bersarapn samada Nasi Lemak, Nasi Lemak Berlauk dengan pilihan ayam, kerang atau sotong atau Sarapan lokal (tak pasti apa dia tapi mungkin nasi kerabu, nasi dagang atau nasi minyak la kot) Tak sempat nak tanya sebab tengok anak-anak muda yang 3 orang ni tak menang tangan.

Kalau tengok pada menu tu sepanjang masa ada Kacang Poo, Roti Stim, Roti Bakar Bun, Mee Hoon, Mee Goreng, Roti Bakar Keping, Pickers Sandwich, Telur 1/2 masak, Kueh Mueh, Roti Goyang dan dari jam 10 pagi hingga 9 malam korang boleh cuba Mee Kari, Penang Assam Laksa atau Mee Jawa Sungai Lembing.

Nikmati Minum Petang di Kuantan Pickers & Kedai Kopi


Tadaaaa...ni apa yang kami order, Kacang Pool untuk KY Amanda, Roti Stim untuk DH, Roti  Goyang untuk cikapplepie dan kek untuk umi la tapi habis kena tax! Sobss...nak try Mee Kari atau Mee Jawa tapi nasib tak baik sebab tak de pulak.  Mungkin lain kali boleh singgah dan cuba nasib kot ada kan.

Kalau nak makan kacang pool sedap kena pergi Putrajaya tapi dah lupa nama kedai tu tapi kalau nak lagi sedap upah Mrs Liez sebab dia buat ikut citarasa kami tak pun buat ler sendiri

Nikmati Minum Petang di Kuantan Pickers & Kedai Kopi
Chocolate Duo Oreo cake ni memang sedap la jadi tak ralat untuk diminum dengan nescafe tarik..perghh manis dan manis...ahhh boleh potong kaki sungguh!

Nikmati Minum Petang di Kuantan Pickers & Kedai Kopi



Memang suka tengok deko dalam kedai ni dan yang ni dekat bahagian cashier yang dihiasi dengan suratkhabar lama dan antik.  Kalau tengok di gambar yang ada menu tu adalah ruang setentang dengan bahagian cashier tu ada almari lama yang menempatkan barangan lama antara kotak coklat Cadbury, bed nyonya dan banyak lagi...memang jenuh nak senaraikan.
Nikmati Minum Petang di Kuantan Pickers & Kedai Kopi
Selain ruang makan berbumbung di dalam kedai, pengunjung boleh makan sambil santai di ruang terbuka di bahagian belakang ni. Apa yang pasti kaki selfie memang suka la sebab pencahayaan dia tu memang cantik.

Nikmati Minum Petang di Kuantan Pickers & Kedai Kopi
Nikmati Minum Petang di Kuantan Pickers & Kedai Kopi
Di bahagian belakang ni ada bilik yang menempatkan buku-buku lama/ilmiah tapi rasanya tak de siapa kot nak membaca tapi yang pasti lokasi cantik untuk bergambar sebagai kenangan.

Nak tahu lebih lanjut korang boleh jengah ke Facebook Kuantan Pickers & Kedai Kopi
Read More

February 19, 2020

Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka

February 19, 2020
Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka
Memang kami memang kerap ke Pahang terutama ke Kuantan dan Pekan untuk appointment anak dan sesambil tu ambil peluang menginap semalam ala-ala percutian singkat gitu. Baru-baru ni (bulan Januari lepas) kami menginap di Hotel Sentral Kuantan yang ditempah melalui Traveloka. 

Memang seronok rupanya bercuti dalam negara ni dan banyak tempat-tempat menarik yang saya tak sempat jejaki dan apa yang pasti soal makanan tu kita tak perlu risau. Kalau dulu asyik travel atas urusan perniagaan...wahh macam business women pulak bunyi tu kan..haha. Sebenarnya urusan ke luar negara atas arahan pihak pejabat bukan suka-suka dan bukan bawa any family member pun tapi bawa diri dan dokumen untuk ikatan perniagaan. Kalau rajin boleh jengah kat Journey ada cerita jejak saya ke beberapa negara termasuk Malaysia tapi ada entri yang didraf kembali sebab ada gambar yang tetiba hilang dan gambar sewaktu belum berhijrah.  Mungkin ambil masa kot nak up balik sebab entri yang terkini pun ada banyak yang tertunggak...acaner tuu.

Dipendekkan cerita kita tak nak cerita pasal kisah lama tapi kisah percutian dalam negara sendiri dan nak kongsi apa yang kami buat kat Kuantan dalam beberapa entri selain penginapan pastinya tempat makan dan tempat yang kami kunjungi...so yang belum sempat di coretkan tunggu entri seterusnya.

Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka

Hotel Sentral ni terletak di 45, Jalan Besar, Kuantan sederet dengan Hotel Classic yang pernah kami inap beberapa tahun dulu.  Kedudukan hotel ni betul-betul berdepan dengan jalan besar dan lebih kurang 6 min ke Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah, 11 min ke Kuantan Parade Mall dan antara tarikan lain adalah Menara Teruntum dan Pahang Art Museum. Apa yang lebih menarik, terdapat deretan kedai makan dan kedai kopi yang dibuka hingga lewat malam.

Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka
Kaunter daftar masuk yang luas dan tak serabut serta terang. Kalau datang dengan kumpulan yang besar pun tak pernah risau atau rimas dengan ruangan yang cukup selesa dan kemudahannya adalah sangat mesra buat orang kurang upaya.
Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka
Seperti biasa kami pilih bilik Triple yang berkeluasan 20 m²/215 ft² dengan 1 katil single dan 1 katil bersaiz queen untuk kami 4 orang.  Setiap bilik dilengkapi dengan wifi percuma, flat tv, mini fridge, cerek serta kopi dan teh.

Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka
Bilik yang cukup terang dengan dengan adanya tingkap di kiri dan kanan katil tapi apa yang best sebab tingkap panjang sampai ke lantai tapi pemandangan kalau waktu siang tak cantik la sebab nampak bumbung rumah kedai dan kalau waktu malam boleh nampak lampu padang MPK  yang terang benderang.  Untuk kategori bilik Triple ni memang tak mengadap sungai jadi tak de hal la bagi kami sebab bukan la kami nak duduk bilik saja kan.

Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka
Buka je pintu di sebelah kiri dah ada open wardrobe dan bersententangan pulak menghala ke bilik air yang simple tapi dengan saiz yang sangat selesa dengan pengering rambut antara yang terdapat di dalam bilik air ni.

Kami sampai hotel pun dah lebih kurang jam 3 petang dan badan pun sangat keletihan tapi masih sempat bersenang-senang atas tilam sebelum DH mengajak kami untuk minum petang. Haishh macam mana lak nak kurus kan bila berjalan jer kena makan dan makan.  Memang harus la dia lapar sebab kami makan nasi lemak pun masa singgah ke Eko Rimba Sg Pandan.

Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka

Selesai menikmati sarapan pagi di The Roof Terrace dengan pemandangan cantik Sungai Kuantan dan seperti biasa harus la ambil gambar kan bila perut dah kenyang. Menu sarapan pagi yang sangat standard seperti nasi goreng, mee goreng, bubur nasi, mee sup pun ada kalau tak silap, cereal, buah-buahan, kopi dan teh

Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka
cantik sunguh pemandangan pagi dan Sg Kuantan dari The Roof Terrace ni..cuma cuaca agak mendung dan kami sendiri kena bergerak awal untuk appointment, mungkin lain kali kami boleh tunggu lama untuk menikmati suasana tenang sambil menikmati sarapan pagi.
Tempah Penginapan Hotel Sentral Kuantan Dengan Traveloka
Check out time sesambil tunggu DH ambil kereta boleh la kami santai-santai di lobi hotel yang luas ni cuma yang paling tak boleh tolerate ialah bau busuk hancing di ruangan menunggu lif tu sejak hari kami daftar masuk, keluar ke bandar Kuantan dan waktu balik pun masih berbau.  Lupa pulak nak komen pada pihak hotel tapi memang kami puashati dengan lokasi dan bilik yang kami inap ni. Apa pun next trip ke Kuantan, kami cari hotel lain di kawasan yang sama tapi seharusnya dengan harga yang berbaloi.

psst...sebenarnya bilik hotel ni kami tempah melalui operator yang cukup popular tu tapi bila tengok kat Traveloka harga yang ditawarkan lebih murah dan pembayaran akan diambil pada hari daftar masuk..so kalau korang pasti akan ambil yang lebih murah untuk bilik yang sama.  Jadilah pengguna yang bijak dan berbelanja dengan cermat!

190120
Read More

Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan

February 19, 2020
Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan
Sebenarnya Taman Eko Rimba Sungai Pandan ni saya dah tahu beberapa tahun lalu sewaktu masih bekerja dalam industri pelancongan dimana Tourism Malaysia memperkenalkan Air Terjun Sungai Pandan sebagai salah satu destinasi #dekatje yang mesti dikunjungi.  Dulu tak terfikir pun nak ke sini sebab saya bukan sejenis suka aktiviti masuk hutan lipur dan mandi mandi di sungai..rasanya masa untuk saya tu dah lama ditinggalkan sebab usia makin tua kan.

Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan
Hutan Lipur Taman Eko Rimba Sungai Pandan terletak di Kuantan, Pahang adalah lebih kurang 2 1/2 jam dari KL dan lokasi ini akan ke dalam dan perlu melalui jalan tanpa tar dan pastikan korang jangan memandu dengan berhati-hati. Bagi penduduk setempat, air terjun ini juga dikenali sebagai Air Terjun Panching
Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan
Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan

Ok, tiket dah dapat, jom kita masuk dan mandi-manda. Sebenarnya yang teruja pastilah KY dan cikapplepie yang dah siap sedia dengan pakaian untuk mandi dan tugasan umi diaorang pulak ialah memasak nasi lemak sebagai bekalan.  Almaklumlah pertama kali ke sini tak tahu macam mana keadaannya tapi tak perlu risau sebab ada gerai makanan jugak samada mengikut selera atau tidak tu kira nasib lah kan

Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan

Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan

Nak tengok air terjun dan suasana hutan lipur yang buat kami terpersona ni, boleh jer jengah ke youtube channel iamfuzy ni yang tak seberapa ni tapi yang pasti boleh layan bunyi desiran air terjun yang pasti mengasyikan dan buat nature's lover pasti jatuh cinta punya la
Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan
Kami bentang tikar atas batu di sekitar kawasan air terjun dalam lima langkah ke air terjun sambil makan bekal nasi lemak..memang nyaman sungguh bila makan dalam suasana tenang dan dengar deruan air terjun tapi dok cakap kat DH..ishh diaorang ni suka jer buang air kecil tak kira tempat...payah sungguh la nak makan tapi DH cakap tu bukan bau hancing kencing manusia tapi pak belang la yang mungkin turun minum air...terus gulp! sesambil pandang belakang yang berbukit dan banyak pokok meninggi.  Dalam dok makan tu nampak la pulak seekor monyet ke siamang tah..dah timbul rasa risau sebab kami ada makanan..kot dia datang bawak geng memang tak la nak tunggu kan.
Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan


Antara kemudahan yang disediakan selain air bersih pastinya tandas, surau, gazebo, tempat BBQ,  dan kemudahan tong sampah tapi tong sampah tak de di kawasan berdekatan air terjun jadi pengunjung yang kurang cerdik ni membuang sampah ikut suka je. 

Terpesona Dengan Kecantikan Air Terjun Sungai Pandan
Untuk menggunakan jambatan gantung ni korang kena jalan dan menaiki anak tangga bersebelahan papan tanda ni...kalau tak silap ada dalam 28 anak tangga jer tapi kalau takut nak guna jambatan ni boleh guna jalan lain sebelum kawasan BBQ.

Terdapat tapak untuk perkhemahan dan bermalam (RM10/orang seperti mana dalam FB Sg Pandan ni) jadi rasanya kalau sesiapa yang berminat boleh je menghubungi pihak pentadbiran iaitu Encik Faiisal di talian 016-922 4777

Nota buat pengunjung dan bakal pengunjung

  • Pastikan korang sediakan wang kecil untuk membuat pembayaran di pos kawalan dan jangan persoal kenapa kena bayar sebabnya kalau tak ada bayaran macam mana pihak pengurusan hendak mengurus dan memberi keselesaan serta kebersihan kat kawasan ni
  • Dibuka dari jam 9 pagi hingga 6 petang dan akan ditutup sekiranya hujan dan keadaan tidak mengizinkan
  • Tolong sediakan bag plastik untuk sampah korang dan buang di tong sampah yang disediakan.  
  • Sila jaga mulut dan jangan cakap besar ya ini adalah kawasan hutan 


Ingin maklumat lanjut tentang Air Terjun Pandan ni boleh jengah ke Facebook Air Terjun Sungai Pandan | Lokasi : Jalan Air Terjun Sungai Pandan (Panching), 26050 Kuantan, Pahang | 016 922 4777

Read More

February 17, 2020

Hasrat Kak Yang Pasang Braces Tercapai Di DentaLove Wangsa Maju

February 17, 2020
Hasrat Kak Yang Pasang Braces Tercapai Di DentaLove Wangsa Maju
Hasrat Kak Yang Pasang Braces Tercapai Di DentaLove Wangsa Maju | Beauty is pain! Hari Jumaat lepas KY Amanda dah boleh tersenyum lebar sebab hasrat Kak Yang nak pasang braces dah tercapai! Dah lama KY dan KC Iman nak pasang pendakap gigi ni dan bila ke KK diaorang kata tak perlu dan nak cari kat klinik swasta alahaii mahal sungguh tapi tu semua tak melenyapkan hasrat KY dan akhirnya dia jumpa klinik yang mengenakan caj yang agak berpatutan malahan dia boleh membayar secara ansuran setiap kali dia perlu membuat check-ups dan paling penting sangat dekat dengan rumah. 





Jadi setelah puas google dan selidik apa yang perlu, KY yang baru sehari ada di Pekan balik KL dan sampai jam 3.30 pagi kat TBS, jadi ayah dan umi dia pi le jemput walau mata umi dia rabak sebab tertidur lewat..haha. Siang tu KY dah siap buat appointment  sebelum beli tiket bas jadi pagi Rabu tu kami dua beranak ke DentaLove Wangsa Maju untuk consultation dan tengahhari tu ke DentaLove Ampang untuk buat x-ray.  



Dr Amiera di Wangsa Maju minta dalam 2-3 hari untuk dia buat kajian lepas dapat xray samada perlu atau tidak dan apa yang perlu dibuat untuk pemasangan braces nanti.  Apa yang pasti 4 batang gigi geraham bongsu akan dicabut, 2 batang di atas dan 2 batang di bawah. Bila ayahnya diberitahu, dia siap kerut muka lagi..sebab ayahnya ni agak seram kalau tentang gigi. Jenuh la jugak KY dok berharap boleh dibuat secepat mungkin sebab nak selesai segera sebab dia ponteng kelas sebenarnya...amboi mementang baru masuk sem dan result 3 pointer, so bagi la muka sikit kan sebab tau stress bila belajar ni.



Dah selesai braces, senyum lebar la anak dara ni tapi memang kena jaga banyak benda antaranya hal pemakanan. Apa yang pasti kemungkinan mulut akan mengalami ulcer tapi kalau kita jaga, tak ada masalah.

Memang recommend klinik DentaLove Wangsa Maju ni sebab doktor dia ni cukup sopan dan very soft.  Penerangan yang diberikan cukup mudah difahami.

Selesai pasang braces kami pergi makan dan heheh memang sungguh memberi masalah bila daging ayam pun dia payah nak kunyah...alahai kesiannya anak umi nii tapi dia suka la jugak sebab katanya dia boleh kurus...whattt!

Ni pakej yang KY ambil, jadi kot ada sesiapa yang berminat boleh terus ke DentaLove Wangsa Maju ni.

Okay, umi nak kongsi serba sedikit apa yang akan pihak klinik lakukan sebelum korang dipakaikan pendakap gigi tapi caj adalah sangat berbeza dan apa yang umi kongsi ni apa yang KY dari salah sebuah klinik yang telah dia hubungi.


  • Consultation - doktor akan memeriksa keadaan keseluruhan gigi anda sesau/perlu untuk memakai pendakap gigi. Anggaran caj RM40


  • Consultation + impression (acuan gigi) - doktor akan memeriksa keadaan gigi dan mengambil acuan atas dan bawah gigi. Anggaran caj RM50


  • XRay (OPG & lateral ceph) Xray perlu diambil sebelum proses pemakaian pendakap gigi. Ini akan membantu doktor untuk menganalisa secara tepat mengenai keadaan/struktur gigi. Anggaran caj RM200


  • Rawatan scaling, polishing (cuci gigi) ini dilakukan untuk memastikan keadaan gigi adalah bersih dan bebas daripada kalkulus dan karang gigi sebelum memakai pendakap gigi. Caj antara RM100 - RM200)


  • Filing (tampalan) sekiranya perlu sebelum memakai pendakap gigi, semua gigi haruslah berada dlam keadaan baik tanpa kaviti. Anggaran caj RM100 - RM200/sebatang


  • Extraction (cabutan gigi) - cabutan gigi adalah bergantung kepada keadaan gigi..  Bagi sesetengah kes, cabutan gigi sebelum atau semasa pemakaian pendakap gigi adalah perlu dilakukan untuk memberi ruang kepada gigi lain berada dalam kedudukan yang baik dan tersusun dengan betul seperti yang diinginkan. Anggaran caj RM80 - RM100/sebatang


Langkah seterusnya
Perbincangan pelan rawatan (treatment plan discussion) prosedur ini sangat penting bagi setiap pesakit kerana inilah masanya doktor akan menerangkan tentang keadaan gigi sama ada boleh/perlu memakai pendakap gigi dan juga mengenai prosedur rawatan berserta pembayaran sepanjang pemakaian pendakap gigi.

Dlm prosedur juga biasanya SEPARATOR akan diletakkan pada gigi geraham (gigi molar) dan pesakti perlu kembali selepas 1 minggu untuk sesi pemasangan pendakap gigi (Bonding)

Selepas 1 minggu - Bonding ini adalah masa paling dinantikan iatitu sesi pemasangan pendakap gigi.  

Pembayaran adalah bergantung kepada jenis pendakap yang dipilih dan prosedur ini biasanya mengambil masa dalam 1 -2 jam.

Mungkin lepas ni KC Iman la pulak kot dan umi pulak...tak payah la kot sebab dah tua.
Read More

February 14, 2020

Peluang Memenangi Gaji Seumur Hidup Nestlé

February 14, 2020
Peluang Memenangi Gaji Seumur Hidup Nestlé
Nestlé Malaysia telah melancarkan peraduan terbesar dengan memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk mencapai impian dan memenangi "gaji untuk seumur hidup" menerusi Peraduan Nestlé Gaji Seumur Hidup dengan hanya membeli produk Nestlé bernilai RM15 dalam satu resit

Peluang Memenangi Gaji Seumur Hidup Nestlé


Peraduan Nestlé Gaji Seumur Hidup ini menawarkan peluang kepada dua pemenang bertuah untuk memenangi Hadiah Utama berupa 'Gaji untuk Seumur Hidup' sebanyak RM3,000 setiap bulan, 10 pemenang Hadiah Sagu Hati bagi Gaji untuk Satu Tahun sebanyak RM3,000 setiap bulan serta hadiah wang tunai RM500 bagi 50 pemenang setiap minggu sepanjang tempoh peraduan yang berlangsung selama 11 minggu. Jumlah keseluruhan wang tunai bagi Peraduan Nestlé Gaji Seumur Hidup melebihi RM4juta ini akan memberi manfaat kepada lebih 560 rakyat Malaysia.  Peraduan ini akan berlangsung bermula 14 Februari hingga 30 April 2020
Peluang Memenangi Gaji Seumur Hidup Nestlé

"Peraduan Nestlé Gaji Seumur Hidup merupakan cara kami mengucapkan terima kasih di atas solingan yang ditunjukkan oleh rakyat Malaysia keada Neste dan jenama-jenama Nestlé selama lebih 100 tahun dengan memberi rakyat Malaysia peluang seumur hidup untuk memenuhi impian mereka.  Peraduan ini adalah yang terbesar setakat ini di Malaysia dan iami memberikan peluang dengan semudah yang mungkin untuk pelanggan Nestlé memenangi "Gaji untuk Seumur Hidup" sebanyak RM3000 dengan hanya memberi produk Nestlé kegemaran mereka! " - Juan Aranols, Ketua Pegawai Eksekutif Nestlé (Malaysia) Berhad
Peluang Memenangi Gaji Seumur Hidup Nestlé
Peluang Memenangi Gaji Seumur Hidup Nestlé

Hanya dengan membeli produk Nestlé yang terpilih bernilai sekurang-kurangnya RM15 dalam satu resit dan menjawab satu soalan mudah, pengguna layak untuk mengemukakan satu penyertaaan melalui pos atau Whatsapp. Pelanggan Nestlé boleh memilih untuk membeli lebih 300 produk daripada 25 jenama Nestlé, dan menghantar seberapa banyak penyertaaan yang diingini. Lebih banyak penyertaan yang dikemukakan, lebih tinggi peluang untuk menang! Pengguna juga boleh membeli satu set MILO MAKAN KOMBO di McDonald’s bernilai RM19.90 untuk menyertai peraduan ini.

Peruncit yang mengambil bahagian termasuk pasar mini utama, pasar raya, pasar raya hiper, kedai stesen minyak, kedai serbaneka dan juga platform e-dagang, termasuk Lazada dan Shopee, di seluruh Malaysia yang mengeluarkan resit rasmi sebagai bukti pembelian. Peruncit lain juga termasuk Qoo10, Lelong, Presto, Astro Go Shop, PGMall.

Untuk maklumat lanjut tentang Peraduan Nestlé Gaji Seumur Hidup dan butir-butir tentang cara untuk menyertai peraduan yang menawarkan peluang sekali seumur hidup ini, sila layari laman https://www.dearnestle.com.my/event-and-happening/peraduan-gaji-seumur-hidup

Read More

February 11, 2020

Drama Aku, Dia Dan Pinky Promise Naskah Anna Lee

February 11, 2020
Drama Aku, Dia Dan Pinky Promise Naskah Anna Lee
Drama Aku, Dia Dan Pinky Promise Naskah Anna Lee | Bila dapat tau novel Aku, Dia Dan Pinky Promise akan diadptasi ke drama semangat terus membuak untuk laju-laju keluarkan dari draf setelah sekian lama.  Memang buahtangan Anna Lee ni tak pernah mengecewakan dan kenangan di zaman sekolah terus menggamit memori. Memang tak sempat nak tengok lagi drama ni sampai ke episod terkini sebab saya lebih suka layan di youtube sebab boleh menonton back to back dan kurang iklan.
There's always someone better just around the corner, benarkah?


Barisan pelakonnya sememangnya terbaik terutama Syafie Naswip (Azri/Ray) dan Sweet Qismina (Siti Saleha), Adam Lee (Daniel), Faha Azhar (Amirul), Hakim Nordin (Suffian), Nelissa Edreena (Hanim), Ferqish (Lina), Sarah Dawud (Hajar), Rabaayati (Lela), Iman Zulkarnain (Shah Asnan), Ikram Juhari (Cikgu Ariffin), Farah Zanordin (Cikgu Kamariah), Farz Ridzwan (Cikgu Hazam), Fazlina Ahmad Daud (Mak Limah), Shyrim (En Kamil), Duerra Mitilda (Sara), Diya Lily (Shahira), Amisha (Nani).

Cukup menarik bila Syafie Naswip share IG story saya kat IG story dia dan interact di Twitter. Memang cukup suka dengan lakonan Syafie Naswip sejak dulu. By the way saya dah menonton di YT sampai episod 4 dan nanti nak sambung la.

Drama Aku, Dia Dan Pinky Promise Naskah Anna Lee

Novel Aku Dia dan Pinky Promise
Penulis Anna Lee
Bil m/s  593
Sal, gadis yang ingin kembali ke masa lalu untuk memperbetulkan banyak perkara antaranya ubah aliran, jangan ambil aliran Sains, jangan bercinta waktu sekolah - buang masa aje, jadi ulat buku  - supaya lulus cemerlang dan 16 tahun kemudian..., jangan jadi pelajar popular - sebab akan muncul musuh yang kita sendiri tak tahu apa sebab dia benci kita, jangan berkawan dengan Shahira - si talam dua muka, buat baik dengan Cikgu Hazam - dia akan jadi abang ipar, jangan sesekali ikut fesyen 90an ketika bergambar  - sebab 16 tahun kemudian orang akan gelak terguling guling tengok gaya rambut kau orang, jangan tergilakan mana-mana artis lelaki pada zaman tu - sebab rata-rata sekarang dia tak popular, tak kacak, tenggelam dan ..boroi, jangan sesekali terpikat dengan pelajar lelaki popular kerana comel atau kacak  - sebab 16 tahun akan datang, dialah lelaki paling hampeh dan langsung tak kacak, cari Daniel - hasut dia jangan jadi model

Daniel tunangnya yang dikenali secara tidak sengaja di pusat membeli belah, kacak dan glamor. Kekadang muncul perasaan aneh seperti merindui seseorang tapi bukan Daniel malah dia terasa seperti ada seseorang sedang menunggunya.

Dikejutkan dari tidur dan banyak perkara berubah. Katanya emak dia dah dua hari tak ke sekolah tapi seingat dia baru semalam dia balik dari Melaka. Bertemu kembali ayahnya yang telah lama meninggal membuat dia sebak serta hilang kerinduan dan bertekad untuk lebih menghargainya. Adiknya Sara masih kecil dan bukan masih belajar di UK. Sal telah kembali ke tahun 1998!

Sedar tentang apa yang berlaku tapi Sal tidak berani untuk mengatakan yang dia telah berada di masa depan. Antara perkara yang dia nyatakan kepada Lina dan Hanim yang hujung bulan dua nanti kedai ABC Mak Limah akan tutup dan dia berpindah setelah kematian anaknya. Mereka yang sering menjadi pelanggan memang cukup dikenali Mak Limah sampai Mak Limah nak kenenkan anaknya kepada Sal.

Setelah berbincang dengan mak, ayah dan pihak sekolah, Sal berjaya bertukar ke aliran sastera, ditempatkan dikelas Mawar, kelas paling akhir, bermasalah dan ramai penyangak. Kehadiran Sal di kelas Mawar semestinya tidak disenangi Suffian, Hajar dan lebih lebih lagi Azri. Pelik bila Sal langsung tidak mengingati Azri! Menurut Hanim, Azri adalah ketua samseng dan pernah berada satu kelas sewaktu di tingkatan satu. Hubungan Sal dan Azri tidak baik kerana Azri menuduh Sal menjadi pemerhati oleh Cikgu Hazam dan berusaha menyakiti Sal. Segalanya berubah bila Sal membantu Azri sewaktu dia menyorok di tandas wanita dan mulai hari tu termeterai Pinky Promise Azri menjadi si guardian angel.

Azri mengatakan Sal ingin menjadi nujum pak belalang sampai suka membuat ramalan. Malah Sal memberitahu niatnya untuk berjumpa Mak Limah supaya berpesan kepada anaknya tu supaya tak naik motor. Saat Azri mengatakan kalau jadi apa-apa pada dirinya, adakah Sal akan sedih, tiba-tiba Sal diserbu berdebar. Kenapa dia tidak mengingati Azri, mungkin sesuatu yang buruk berlaku kepada Azri sebab tu dia tak pernah mendengar kisah Azri selepas habis sekolah!

Pelbagai kejadian berlaku dimana Azri menyelamatkan Sal yang diminta menyimpan kaset Siti Nurhaliza, nota teori hubungan berkaitan Cikgu Ariffin, Cikgu Kamariah dan Cikgu sampai dipanggil oleh pengetua, membonceng moto Azri untuk dia berjumpa Daniel hingga Sal dapat merasakan Azri marah padanya.

"kau memang tak pernah pandang dengan hati.  Tak pernah nampak apa yang ada sekeliling kau - Azri

"kau memang tak pernah pandang dengan hati.  Tak pernah nampak apa yang ada sekeliling kau" - Azri

"Kau tahu tak aku penat nak kejar bola tu! kau ingat mudah ke nak kejar satu benda yang orang lain juga nak kejar?
"sebab aku minat, sebab dari dulu sampai sekarang aku suka. Tapi aku tak pernah menang dan sekarang aku dah penat.  Masalahnya bilal aku dah penat bola tu pula asyik datang dekat aku.  Tapi bila aku cuba nak ambil..ada aje yang halang" Azri

"Macam mana aku nak pandang dengan hati kalau memang masa depan aku dengan dia"
"Tapi aku datang nak tengok kau.  Tolong hadiahkan kemenangan untuk aku supaya hati aku tenang" - Sal

Sejarah penting bagi Sal bila Cikgu Hazam berjumpa Kak Nora ketika kakaknya menjemput sewaktu dia pitam dan dia boleh merasa lega kerana Cikgu Hazam menjadi abang iparnya dan dia memiliki an anak-anak buah yang cerdik dan comel.

Bab 16 - memang sebak giler bila baca dan misteri pengirim kad terungkai bila Azri mengaku dialah si pengirim tapi Sal langsung tidak ingat.

"10 tahun dari sekarang , aku akan pinang kau.  Tak kisahlah sekarang kau nak bercinta denga siapa pun" - Azri

"Kalau kau tak datang meminang macam mana? - Sal

"Aku mesti datang" - Azri

Kalau kau tak datang juga? Itu maknanya kau dah ada pilihan lain - Sal

Tak..aku akan datang . Tak akan ada pilihan lain lagi.  Kalau aku tak datang, maknanya..aku dah tak ada di dunia ini lagi - Azri


#PendapatIamFuzy
Memang sebak gila bila Sal meminta Azri datang meminangnya pada reunion 15 tahun akan datang. Hubungan terbuka tapi masih ada rasa cemburu di hati Sal bila melihat Lela merapati Azri.  Peristiwa Sal dianiya dan Azri cuba menggantikan tempat Sal namun Sal tidak gentar.

Kisah cinta ada suka dan duka, Azri yang protective, Azri yang kuat cemburu, Azri yang manja namun kasih terlerai kerana keduanya masih muda,  Sesungguhnya perpisahan itu amat menyakitkan tapi usia terlalu muda tapi bagi Sal kalau dah jodoh tidak akan ke mana.

Ingatan terhadap helmet yang Sal tengok di kedai ABC menghantui dia dan bila ditanya Harun mengatakan itu helmet yang dipinjam dari anak Mak Limah. Bila nama Azri disebut, Sal menjadi tidak menentu, Bayangan Azri terbayang dan bisikan 'I love you' kedengaran seiring dengan jeritan Lina dan Hanim.

Terlantar dalam koma Sal, mendengar setiap apa yang dikatakan, tentang kawan pejabat, tentang kawan sekolah yang datang menziarah tapi dia hanya ingin kembali ke tahun 1998. Suara lelaki yang tidak dikenali yang memanggilnya sayang, mengurut hingga dia rasa sangat selesa membuat dia berdebar dan akhirnya Sal sedar selepas dua minggu dia koma. Banyak perkara yang buat Sal antara lupa dan ingat dan pesakit amnesia retrograde boleh mengingati perkara yang berlaku sebelum kemalangan

Bila masuk Bab 33 memang sedih bila Sal benar-benar sedar Azri adalahlelaki yang dia cinta dan  telah tiada itupun selepas 16 tahun! 

Jodoh mereka memang kuat setelah berbelas tahun dan walau Sal mengalami amnesia kali pertama dan amensia kali kedua serta pelbagai dugaan yang dilalui, mereka bersatu jua.  Memang boleh jatuh cinta dengan Azri si ketua samseng, pandai melukis apatah lagi dia kapten hoki pasukan sekolah dan dia sanggup buat apa saja untuk Sal.  Kenapa Sal tidak ingat pada Azri?

Garapan yang penuh teka teki membuat sesiapa pun teruja membaca untuk mendapatkan jawapan.  Azri kemalangan dan mati? Mak Limah tunjuk kubur Azri...ahhh memang sakit dada baca dan kemudian muncul Ray pelukis buta yang berbakat besar, punya nama di luar negara yang berperwatakan seperti Azri, sentuhannya yang menenangkan.  Bersama Ray, Sal merasa selesa dan bersama Ray dia dapat merasa bayangan Azri. Simpati juga pada Daniel bila Saleha masih berbelah bagi walau lagi 2 minggu untuk bernikah. Menerima lukisan sebagai hadiah perkahwinan membuat Saleha nekad ke Paris mencari Ray.

Memang layan membaca naskah Anna Lee yang mengisahkan Saleha yang mengalami amensia retrograde lupakan kekasih zaman persekolahannya Azri sewaktu mengalami kemalangan. Dalam koma dia kembali ke tahun 1998 dan kembali menyulami zaman persekolahan dan kembali mengingati Azri.  Dalam koma dia menerima kunjungan seseorang yang buat dia rasa selesa dan bila dia tersedar dari koma dia mengingati Azri dan baru dia sedar kenapa dia tidak mengingati Azri, anak Mak Limah yang dikatakan mati akibat kemalangan.  Tanpa sedar dia sudahpun mengenali Azri tapi penyakit amnesianya membuat dia lupa Ray adalah Azri.  Penuh sebak bila membaca dan menghayati kisah Sal dan Azri.

Dalam drama Daniel dikatakan punya kekasih lain tapi dalam novel, Daniel pernah ada hubungan songsang tapi dia dah insaf.

Kisah zaman persekolahan Sal bersama kawan karibnya Hanim, Suffian, Daniel dan rakan-rakan zaman sekolah memang buat saya tersenyum terkenang kisah lama walau saya bersekolah di Air Panas Girls School tapi jiran kam sekolah lelaki High School Setapak, punya cerita yang seakan...ahhh indahnya zaman persekolahan dulu


Sinopsis
Siti Saleha berumur 33 tahun. Tidak miliki kerjaya yang membanggakan dan mempunyai tunang yang mengecewakan. Dia mengharapkan satu keajaiban berlaku, membawa dia kembali ke alam persekolahan dan membaiki segala kesilapan lalu. Andai diberi peluang pulang ke masa lampau ada 10 senarai yang dia ingin ubah. Tapi, dalam 10, hanya dua impian yang penting untuk dia perbaiki.
Pertama, ubah aliran sains ke sastera. Supaya di masa depan dia dapat memberi tumpuan pada kerjaya yang diminatinya.
Kedua, cari Daniel! Hasut Daniel, tunang masa depannya, supaya jangan jadi model, tetapi jadi doktor atau ahli perniagaan agar masa depan mereka terjamin.
Tanpa disangka-sangka, satu kejadian telah membawa Saleha merentas masa, kembali ke tahun 1998. Saleha berjaya ubah aliran dengan memasuki kelas sastera dan dia juga berjaya mencari Daniel. Namun, kemunculan Azri yang terkenal sebagai ketua samseng sekolah membuatkan rancangan Saleha huru-hara.
“Cikgu Hazam hantar kau jadi pemerhati ke?”“Kau tak pandai beza ke dua perkataan, belajar dan pemerhati? Kau faham maksudnya, kan?”
Saleha hairan, Azri tak pernah wujud di masa lampaunya dan tak wujud di masa depannya, jadi kenapa sekarang tiba-tiba Azri muncul? Siapakah Azri sebenarnya? Apakah kaitan Azri dengan kehidupannya? Dapatkah dia mengubah sejarah lalu? Adakah hajatnya itu terbaik untuk dirinya?
“Perpisahan menjadikan cinta kita semakin kuat, hati kita semakin jelas. Masa tu, aku akan kembali pada kau.”“Aku akan tunggu kau.”“Aku akan cari.” 

Kalau korang nak baca komen pembaca novel ni boleh jengah kat https://www.goodreads.com/book/show/22654542-aku-dia-dan-pinky-promise
Read More

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

February 11, 2020
Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends
Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.






Giveaway Wang Tunai Mamapipie







Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends



  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..


  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!




Read More

February 10, 2020

The Alley Keluarkan Siri Yogurt Slim Slim Dengan Beras Ungu

February 10, 2020
The Alley Keluarkan Siri Yogurt Slim Slim Dengan Beras Ungu
The Alley Keluarkan Siri Yogurt Slim Slim Dengan Beras Ungu | Rangkaian teh buih, The Alley, melancarkan siri yogurt slim slim terbaharu di One City Tou Fei Lun Premium Business Lounge di Subang Jaya baru-baru ini.

The Alley Keluarkan Siri Yogurt Slim Slim Dengan Beras Ungu


Siri yogurt slim slim terbaharu itu mempunyai asas campuran dengan beras ungu, mencipta satu jenis minuman kesihatan yang kreatif, padan dengan gabungan konsep "selesa", "mengurangkan lemak" dan "lazat" bakal menjadi satu trend makanan hijau di negara ini

Beras unggu yang digunakan dalam "siri yogurt slim slim dengan beras ungu" ini dipilih teliti dan dimasak secara profesional dserta kadedah pemprosesan yang selamat agaar adunan yogurt yang tebal di adun elok dengan beras ungu.

Beras ungu mengandungi protein yang tinggi bukan sahaja menyediakan nutrien yang diperlukan badan tetapi meningkatkan sistem imunisasi, detoksifikasi, khasiat darah dan pada masa sama memanaskan limpa dan perut.

Terdapat empot produk di bawah siri yogurt iaitu Original Purple Rice Yogurt, Matcha Purple Rice Yogurt, Peach Oolong Purple Rice Yogurt dan Mencipta Yogurt Anda Sendiri (Create Your Own Yogurt)

Original Purple Rice Yogurt - dihasilkan dari perisa tulen yogurt digunakan sebagai asas dan diadun dengan beras ungu yang dimasak dengan baik, beras ungu yang kenyal dan aroma yogurt dikisar bersama, menawarkan tepung pelbagai lapisan, pasti memenuhi selera.

Match Purple Rice - diadun bersama tepung matcha berkualiti tinggi.  Kombinasi matcha yang diperkaya dan beras ungu yang amat ditagihkan, menawarkan aroma seakan menyentuh kehijuan ketia musim bunga dan kedingunan ketiak musim panas, satu item bagi peminta matcha dan yogurt tidak harus lepaskan.

Berbanding teh lain, tepung matcha adalah tepung halus diperbuat daripada daun teh mengandungi bahan semulajadi L-theanine yang membantu meningkatkan memori dan konsentrasi.

Peach Oolong Purple Rice Yogurt - campuran yogurt probiotik dan beras ungu.  Aroma peach oolong disertai dengan beras ungu yang knyal sedikit manis tetapi tidak berminyak.

Mencipta Yogurt Anda Sendiri - pelanggan boleh datang sendiri untuk menghasilakn minuman secara kreatif dengan mencampur dan memadankan dengan bahan kandungan lai bersama yogurt bagi "Mencipat Yogurt Anda Sendiri"

Yogurt The Alley dibuat daripada yogurt semulajadi berkualiti tinggi, ditambah dengan beras ungu semulajadi, mempromosikan ciri sebenar berkonsepkan "kesihatan", "mengurangkan lemak" dan "lazat".

Lebih-lebih lagi siri yogurt ini sesuai untuk semua peringkat umur, boleh dinikmati oleh kanak-kanak dan dewasa yang pstinya satu siri minuman baru yang popular.

Siri yogurt slim slim terbaharu The Alley akan mula didapati pada HAri Valentine 14 February di 13 cawangan seluruh Malaysia seperti De Garden Bukit Tinggi, Aman Suria, Connaught, Arkadia, Kota Damansara, Sutera Utama, SS15, Seri Petaling, Sarawak, Mount Austin, Icon City, Aman Central dan Taipan

Read More

February 09, 2020

DIEM Duroil Memeterai Perjanjian Persefahaman Dengan CSK Cambodia

February 09, 2020
DIEM Duroil Memeterai Perjanjian Persefahaman Dengan CSK Cambodia
DIEM Duroil Sdn Bhd (DIEM) dan CSK Cambodia telah memeterai perjanjian persefahaman bagi pembangunan dan pembekalan bagi produk penjagaan diri dan produk makanan ke Kemboja dengan termeterainya perjanjian persefahaman diantara kedua-dua syarikat tersebut pada 7 Februari 2020.

DIEM Duroil Memeterai Perjanjian Persefahaman Dengan CSK Cambodia


DIEM Duroil Sdn Bhd yang diperbadanankan pada tahun 2003 menawarkan pelbagai produk cara hidup, kesihatan dan kecantikan untuk lelaki dan wanita dengan pilihan pelbagai produk dari  penjagaan diri, penjagaan intim, penjagaan wajah, pemakanan dan minuman kesihatan termasuk minyak serta krim urut.

DIEM Duroil Memeterai Perjanjian Persefahaman Dengan CSK Cambodia

"Pembekalan minyak MCT (Middle Chain Triglycerides) kepada CSK Cambodia pastinya akan menambah pengeluaran produk dari Malaysia ke Cambodia. Minyak MCT menawarkan pelbagai faedah kesihatan dan kami yakin dengan pihak CSK dalam mengendalikan saluran pengedaran berdasarkan berpengalaman yang luas, pastinya  minyak MCT akan berada di carta tertinggi dalam produk makanan kesihatan di Cambodia" - Raja Azhar, Ketua Pegawai Eksekutif DIEM Duroil Sdn Bhd

DIEM turut dipilih  bagi merekabentuk serta membekalkan produk berikut berikutan penawaran produk kepada pihak CSK
  • Bird's Nest Drink with Soy Oligopeptide and Tocotrienols
  • Biotin and Apple Stem-cell Shampoo yang mengawal keguguran rambut

DIEM Duroil turut membuka peluang kepada pemborong yang berminat untuk pelabelan jenama sendiri (own brand labelling) bagi produk keterampilan diri dan produk makanan kesihatan.Untuk sebarang keterangan lanjut, sila layari https//genuineproducts.asia

DIEM Duroil Sdn Bhd (619639K) | info@diemduroil.com | Suite 8-3A-1, Block 8, 4th Floorr, Queens Avenue, Jalan Bayam, 55100 Kuala Lumpur  
Read More

February 06, 2020

My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam

February 06, 2020
My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam
Berakhir sudah cuti selama seminggu cik Meya sempena Tahun Baru Cina baru-baru ni dan tiba masa untuk balik menyambung kuliah.  Lega! Ada sebab banyak untuk lega antaranya mungkin Uminya dah boleh mula balik mendietkan diri hehee. Rindu? yeaaa pasti rindu pada tukang masak yang rajin dengan suka memasak ni.

Dipendekkan cerita hari minggu lalu, kami menghantar dia balik ke Sabak Bernam dan singgah di Pasaraya Mustafa untuk barangan keperluan serta bekalan untuk dia memasak di rumah sewa nanti.  Memandangkan semua masih kekenyangan dengan sarapan nasi lemak sambal sotong sedap tu, jadi kami tak berhenti kat mana-mana kedai makan pun malah cik Meya sendiri dah bawa bekal nasi lemak.

Lepas menghantar cik Meya dan DH tolong betulkan di bahagian dapur rumah sewa, terus kami bertolak balik dan bercadang nak makan malam awal di Batu 24 Sg Nibong tapi hasrat tak kesampaian sebab cikapplepie dah mula lapar.  Almaklumlah dah hampir jam 5 petang dan pastinya aiskrim dan donut yang dibeli kat Pasaraya Mustafa tu dah mencair dalam usus..hehe

Dari kejauhan DH nampak seakan ada kerusi dan mencuba nasib kot ada kedai makan dan wallahh..memang ada kedai makan tepi pantai!

My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam
Pandangan dari atas pondok di sebelah kiri ni boleh nampak pengunjung dari arah jalan besar memasukki kawasan tempat makan.  Terdapat ruang meletakkan kenderaan lebih kurang dalam 20m untuk keselesaan pengunjung ke sini.

My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam
Sungai yang terdapat bersebelahan kedai makan dan ada juga orang memancing kat sini tapi kalau tanya dapat ikan ke tidak, entah la tapi kalau tak de ikan tak mungkin diaorang nak memancing kan?

My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam
Ni entrance ke ruang makan yang turut menempatkan kaunter bayaran, dapur, musollah, tandas tapi kami pilih untuk duduk di bahagian atas

My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam
Ruang makan yang agak terhad yang menempatkan lebih kurang 6 meja kalau tak silap tapi tak recommend pada berat lebih 80kg kot sebab lantai tu  rasanya plywood..diingatkan sebagai langkah keselamatan tapi tak de pulak papan tanda yang menghalang.

Jom tengok apa yang kami makan...orang tengah lapar kan dan tengok pada menu pun harganya memang agak murah dan berpatutan tapi rasa tu...setiap orang punya citarasa yang berbeza jadi tak salah untuk suarakan untuk kebaikan dan pembaikan.

My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam
Nasi Goreng Petai? Haishh..apa la you ni nak makan nasi goreng petai dah la perjalanan kita jauh...kata saya tapi rupanya petai belalang..haha.  Okay fine! kat rumah hanya DH dan Cik Meya jer yang makan petai tapi kalau petai belalang ni saya pun makan juga sebab dia macam kuaci tapi kalau makan banyak bau tu memang ada tau.

Rasa nasi gorengnya yang berharga RM5.50 yang tak mengecewakan, sedap kata DH cuma kalau saya akan suka letak lada sulah untuk bagi lebih pedas. Recommended!

My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam

Nasi Goreng Cendawan berharga RM5.50 menjadi pilihan hati dan boleh berpuas hati dengan rasanya seakan rasa nasi goreng buatan sendiri. 

My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam
cikapplepie dengan  Chicken Chop Fried Rice (RM14.00), ada kentang goreng, coleslaw dan ayam yang agak besar.  Walau bagi saya sos lada hitam tu sedap sebab lada hitam dia kasar tapi agak masin.

My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam
Ruang makan di kawasan terbuka mengadap laut tapi masa ni air surut cuma nampak selut jer tapi kalau duduk disini boleh makan sambil melihat matahari jatuh..pasti cantik tapi kami harus pulang sebaik kenyang sebab esoknya ada orang masuk kerja dan sekolah kan.


My Place Cafe Sg Besar Lokasi Menarik Matahari Terbenam

Nota : 
Lokasi yang cukup menarik untuk melihat matahari terbenam dengan laut terbentang luas.  Ada yang komen makanan tidak menepati citarasa tapi selera kita semua berbeza kan dan bagi saya makanan tu ok dan saya sendiri tak expect terlalu tinggi dengan harga yang perlu dibayar tapi apa yang pasti diharap pelayan yang mengambil pesanan dan menghantar makanan perlu belajar senyum dan maniskan muka jadi sesiapa sebagai pelanggan pun akan rasa dihargai dan pasti kami akan kembali.

Untuk gambar-gambar yang saya dan suami dan menu makanan boleh la jengah ke Facebook page saya  https://www.facebook.com/iamfuzydotcom/

Face book | Alamat : Jalan Kunci Air 3 Tebuk Rasidin, Kampung Sungai Limau, 45300 Sungai Besar Selangor


Read More