IAMFUZY™ Malaysia Lifestyle Blog

TERKINI

Post Top Ad

Post Top Ad

DS Anwar Ibrahim Dilantik PM-10, Apa Reaksi Pasaran Saham

December 01, 2022 0

DS Anwar Ibrahim Dilantik PM-10, Apa Reaksi Pasaran Saham | Pilihanraya ke 15 telah pun berlalu dengan tenang.


Kita telah membuat pilihan, siapa pemimpin yang kita mahukan.


 DS Anwar Ibrahim Dilantik PM-10, Apa Reaksi Pasaran Saham


Setelah berhari-hari dua parti ini - iaitu Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional - berebut kuasa di Parlimen.


Akhirnya, terungkai misteri siapa menguasai tampuk pemerintahan negara.


DS Anwar Ibrahim, akhirnya diangkat menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-sepuluh.


Berkat kesabaran dan perjuangan selama 20 tahun, beliau akhirnya menjawat jawatan nombor 1 negara.


Reaksi pasaran


Seperti diketahui ramai, pasaran saham negara kita terpengaruh dengan berita-berita politik.


Pada 24 November 2022, Majlis Raja-Raja bersidang dan bersetuju memilih Ahli Parlimen Tambun, DS Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.



Beberapa jam selepas pengumuman dibuat, indeks FBM KLCI menunjukkan peningkatan tertinggi berbanding prestasi selama 2 bulan setengah sebelum ini.


Apabila dagangan dibuka semula selepas rehat tengah hari, dalam minit pertama, indeks naik 40 mata kepada 1483.84.


Keseluruhan pasaran positif dengan 725 kaunter untung berbanding 206 rugi.


Saham-saham lain seperti dalam bidang telekomunikasi, bank, dan ‘sin stock’ juga naik.


Sudah pasti, saham berkaitan Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu - MUI Properties Bhd dan Advance Synergy Bhd (ASB) juga menunjukkan peningkatan.


Saham Eden, yang dikaitkan dengan TS Muhyiddin Yassin menunjukkan penurunan.


Apa maksud pasaran?


Kenaikan dalam pasaran saham menunjukkan keyakinan pelabur dalam dan luar negara atas kepimpinan DS Anwar Ibrahim.


Tambahan lagi, pasaran telah berada dalam keadaan berjaga-jaga beberapa hari sebelum itu atas faktor ketidaktentuan kepimpinan. Dan apabila jelas, terus sahaja pasaran saham memberi signal yang kuat.


Persoalannya, adakah ekonomi kita akan terus meningkat naik?


Masih terlalu awal untuk kita katakan. 


Ini semua bergantung kepada dasar fiskal, pelaksanaan, dan prestasi yang akan kerajaan baru ini lakukan.


FCPO dan pilihanraya


Satu lagi persoalan menarik, bagaimana pilihanraya mempengaruhi pasaran Futures Crude Palm Oil (FCPO)?


Dari pemerhatian, selama dua tahun, trend besar FCPO akan menunjukkan penurunan.


Satu sifat FCPO ialah, momentum untuk ianya menurun adalah lebih kuat berbanding ianya menaik. Ia akan turun dengan kuat berbanding menaik.


Tetapi di sinilah letaknya kebaikan FCPO.


Ia adalah pasaran dua arah, maka kita boleh ambil kesempatan untuk jual dulu kemudian beli (macam dropship).


Dan kita boleh beli kemudian jual bila pasaran menaik.


Satu lagi kebaikan FCPO, ianya adalah untuk semua - tidak dipengaruhi oleh mana-mana parti atau individu politik.


Pertama, kerana ianya tidak terikat kepada sentimen.



Kedua, kerana tanpa sentimen politik pun, momentum FCPO bergerak dengan pantas. 

Volatiliti pasaran ini amat membantu untuk kita buat untung.


Maka, kita hanya perlu pandai baca carta, dan buat keputusan - untuk buat duit dari FCPO.


Nak belajar lanjut tentang trading FCPO? 


Jom baca lebih lanjut di https://atmasterclass.com.my/

Read More

Meriah Makan Malam Di The Flavourist Bluesmoke Bila Cukup Korum

November 29, 2022 0

Meriah Makan Malam Di The Flavourist Bluesmoke Bila Cukup Korum | Memang seronok bila ada kesempatan untuk makan beramai-ramai dengan anak-anak. Dah lama kami tak makan dengan cukup bilangan ahli keluarga sebabnya kadang kala kami makan kat luar selepas membeli belah barangan dapur atau keluarga untuk window shopping.


Dah lama DH rancang nak belanja anak-anak sebab dia dok sibuk kerja, kejap-kejap outstation ke Melaka, Penang, Kedah dan even hari Sabtu atau Ahad dan cuti umum pun kena kerja. Sampai dia rasa bila la nak pencen..haha. Sempat juga tanya dia kalau dia pencen takkan dia nak pandang muka umi jer? Jawab dia senang jer, kita gi jalan-jalan la naik motorhome ehhh.


Meriah Makan Malam Di The Flavourist Bluesmoke Bila Cukup Korum


Hasil mencari di Google, Kak Yang jumpa kedai makanan western ni yang dekat dengan rumah. Memang payah kalau kedai makan jauh, nak tempuh jem waktu pergi dan balik sampai boleh lapar balik kan.


Jom tengok apa yang kami pesan kat sini dan apa kata DH dan anak-anak.


PILIHAN MAKANAN KAMI


1.Smoked Carbonara + smoked Chicken + extra pasta RM28) buat Angah Ammar.

2. Alle Vongle  (RM25)  menjadi pilihan Kak Yang

3. Smooked Cabonara + Smoked Brisket (RM29 + RM5) buat DH. Memang sedap gadingan daging dan sos cabonara. 

4. Smoked Beef Brisket 200g with white BBQ sauce, Black pepper Sauce, Coleslaw, Mashed Potato (RM46) + 1 sausage (RM7) buat Cik Meya. Sedap dan portion tu memang banyak sebab berpadanan dengan harganya.

5. Caramelized Onion Burger (RM23) buat KC Iman yang dah termasuk dengan air Lemon Tea. Memang sedap rasa burger dengan daging yang lembut. 




Chicken Maryland + mushroom sauce (RM23) buat umi, 2 x Nasi dengan Spicy Buttermilk Chicken (RM24) dengan nasi tambahan (RM6) buat Ayong dan cikapplepie. Kami juga ambil tambaahan Mac & cheese Plain (RM15) dan Garlic Bread (RM6)


PILIHAN MINUMAN KAMI



Teh tarik legend (RM4) buat DH, Caffe Latte (RM8 x 2) buat ummi dan Ayong, Tutti Frutti (RM5) buat Kak Yang, Bandung Soda Float (RM10), Ice Purple Latte (RM10) buat Cik Meya , Smoothie Strwberry (RM12) buat cikapplepie


Jumlah keseluruhan makan malam kami untuk lapan orang ni RM282.90. Ok tak harga tu? 


APA KATA KAMI ?

Memang sedap setiap makanan yang kami buat semua orang dengan daging yang lembut, sos yang sedap walau pernah makan makanan yang lebih sedap tapi untuk harga yang ditawarkan tu memang agak berbaloi.


Tapi yang kurang sikit sebab pasta semuanya agak sejuk, bukan terlalu sejuk tapi kalau panas sikit memang akan jadi extra sedap kecuali Mac & Cheese tu memang panas la sebab nak cairkan keju kan.


Suasana kedai pun cukup bagus bagi kami sebab ruang kedai yang agak besar dan agak tersorok dari kebisingan jalanraya. 


Paling penting servis penghantaran makanan pun tak lama mungkin kerana pelanggan perlu scan bar code untuk membuat tempahan. Mudah, tapi kalau yang oldskool ni agak renyah la jugak.


Untuk seating pula, pelanggan boleh memilih untuk duduk di ruangan berhawa dingin atau di ruangan terbuka.


Jadi, mungkin kami akan ke sini lagi bila dah cukup simpanan dalam tabung dan umi pun recommend pada anda yang nak mencuba. 



Dah jadi habit kami anak beranak akan sharing food yang dipesan, jadinya pinggan makanan setiap dari kami akan berpusing hingga sampai balik ke empunya. Kadang-kala ada yang tak habis, akan ada bantuan dari yang lain untuk habiskan. 


Ada sesiapa yang macam family umi? mesti ada kan. Kalau nak order 2 dah dikira membazir sebab setiap orang akan ada pilihan makanan sendiri kan.




Kalau ada yang nak ke sini, boleh jer waze atau kalau anda memang menetap di Taman Melawati pasti akan jumpa kedai ni.


Alamat : The Flavourist Bluesmoke, B7-G1, Gaya Commercial Centre, Taman Melawati

Read More

"Memberi Tanda Syukur" Tema Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) PPZ-MAIWP

November 27, 2022 0

"Memberi Tanda Syukur" Tema Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) PPZ-MAIWP | Pusat Pungutan Zakat - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), semalam telah melancarkan Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) di AEON AU2, Setiawangsa dengan bertemakan "Memberi Tanda Syukur". 


Kempen YEZ 2022 ini bermula 26 November hingga 31 Disember 2022 bertujuan menggalakkan orang ramai untuk menunaikan kewajipan berzakat sebelum 31 Disember 2022. 


"Memberi Tanda Syukur" Tema Kempen Year End Zakat 2022 (YEZ) PPZ-MAIWP


KEMPEN YEZ 2022 - 'Memberi Tanda Syukur'

KEMPEN YEZ 2022 - 'Memberi Tanda Syukur' yang menjadi tema kempen PPZ-MAIWP, yang  ingin mengajak seluruh masyarakat Islam untuk menzahirkan rasa syukur dengan menunaikan zakat untuk kelangsungan hidup asnarf lebih-lebih lagi dalam situasi sukar ekonomi kini.



Pelancaran kempen telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia Tan Sri Dato' Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman dengan kehadiran beberapa tetamu VIP serta Miro, maskot PPZ.




Di dalam majlis yang sama, turut diadakan serahan zakat perniagaan dari Felcra Processing & Engineering Sdn Bhd sebanyak RM375,220.38 dan Kop. Jaya Murni Wanita Bhd sebanyak RM157,129.73 




Turut diadakan sumbangan bakul rezeki bernilai RM10,000.00 kepada 10 orang asnaf yang menetap di kawasan PPR sekitar Setiawangsa Kuala Lumpur. Bakul Rezeki yang disumbangkan mengandungi barangan keperluan seperti beras, minyak, maggi dan lain-lain dengan nilai RM100 bagi setiap bakul rezeki yang diterima. 


Selain dari itu pelbagai aktiviti turut diadakan antaranya sembang santai YEZ bersama KPE PPZ-MAIWP, ZakaTalk dan banyak lagi.




Majlis turut dimeriahkan dengan kemunculan penyanyi Lah Ahmad yang mendendangkan dua buah lagu dan menariknya para pengunjung yang hadir turut bersama-sama bernyanyi bersama. 


MOTO PPZ-MAIWP - 'Memudahkan Anda Berzakat'

PPZ-MAIWP selari dengan motonya iaitu 'Memudahkan Anda Berzakat", menyediakan pelbagai perkhidmatan dan kemudahan bayaran khususnya menjelang hujung tahun bagi memberi ruang kepada pembayar zakat bagi mendapatkan 100% rebat cukai pendapatan.


Perkhidmatan dan Kemudahan Bayanan Zakat Yang Disediakan Oleh PPZ-MAIWP


10 Kaunter PPZ-MAIWP

Bayaran zakat boleh dilakukan di 10 kaunter PPZ-MAIWP di sekitar Wilayah Persekutusn KUala Lumpur dan Labuan sepanjang bulan Disember ini. Kaunter ini akan dibuka 7 hari seminggi bermula jam 8.15 pagi sehingga 4.45 petang.


Friday+

Istimewa tahun ini , PPZ-MAIWP akan melanjutkan waktu operasi kaunter pada setiap hari Jumaat sehingga jam 9 malam. 30 pembayar terawal di setiap kaunter pada hari Jumaat akan mendapat voucher KFC bernilai RM10.


Portal PPZ-MAIWP & Aplikasi MYZAKAT

Pembayaran zakat secara dalam talian iaitu melalui www.zakat.com.my atau melalui aplikasi MyZakat boleh dimuat turun di Google Play dan Apps Store. Di mana pembayar juga boleh Kira, Bayar dan Semak rekod bayaran.


Ejen-ejen Kutipan Zakat

Pembayaran zakat juga boleh dilakukan melalui ejen-ejen rasmi yang telah dilantik oleh PPZ-MAIWP antaranya seperti melalui perbankan internet, poratl online, e-wallet, kaunter-kaunter bank dan juga pos.


ZAKAT+ @MYTEMUJANJI

Zakat+ @MyTemujanji berperanans ebagai 'one stop centre' bagi memberi pilihan kepada para pembayar zakat untuk menetapkan temujanji dan perkhidmatan iaitu Kaunter Zakat Digital, Kaunter Zakat Bergerak, Door to Door & Ride2U. Untuk tempahan boleh layari https://mytemujanji.zakat.com.my


Talian Zakat

Pembayar zakat juga boleh membuat pertanyaan dan taksiran zakat dengan membuat panggilan ke 13000885757. Bahkan melalui talian ini juga pembayar zakat boleh melunaskan kewajipan mereka dengan membayar zakat,


Bagi pembayar yang menunaikan zakat sepanjang kempen berlangsung akan berpeluang juga memenangi lebih 500 hadiah menarik yang ditawarkan. Pemenang akan dipilih secara rawak melalui cabutan bertuah, tertakluk kepada terma dan syarat.


Antara hadiah yang ditawarkan seperti Pakej Umrah, Vacuum Robot Mi, Ipad Air, Iphone 14 Pro, Thermomix TM6, Air Fryer Phillips dan pelbagai lagi.


Menurut Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Tuan Haji Abdul Hakim Amir Osman. program serahan zakat  perniagaan dan sumbangan zakat kepada asnaf dalam majlis ini menunjukkan kepada masyarakat dengan jelas tentang kitaran daripada pengeluar zakat kepada pemanfaat zakat yang berhak. Di mana zakat yang ditunaikan menyumbang kepada pembangunan asnaf dan ekonomi masyarakat Islam.


"Dalam keadaan situasi negara yang sedang mengalami krisis ekonomi kita masih diberi rezeki untuk membantu mereka yang memerlukan dan ini adalah apa yang didalam ajaran Islam mahukan- dalam ada rezeki kita tetap ada pada rezeki orang lain".


Untuk keterangan lanjut mengenai YEZ 2022 boleh layari : http://www.zakat.com.my/yez2022/


Jom Berzakat Sebagai Tanda Rasa Kita Bersyukur!

'PPZ-MAIWP memudahkan anda berzakat'

Read More

Indulge In An Exciting Christmas Collection By Elevete Patisserie

November 25, 2022 0

Indulge In An Exciting Christmas Collection By Elevete Patisserie | From a selection of cupcakes, macarons to cakes and brownies, covered with festive Christmas decorations, local brand Elevete Patisserie has elevated its seasonal collection with more delicacies options to choose from. Available from now until 30 December 2022, customers can look forward to an array of options for gift giving, year-end gatherings or simply for self-indulgence.


Indulge In An Exciting Christmas Collection By Elevete Patisserie


It’s easy with Elevete Patisserie this Season of Gifting Elevete Patisseries has made it easy for the season of gifting with plenty of delicacies to choose from. Apart from the Elevete Patisserie staples, the patisserie introduced the Christmas Gâteaux de Voyage Trio, a selection of travel cakes adapted to an easy-to-carry style, a choice for your perfect gift, emergency cake for surprise visitors or simply just to indulge at home with a cup of tea.


The Gâteaux De Voyage Trio comprises of the following variations:

Indulge In An Exciting Christmas Collection By Elevete Patisserie


  • The Grandma's Fruit Cake with Biscoff Ganache, Apricot Glaze is a modern take on the traditional Grandma's Fruit Cake. Made with mixed fruits soaked in orange juice, walnuts and cinnamon, stuffed with Biscoff ganache and glazed with apricot.
  • The Raspberry Kaffir Lime Pound Cake with Raspberry Jam & Lime Glaze gives a refreshing option for those looking for a twist of a traditional pound cake. The pound cake is infused with an aromatic Kaffir Lime, balanced with the tanginess of our homemade raspberry jam, topped with homemade lime glaze and raspberry crispies.
  • The Sticky Date Pudding with Soft Caramel, Milk Chocolate Caramel Glaze is a comfort dessert. Made from the finest quality dates and premium ingredients combine to produce a classic and simple cake coated completely with a caramel chocolate glaze enveloping the soft caramel filling in its center.


Elevete Patisserie Classics with a Christmas twist 

  • The Christmas Black Forest Bites is one of the chef's top recommendations for sharing and to impress guests you're entertaining. It is an elevated rendition of the traditional black forest recipe - a Streusel base (flour, brown sugar, bitter chocolate and salt combined), layered with chef’s family-inherited Moist Chocolate Cake, Mascarpone Mousse, and in-house Spiced Cherry Reduction and Chocolate Mousse filling in between and conveniently cut to 36 bite sized pieces.

  • The Christmas Nutella Stacked Brownies is a show-stopping stacked brownie that will definitely grab the attention of many. Standing tall at 8 inches, 36 bite-sized Nutella brownies are stacked and adorned with Christmas decorations and ready for a party. Perfect for a generous looking gift or a centerpiece on your dessert table.

  • Another show-stopping dessert would be the Christmas Macaron Tower and the Macaron Wreath that will shine amongst other desserts on your dessert table. Easily shareable, these macarons are made and decorated with Red Velvet and Chocolate Mint macarons, Cherries and Blueberries fruits.

  • No Christmas celebration is complete without the traditional Bûche de Noël! Elevete Patisserie is bringing back a Moist Chocolate Cake aka the Christmas Log Cake with Elevete's Signature Salted Caramel buttercream rolled and covered with rich dark couverture chocolate frosting in a more exciting design.

Elevete Patisserie Christmas Gift Set

  • Known for their dessert sets, Elevete Patisserie introduces a few Christmas Gift Sets that are a perfect companion to your festive gatherings. The Mini Gateaux De Voyage is available in a set of 3 mini loafs.

  • The Holly Jolly Gift Set comes with a Christmas Log Cake and a Macaron Wreath. While the Christmas Celebration Set comes with a Christmas Macaron Tower, a Christmas Stacked Nutella Brownies and a Christmas Black Forest Cake Bites.

  • Lastly, the Christmas Designer Cupcakes is a box of 12 cupcakes with flavours of Pandan Gula Melaka, Salted Caramel Chocolate Cupcakes, Butterscotch Cookies Cupcakes and Lemon Poppyseed Cupcakes.


Availability

  • Pre-Order by 4PM one (1) day before your preferred Delivery Date.
  • Available for Pre-Orders until 30th December 2022.
  • Deliveries available from 24th November 2022 - 31st December 2022.
  • The Elevete Patisserie Christmas collection is now available on www.elevete.com.my/collections/christmas-2022


The Elevete Patisserie Christmas Collection 2022


Grandma's Fruit Cake with Biscoff  | Ganache, Apricot Glaze | Price: RM 120 | Allergens: Wheat, Dairy, Egg | Serving size: 8 inch x 2.5 inch (0.9kg) | Suitable for a group of 6 - 8 people.




Sticky Date Pudding with Soft Caramel, Milk Chocolate Caramel Glaze | Price: RM 120 | Allergens: Wheat, Dairy, Egg | Serving size: 8 inch x 2.5 inch (0.9kg) | Suitable for a group of 6 - 8 people.



Raspberry Kaffir Lime Pound Cake with Raspberry Jam & Lime Glaze | Price: RM 120 | Allergens: Wheat, Dairy, Egg | Serving size: 8 inch x 2.5 inch (0.9kg) | Suitable for a group of 6 - 8 people.



Mini Gâteaux De Voyage Trio | Allergens: Wheat, Dairy, Egg | Serving size: 8 inch x 2.5 inch (0.9kg) | Suitable for a group of 6 - 8 people. | Mini Gâteaux De Voyage Trio | Price: RM 150 | Allergens: Wheat, Dairy and Egg | Serving size: 5 inch x 2.5 inch (each) | Suitable for a group of 6 - 8 people.


Raspberry Kaffir Lime Pound Cake with Raspberry Jam, Lime Glaze (0.5kg) | Grandma's Fruit Cake with Biscoff | Ganache, Apricot Glaze (0.6kg) | Sticky Date Pudding with Soft Caramel, Caramel Chocolate Glaze (0.5kg) | Christmas Black Forest Bites | Price: RM 150 | Allergens: Wheat, Dairy, Egg, Nuts | Serving size: 9 inch x 9 inch (1.8kg), | Square Cake cut to 36 bite-sized pieces (1.5" x 1.5")



Christmas Nutella Stacked Brownies | Price: RM 155 | Allergens: Wheat, Dairy and Egg | Serving size: 9 inch x 9 inch (1.2kg), | Square Cake cut to 36 bite-sized pieces | (1.5" x 1.5")


Christmas Macaron Tower | Price: RM 165 | Allergens: Egg Whites, Almond Ground | Serving size: 15 pieces of Red Velvet Macarons 15 pieces of Chocolate Mint Macarons


Macaron Wreath | Price: RM 130 | Allergens: Wheat, Dairy and Egg | Serving size: - Popcorn Macaron 4 pieces, - Rose Lychee Macaron 4 pieces, - Red Velvet Macaron 4 pieces. - Red Velvet Bites 4 pieces, - Meringue Kissies 10 pieces, - Fresh Fruit, Strawberry, Blueberry & Cherry


Christmas Log Cake | Price: RM 120 | Allergens: Wheat, Dairy and Egg | Serving size: 7 inch x 3.5 inch tall (0.8kg), | Suitable for a group of 6 -10 people


Holly Jolly Gift Set | Price: RM 250 | Allergens: Wheat, Dairy, Egg, Nuts | Serving size: Suitable for a group of 6 -10 people


Christmas Celebration Set | Price: RM 430 | Allergens: Wheat, Dairy, Egg, Nuts | Serving size: Suitable for up to a group of 6 -10 people


Christmas Designer Cupcakes | Price: RM 120 | Allergens: Wheat, Dairy and Egg | Serving size: 12 Cupcakes: - 3 pieces of Pandan Gula Melaka, Cupcakes. - 3 pieces of Salted Caramel, Chocolate Cupcakes, - 3 pieces of Butterscotch Cookies Cupcakes, - 3 pieces of Lemon Poppyseed Cupcakes

Read More

Klinik Dr Bazilah Klinik Aesthetic KL Solusi masalah Jerawat Dan Acne

November 23, 2022 0

Klinik Dr Bazilah Klinik Aesthetic KL Solusi masalah Jerawat Dan Acne | Bayangkan anda bangun dari tidur dan membelek muka, tetiba nampak jerawat timbul di batang hidung atau di dahi. Terus berkerut dan monyok muka, sambil memikir macam mana nak keluar rumah dengan wajah ditumbuhi jerawat. Mujur hanya satu jerawat tapi kalau ada lebih, memang auto malas nak keluar sampailah hilang jerawat.


Tiada sesiapa pun suka pada jerawat sebab jerawat ni boleh buat kita hilang keyakinan diri hingga membuat kita merasa rendah diri dan malu untuk bergaul dengan orang ramai.


Klinik Dr Bazilah Klinik Aesthetic KL Solusi masalah Jerawat Dan Acne


Bab jerawat timbul ni bukan hanya dialami oleh wanita sahaja tapi kaum lelaki juga. Bagi wanita lazimnya jerawat tumbuh sebutir dua ini ketika kedatangan haid. Maka jenuhlah nak kena makeup tebal untuk sorokkan jerawat akan membuat kita rasa tidak selesa. Kalau tak sabar memang rasa jari tu gatal jer nak picit supaya jerawat tu hilang segera.



KETAHUI APA PUNCA JERAWAT

1. Stres – badan yang alami tekanan akan mengalam kemerosotan fungsi badan menyebabkan tumbuhnya jerawat, malahan bahan yang dilepaskan ketika tekanan, neuropeptiedes akan menyebabkan masalah jerawat makin kronik.


2. Kelenjar sebum – Apabila berlaku perubahan hormon, kelenjar sebum akan aktif,  sebum keluar dengan jumlah yang banyak hingga terjadinya jerawat. Mereka yang punya kulit jenis berminyak pun mudah ditumbuhi jerawat.


3. Jangkitan kuman – Bila sebum terhasil dengan banyak, kemungkinan liang pori akan tertutup hingga terjadi pengumpulan bakteria yang menjadi punca jerawat. Ini juga boleh menyebabkan masalah keradangan kulit.


4. Alat solek tidak bersih – Sekiranya alat solek anda tidak dijaga dan dibersihkan, kemungkinan ia boleh jadi tempat pembiakan bakteria yang akan mengakibtakan jerawat. Pastikan anda mencuci alat solekan yang digunakan seperti berus mekap atau sponge.


5. Debu dan kotoran – Persekitaran juga yang antara penyebab terjadinya jerawat terutama tempat yang berdebu dan kotor. Jadi pastikan anda mencuci muka setelah pulang dari kerja, tempat riadah atau pulang dari berhibur di luar.


6. Penjagaan muka tidak konsisten – Pastikan anda rajin konsisten dalam melakukan rutin penjagaan muka.


7. Suka Memicit Jerawat – Elakkan jari anda memicit jerawat kerana ini akan menyebabkan jerawat akan tumbuh dan merebak di bahagian lain.


KENALI JENIS-JENIS JERAWAT

Klinik Dr Bazilah Klinik Aesthetic KL Solusi masalah Jerawat Dan Acne



Dua jenis jerawat yang tidak menyebabkan keradangan iaitu


1. Closed comedo (komedo tertutup)

Jerawat ini dikenali sebagai whitehead. Ia terjadi bila kumpulan minyak dan sel kulit mati bercampur dan menyumbat liang pori. Keadaan ini akan memerangkap sebum (minyak), dan bakteria dan akan kelihatan bintik putih di atas permukaan kulit anda. 


2. Open comedo (komedo terbuka)

Jerawat ini dikenali sebagai blackhead. Ia terjadi bila kumpulan minyak dan sel kulit mati yang terbuka dan teroksidasi dengan udara yang menyebabkan ia berwarna hitam. Hitam yang kelihatan itu adalah pigmen kulit-melanin yang bertindak balas dengan oksigen di udara.



Tiga jenis jerawat yang menyebabbkan keradangan iaitu


1. Papule

Jerawat blackhead yang menjadi radang kerana tidak dirawat dan dijangkiti bakteria. Ia membentuk benjolan merah atau merah muda pada kulit. Jerawat ini sangat sensitif kepada sentuhan. Perbuatan memicitnya akan membuatkan keradangan menjadi lebih teruk dan mengakibatkan parut.


2. Pustule

Jerawat ini berlaku apabila bintik merah meradang dan tidak diubati dan akan kelihatan jerawat bernanah sama ada berwarna putih atau kuning. Ada yang memanggilnya sebagai jerawat matang. Jangan sesekali memicit atau meremas jerawat ini kerana perbuatan itu boleh menyebabkan parut dan masalah jerawat yang semakin kronik.


3. Nodule


Jerawat ini dikenali sebagai jerawat batu. Ianya adalah besar dan terdapat benjolan meradang. Jerawat ini boleh berlaku apabila liang pori tersumbat dan bakteria sudah masuk ke lapisan paling bawah.


Jerawat jenis ini akan menjadi semakin serius sekiranya tidak dirawat dan akan menyebabkan anda hilang keyakinan diri dan merasa rendah diri.


Klinik Dr Bazilah Klinik Aesthetic KL Solusi masalah Jerawat Dan Acne



Sekiranya jerawat batu atau Acne Conglobata tidak dirawat dengan segera akan mencacatkan kulit muka dan ada sesetengah jerawat batu ini turut tumbuh di ketiak, kelengkang atau juga di bawah lipatan buah dada. Ini adalah disebabkan masalah penyumbatan folikel hingga menyebabkan timbul biji yang akan membesar dan  bernanah. Jerawat jenis ini mempunyai jaringan di bawah kulit dan dipenuhi dengan nanah (interconnecting abscesses and sinuses).


Bagi mereka yang mengalami masalah ini, parut jerawat kelihatan tebal (hypertrophic) atau nipis (atrophic) hingga kulit kelihatan menjadi seperti gunung ganang. 


Jangan bertangguh, dapatkan rawatan segera dari pakar aesthetic dengan segera untuk masalah  Acne Conglobata ini, ia juga  boleh dijadikan penanda aras untuk masalah genetik dipanggil Papa Syndrom, sejenis penyakit genetik autoinflammatory disorder melibatkan sendi dan kulit iaitu Pyogenic Arthritis, Pyogenica Arthritis, Pyoderma Gangrenosum dan Acne yang dipanggil Papa Syndrome.



PENCEGAHAN AWAL SANGAT PENTING

Jerawat terjadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengira jantina dan usia. Jadi adalah sebaiknya anda cegah jerawat ini dengan menjaga pemakanan, kebersihan diri serta persekitaran. 



RAWAT MASALAH JERAWAT DAN ACNE DI KLINIK DR BAZILAH

Klinik Dr Bazilah Klinik Aesthetic KL Solusi masalah Jerawat Dan Acne



Jangan biarkan masalah jerawat atau acne mengganggu kehidupan seharian hingga menyebabkan anda rasa hilang keyakinana diri, rawat masalah jerawat dan acne Klinik Dr Bazilah, klinik aesthetic KL yang boleh merawat dalam masalah kulit berjerawat dan acne.


Antara rawatan yang ditawarkan adalah rawatan aesthetic, jerawat, alergik, skin pigmentation, fungal, eczema, Psiorisis, Hair Removal, Hair Loss, Minor Surgery dan Sexual Transmitted Disease.


BERKESANKAH RAWATAN DI KLINIK DR BAZILAH ?


Klinik Dr Bazilah Klinik Aesthetic KL Solusi masalah Jerawat Dan Acne



Rupanya memang ramai sudah mendapatkan rawatan di Klinik Dr Bazilah dan ternyata berkesan sepertimana yang anda boleh lihat dalam gambar sebagai bukti keberhasilan serta rawatan yang diberikan.


Anda tak perlu risau, mereka adalah pengamal kesihatan bertauliah, diiktiraf dan berdaftar serta mempunyai lesen di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). 



Doktor di Klinik Dr Bazilah ini memberi fokus kepada rawatan masalah kulit serta rambut yang berkaitan dan dengan menggunakan kaedah terbaik yang terbukti secara klinikal selamat dan berkesan untuk masalah dermatologi.


Klinik Dr Bazilah Klinik Aesthetic KL Solusi masalah Jerawat Dan Acne



Bagi masalah aesthetic, rawatan kombinasi inovatif yang akan memberi hasil lebih cepat dan berkesan untuk merawat masalah jerawat, parut jerawat, pigmentasi dan masalah penuaan.



Sekiranya anda mempunyai masalah jerawat, acne atau masalah kulit lain, cuba dapatkan rawatan di Klinik Dr Bazilah, klinik kulit dan estetik  yang terbaik di Kuala Lumpur dan Selangor ni.


Bagi mendapatkan temujanji atau sebarang promosi, boleh jengah terus ke sosial media (FB dan IG) Klinik Dr Bazilah atau hubungi cawangan Klinik Dr Bazilah yang berdekatan yang beroperasi dari jam 10 pagi hingga 6 petang, seperti tertera dibawah :



Whatsapp : +6019-6571563 / klik http://temujanjidrbazilah.wasap.my/


Web : www.klinikdrbazilah.com | FB : @drbazilah | IG : @klinikdrbazilah


Emel : klinikdrbazilah@gmail.com



Klinik Dr Bazilah Kuala Lumpur

(Klinik Kulit / Aesthetik / Rambut / Jerawat / Jeragat)

Unit A1-10, Level 1 Puncak Sentul, 8, Jalan Sentul Pasar, 51000 Kuala Lumpur. |

No Tel : 013-817 7005

Website : https://www.klinikdrbazilah.com/klinik-kulit-kuala-lumpur



Klinik Dr Bazilah Bangi

C 10 G, Plaza Paragon Point,  Jalan Medan, Pusat Bandar 5  Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor | No Tel : 03-8922 9681 / 0111-590 5931



Klinik Dr Bazilah Shah Alam

R-02-01, Emira,   Jalan Akuatik A13/64A, Seksyen 13, Shah Alam,

40100, Selangor. | No Tel : 03-5035 7359

Website : https://www.klinikdrbazilah.com/klinik-kulit-shah-alam

Read More

Drama Rindu Kasih Lakonan Ummi Nazeera Dan Izzue Islam

November 21, 2022 0

Pasti ramai yang dah tonton drama Terbaru lakonan Ummi Nazeera dan Izzue Islam. Kalau belum, memang kena tonton drama ni sebab kedua pemegang watak utama drama ni memang hebat. Dulu keduanya digandingkan dalam drama Patahnya Sayap Malam dan ada Aeril Zafrel. Memang cukup sedih drama yang menyaksikan jahatnya Amzar (Izzue Islam) membiarkan Alisha (Ummi Nazeera) dihukum penjara walau bukan atss kesalahannya. 


Selain dari itu, drama Risik Pada Hati yang dilakonkan bersama Alif Satar dan Zara Zya pun cukup memberi kesan. Memang hebat pelakon yang telah dinobatkan Top 5 pelakon wanita terbaik Festival Filem Malaysia.





Rindu Kasih | Episod: 15 | Tarikh Tayangan: 16 November 2022

Waktu Siaran: Isnin-Khamis, 10:00 malam

Rangkaian: Samarinda TV3 / Disney+ Hotstar

Penulis Skrip: K. Adlie & Shaza Talib

Pengarah: Mohd Fazli Yahya (Pali Yahya)

Produksi: P&D Pictures Sdn Bhd


Lagu Tema (OST): 

Seandainya - Ariff Bahran

Retak - Aqeesh Aleeya


Watak Pelakon

Izzue Islam sebagai Amir | Ummi Nazeera sebagai Salina | Nafiz Muaz sebagai Hisham | Amyza Aznan sebagai Shida | Arash Mohd sebagai Khalid | Shazia Rozaini sebagai Huda | Fazlina Ahmad Daud sebagai Halijah | Ezzaty Abdullah sebagai Murni | Meor Mohd sebagai Iqbal | Ayu Azlina sebagai Siti | Nik Ramly sebagai Zamani | Ikhwan Khairudin sebagai Khalid Muda | Fariza Shafinaz sebagai Halijah Mudah | Iskandar Shah sebagai Amin | Yamin Abu Bakar sebagai Supri | Siti Rohani Dollah sebagai Tini | Elly Suhaili sebagai Sofia | Hairi Ab Ghani sebagai Kamil


Sinopsis Rindu Kasih

Salina dibesarkan seorang diri oleh bapanya, Khalid. Rahsia dirahsiakan oleh Khalid tentang ibunya, Shida, yang telah ditahan polis kerana menjual dadah. Salina begitu berazam untuk mendapatkan kasih sayang ibunya, dia sanggup melakukan jenayah hanya untuk menemani ibunya di penjara.


Semenjak Shida meninggalkan Khalid dan anak mereka Salina yang berusia beberapa bulan, kehidupan Khalid menjadi tidak tentu arah. Khalid perlu bekerja demi menyara anaknya yang masih kecil.




Sedar dari pengsan, Zamani, ayah Amir membuat permintaan terakhir kepada Halijah agar mengahwinkan Amir dengan Salina.


Demi amanah bapanya, Amir menikahi Salina. Meskipun tiada restu si ibu. Apakah suratan tertulis untuk Salina dan Amir akhirnya.

Read More

Mister Potato Umum Kerjasama Dengan NR Sports Dan Neymar Jr Dilantik Duta Mister Potato

November 20, 2022 0

Mister Potato Umum Kerjasama Dengan NR Sports Dan Neymar Jr Dilantik Duta Mister Potato | Sempena Piala Dunia 2022 yang kini semakin hangat dan dinanti -nantikan ini, Mister Potato memeterai perjanjian dengan NR Sports untuk melantik Neymar da Silva Santos Júnior sebagai duta baru Mister Potato. NR Sports adalah syarikat yang menguruskan imej bintang bola sepak


Dikenali ramai sebagai Neymar Jr, beliau dianggap sebagai salah seroang pemain bola sepak paling berbakat dalam generasinya. Pemain Brazil ini telah dipilih sebagai Pemain Bola Sepak Amerika Selatan Terbaik sebanyak dua kali dan beliau telah membantu pasukannya menjulang 13 kejuaraan sejak ke Paris Saint Germain pada 2017 termasuk Liga Perancis (Ligue 1) sebanyak empat kali dan Piala Perancis sebanyak tiga kali. Neymar Jr mempunyai ramai pengikut, iaitu sejumlah 179 juta pengikut di Instagram dan mengendalikan sebuah pertubuhan bukan keuntungan – iaitu Instituto Projeto Neymar Jr, projek sosial yang berusaha membantu kanak-kanak, anak-anak muda dan keluarga mereka di Brazil.




Kerjasama baharu ini, Mister Potato x NR Sports menandakan fasa seterusnya dalam sambutan ulang tahun Mister Potato yang ke - 30 dan juga kerjasama jenama kegemaran ramai ini dengan selebriti terkenal. Fasa pertama telah bermula pada awal tahun ini

.

Kempen ini dilancarkan dengan tema “The Ridiculous Kick” (Penangan Rasa Gila - Gila) selama setahun dengan Neymar Jr sebagai tumpuan utama.  Mister Potato juga akan melancarkan dua perisa edisi terhad (BBQ Kebab dan Hot Salsa ), perisa inspirasi daripada kelazatan makanan Brazil.“ Kami di Mister Potato amat teruja dengan penyertaan Neymar Jr dalam kempen ini.


Beliau seorang individu luar biasa yang bakatnya dalam sukan bola sepak memang sangat disanjungi. Neymar Jr terkenal kerana keupayaan nya di atas padang dan juga kerja amal di luar padang di mana beliau menggunakan pengaruhnya untuk membawa kesan positif di peringkat global ,” kata How Yuan Yi, Ketua Pegawai Pemasaran, MAMEE-Double Decker.




“Saya sangat gembira kerana berpeluang menjadi duta baharu Mister Potato, lebih - lebih lagi pada tahun yang penting dalam kerjaya  saya. Saya rasa seronok untuk turut serta dalam kempen Mister Potato ini dan memang menggemari produk Mister Potato ,” kata Neymar Jr.


“Personaliti luar biasa dan gaya hidup aktif yang penuh bertenaga menjadikan Neymar Jr pilihan sesuai bagi jenama kami. Kami akan memulakan beberapa aktiviti menarik dalam minggu yang akan datang dan bersedia memenuhi keinginan peminat bola sepak untuk menikmati snek yang lazat sambil menyaksikan perlawanan bola sepak Piala Dunia,” tambah How

.

Para peminat bola sepak kini berpeluang untuk memenangi percutian ke Qatar, produk PUMA dan hadiah wang tunai bernilai lebih daripada RM138,000. “Peraduan Snek & Menang” berlangsung dari 1 Oktober sehingga 27 November 2022

Untuk melayakkan diri untuk menyertai peraduan ini, pengguna perlu membeli produk Mister Potato yang bernilai sekurang-kurangnya RM10

.

Isikan nama dan nombor, kad pengenalan pada resit pembeliandan hantar menerusi WhatsApp ke +601156881139

.

Seorang pemenang hadiah utama akan di terbangkan ke Qatar untuk menyaksikan perlawanan akhir bola sepak di Qatar dan lawatan ini akan ditanggung sepenuhnya

.

Dua puluh orang pemenang sagu hati akan menerima wang tunai RM2,000 dan produk PUMA x Neymar Jr manakala 200 pemenang hadiah mingguan akan menerima wang tunai RM250 setiap seorang . Rakan niaga yang menyertai peraduan ini termasuk pasar raya, pasar raya besar, pasar raya mini, e-dagang, kedai stesen minyak dan kedai serbaneka di seluruh negara. Jenama kerepek kentang terkemuka Malaysia, Mister Potato ialah pilihan pertama bagi kerepek kentang di Malaysia dan tidak asing dalam usaha menjalin kerjasama pada peringkat global, termasuk kerjasama dengan Manchester United dan Chevrolet, dan juga bintang K-pop Korea Cha Eun-Woo. 


Mister Potato

telah dilancarkan pada 1992 untuk menawarkan snek kentang lazat kegemaran ramai yang diperbuat daripada ramuan berkualiti dan sekali gus memperkenalkan muchacho dengan topi sombrero kegemaran kami kepada rakyat Malaysia. Jenama tersebut kemudian menambah sentuhan warna kepada rangkaiannya pada 2017 menerusi perisa Ubi Keledek Ungu baharu yang membawakan kelainan yang menyelerakan tetapi dengan keenakan dan kerangupan yang sama di samping rasa manis semula jadi dan tidak mengandungi sebarang pewarna tiruan Rangkaian Mister Potato termasuk Mister Potato Chips dan Mister Potato Crisps. Semua kerepek kentang Mister Potato diperbuat daripada kentang import dan tidak mengandungi kolesterol. Produk-produk jenama ini dijual dalam kanister atau paket.

Rangkaian pilihan perisa yang boleh didapati di pasaran termasuk: 

Mister Potato Crisps -  Asli, Pedas & Panas, Krim Masam dan Bawang, Tomato, Barbeku dan Keju Madu, Ubi Keledek, Ubi Keledek Jagung Manis;


Mister Potato Chips - Asli, Pedas & Panas, Barbeku, Tomato, dan Keju Madu;


Mister Potato Syok Wave Crinkle Cut Chips - Ayam Goreng Berapi, Barbeku dan Seafood


Produk Mister Potato boleh didapati dalam paket dan juga kanister dan dijual pada harga RM3.20 dan ke atas. Semua produk Mister Potato boleh didapati di semua pasar raya, pasar raya besar, pasar mini, kedai serbaneka, stesen petrol dan kedai runcit di seluruh negara, dan juga menerusi gedung rasmi MAMEE di Lazada (https://bit.ly/3fX5hpE) dan Shopee (https://shp.ee/xim7frj).


Untuk sebara ng pertanyaan mengenai Mister Potato Chips, sila telefon talian khas percuma MAMEE - Double Decker 1-300-22-6263 atau menghantar mesej WhatsApp ke +606-231 6362 antara jam 9 pagi dan 5 petang dari Isnin hingga Jumaat, menghantar e-mel ke careline@mamee.com.my atau melayari visit https://mamee.com/.


Untuk maklumat lanjut, ikuti akaun media sosial jenama di Facebook (www.facebook.com/misterpotatocrisps/)  dan Instagram (www.instagram.com/misterpotato_my/)


Mengenai Mister Potato

Mister Potato telah diperkenalkan kepada rakyat Malaysia pada 1992 dan kini jenama tersebut telah menjadi jenama kerepek kentang No.1 di Malaysia. Mister Potato menawarkan snek kentang lazat yang diperbuat daripada ramuan bermutu tinggi dan hanya menggunakan kentang segar yang diimport. Digemari di dalam dan luar negara, Mister Potato dijual di lebih 60 negara di pasaran utama seperti Indonesia, Thailand, Timur Tengah, Asia Timur dan Maldives.

Mengenai MAMEE-Double Decker

MAMEE-Double Decker (M) Sdn Bhd diasaskan pada 1971 apabila Pengerusi Eksekutif Kumpulan, Datuk Pang Chin Hin mula membuat mi kering dan bihun bersama anak sulungnya, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Tan Sri Pang Tee Chew. Perniagaan kecil ini, yang dikenali sebagai Pacific Food Products dan terletak di Ayer Keroh, Melaka menjadi titik permulaan bagi perniagaan yang kini dinamakan MAMEE-Double Decker. Anak-anak Datuk Pang yang lain, Ketua Pegawai Operasi (COO) Datuk Wira Pang Tee Nam dan mendiang Pang Tee Suan, bersama-sama ahli keluarga lain–yang kini dalam generasi ke - 3 – telah membangunkan syarikat menjadi salah satu pengeluar makanan dan minuman terbesar di Malaysia. MAMEE -Double Decker pula ditubuhkan pada 1991. Syarikat telah membuka kilang di serata Malaysia –termasuk di Kuala Lumpur dan Kuantan, dan kini disokong tenaga kerja seramai lebih daripada 2,000 kakitangan–sebelum mengembangkan sayapnya ke Myanmar dan Indonesia.

Mengenai NR Sports 

NR Sports diasaskan pada 2006 dan berpangkalan di Sao Paolo, Brazil. Selain daripada menjadi sebuah syarikat berprestij yang bertanggungjawab bagi pengurusan imej dan kerjaya bintang bola sepak Neymar Jr. dan atlet Olimpik Thiago Braz, NR Sports juga terlibat dalam kegiatan penghasilan kandungan original

Read More

BARU ! Detegren Premium TOP Dengan Teknologi 5D Colour Pro Tech, Jalin Kerjasama Dengan Kloth Cares Dan Kolej INTI

November 07, 2022 1

BARU ! Detegren Premium TOP Dengan Teknologi 5D Colour Pro Tech, Jalin Kerjasama Dengan Kloth Cares Dan Kolej INTI | Sebagai pengguna tegar detergen jenama TOP ni, umi cukup teruja unutk mencuba Detergen Premium dengan Teknologi 5D Colour ProTech yang diperkenalkan TOP ni. 


Menariknya teknologi 5D coloru pro tech ini akan memberi pengalaman cucian yang lebih bersih, terang, menyerlahkan warna dan melindungi pakaian dari pudar. TOP juga turut menjalin kerjasama dengan Kloth Cares & Kolej Antarabangsa INTI Subang untuk Kitar Semula (Upcycle) Sumbangan Pakaian Demi Manfaat Komuniti Kurang Bernasib Baik. Memang cukup bagus inisiatif TOP ni.


BARU ! Detegren Premium TOP Dengan Teknologi 5D Colour Pro Tech, Jalin Kerjasama Dengan Kloth Cares Dan Kolej INTI

Kehidupan masyarakat kian kembali normal dengan peralihan negara ke arah fasa endemik. Jimatkan masa serta dapatkan kesenangan dan ketenangan minda apabila mencuci pakaian anda bersama rangkaian TOP Colour Signature yang terdiri daripada serbuk detergen premium Super Colour dan cecair detergen premium Colour Protect dengan teknologi terkini 5D Colour ProTech.


Kini anda boleh mencuci kesemua item pakaian sekali gus, tanpa perlu mengasingkan sama ada ia berwarna terang, gelap, warna-warni, putih, baju baru atau lama¹, dengan penuh yakin tanpa perlu risau akan warna pakaian luntur. pakaian berwarna terang anda kekal berseri dan pakaian berwarna gelap pula kekal gelap. Rangkaian detergen baharu TOP ini juga mencegah fabrik daripada kelihatan kusam, memastikan ia kelihatan baharu dengan lebih lama, seterusnya menggalakkan gaya hidup yang lebih lestari.


¹ Sentiasa periksa pakaian baru anda untuk mengetahui sama ada ia tahan luntur atau tidak sebelum memasukkan ia dengan pakaian lain. Fabrik kapas, wul dan sutera berkemungkinan untuk melarutresapkan warna dalam beberapa cucian awal berbanding material sintetik seperti polyester, nilon dan akrilik. Cuci pakaian anda yang diperbuat daripada material-material ini secara berasingan dalam kitaran lembut serta air sejuk sebagai langkah berwaspada
.

Bagaimanakah Teknologi 5D ProTech Berfungsi?

TOP, jenama detergen No 1² di Malaysia dan satu jenama inovatif yang mengutamakan pengguna oleh Lion Corporation Japan, telah mempertingkatkan cara pencucian pakaian di negara ini menerusi usaha-usaha penyelidikan dan pembangunan serta penghasilan inovasi terbaharu yang memberi manfaat kepada kehidupan pengguna. Ia turut dikenali kerana merintis konsep kehidupan bersih menyeluruh menerusi inovasi-inovasi berterusan dalam bidang teknologi detergen.


² Berdasarkan Indeks Perkhidmatan Peruncitan untuk Kategori Detergen bagi 12 bulan yang berakhir Mac 2021 oleh Total Malaysia (Copyright ©️ 2021, The Nielsen Company (M) Sdn Bhd).


Rangkaian TOP Colour Signature baharu dirumuskan denagan Teknologi 5D Colour ProTech oleh Lion Corp yang memberikan lima manfaat warna pada pakaian. Ia memastikan pakaian berwarna gelap kekal gelap dan pakaian berwarna terang kekal berseri melalui penyingkiran klorin dalam air cucian. Detergen baharu ini juga menjadikan warna pakaian asal menyerlah dengan menanggalkan kotoran degil serta mencegah pakaian menjadi berbulu disebabkan geseran dengan mengekalkan kelicinan permukaan fabrik. Di samping itu, ia juga mencegah fabrik menjadi cepat lusuh, agar pakaian kekal baharu lebih lama. Teknologi pencegahan kelunturan warna mencegah warna turun merebak ke pakaian lain juga memberikan ketenangan minda kepada pengguna.


Kesemua detergen TOP, termasuk rangkaian Colour Signature, dikuasai oleh Advanced Micro-Clean Tech bersama Anti-Microbial Tech oleh Lion Japan yang menyediakan teknologi detergen generasi baharu yang berkesan menyingkirkan 99.9% virus berbahaya (termasuk virus COVID-19, Influenza A dan Coxsackie) serta bakteria³ . Formulasi pelbagai teknologi yang dirumus khas ini merangkumi fungsi anti-bau hapak; anti-debu hama dan anti-sebum. Teknologi Bolder Scent TOP denaan wangian unik yang terbukti mampu mencegah bau yang tidak menyenangkan jdi samping menceriakan mood anda.


³ Berdasarkan ujian makmal bebas yang dilaksanakan di Jepun.


Kombinasi sempurna Teknologi 5D Colour ProTech dan Advanced Micro-Clean Tech dalam rangkaian serbuk dan cecair detergen TOP Colour Signature akan mempertingkatkan pengalaman cucian pakaian anda, menjimatan masa dan mengurangkan usaha serta memberikan ketenangan minda, pada masa sama melindungi dan memelihara fabrik anda agar tahan lebih lama. Tentunya rangkaian ini membantu rakyat Malaysia yang berbilang kaum untuk terus bersemangat meraikan Hari-Hari Warna-Warni serta keinginan untuk menjadi lebih mesra alam.


Seiring dengan peningkatan kesedaran umum terhadap kepentingan penjagaan alam, TOP memperkenalkan pek eko isian semula bagi detergen cecair premiunya termasuk TOP Colour Protect (3.2kg), TOP Stain Buster (3.4kg) dan TOP Silky Miracle (3.2kg). Pek isian semula eko ini menampilkan rekaan yang canggih dan nipis, membolehkan ia mudah dibawa dan disimpan walaupun dalam ruang yang terhad. Ia didatangkan dengan muncung penutup skrew bagi penggunaan yang mudah dan mengelakkan tumpah. Paling utama, pek isian semula ini memberikan pengurangan penggunaan plastik sebanyak 80% berbanding botol-botol detergen klasik. Ia juga boleh dikitar semula dan mengurangkan jejak karbon jenama TOP serta pengguna. Cubalah pek eko TOP mesra alam yang turut menawarkan lebih nilai pada pembelian berbanding pembungkusan biasa.


“Dengan kembalinya aktiviti ekonomi ke fasa sebelum pandemik, pengguna lebih peka terhadap penampilan mereka. Di peringkat global, kami melihat pilihan pakaian yang berwarna terang berbanding era pandemik yang suram dengan pakaian rumah sering digayakan ketika bekerja di rumah. Rakyat Malaysia memerlukan solusi pencucian pakaian yang berkuasa dan menjimatkan masa, di mana tidak perlu untuk mengasingkan baju berdasarkan warna setiap kali perlu mencucinya. Kemudahan yang disediakan TOP membantu mereka mengamalkan gaya hidup yang lebih lestari, mesra alam dan bersih serta membenarkan mereka Stay True to Their Colours. Rangkaian serbuk dan cecair detergen TOP Colour Signature memenuhi keperluan pengguna,” kata Cik Carmen Foo, Pengurus Besar Kanan Southern Lion Sdn Bhd.


Kempen TOP Hari-Hari Warna-Warni akan memperkenalkan rangkaian baharu Colour Signature menerusi jerayawara (roadshow) seluruh negara dan menerusi kerjasama dengan Kloth Cares dan Pusat Seni dan Rekaan (INTI Centre of Art and Design, ICAD) Rekaan Fesyen, Kolej Antarabangsa INTI Subang, yang menggalakkan rakyat Malaysia mengetahui cara untuk memanjangkan hayat dan menyerlahkan warna fabrik mereka termasuk kaedah penjagaan, mengumpul serta mengitar dan mengguna semula bagi memeliharan alam sekitar.


Menurut kajian, di Malaysia, sebanyak 2 juta kilogram sisa tekstil dan produk pakaian lain dibuang di tapak-tapak pelupusan sampah setiap hari. Kloth Cares, pergerakan kitar semula tekstil yang pertama di Malaysia ialah sebuah perusahaan sosial, menyasarkan untuk memastikan 3 juta kilogram tekstil dan produk-produk pakaian lain dikurangkan di tapak-tapak pelupusan sampah pada tahun 2022.


BARU ! Detegren Premium TOP Dengan Teknologi 5D Colour Pro Tech, Jalin Kerjasama Dengan Kloth Cares Dan Kolej INTI


“Kerjasama dengan TOP dan Kolej Antarabangsa INTI Subang membenarkan kami mendekati lebih ramai rakyat Malaysia serta menyedarkan mereka akan kepentingan mesej 5R iaitu Mempertimbangkan Semula (Rethink); Mengurangkan (Reduce), Mengguna Semula (Reuse), Membuat Tujuan Semula (Repurpose) dan Mengitar Semula (Recycle).


Cubalah untuk memanjangkan hayat pakaian anda dengan detergen yang mampu membuatkannya kekal kelihatan dan berasa terbaik lebih lama agar anda mengurangkan kadar pembelian pakaian lain. Anda boleh mengguna semula dan memperbaharui fungsi pakaian itu dengan memberikan ia peluang kedua. Jika anda kehausan pilihan, kunjungi jerayawara TOP dan sumbangkan item fabrik anda bagi memastikan ia tidak berakhir di tapak-tapak pelupusan sampah,” ujar Cik Nik Suzila, Pengasas Bersama Kloth Cares.


Ketahui potensi dan keindahan fesyen yang dikitar semula, lestari dan penuh warna-warni di jerayawara TOP menerusi pameran unik oleh para pelajar di ICAD Rekaan Fesyen, Kolej Antarabangsa INTI Subang yang menggunakan fabrik sumbangan Kloth Cares.


“Fesyen lestari dan mesra alam merupakan satu langkah ke hadapan. Bagi golongan muda, berjimat cermat adalah kaedah membeli-belah pilihan. Para pelajar di ICAD Rekaan Fesyen INITI telah memberikan sentuhan gaya dan semangat mereka untuk mengitar semula item-item Kloth Cares bagi pameran TOP Hari-Hari Warna-Warni. Jangan lepaskan peluang untuk mengunjungi jerayawara ini dan terpegun dengan pameran yang disediakan, selain mempelajar teknik-teknik berguna yang dapat memanjangkan hayat pakaian anda sama ada menerusi padanan semula, mengubah suai atau menghiasinya dan pada masa sama membentuk kenyataan fesyen lestari yang bersifat peribadi,” jelas Cik Ang Tong Yin, Dekan INTI Pusat Seni dan Rekaan (ICAD), Kolej Antarabangsa INTI Subang,


Kunjungi jerayawara TOP Hari-Hari Warna-Wari dan reruai pop-up mini:


Para pengunjung berpeluang menerima kotak sampel TOP Colour Signature detergen cecair 90g dan serbuk 100g. 


Untuk pembelian bernilai RM20 ke atas dalam satu resit, pelanggan akan menerima tuala muka atau beg nilon TOP secara percuma. Manakala, pembelian bernilai RM40 dan ke atas, disediakan bakul pakaian TOP edisi khas dan bekas serbuk TOP eksklusif.


Bagi pelanggan yang membeli barangan TOP bernilai RM60 dan ke atas, mereka akan menerima beg eko dan detergen serbuk TOP Colour Signature 750g secara percuma. Untuk layak, pembelian harus melibatkan sekurang-kurangnya satu produk TOP Colour Signature.


Bagi menyertai Kempen Kelestarian TOP Hari-Hari Warna-Warni, orang ramai boleh mengunjungi jerayawara yang diadakan dari pukul 10 pagi sehingga 12 tengah hari dan menyumbangkan sekurang-kurangnya 10 item pakaian untuk dikitar semula. 30 penyumbang pertama akan menerima detergen serbuk TOP Colour Signature 750g secara percuma, sementara sumbangan selepas 12 tengah hari akan menerima kotak sampel detergen cecair 90g dan detergen serbuk 100g TOP Colour Signature.


Rakan gambar paling kreatif anda di reruai pop-up TOP dan kongsikan dalam media sosial anda dengan memasukkan tanda pagar #TOPdetergent dan #TOPHariHariWarnaWarni untuk merebut peluang memenangi pin e-dompet TouchNGo bernilai RM30.


“Stay True To Your Colours dengan TOP Super Colour Signature dan TOP Colour Protect Signature. Tambahkan warna, nilai dan komitmen anda kepada alam sekitar serta kehidupan setiap kali anda mencuci pakaian. Kunjungi jerayawara kami untuk mengetahui lebih lanjut bagaimana anda boleh membantu dan memenangi pelbagai hadiah menarik yang ditawarkan. Anda juga boleh memastikan pakaian tidak berakhir di tapak-tapak pelupusan sampah dengan menyumbang pakaian ke dalam tong-tong Kloth Cares yang disediakan dan mendapat inspirasi daripada hasil kerja para pelajar Kolej Antarabangsa INTI Subang. Jangan lepaskan peluang untuk menikmati pelbagai tawaran pengenalan menerusi gedung dalam talian rasmi TOP di Shopee dan Lazada,” tambah Cik Foo.

 

BARU ! Detegren Premium TOP Dengan Teknologi 5D Colour Pro Tech, Jalin Kerjasama Dengan Kloth Cares Dan Kolej INTI


Serbuk detergen TOP Super Colour boleh didapati dalam pilihan 100g, 750g, 2.1kg dan 3.6kg, sementara cecair TOP Colour Protect disediakan dalam pek isian semula 1.5kg, botol 2.5kg, isian semula 3.2kg dan botol 3.6kg.


Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan produk dan kempen TOP, sila layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi Talian Khidmat Pelanggan di 1800-880-133.

Read More

Perasmian ArRahnuKita Pajak Gadai Emas Patuh Syariah Milik KOPETRO

November 02, 2022 0

Perasmian ArRahnuKita Pajak Gadai Emas Patuh Syariah Milik KOPETRO  | Tahniah buat KOPETRO atas perasmian cawangan pertama ArRahnuKita, baru-baru ini. ArRahnuKita merupakan premis perniagan pajak gadai emas patuh syariah milik KOPETRO yang telah mula beroperasi pada 3 Ogos 2022.


Cawangan pertama ArRahnuKita milik KOPETRO ini telah dirasmikan oleh Dato' Haji Zazali bin Haron, Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), yang terletak di Medan Niaga Tasik Damai, sebuah kawasan perniagaan yang menjadi tumpuan ramai di Sungai Besi.



Perasmian ArRahnuKita Pajak Gadai Emas Patuh Syariah Milik KOPETRO



Turut sama hadir sebagai tanda seokongan terhadap perniagaan baharu yang diusahakan KOPETRO adalah wakil-wakil daripada Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa). Dianggarkan lebih 200 orang pengunjung telah hadir memeriahkan majlis tersebut yang terdiri daripada peniaga-peniaga dan orang ramai sekitar kawasan Medan Niaga Tasik Damai serta jemputan-jemputan khas, termasuklah wakil-wakil koperasi, rakan-rakan niaga dan wakil-wakil Ar-Rahnu yang berada di sekitar kawasan Lembah klang.


Perasmian ArRahnuKita Pajak Gadai Emas Patuh Syariah Milik KOPETRO


Ketua Pegawai Eksekutif KOPETRO, Encik Ahmad Shakir bin Ahmad Ubaidah menzahirkan rasa kesyukuran atas majlis perasmian yang berlangsung dan menganggap ianya sebagai hadiah yang paling bermakna bagi warga KOPETRO sempena ulang tahun penubuhan KOPETRO ke 42 yang disambut pada tarikh yang sama.


"Alhamdulillah, hari ini amat istimewa buat warga KOPETRO kerana setelah 42 tahun KOPETRO ditubuhkan, hari ini kami berjaya mengorak selangkah lagi ke hadapan dengan terasminya perniagaan ArRahnukita,"

 

Perasmian ArRahnuKita Pajak Gadai Emas Patuh Syariah Milik KOPETRO


 

Tambah Ahmad Shakir lagi, kejayaan perniagaan ArRahnukita ini adalah bukti komitmen KOPETRO dalam memberikan pulangan yang menguntungkan kepada anggota-anggota dengan melipat-gandakan pendapatan syarikat seterusnya menyumbangkan kepada ekonomi negara.


Ahmad Shakir memberitahu bahawa selepas cawangan di Sungai Besi, ArRahnukita bakal membuka 3 buah lagi cawangan pada tahun hadapan dengan mensasarkan kawasan perniagaan di Ampang, Bangi dan Shah Alam sebagai kawasan pilihan.

Perasmian ArRahnuKita Pajak Gadai Emas Patuh Syariah Milik KOPETRO


Bersempena dengan perasmian ArRahnukita, sebuah karnival turut diadakan bagi menyemarakkan lagi sambutan dan meraikan tetamu-tetamu dan pelanggan-pelanggan yang hadir. Antara aktiviti yang menarik perhatian para pengunjung adalah ujian dan cucian emas secara percuma dan jualan promosi produk-produk keluaran KOPETRO seperti makanan sedia dimakan jenama LengQuas, minyak pelincir jenama PETRONAS dan pakej percutian dan pelancongan yang ditawarkan KOPETRO Travel.


Perasmian ArRahnuKita Pajak Gadai Emas Patuh Syariah Milik KOPETRO


Lebih meriah lagi apabila 100 pengunjung pertama yang hadir telah menerima beg saguhati dan 20 penggadai pada hari tersebut turut dihadiahkan dengan barangan eksklusif ArRahnukita sebagai tanda penghargaan atas kepercayaan mereka menggunakan perkhidmatan ArRahnukita.


Istimewa buat Anggota KOPETRO yang ingin mendapatkan pembiayaan kewangan, ArRahnukita menawarkan had pembiayaan harian sehingga 80% atau sehingga RM50,000 (mana-mana yang lebih rendah) dan pembiayaan terkumpul sehingga RM150,000. Perkhidmatan ArRahnukita terbuka kepada orang ramai tanpa mengira bangsa mahupun kewarganegaraan, malah atas sambutan yang memberangsangan sejak mula beroperasi, ArRahnukita turut menawarkan pembiayaan terkumpul sehingga RM350,000, khas buat peniaga-peniaga, broker emas mahupun kedai emas yang memerlukan wang tunai secara segera dengan mengggunapakai barangan emas sebagai cagaran ke atas pembiayaan yang diberikan.


Tuan Haji Shamsudin bin Haron, selaku Ketua Bahagian Keanggotaan dan Perkhidmatan yang bertanggungjawab di dalam menerajui perniagaan ArRahnukita memberitahu bahawa pihaknya berinsipirasi untuk menjadikan ArRahnukita sebuah perkhidmatan pajak gadai emas yang menjadi contoh kepada ArRahnu lain dengan menawarkan perkhidmatan yang mesra pelanggan dan sebuah jenama yang dipercayai.


Untuk mengetahui kadar emas harian dan promosi terkini daripada ArRahnukita, ikuti akaun media sosial @ArRahnukita di Facebook dan Instagram atau hubungi talian 03-90559839 untuk sebarang maklumat lanjut mengenai perkhidmatan ArRahnukita.


Tahniah KOPETRO atas Perasmian ArRahnuKita Pajak Gadai Emas Patuh Syariah Milik KOPETRO .

Read More

Post Top Ad