IAMFUZY™ Malaysia Lifestyle Blog

TERKINI

Post Top Ad

Post Top Ad

Sahabat Yang Baik Ibarat Wangian

August 12, 2022 0

Siapakah sahabat-sahabat kita sebenarnya ? Adakah kita mengenali mereka secara mendalam atau sekadar luaran sahaja? Ramai yang tidak mementingkan siapakah sahabat dalam erti kata sebenarnya.  Asalkan ada orang ingin bersahabat, maka kita dengan murah hati menerimannya


Dalam memilih sahabat, kita digalakkan suapay memilih sahabat yang benari-benar boleh membimbing kita ke jalan yang lurus, bukan sahabat yang akan menjerumuskan ke arah kejahatan


Rasulullah s.a.w sendiri pernah mengingatkan dalam hadis oleh At-Tirmizi, katanya, "Seseorang itu akan mudah terpengaruh dengan temannya.  Maka hendaklah kamu memilih siapa yang harus dijadikan teman"

Sahabat Yang Baik Ibarat Wangian


Oleh kerana itulah sebagai ibu bapa, kita harus tahu siapakah sahabat anak-anak kita untuk mengelak daripada terpengaruh dengan gejala yang tidak sihat.


Rasulullah s.a.w juga berpesan, menerusi hadis oleh Al-Bukhari dan Muslim yang mengatakan, "Perumpamaan teman yang baik dan teman yang tidak baik ialah umpama wangi-wangaian dan tukang besi.  Adapun pembawa wangi-wangian, sama ada dia memberinya sedikit ataupun anda membeli daripada sedikit ataupun anda membeli daripadanya sedikit ataupun kamu dapat mencium daripadanya bau yang wangi. Manakala tukang besi, sama ada dia membakar bajunya ataupun kamu akan mencium daripadanya bau-bauan yang busuk"


Kita juga sering diingatkan, jika berkawan dengan orang yang mengangkat najis, tidak banyak tidak kita juga akan terpalit dengan najis yang diangkat itu.  Begitulah juga jika berkawan dengan penjual minyak wangi, pasti kita akan dapat mencium baunya.


Dalam sebuah hadis yang diriwayatakan oleh al-Bukhari dan Muslim di aman Rasulullah s.a.w menyenaraikan TUJUH (7) golongan yang akan mendapat perlinduNgan ALLAH pada hari di mana tidak akan dapat perlindungan melainkan dengan perlindungan-NYA, iaitu salah satunya ialah dua lelaki yang saling mencintai kerana ALLAH S.W.T. Mereka ertmu dan berpisah hanya kerana-NYA.  Jadi, pilihlah sahabt yang boleh mengajak dan sama-sama mendorong ke arah pkejahatan dan kemungkaran. Insya-ALLAH persahabatan tersebut akan dirahmati oleh ALLAH


Kesukaran dalam memilih sahabat pernah disuarakan oleh Sayidina Ali melalui kata-kata hikmahnya iaitu, "Seseorang yang mempunyai 1000 orang kawan sukar mendapat seorang pun sahabat yang setia apabila dia benar-benar memeerlukan tetatpi jika dia mempunyai seeorang musush, dia akan mendapati musuh itu ada di mana-mana."


Imam Al-Ghazali dalam kitabnya Ihya 'Ulumuddin (Bimbingan Mukminin) telah memetik pesanan Al-Qamah kepda puteranya dalam memilih sahabat. Katanya. "Wahai anakku! Kiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang siatnya seperti berikut :


1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, dia akan melindungimu


2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatan itu


3. Jika engkau memerlukan pertolongan, misalnya dari segi kewangan, dia akan membantumu


4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan padanya, dia akan menerima dengan baik


5. Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, dia akan menghargai dan menyebut kebaikanmu


6. Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, dia akan menutupnya


7. Jika engaku memi nta sesutu bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya.


8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu untuk meminta), dia akan menanyakan kesusahanmu.


9. Jika datang sesuatu bencan menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahanmu (melakukan sesuatu untuk menghilangkan kesusahan tersebut)


10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkanmu.


11. Jika engkau merancangn sesuatu, nescaya dia akan membantumu.


12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.


Kesilapan dalam memilih sahabat bukan sajaj membawa kita ke lembah kehinaan malah apabila memerlukannya pda waktu yang amat sukar, sudah pasti dia akan menjauhkan diri daripada kita.


Ikuti dan contohilah sahabat Rasulullah s.a.w dalam bersahabat. Mereka saling mengasihi kerana ALLAH. Bertem dan berpisah hanya kerana-NYA.  Tiada apa yang lebih bermakna daripada sahabat sejati.  Mereka mendahulukan sahabat yang dalam kesusahan melebihi diri sendiri.


Islam telah mempersaudarakan kaum Aus dan Khazraj yang terdiri daripada penduduk asal Madinah.  Begitu juga mempersaudarakan kaum Muhajirin (penduduk asal Mekah) yang berhijrah ke Madinah) dan Ansor ('Aus dan Khazraj) sehinggakan ada di kalangan sahabat dari golongan Ansor yang sanggup menawarkan harta kepada para sahabat dari golongan Muhajirin.  Lebih mengagumkan ada di kalangan mereka yang menawarkan salah seorang isteri yang dicintai kepada sahabat mereka golongan Muhajirin.  Demikianlah hakikat persahabatan dan ukhuwah dalam Islam.


Bab 48 / Pesanan Terakhir Rasulullah 

Read More

Drama Ash & Aish Adaptasi Novel Ash & Aish Karya Maya Adira

August 10, 2022 1

Drama Ash & Aish Adaptasi Novel Ash & Aish Karya Maya Adira | Dah beberapa hari umi ternampak trailer drama Ash & Aish dilayar tv sampai rasa tak sabar nak menonton episod pertamanya yang akan ditayangkan malam ni 10 Ogos 2022. Rasa teruja tu sebab teringat novel Dua Dunia, Separuh Mimpi karya Lynn Dayana yang baru selesai umi baca dan muvie lama bertajuk Ghost lakonan Demi Moore dan Patrick Swayze


Melalui teaser tu dah terasa vibe romantiknya bercinta dalam mimpi antara Ash & Aish yang dilakonkan oleh Meerqeen dan Siti Khadijah Halim. Drama 20 episod ini  terbitan Suhan Moies & Trading, diarahkan oleh Helmi Yusof merupakan drama yang diadptasi dari novel Ash & Aish karya Maya Adira.


Drama Ash & Aish Adaptasi Novel Ash & Aish Karya Maya Adira


JUDUL : ASH DAN AISH

WAKTU SIARAN : Isnin-Khamis, 10:00 malam 

SIARAN TV : Slot Megadrama - Astro Ria


WATAK PELAKON 

Meerqeen sebagai Ashrafi | Siti Khadijah Halim sebagai Aisha | Idzham Ismail, Nada Nur Syuhada, Adiba Yunus



SINOPSIS ASH DAN AISH

Kisah Ash dan Aish yang ditakdirkan bertemu dengan tidak sengaja akhirnya membawa kepada perkahwinan kerana perasaan simpati dan ingin melindungi Aish. Ash yang penuh misteri dan hidupnya gemar membantu orang yang ada masalah.


Terbinalah ikatan suami isteri bilik berasingan bagi mereka. Bagi Aisha, dia bersyukur kerana dengan menjadi isteri Ashrafi, dia dapat menumpang kasih keluarga yang baharu. Dia kenal Tuk Mek, Kak Wati dan Abang Zul serta yang lainnya. Dia bahagia menjadi isteri tanpa cinta.


Namun, insiden kemalangan Ashrafi membuka tetingkap rahsia yang bersimpang siur. Ashrafi terbaring koma namun 'Ashrafi' yang satu lagi datang menemani Aisha. Kelam kabut dan tunggang terbalik hidupnya. Pencarian dan perjalanan yang penuh dengan seribu rasa menduga rasa cinta yang baru terbit. Dalam hati yang mula memekar, ada rindu yang bersembunyi.




SINOPSIS NOVEL ASH DAN AISH

Siapa kata kahwin tu indah? Siapa cakap jatuh cinta itu macam pelangi, penuh warna-warni, hangat dan bahagia?


Ashrafi - Misterius dan pendiam. Lari daripada keluarga kerana perbezaan pendapat dan daripada cinta yang dirundung nestapa.


Aisha - Gadis polos dari kampung. Hijabnya terbuka sampai dia tak senang duduk. Selepas dibawa berubat, barulah lega.


Sanctuary Kafe menemukan Ashrafi dan Aisha, mengikat mereka dalam ikatan perkahwinan. Aisha hanya main-main. Ashrafi hanya mahu menolong. Baginya, gadis itu hanyalah pembantu. Manis dengan sikap gila-gila, buat dia tersenyum dalam rahsia.


Tolong konon, namun sebenarnya hati lelaki itu dijentik rasa luar biasa. Sedangkan Aisha pula, terjebak dalam perkahwinan yang dia sendiri tidak pasti kenapa dia lakukan. Begitupun dia bersyukur dan bahagia menjadi isteri tanpa cinta kepada Ashrafi. Dia juga dapat menumpang kasih keluarga baharu.


Namun, insiden kemalangan Ashrafi membuka tetingkap rahsia yang bersimpang-siur. Ashrafi terbaring koma namun ‘Ashrafi’ yang satu lagi datang menemani Aisha. Kelam-kabut dan tunggang terbalik hidupnya. Pencarian dan perjalanan yang penuh dengan seribu rasa menduga rasa cinta yang baru terbit. Dalam hati yang mula memekar, ada rindu yang bersembunyi.

Read More

Resepi Apom Kampung Guna Sukatan Cawan

August 09, 2022 5

Resepi Apom Kampung Guna Sukatan Cawan | Kalau sebut apom kampung ni mungkin ramai yang tak tahu tapi kalau sebut apam gula merah memang confirm ramai yang kenal. Inilah kuih favorite DH dan selalunya umi akan beli bila kek pasar Datuk Keramat setiap Sabtu. Kalau dulu sepotong hanya RM0.50 saja tapi sekarang ni dah naik jadi RM0.60 tapi kalau beli kat gerai yang jual nasi lemak kukus tu kiranya masih murah sebab saiz pun besar.


Bila kata ni kuih favorite DH, jadi umi pun teringin nak mencuba buat dan bila google, laaa..mudah resepi apom kampung guna sukatan cawan ni tapi takut juga kot kejadiannya tak seperti yang dibeli sebab rasa apom gula merah kat gerai tu memang sedap. Nak minta resepi? mana ada penjual nak kongsi resepi sama macam hari tu umi tanya macam mana nak bagi daging lembu yang dibuat rendang tu lembut. Dia jawab, masak macam biasa. Ok, malas nak fikir dah tapi kita sendiri kena cuba, macam try and error la jugak, okay.


Bila umi tengok bahan cukup mudah, umi siap-siap belikan gula merah sebab kat rumah hanya ada gula gerek tapi takk rugi pun beli gula merah kan. Memang umi tak cerita kat DH, nak buat apom kampung tapi bila dia balik petang tu, tadaaaa surprise untuk DH. Tapi kalau buat kuih Apam Puteri Ayu pun mau lebar sengihan DH tau


Jadi waktu minum petang tu, umi pun sediakan apom kampung ni dan seronoknya bila umi kunyah seketul, DH dah kunyah 3 ketul sampai habis langsai dalam pinggan. Bangga tau, isteri mana tak bangga kalau suami makan dengan berselera.


Resepi Apom Kampung Guna Sukatan Cawan

Jom la cuba resepi apom kampung gula sukatan cawan yang cukup mudah dan cepat disediakan.


Resepi Apong Kampung


Bahan bahan:

1 cawan gula merah

2 cawan air panas

3 cawan tepung gandum

1 peket mauripan (yis)

1/2 biji kelapa parut putih

garam secukup rasa


Cara penyediaan


1. Tepung gandum diayak dan masukkan yis. Kacau buat sebati dan biar ketepikan.


2. Campurkan gula merah dengan air panas. Kacau hingga larut. Tapiskan.


3. Masukkan air gulabyang masih suam ke dalam campuran tepung gandum dan yis tadi. Kacau hingga sebati dan rata. 


4. Tutup dan biarkan adunan naik kembang dengan saiz 2 kali ganda dari asal. Sementara itu didihkan pengukus.


5. Guna loyang saiz 8”x 8”, di sapu dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan. 


Resepi Apom Kampung Guna Sukatan Cawan


6. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Sementara itu, kelapa parut, digaul dengan garam secukupnya. Kalau suka boleh kukus kelapa parut ni supaya lebih tahan lama, kalau tak kukus pun ok.


7. Bila sudah sejuk, boleh dipotong dan hidangkan dengan kelapa parut yang di sediakan dengan kopi o atau teh o panas. Nikmat !


Nota :  

cucuk dengan lidi penyungkil gigi, pastikan yang belum digunakan lagi. Kalau bersih tu tanda dah masak.


#iamfuzymemasak

#dapursweetsourleyra

Read More

Doa Hari Jumaat Penghulu Segala Hari

August 05, 2022 0
Assalammualaikum wbt | Cepat sungguh waktu berlalu, rasanya baru sahaja kita berada pada hari Isnin dan kini telah tiba hari Jumaat, penghulu segala hari. Alhamdulillah, kita masih diberikan kesihatan yang baik dan semoga kita terus baik-baik. Sempena hari yang baik, jom kita teruskan bermohon dan semoga Doa Hari Jumaat Penghulu Segala Hari ni diperkenankan oleh Allah SWT.


Doa Hari Jumaat



بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ.



Ya  Allah,
Jika hari ini ada di antara kami..
yang sedang sakit,
mohon angkatlah penyakitnya ya Allah...
Berikanlah kesembuhan untuknya..
Kerana hanya Engkau lah yang Maha Menyembuhkan..


Ya Allah,
Jika hari ini ada di antara kami,
Yang kesulitan rezki,
Mohon mudahkanlah dan bukalah jalan rezekinya ya Allah..
Kerana hanya Engkau Maha Pemberi Rezeki..


Ya Allah..
Jika hari ini ada di antara kami
yang hatinya sedang susah dan bersedih, menerima dan menghadapi ujian-Mu...
Mohon Kuatkanlah ia untuk mampu bertahan dan bersabar..
Dan hiburlah ia dengan penuh kurnia-Mu..
Kerana janji-Mu yang tak pernah Kau ingkari..
Setelah kesusahan ada kesenangan dan kemudahan.


Ya Allah,
Jika hari ini ada di antara kami
yang sedang ada benih-benih sakit hati dihatinya..
Sombong, iri hati, dengki dan dusta..
Mohon bersihkan dan sucikanlah ya Allah..


Ya Allah,
Mohon ampunilah segala dosa dan khilaf kami..
Pun jika sampai hari ini ada diantara kami, yg merasa disakiti dan dizalimi ATAU menyakiti dan menzalimi kerana kesalahan kami yang disengaja atau pun yang tidak disengajakan...
Bukakanlah pintu hatinya & pintu hati kami agar saling memaafkan antara kami & mereka


Ya Allah, ampunkanlah dosa kami, dosa kedua ibubapa kami, dosa ahli keluarga kami,dosa sanak saudara kami, dosa guru guru kami, dosa rakan rakan kami, dosa jiran jiran kami dan dosa seluruh kaum Muslimin dan muslimat.

Sesungguhnya Kau lah Maha Pengampun dan Maha Mengasihani.


.آمــين.آَمِيـٍـِنْ آَمِيـٍـِنْ يَآ رَبَّ آلٌعَآلَمِِيِنْ


up310317/169
Read More

Ambil Jubah Di Gambang Lajak Ke Kuantan Pickers & Kedai Kopi

August 03, 2022 0

Ambil Jubah Di Gambang Lajak Ke Kuantan Pickers & Kedai Kopi | Kali terakhir kami ke Pahang, bulan Julai 2021 sewaktu menjemput Kak Yang dengan bawa balik kesemua barangan selepas dia selesai menamatkan pelajaran di UMP Pekan.  Sejak tu memang rindu nak ke sana lagi tapi tiada kesempatan dan memandangkan tiada keperluan melainkan nak bagi pokai poket.


Alkisah hari Sabtu lepas kami ke UMP Gambang untuk ambil jubah Kak Yang sempena majlis konnvokesyen hari Sabtu ni. Kami bertolak hampir jam 9 pagi sebab konon nak ambil cepat, selesai cepat dan nak ke berrehat sambil makan lunch kat tepi pantai, nak ke Kuantan dan kalau sempat nak ke Titik Tengah Temerloh yang tak sempat nak dijengah walau dah berkali ke arah sini


Ambil Jubah Di Gambang Lajak Ke Kuantan Pickers & Kedai Kopi


Kami sampai dalam jam 12 lebih dan KY terus ke tempat untuk ambil jubah sementara kami tunggu dalam kereta. Tunggu punya tunggu, KY cakap orang yang bagi jubah tu berhenti rehat dan akan mula balik jam 2 petang. Mak aihh dah la panas gile kat Pahang ni (31°C) dan bila masuk waktu azan Zohor, DH cakap why not kita ke Masjid, solat dan rehat.


Lunch Di Nasi Kukus My Mama, Gambang

Dari Gambang Lajak Ke Kuantan Pickers & Kedai Kopi

Jam 3 lebih baru selesai dan perut memasing dah berkeroncong jadinya DH kata takkan nak ke makan kat bandar Kuantan, jadinya kami lunch kat Nasi Kukus My Mama je. Dah banyak kali kami ke sini bila tak tahu nak makan apa. Kali ini DH ambil ayam masak kicap yang ada kuah dengan isi nenas seakan pajeri. Not bad la juga.


Baca : Kali pertama kami makan di Nasi Kukus My Mama, Gambang

 

Kalau tengok harga dah naik tapi saiz ayam masih sama, rasanya masih sama tapi yang tak sama ialah tiada timun!


Bila masing-masing dah kenyang, DH fikir nak ajak naik ke Menara Teruntum tapi bila tengok harga tiket untuk naik tu, mahal sangat apatah lagi untuk 6 orang kami. So, just forget about it dan kita pi makan lagi best kan.


Singgah ke Kuantan Pickers & Kedai Kopi

Dari Gambang Lajak Ke Kuantan Pickers & Kedai Kopi

Kami sampai hampir jam 4 petang  dan memang kena ke sini sebab ni kedai favorite DH sebab dia nak minum kopi Vietnam dan makan roti stim, kacang pool untuk umi, roti titab untuk Cik Meya dan roti stim untuk cikapplepie.


Kuantan Pickers & Kedai Kopi

Kuantan Pickers & Kedai Kopi


Baca : Nikmati Minum Petang Di Kuantan Pickers & Kedai Kopi


Kuantan Pickers & Kedai Kopi


Kak Cik Iman dan Kak Yang sebenarnya nak ke Kula Cakes tapi since DH nak ke Pickers, jadi diaorang tapau jer Mango Cheesecake dan Pavlova.

Kuantan Pickers & Kedai Kopi



Air apa tak lupa pulak nama yang KC Iman sebut yang dibeli dari Tjantek Cafe and Art Bistro. Ada 3 perisa lain tapi tak sempat ambil gambar, DH dah suruh cepat sebab tak nak lewat balik KL. So far memang umi tak pernah masuk ke cafe ni jadinya tak de la gambar kan


Niat the girls nak beli minuman di Kopi & Teh tak kesampaian sebab apa yang diaorang nak tu tak ada, malahan layanan pekerja dengan muka yang cukupmenjengkelkan. Mujur bukan umi yang pergi, kalau tak memang nak kena bahasa diaorang ni..hehe.


Banyak kafe hipster di Jalan Besar Kuantan ni malah ada kafe baru dibuka di seberang jalan mengadap Pickers ni dan mungkin  trip akan datang kami tukar kedai makan lain pula. Tu pun kalau DH nak bertukar dari Pickers dan kami pick another cafe gitu.


Kak Yang Pakaikan Bonda Jubah



Keesokkan harinya Kak Yang dan cikapplepie pergi rumah tok mak dia sebab nak bergambar dengan tok mak yang menjaga diaorang sejak lahir hingga berusia 12 tahun. Memandangkan tokmak tak boleh ke Pahang bagi meraikan KY nanti, so dapat bergambar dengan tokmak dia pun dah ok kata KY.

Read More

Kedai Spek Kekal Murah 2022, Eye Pro Vision Jamin Siap 1 Jam

July 30, 2022 6

Kedai Spek Kekal Murah 2022, Eye Pro Vision Jamin Siap 1 Jam | Kak Yang ni dah lama mengajak DH untuk buat pemeriksaan mata sebab kerjanya yang memerlukan dia menatap komputer dengan jangkamasa yang lama setiap hari. Tambahan pula Kak Yang pun dah memandu setiap hari ke pejabat di Sungai Buloh dan sejak dua menjak ni keadaan cuaca yang hujan hampir setiap hari ni agak terganggu penglihatan dek silauan lampu kenderaan dari arah bertentangan.


Akhirnya, selepas sekian lama, DH dapat luangkan masa untuk ke kedai spek mata viral di Sungei Wang Plaza yang pernah umi pergi dulu untuk buat spek mata dan untuk Cik Meya juga.


Kedai Spek Murah KL


Mesti ramai yang tertanya kenapa jauhnya umi dan keluarga buat spek mata, macam tak ada kedai spek mata di Wangsa Maju. Nak tahu kenapa? Sila baca sampai habis ya.


Baca : Puashati dengan cermin mata murah dari Eye Pro Vision


Kedai Eye Pro Vision ni terletak di Sungei Wang Plaza dan kalau anda ke sini, sila tanya kalau Mr William Chai ada atau tidak. Kalau pekerja kat situ kata tak ada, memang anda dah masuk kedai yang salah sebab di aras yg sama tu memang banyak kedai cermin mata.


Memandangkan ramai yang nak ikut sebab Cik Meya pula nak betulkan bingkai cermin mata dia yang dah senget jadi kami ke sana dengan naik kereta walau DH ada kata nak naik publik transport..serius la DH nii


HARGA SERENDAH RM65 UNTUK BINGKAI + MULTICOATED

Kedai Spek Murah KL

Selalunya kalau kita ke kedai spek mata, harga bingkai spek mata pun dah mahal tapi di Eye Pro Vision ni harga bingkai + multicoated hanya serendah RM65!

Kedai Spek Murah KL


Jangan risau, walau berharga murah tapi serius memang banyak design yang terkini dan menarik untuk kita pilih sampai jenuh nak memilih. Tapi tenang-tenang saja ya bila nak pilih bingkai yang sesuai dengan bentuk wajah tu kena try test berkali-kali sampai puas hati.  Bagi yang nak nampak macam orang Korea kalau ke sini memang jenuh nak memilih apatah lagi ada bingkai spek mata yang dipakai oleh artis Malaysia juga.


Kedai Spek Murah KL

Selain design yang cantik untuk bagi nampak cantik, anda yang lasak pun boleh pilih spek mata dengan bingkai tahan lasak macam DH. Kerjaya DH sebagai jurugambar yang kena keluar daerah, masuk hutan, masuk kampung orang asli sememangnya perlukan spek mata dengan bingkai yang mudah lentur sebabnya selalu je spek dia terjatuh atau dia sendiri terduduk atas spek.


Itulah sebabnya kenapa umi tak pergi tempat lain untuk buat spek mata sebab masa penerangan dan spek umi dengan lens Alpha Blue 420 tu memang terbaik dan puas hati sangat. Memang menjimatkan dengan harga yang murah, berkualiti dan boleh pilih yang tahan lasak pulak tu.

Kedai Spek Murah KL

Masa check ni baru la DH tau yang kadar rabun dia dah tinggi. Tau dia takut hehe


Kedai Spek Murah KL



Memang wajar Viral sebab harganya RM65 ni memang sangat murah untuk bingkai dan cermin multicoated. Memang patut pun viral sebab murah dan siap dalam 1 jam.

Kedai Spek Murah KL

Jenuh daan rambang mata Kak Yang nak cari bingkai yang sesuai sebabnya ada lebih 2000 design kot sampai umi kena jadi tukang komen sekali. 


Apa kelebihan lens Alpha Blue 450

Lens Alpha Blue 420 ni direka khas 100% anti sinar biru dan ultra ungu bagi menghalang silau dari gajet atau komputer untuk tembus terus ke mata kita. Jadi penggunaan lens ni akan mengurangkan rasa letih  bila mengadap gajet atau komputer  ni.


Jadi umi sarankan para pelajar untuk menggunakan spek mata dengan lens Alpha 420 ni untuk melindungi mata dari sinar biru sebab mereka ni memang kerap menggunakan gajet setiap hari terutam yang suka main game.


Selain dari tu lens Alpha 420 ni sangat tahan lasak, tidak mudah calar, kalis air, tidak mudah pecah dan pemakai tidak akan berasa silau langsung terutama bagi mereka yang memandu waktu malam tu. Umi pun memang lega bila memandu waktu malam, tak risau dah sebab tak hadapi pandangan silau wkatu memandu di malam hari.


Paling penting harga yang dikenakan di Eye Pro Vision ni sangat berpatutan dan mampu milik.  Jangan tak tahu, mulanya DH tak nak buat spek sebab takut terlebih bajet. Jenuh juga nak pujuk DH ni tapi bila dah check tu kadar kerabunan dia dah naik, akhirnya DH akur la. Lepastu bila diberitahu harga spek mata dia tu terus dia senyum lebar tuu


Spek Murah 1 Jam Siap!!! 


Sebenarnya tak sampai 1 jam dah siap spek mata DH dan Kak Yang. Sementara nak siap tu kami sempat ke Low Yat yang terletak di banguan sebelah Sungei Wang Plaza ni untuk cari gajet untuk DH. Memang tak boleh lama pun kat Low Yat ni sebab takut bocor poket. Dapat apa yang DH cari, terus kami balik ke Eye Pro Vision dan spek dah siap!


Ni kali ketiga umi ke sini dan antara yang paling umi suka sebab pembantu di kedai ni cukup peramah dan paling penting berpengalaman nak terangkan pada umi yang memang banyak bertanya itu ini. 


Dah umi kata murah, mesti nak tahu berapa harga kedua-dua spek mata DH dan Kak Yang kan. 

Kedai Spek Murah KL


Hanya RM353 untuk 2 spek mata ni dengan bingkai dan lens Alpha Blue 420. Spek mata Kak Yang tu ada tambah UV 60 dan DH pula kadar power dan silau tu tinggi tapi harganya memang murah berbanding kedai lain yang mungkin akan kena caj lebih dari RM500 hanya untuk spek DH tu.



So kalau nak ke sini, terus ke alamat di bawah dan cari Mr William Chai yang hensem lagi super peramah ni. Nak lagi mudah, call saja Willim di 016-3771304 yang pasti akan melayan anda tapi kena ingat kedai dia ni memang sentiasa ramai orang. Kalau dia tak angkat call tu, whatsapp je dulu kot-kot dia sedang ada pelanggan waktu anda call dia tu.


Psst, kena cari William ni tau, mana tau kot dia bagi harga istimewa bila anda buat spek ni tapi jangan lupa kata umi yang recommend (kena sebut Kak Fuzy) memang William ni kenal.


Jadi kalau anda nak cari kedai spek murah di KL ni, umi sangat syorkan anda ke Eye Pro Vison, G1111, Ground Floor, Sungei Wang Plaza, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur

Read More

Kelebihan Dan Kehebatan Bulan Muharram Dan Hari Asyura

July 29, 2022 1

Muharram bulan yang cukup istimewa dan merupakan bulan pertama dalam kalendar Islam, antara bulan dengan pelbagai kelebihan. Hari ini, Jumaat terakhir tahun Islam 1443H dan petang ini akan tiba 1 Muharram 1444H, permulaan tahun baru Islam. Bulan Muharram juga dikenali sebagai salah satu daripada empat bulan haram sebagaimana yang disebutkan dalam nas.


Sabda baginda SAW: “Dalam setahun itu ada 12 bulan dan di antaranya adalah empat bulan haram. Tiga bulan yang berturut-turut iaitu Zulkaedah, Zulhijah dan Muharam serta bulan Rejab yang berada di antara Jamadilakhir dan juga Syaaban.” (Riwayat al-Bukhari)




Firman ALLAH SWT: “Sesungguhnya bilangan bulan di sisi ALLAH SWT adalah sebanyak 12 bulan sebagaimana yang terdapat di dalam kitabullah (Lauh al-Mahfuz) pada hari diciptakan langit-langit dan juga bumi. Di antaranya (bulan-bulan tersebut) adalah empat bulan haram. Demikian itulah agama yang lurus maka janganlah kalian menzalimi diri kalian di dalam bulan-bulan tersebut.” (Surah al-Taubah, ayat 36)


Keistimewaan Dan Kelebihan 10 Muharram

Bila disebut 10 Muharram, pasti teringat Bubur Asyura yang selalu dimasak di masjid, surau atau dibuat bergotong royong atau secara individu, kemudian diagih-agihkan kepada orang ramai atau adik beradik serta jiran tetangga. Tradisi yang baik yang masih dilakukan oleh umat Islam di Malaysia seingga ke hari ini dan ada yang turut berpuasa sepertimana yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW.


Tapi yang menyedihkan ada segelintir umat Islam di Malaysia membawa masuk ajaran menyeleweng syiah ketika sambutan 10 Muharram dengan memukul-mukul dada sambil mengalunkan lagu-lagu dengan senikata untuk memperingati seseorang yang telah meninggal dunia, kononnya untuk mengenang kembali peristiwa Karbala seperti di beberapa negara Asia Barat. Perilaku melampau  dengan menyambut hari ‘Asyura’dengan memukul-mukul badan-badan mereka dengan menggunakan senjata tajam seperti pedang, pisau dan alatan lain sehingga luka dan mendatangkan kecederaan yang parah. Malah kanak-kanak dan bayi kecil yang tidak tahu apa-apa turut  menjadi mangsa kerakusan ajaran yang jauh tersimpang dari landasan Islam yang sebenar. Nauzubillah.


Islam adalah agama Rahmatan Lil A’lamin (rahmat bagi sekelian alam) yang melarang umatnya  membinasakan dan mencederakan diri bagimendapatkan ganjaran dan keredhaan serta rahmat dari Allah SWT.


Mengimbau semula sejarah 10 Muharram yang dirujuk kepada hadis-hadis Rasulullah SAW adalah penting bagi mencari kebenaran dan merungkai keraguan ummah seterusnya memastikan amalan yang dilakukan oleh umat Islam hari ini bertepatan dengan kehendak syariat Islam dan menjauhi perkara atau amalan yang sengaja diada-adakan.


Salah satu daripadanya ialah hadis yang diriwayatkan daripada Ibn ‘Abbas RA yang bermaksud: “Apabila Nabi SAW datang ke Madinah, Baginda SAW melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura’, lalu Baginda bertanya: Apakah ini?. Mereka menjawab:  Hari ini adalah hari yang baik di mana Allah telah menyelamatkan padanya Nabi Musa dan Bani Israil daripada musuh mereka, maka Musa pun berpuasa Lalu Baginda SAW bersabda: Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu, maka Baginda pun berpuasa dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa”. (Riwayat al-Bukhari)


Selain itu terdapat sebuah hadis lain yang diriwayatkan daripada oleh Syaidatina Aisyah R.A bermaksud; “Hari ‘Asyura adalah suatu hari yang mana orang-orang Quraish berpuasa padanya ketika Jahiliyyah. Dan Rasulullah S.A.W juga berpuasa pada hari tersebut. Ketika sampai di Madinah, Nabi SAW berpuasa pada hari ‘Asyura’ dan baginda menyuruh umat Islam berpuasa pada hari tersebut. Namun apabila difardhukan puasa Ramadhan, baginda bersabda mafhumnya: Sesiapa yang hendak, maka berpuasalah ia (pada hari ‘Asyura), dan sesiapa yang tidak mahu tinggallah ia (puasa ‘Asyura)”. (Riwayat: al-Bukhari dan Muslim)


Inilah di antara contoh hadis-hadis sahih yang menyebut tentang amalan berpuasa pada hari ‘Asyura’ (10 Muharram). Dapat difahami bahawa puasa pada hari ‘Asyura’ merupakan suatu perkara yang wajib sebelum difardhukan puasa Ramadhan. Apabila puasa Ramadhan difardhukan pada tahun ke-2 Hijrah, maka kewajipan ini telah gugur. Namun ia tetap digalakkan dan merupakan salah satu daripada sunnah yang sangat dituntut.


Malahan berpuasa pada hari ‘Asyura’ (10 Muharram) mempunyai kelebihan dan keistimewaannya yang tersendiri sebagaimana  hadis yang diriwayatkan oleh Qatadah bahawa Nabi SAW bersabda: “Puasa hari ‘Asyura’ itu; sesungguhnya Aku bermohon kepada Allah agar dapat menghapuskan dosa setahun sebelumnya.” (Riwayat: al-Tirmizi).


Dalam mencari keberkatan dengan berpuasa sunat, kita dianjurkan berpuasa pada 9 Muharram, berdasarkan hadis dan bersambung pada 10 Muharram.


“Ketika Rasulullah SAW berpuasa pada hari Asyura dan menyuruh orang ramai berpuasa, maka para sahabat bertanya: Ya Rasulullah! ‘Asyura adalah hari yang diagung-agungkan oleh orang-orang Yahudi dan Nasrani. Maka baginda bersabda: Jika datang tahun hadapan kita akan berpuasa pada hari Tasu’a (hari ke-9 di bulan Muharam). (Berkata Ibn Abbas Maka belum tiba tahun hadapan, Rasulullah SAW telah wafat”. (Riwayat Muslim dan Abu Daud)


Semoga Allah SWT merahmati dan memberkati umat Islam dengan amalan-amalan yang diredhainya dan menjauhkan dari perkara-perkara yang menyimpang dari landasan Islam yang sebenar. Wallahu A’lam


sumber : https://www.mais.gov.my/hari-asyura-2/


Kelebihan Dan Kehebatan Bulan Muharram Dan Hari Asyura


PERISTIWA 10 MUHARRAM

10 Muharram, 'Hari Asyura’ terdapat banyak peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran. 


  • Allah SWT menciptakan alam, langit, bintang dan sebagainya
  • Allah SWT menciptakan gunung-ganang pada 10 Muharram
  • Diciptakan lautan pada 10 Muharram
  • Diciptakan Qalam (pena untuk menulis amal manusia) pada 10 Muharram
  • Diciptakan Arasy, Luh Mahfuz pada 10 Muharram
  • Diciptakan Nabi Adam AS pada 10 Muharram
  • Dimasukkan Nabi Adam AS ke dalam syurga pada 10 Muharram
  • Dilahirkan Nabi Ibrahim AS pada 10 Muharram
  • Diselamatkan Nabi Ibrahim AS dari api Namrud pada 10 Muharram
  • Diselamatkan anaknya Nabi Ismail AS dari sembelihan pada 10 Muharram
  • Ditenggelamkan Fir’aun pada 10 Muharram
  • Diampunkan kesilapan Nabi Daud AS pada 10 Muharram
  • Dilahirkan Nabi Isa AS pada 10 Muharram
  • Dikeluarkan Nabi Yunus AS daripada perut ikan Nun setelah berada didalamnya selama 40 hari 40 malam pada 10 Muharram
  • Disembuhkan penyakit Nabi Ayub AS pada 10 Muharram
  • Diangkat Nabi Isa AS ke langit pada 10 Muharram
  • Diterima taubat Nabi Adam AS pada 10 Muharram
  • Dianugerahkan takhta kerajaan kepada Nabi Sulaiman AS
  • Diciptakan Arasy pada 10 Muharram
  • Awal-awal hujan yang turun dari langit pada 10 Muharram
  • Awal-awal rahmat diturunkan pada 10 Muharram
  • Diselamatkan bahtera Nuh AS daripada tenggelam sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan pada 10 Muharram



Peristiwa lain

  • Allah SWT menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Diangkat Nabi Idris AS ke langit pada 10 Muharram
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkan oleh Allah.
  • Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  • Allah SWT menjadikan ‘Arasy.
  • Allah SWT menjadikan alam.
  • Allah SWT menjadikan Malaikat Jibril.


Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ikrimah RA berkata: “Hari Asyura ialah hari diterimanya taubatnya Nabi Adam. Dan ia pula hari turunnya Nabi Nuh dari perahunya. Maka ia berpuasa syukur; dan ia pula hari tenggelamnya Fir’aun dan terbelahnya laut bagi Nabi Musa AS dan Bani Israil. Maka mereka berpuasa; kerana itu jika dapat, engkau berpuasalah pada hari Asyura.”

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Muhammad bin Maisarah berkata: “Barangsiapa yang melapangkan pada keluarganya pada hari Asyura, maka Allah SWT akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun itu.” Sufyan berkata: “Telah kami cuba, maka rasakan kebenarannya.”

Said bin Jubair dari Ibn Abbas RA berkata: “Ketika Nabi SAW baru berhijrah ke Madinah, mendapatkan kaum Yahudi puasa pada hari Asyura, maka ditanya kepada mereka tentang itu. Jawab mereka: “Hari itu Allah memenangkan Nabi Musa AS dari Bani Israil terhadap Fir’aun dan kaumnya. Maka kami puasa kerana mengagungkan hari ini”. Maka sabda Nabi SAW: “Kami lebih layak mengikuti jejak Musa dari kamu“, maka Nabi SAW menyuruh sahabat supaya berpuasa.

Abul Laits berkata: “Dinamakan Asyura kerana ia jatuh pada sepuluh bulan Muharram.” Ada lain pendapat yang mengatakan hari Asyura kerana Allah SWT telah memuliakan pada Nabi-nabi dengan sepuluh kehormatan:

Allah SWT telah menerima taubat Nabi Adam AS

Allah SWT menaikkan darjat Nabi Idris AS

Hari berlabuhnya perahu Nabi Nuh AS

Nabi Ibrahim AS dilahirkan pada hari Asyura dan diangkatkan sebagai ‘Khalilullah’ (Kekasih Allah) juga diselamatkan dari api.

  • Allah SWT menerima taubat Nabi Daud AS
  • Allah SWT mengangkat Nabi Isa AS ke langit
  • Allah SWT menyelamatkan Nabi Musa AS
  • Allah SWT menenggelamkan Fir’aun
  • Allah SWT mengeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan
  • Allah SWT mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman AS

Semua ini terjadi pada hari Asyura. Sebahagian lain berpendapat, dinamakan hari Asyura kerana ia kesepuluh dari kemuliaan-kemuliaan yang diberikan Allah SWT pada umat ini:

1.Bulan Rejab – Allah SWT menjadikannya sebagai kemuliaan bagi umat ini dan melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan umat ini ke atas umat yang lain.

2.Bulan Sya’ban – Allah SWT melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Nabi Muhammad SAW ke atas semua Nabi.

3.Bulan Ramadhan – Allah SWT melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Allah SWT terhadap semua makhluk.

4.Lailatul Qadar yang terlebih baik dari seribu bulan yang lain.

5.Hari Aidil Fitri sebagai hari pembalasan (penerimaan upah)

6.Hari-hari sepuluh (1 hingga 10 Zulhijjah) iaitu hari-hari untuk berzikir kepada Allah SWT.

7.Hari Arafah yang dapat menebus dosa dua tahun.

8.Hari Aidil Adha iaitu hari berkorban.

9.Hari Jumaat yang termulia dari semua hari.

10.Hari Asyura yang puasanya dapat menebus dosa satu tahun.

Dan masing-masing waktu yang tersebut itu ada kemuliaan dari Allah SWT diberikan kepada umat ini untuk membersihkan dan menebus dosa-dosa mereka. Di bawah ini ada beberapa terjemahan hadith untuk panduan kita bersama:

Dari Abu Hurairah RA katanya Rasulullah SAW bersabda: “Seutama-utama puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardhu ialah solat malam.” (HR Muslim)

Abu Musa Al-Madani meriwayatkan dari Ibnu Umar RA: “Barangsiapa yang berpuasa pada hari Asyura adalah seperti berpuasa setahun dan siapa yang bersedekah pada hari Asyura adalah bagiku bersedekah setahun.” (HR Albazzar)

Dari Abu Qatadah Al-Anshari RA katanya Rasulullah SAW ditanya orang tentang puasa hari Arafah. Jawab Baginda, “Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu dan yang akan datang.” Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari Asyura. Jawab Baginda: “Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu.” (HR Muslim)

Dari Aisyah RA katanya: “Biasanya orang Quraisy pada masa jahiliah berpuasa pada hari Asyura dan Nabi SAW pun berpuasa. Ketika Baginda tiba di Madinah, Baginda juga berpuasa pada hari Asyura dan menyuruh orang lain berpuasa juga.” (HR Muslim)

Dari Ibnu Abbas RA katanya: “Ketika Nabi SAW tiba di Madinah, Baginda melihat orang yahudi berpuasa pada hari Asyura. Nabi pun bertanya: “Hari apa ini?” Jawab mereka: “Hari ini ialah hari yang baik. Pada hari ini Allah SWT melepaskan Bani Israil dari musuh mereka, kerana itu Nabi Musa berpuasa kerananya”. Sabda Nabi: “Aku lebih berhak daripada kamu dengan Musa”. Oleh itu Nabi berpuasa dan menyuruh orang lain berpuasa pada hari Asyura.” (HR Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: “Berpuasalah kamu pada hari ke-sembilan dan ke-sepuluh Muharram dan jangan meniru cara orang-orang Yahudi.” (HR Al-Baihaqi)

Semoga Allah SWT melimpahkan rezeki dan limpah kurniaNya untuk kita agar dapat mengamalkan dan memuliakan kedatangan awal Muharram dengan cara sambutan yang dilaksanakan oleh para Rasul, Anbiya, Siddiqin, Aulia Allah dan orang- orang soleh. Insya Allah.

sumber : cahayapurnama.com

Read More

Singgah Makan Di Kedai Makan Haji Yahya, Ipoh

July 26, 2022 3

Kisah bersambung dari cerita kami balik kampung untuk kenduri adik beradik DH dan kemudian kami hantar Ayong ke Lenggong yang bertugas menjaga peperiksaan. Dah alang-alang kat Lengong kami menginap di Kuak Hill Resort.


Baca  : Berglaming di Kuak Hill Resort


Kami check out awal dari Kuak sebab tak nak bersesak dalam jem dan esoknya semua akan kembali bekerja kecuali umi la yang tak perlu nak apply cuti tahunan atau cuti sakit.


Singgah Makan Di Kedai Makan Haji Yahya, Ipoh

Sempat kami singgah kat Dataran Tasik Raban ni dan seperti biasa sesi berfoto la sekejap sebagai momentos kami sebab tak tahu bila lagi boleh ke sini walau teringin nak ke sini lagi dengan adik beradik yang lain.


Perjalanan nampak cantik dan tenang jer so DH cakap kita singgah makan di Ipoh. Wah Ipoh lagi kan. Memang kalau ikutkan memang kami nak ke bermalam di Ipoh sebab nak ke Pasar Karat dan jalan-jalan kat bandar Ipoh tapi program berubah dan kami puashati kat Kuak.


Rupanya DH nak bawa kami makan kat Kedai Makan Haji Yahya yang betul-betul sebelah Kedai Mee Kari Mat Jasak yang kami singgah untuk makan malam tempohhari. Bila dah sampai baru teringat yang kami pernah makan kat sini dulu masa buat review hotel Putrade, patutnya kami makan di nasi ganja tapi last minute tukar ke sini.


Baca : Makan Malam di Mee Kari Mat Jasak


Memang meriah makanan kat sini dengan pelbagai lauk pauk yang tersedia, dan pelanggan pulak sediakan duit untuk membayar nanti


Baca : Menginap Di Putrade Ipoh



Memang rambang mata tengok lauk pauk kat sini dan so far memang menepati selera. Total yang kami makan sebanyak RM64 dan ehh KY Amanda belanja pulak tuu. Syukur, Alhamdulillah.


Ruangan tempat duduk di kedai ni tak berapa banyak dan kita boleh pilih nak duduk di luar atau di bahagian yang berhawa dingin yang menempatkan tempat kita membuat pembayaran. 



Baru baru sebahagian lauk-pauk masakan Melayu dan ada banyak pilihan ulaman, sambal belacan, sambal tempoyak, budu, air asam dan banyak lagi



Dah jadi kebiasaan kami akan tindankan pinggan supaya memudahkan pelayan untuk mengangkatnya.


Perut dah kenyang jadi perjalanan yang masih berbaki harus diteruskan untuk pulang ke Kuala Lumpur.


Alang-alang dah kat Perak dan melalui jalan lama, kami singgah ke tempat bersejarah yang cukup ramai orang singgah untuk bergambar.


Tunggu next entri ya.


Alamak, nampak gayanya dah macam berbab-bab pulak dan cerita balik kampung sebelum raya pun ada 1 part lagi rasanya. 

Read More

Agama Kita DiHina Kerana Kita Menghina Agama Lain

July 22, 2022 2

Agama Kita DiHina Kerana Kita Menghina Agama Lain | Cukup menyedihkan bila hari ni ada kawan kat twitter kongsi ada lagi seorang Melayu yang menghina agama Islam dan petang tadi nampak ke perempuan Melayu yang hafal 15 juzuk tu tidak boleh disabitkan kesalahan kerana ada kad OKU.


Lepas makan cekodok pisang tanduk, sambil melayan media sosial petang tadi, sambil berborak santai dengan DH perihal kerjanya, perihal kisah keluarga hingga ke isu hina gama Islam yang semakin menjadi-jadi. Lebih menyedihkan yang menghina tu adalah orang Melayu dan beragama Islam. Rasa semakin takut bila yang menghina ni bukan biasa-biasa rupanya.


Agama Kita DiHina Kerana Kita Menghina Agama Lain

Kata DH, beberapa hari lepas, dia terjumpa ayat yang cukup menyedarkan sewaktu membaca Al-Quran dan dia suruh saya cari Surah Al-An'am ayat 108 dan cuba fahami. 


Allahuakbar! rupanya Allah swt sudah nyatakan secara terang-terangan di dalam Al-Quran dan cukup mudah untuk kita fahami. Ya, kita mungkin tidak seperti orang lain yang menghina agama lain di media sosial tapi pernah tidak terlintas di fikiran yang kita juga pernah secara tidak langsung memaki dan menghina sesetengah agama akan apa yang disembahnya. Sungguh celupar mulut kita hingga mengakibatkan agama kita dihina dengan begitu teruk sekali.


Memahami Surah AlAn'am ini memang cukup menginsafkan umi dan semoga perkongsian umi ini juga dapat memberi pengajaran buat kita semua. Ianya serupa seperti kita mengata orang lain akan sesuatu perbuatan dan kemudian orang lain pula mengata kita dengan kadar yang lebih teruk.


Surah Al-An'am - ayat 108

وَلَا تَسُبُّوا الَّذِيْنَ يَدْعُوْنَ مِنْ دُوْنِ اللّٰهِ فَيَسُبُّوا اللّٰهَ عَدْوًاۢ بِغَيْرِ عِلْمٍۗ كَذٰلِكَ زَيَّنَّا لِكُلِّ اُمَّةٍ عَمَلَهُمْۖ ثُمَّ اِلٰى رَبِّهِمْ مَّرْجِعُهُمْ فَيُنَبِّئُهُمْ بِمَا كَانُوْا يَعْمَلُوْنَ


Dan janganlah kamu memaki sesembahan yang mereka sembah selain Allah, karena mereka nanti akan memaki Allah dengan melampaui batas tanpa dasar pengetahuan. Demikianlah, Kami jadikan setiap umat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudian kepada Tuhan tempat kembali mereka, lalu Dia akan memberitahukan kepada mereka apa yang telah mereka kerjakan.


Tafsir ringkas :

Ayat ini secara khusus ditujukan kepada kaum muslim tentang bagaimana seharusnya bersikap menghadapi sesembahan kaum musyrik. Dan janganlah kamu, wahai kaum muslim, memaki sesembahan seperti berhala-berhala dan lainnya yang mereka sembah selain Allah, karena jika kamu memakinya, maka akibatnya mereka nanti akan memaki Allah dengan melampaui batas atau tanpa berpikir dan tanpa dasar pengetahuan. Demikianlah, sudah menjadi sebuah ketentuan yang berlaku sepanjang masa bahwa Kami jadikan setiap umat menganggap baik pekerjaan mereka. Mereka harus mempertanggungjawabkan perbuatan mereka. Kemudian pada saat yang telah ditentukan, kepada Tuhan tempat kembali mereka, lalu Dia akan memberitahukan kepada mereka apa yang telah mereka kerjakan untuk mendapatkan balasan yang setimpal.


sumber : tokopedia.com

Read More

Jaga Pandangan, Pelihara Iman

July 22, 2022 1

Jaga Pandangan, Pelihara Iman | ALLAH hmengurniakan mata supaya kita dapat melihat dan menikmati keindahan ciptaan ILAHI. Segala pandangan indah di muka bumi ini menandakan kekuasaan ALLAH tetapi adakah kita menggunakan sepasang mata yang berharga ini untuk tujuan yang baik atau sebaliknya?


Umat yang berakhlak akan menjauhi mata daripada memandang perkara-perkara  yang diharamkan.  Mereka yang menjaga pandangan daripada melihat perkara yang baik dan dijamin masuk ke syurga.




Umat Islam dilarang berdusta dalam tutur kata, mengkhianati amanah dan memungkiri janji yang dibuat. Mereka juga diperintahkan agar menjaga pandangan, memelihara anggota daripada mencederakan orang Islam lain dan menjaga kemaluan daripada melakukan perkara keji. Sesiapa yang menjaga larangan dan perintah ini, dia akan dipelihara oleh ALLAH SWT


Bukan satu perkara mudah untuk tidak melihat pandangan yang haram ketika hampir setiap hari kita berada di tempat awam, kaca televisyen, akhbar, majalah dan internet atau di mana sahaja. Keluar sahaja dari rumah kita sudah terdedah dengan pelbagai dugaan ALLAH


Bagi kaum lelaki, memandang kaum wanita dengan pandangan yang boleh menimbulkan nafsu amat ditegah kerana ia boleh mencetuskan perbuatan maksiat.  Bagi lelaki yang kuat iman, sudah tentu boleh mengelakkan perkara ini tetapi bagaimana jika tidak sengaja terpandang pandangan yang dilarang?


Menyentuh perkara ini, Rasullah saw ada mengingatkan dalam sebuah hadis oleh Ahmad ibn Hambal daripada Jarir bin Abdullah berkata,"Aku bertanya kepada Rasulullah mengenai pandangan yang tidak sengaja. Rasullah memintaku supaya memalingkan pandangan ke arah lain"


Pandangan tidak sengaja yang dimaksudkan ialah terpandang sesuatu yang boleh menyebabkan terjadi perbuatan maksiat seperti terlihat aurat wanita yang boleh menyebabkan nafsu syahwat bergelora.  Apabila menyedarinya, segeralah palingkan wajah dan jangan memandang berulang-ulang kerana agama menegah berbuat begitu.  Berpunca daripada pandangan mata yang tidak dijaga juga akan menyebabkan keimanan bergoncang.


Hal ini ditegaskan dalam satu hadis lain, daripada Sayidina Ali, Rasulullah saw berkata. "Wahai Ali, janganlah kamu ikuti pandangan pertama dengan pandangan kedua. Sesungguhnya bagi kamu yang pertama tetapi tidak yang kedua".


Hadis ini menjelaskan bahawa pandangan yang pertama dikira tidak sengaja tetapi usah memandang untuk kali kedua dan seterusnya kerana yang selebihnya itu sudah dikira pandangan dengan niat dan berdosa.


Sebagai contoh, kita terlihat seroang wanita yang cantik dalam keadaan yang tidak menutup aurat.  Sudah tentu sebagai lelaki jika pandangan pertama dikira tidak sengaja tetapi jika ia memandang sekali lagi atau merenung dengan tempoh yang lama, perbuatannya itu dianggap berdosa.


Rasulullah saw berpesan, jika terpandang perkara seumpama itu, segeralah palingkan wajah ke arah lain.  Rasulullah saw berkata, "Pandangan adalah panahan beracun daripada panahan iblis.  Sesiapa yang menundukkan pandangan daripada kecantikan wanita, ALLAH mewariskan di hatinya kemanisan yang dimiliki sehingga hari bertemu dengan-NYA.


Oleh itu, jagalah pandangan sewajarnya. Amalkan menundukkan pandangan daripada melihat yang haram.  Ini kerana maksiat bermula dari pesona pandanga mata, kemudian jatuh ke hati.  Maka, terjadilah apa yang tidak diingini


m/s 198 - 2oo / Bab 54

100 Pesanan Terakhir RASULULLAH



Menerusi firman Allah SWT bermaksud: "Katakanlah (wahai Muhammad) kepada lelaki yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada apa yang tidak halal melihatnya) dan memelihara kehormatan (daripada apa saja yang tidak halal melakukannya)." (Surah an-Nur, ayat 30)


Rasulullah SAW telah melarang daripada perbuatan yang mendorong kepada zina termasuklah zina tangan dan zina mata. Baginda SAW bersabda:


إِنَّ اللَّهَ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ حَظَّهُ مِنَ الزِّنَا، أَدْرَكَ ذَلِكَ لاَ مَحَالَةَ ، فَزِنَا العَيْنِ النَّظَرُ، وَزِنَا اللِّسَانِ المَنْطِقُ ، وَالنَّفْسُ تَمَنَّى وَتَشْتَهِي ، وَالفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ كُلَّهُ وَيُكَذِّبُهُ


Maksudnya: Sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan keatas anak-anak Nabi Adam itu bahagiannya daripada perbuatan zina. Mereka pasti akan melakukannya tanpa syak lagi. Zina bagi mata ialah melihat kepada perkara yang diharamkan, zina bagi lidah pula ialah memperkatakan sesuatu yang tidak sepatutnya, zina nafsu pula ialah berharap dan ingin kepada perkara yang haram, lalu kemaluanlah yang menentukan samada ia membenarkan zina atau menghalangnya.


Hadith riwayat al-Bukhari : (6243) dan Muslim : (2657)

Read More

Post Top Ad