IAMFUZY™ Malaysia Lifestyle Blog

Terkini

Post Top Ad

Post Top Ad

Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog

January 20, 2022

Sekarang ni ramai pengguna melayari blog menggunakan handphone sebab lebih cepat sebab handphone memang sentiasa ON tapi kadang kala kita merasakan cukup sakit mata bila tengok gambar-gambar dalam sesebuah blog tu kelihatan lonjong dan tak responsive bila menggunakan mobile.

Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog


Kalau saya memang rasa terganggu dan sentiasa nak pastikan kalau orang singgah ke blog saya tu bukan saja berpuashati dengan membaca kisah dan perkongsian cerita tapi seronok tengok gambar yang cantik juga.

Jadi para blogger yang mungkin tidak tahu, saya nak kongsi tip untuk gambar yang sedap mata memandang dan tak 'eye sore'. 

Jom cuba cara mencantikkannya dengan menambah sedikit coding HTML yang sangat mudah dan tersangat mudah.


1. Masuk ke Theme dan klik Edit HTML


Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog

2. cari coding CSS ]]></b:skin> . Guna Ctrl + f untuk cari coding

 

.post-body img

{ max-width:100%; height:auto;

}

3. Copy coding CSS 👆


Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog


4. Paste coding tersebut sebelum  ]]></b:skin>

Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog


5. Save template. Siap !


Anda boleh refresh dan check balik dan pasti puashati sebab gambar dah sedap mata memandang.


Selamat mencuba, semoga berhasil dan memberi manfaat. 
Read More

RichWorks Prihatin Dan Komited Bantu 605,000 Usahawan Bangkit Atasi Cabaran Dari Pandemik

January 18, 2022

Sesungguhnya tahun 2021 merupakan tahun penuh penuh cabaran bagi orang ramai terutamanya para usahawan. Dengan cabaran dari pandemik yang belum nampak pengakhirannya dan ditambah pula dengan musibah kerosakan dan kehilangan harta benda akibat banjir besar yang melanda negara sebagai penutup pada akhir Disember lalu

Memahami tekanan dari keadaan yang melanda para usahawan, RichWorks prihatin dan komited bantu 605,000 Usahawan Bangkit Atasi Cabaran Dari Pandemik.



RichWorks International Sdn Bhd, lebih dikenali sebagai RichWorks, suatu jenama yang cukup dikenali ramai, syarikat bimbingan dan latihan keusahawanan terbesar khusus dalam penjenamaan dan kepimpinan.  Richworks International paling terkenal di Malaysia, yang juga telah melahirkan usahawan jutawan real people!

RichWorks International terus komited dalam membantu dan membimbing orang ramai terutama usahawan menerusi kepakaran mereka bagi menghadapi pandemik dan musibah yang melanda.

Dr Azizan Turut Terkesan Akibat Covid-19

RichWorks memahami perasaan yang dialami ramai orang di luar sana termasuk bangsa usahawan apabila Pengasas RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks), Datuk Wira Dr Azizan Osman bersama 31 ahli keluarganya sendiri turut dijangkiti COVID-19.

Selain kehilangan ibu mertua Dr Azizan yang meninggal dunia akibat Covid-19,  beliau sendiri hampir maut selepas doktor mengatakan sudah tidak ada harapan jika tiada perubahan positif selepas dimasukkan mesin bantuan pernafasan.

Alhamdulillah, keadaan beliau sesudah itu semakin baik dan bagi Dr Azizan, ini adalah peluang kedua diberikan Allah SWT. Beliau tekad untuk gunakan peluang ini sebaiknya dengan cara memberi lebih lagi manfaat kepada bangsa usahawan terutama dalam bimbingannya.



Musibah yang melanda tidak mematahkan semangat Dr Azizan di mana setelah beliau keluar dari hospital dan menjalani proses pemulihan, Dr Azizan terus komited menjalankan program percuma yang dihadiri ribuan orang.

Kepentingan diri tidak diutamakan apabila Dr Azizan sanggup bersusah payah membuka peluang kepada orang ramai untuk menjadi usahawan berjaya serta berilmu dalam menangani  kemelut tahun 2021 sehingga mencapai kejayaan.


Program Percuma RichWorks Mendapat Sambutan Hebat

Pencapaian RichWorks 2021 cukup membuktikan yang RichWorks bukanlah cakap kosong tetapi mereka memberi sokongan kepada masyarakat dengan menyediakan pelbagai inisiatif termasuk 13 program percuma yang mendapat sambutan hebat.

Sebanyak 7 program percuma bersamaan 98 jam masa yang beliau berikan bagi memberikan tunjuk ajar dan kekuatan kepada orang ramai dalam soal keusahawanan. 

Secara keseluruhan pada tahun lalu, RichWorks dapat membantu hampir 605,000 orang melalui 13 program keusahawanan yang ditaja sepenuhnya RichWorks. 

Program-program melalui RichWorksbootcamp, RichWorksAcademy, Seminar Zero To Million RichWorks dan banyak lagi sepanjang 2021 ini banyak membantu para usahawan. Buktinya adalah usahawan berubah dari status zero to million Richworks.

Perjuangan RichWorks 2021 terbukti memberikan hasil membanggakan pada tahun lalu, dengan jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul RM3.7 billion.

Bagi ahli Titanium pula, sebanyak 312 usahawan berjaya hasilkan RM3.2 billion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli EliteX).



Siapa sangka, Program Spire yang ditubuhkan RichWorks dalam menyediakan usahawan untuk mencapai jualan RM1 juta pertama setahun, pada tahun 2021 sebanyak 72 usahawan berjaya mencapainya.



Sekiranya dipecahkan mengikut hasil jualan, 77 bisnes di bawah bimbingan RichWorks mencapai jualan lebih RM10 juta, lima bisnes (RM50 juta ke atas) dan lima bisnes (RM100 juta ke atas) pada 2021.

Anda boleh tonton pelbagai kisah pencapaian serta kejayaan Richworks melalui video Youtube dibawah ini :




RichWorks Diiktiraf Kerajaan Dalam Membantu Peniaga Wanita 

Pengiktirafan terhadap RichWorks oleh pihak kerajaan dan diangkat sebagai rakan kerjasama Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat merupakan pencapaian RichWorks 2021 yang terbaik. 

Ini berikutan  program RichWorks iaitu Wanita Bangkit Berniaga (WBB) turut  disebut dalam Dewan Rakyat berikutan prestasi dan bukti kejayaan RichWorks melahirkan usahawan yang Berjaya dan kekal sukses menurut YB  Rina Harun.



Program percuma Wanita Bangkit yang menawarkan latihan dan bimbingan motivasi secara percuma yang bermula dari 26 hingga 28 November 2021 berjaya  menarik minat seramai 19,473 wanita untuk menyertainya. Perjuangan Richworks 2021 telah banyak membantu usahawan di Malaysia.


Sumbangan RichWorks Melalui RichWell Buat Masyarakat

RichWorks bantu rakyat dengan "Kempen #RichWellBantu yang digerakkan Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu, berjaya mengumpulkan RM 501,497 untuk bantu lebih 2,000 keluarga.



Menurut Ketua Pegawai Perniagaan RichWorks, Radz Mohd, pihaknya tak ketinggalan dalam menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell).

RichWorks prihatin dan amat memahami kesusahan rakyat Malaysia yang ditimpa musibah akibat banjir pada bulan Disember 2021 yang lalu berikutan pejabat urusannya turut ditenggelami air sepertimana premis perniagaan para usahawan yang lain. 



Menurut Radz Mohd, sumbangan kilat berjumlah RM 500,000 yang berjaya dikumpulkan daripada usahawan dan RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu.



Menurut Tuan Radz juga, RichWorks bersama ahli Titanium & Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM 824,160 dalam ibadah korban kali ini.

Selain itu, ahli Titanium dan anak didik RichWorks juga menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM180,000 sempena Maulidur Rasul. Rezeki dikongsi bersama, RichWorks bantu rakyat yang memerlukan.

Apa sahaja yang terjadi, syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan yang berjaya di Malaysia ini tetap meneruskan misi mereka dalam membangun dan menaikkan para usahawan ke tahap lebih tinggi lagi.

Pencapaian RichWorks 2021 yang cukup mengujakan dan berhasil dengan kejayaan disebalik ujian yang dihadapi pada 2021 dalam membimbing anak didik mereka untuk mengharungi 2021 hingga Berjaya. Tidak sia-sia RichWorks prihatin terhadap usahawan, ia membuahkan hasil.


Semoga usaha RichWorks diberkati Allah SWT dan dipermudahkan segala urusan dalam mencapai objektif dan misi RichWorks.

Menarik dan cukup banyak pencapaian RichWorks 2021 yang membuka mata orang ramai dengan bukti kejayaan para usahawan zero to million RichWorks yang terus sukses. 

Sekiranya anda ingin menjadi sebahagian bangsa usahwan yang berjaya, jangan lepaskan peluang untuk menyertai pelbagai program percuma anjuran RichWorks International Sdn Bhd. RichWorks bantu rakyat dengan cara berkongsi ilmu dan menawarkan bimbingan yang terbukti berjaya buat usahawan. 


Tentang RichWorks International Sdn Bhd



Richworks International Sdn Bhd adalah syarikat bimbingan dan latihan keusahawanan terbesar paling berjaya di Malaysia. Ia khusus dari segi penjenamaan dan pemasaran serta kepimpinan. Richworks prihatin bantu usahawan yang ingin berjaya dalam perniagaan secara online dan offline.

Bermula dari tahun 2008, RichWorks telah melatih lebih dari 10,000 syarikat menerusi Master Coach Azizan Osman dan menarik lebih daripada 1,500,000 peserta dalam lebih 1,500 acara dan seminar live dan dalam talian (virtual online). 

Dengan adanya rekod prestasi yang terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring, RichWorks berjaya membantu membina beribu-ribu usahawan dan jutawan yang berjaya dalam tempoh 6 bulan sehingga 1 tahun.

Visi RichWorks adalah menjadi 'Netflix' Pendidikan Usahawan dengan 100 juta pelanggan menjelang 2025 dengan akses mudah ke kandungan berorientasikan results dan penyelesaian yang dipercayai di platform dalam talian - RichWorks.com untuk Inspire, Educate & Add Value kepada komuniti di seluruh dunia.

Bagi golongan usahawan yang ingin mencapai zero to million dalam kejayaan bisnes, ini adalah peluang untuk anda bersama RichWorks.

Read More

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 Minggu Ke 10 (FINAL)

January 17, 2022

Gegar Vaganza 8 bakal melabuhkan tirainya dengan  konsert akhir pada Ahad 23 Januari ni. Minggu separuh akhir menyaksikan Shidee dan Ani Mayuni tersingkir untuk terus mara ke final. Tahniah buat Aweera, Aliff Aziz, Suki Low, Nikki Pallikat, Adibah dan Azan Scan yang akan mara dalam konsert akhir Gegar Vaganza 8 pada Ahad ini.

Konsert minggu ke 9 dengan tema Laguku Untukmu menjemput Datuk Rosyam Noor sebagai juri jemputan. 

kredit : Instagram Astro Gempak

Dengan tema Akhirnya Ku Pasti peserta akan menyanyikan tiga buah lagu iaitu lagu solo, lagu duet dan lagu battle.

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 Minggu Ke 10 (FINAL)

Tarikh konsert : 23 Januari 2022 / 9 Malam

Tema konsert : Akhirnya Ku Pasti

Lagu pembukaan : Nabil Ahmad & Jihan Musa - Pop Ye Ye (VE)


Lagu Solo

  • Aweera -  Beggin (The Four Season)
  • Nikki Pallikat - Terasing (Sudirman) 
  • Aliff Aziz - Sampai Syurga (Faizal Tahir)
  • Azan Scan - Seribu Tahun (BPR)
  • Adibah Noor - Seroja (S Effendi)
  • Suki Low - Titanium (David Guetta ft Sia)

Lagu Duet
  • Aweera & Liza Hanim - Sepi (Aina Abdul)
  • Nikki Pallikat  & Idayu - Mengapa (Nicky Astria)
  • Aliff Aziz & Hafiz Suip - Dealova (Once Mekel)
  • Azan Scan & Shiha Zikir - Dilema 03 (Nora & Vince)
  • Adibah Noor & DatoZainal Abidin - Kau Di Hatiku (Dato Zainal Abdin)
  • Suki Low & Shila Amzah - Jera (Agnes Monica)

Markah Dan Carta Kedudukan Peserta Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 9

  • Aweera - 81.3%
  • Nikki Pallikat - 76%
  • Alif Aziz - 72.2%
  • Azan Scan - 69.7%
  • Adibah Noor - 65.2%
  • Suki Low - 64.8%
  • Ani Mayuni - 61%
  • Shidee - 58.3%


Lain-lain Anugerah

Anugerah Bintang Paling Power Meow - Nikki Pallikat

Anugerah Betul-Betul Luar Biasa Digi (undian tertinggi di laman web rasmi GV8) - Aliff Aziz

Bintang Cuckoo Healthy Home (undian terbanyak di Facebook Astro Gempak) - Suki Low


Baca : Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 9


Barisan juri professional tetap terdiri daripada Datuk Ramli MS, Hetty Koes Endang dan guru vokal Datuk Syafinaz Selamat


Konsert minggu GV8, merupakan sebuah program siaran langsung di Astro Ria (CH104) pada setiap Ahad, jam 9 malam mulai 21 November 2021


Konsert Gegar Vaganza 8 bersiaran di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) boleh ditonton secara online di aplikasi Astro Go dan platform On Demand

Read More

Resepi Nasi Briyani Rempah Adabi Sedap Mudah Dan Cepat

January 16, 2022

Resepi Nasi Briyani Rempah Adabi Sedap Mudah Dan Cepat | Dah berapa lama dah berhasrat nak masak nasi briyani tapi asyik tak kesampaian, samada bahan tak cukup atau sebab korum tak cukup. Tapi sebenarnya nak memasak nasi briyani ni kena tunggu DH outstation sebab dia tak gemar nasi briyani. Kalau pergi kenduri kahwin, dia cari nasi putih jugak.

Tempohhari sewaktu shopping barangan kering, terus saya ambil sepaket rempah nasi briyani Adabi sebab ada pek kecil. Kalau rempah nasi briyani Faiza pula pek besar, jenuh pulak nak kena buat banyak kali kan.

Resepi Nasi Briyani Rempah Adabi Sedap Mudah Dan Cepat
Raita, Ayam Masak Merah, Acar Buah, Nasi Briyani


Kalau makan nasi briyani kat kenduri, saya pasti akan ambil dalca, acar mentah dan daging masak hitam berbanding ayam tapi sebab kat rumah stok daging dah habis, jadi saya masak Ayam Masak Merah dan papadom. Kalau tak de papadom, memang tak lengkap nasi briyani. Mujur ada acar buah yang kekanda sulung buatkan. 

Kalau Allahyarham abah, dia cukup menggemari nasi briyani dengan nasi masak hitam atau daging masak kurma. Al maklumlah ada darah mamak sebab tu kalau offer nasi briyani, abah jarang tolak.


Saya pernah menulis resepi nasi briyani cukup ringkas menggunakan rempah Hexa yang cukup mudah dan senang bagi ibu-ibu yang bekerja sediakan.

Jom tengok dan sila la mencuba resepi nasi briyani tukang masak amatur ni tapi stok papadom tak de. 


Resepi Nasi Briyani Rempah Adabi Sedap Mudah Dan Cepat

Resepi Nasi Briyani 

Resepi Nasi Briyani Rempah Adabi Sedap Mudah Dan Cepat


Bahan-bahan

4 cawan beras basmathi atau campur beras biasa atau beras biasa

Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)

3 sudu besar rempah beriani Adabi, campur dengan sedikit air 

1/2 cawan susu cair 

1 biji bawang besar. dihiris

3 ulas bawang putih, dihiris

1 inci halia, dihiris 

2 helai daun pandan, dikerat pendek

kiub pati ayam 

Sedikit minyak sapi

Sedikit garam 

Air secukupnya 

100 gm kismis

100 gm gajus, disagai

pewarna kuning

1 ikat daun ketumbar


Bahan hiasan 

Daun bawang

Daun sup

Bawang goreng


Cara membuatnya

  • Beras dibasuh dan direndam dalam 30 minit, kemudian ditoskan.
  • Panaskan minyak sapi, tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga layu  dan masukkan rempah 4 sekawan, daun pandan dan pes rempah briyani. Tambah sedikit air (supaya rempah briyani dimasak dengan sempurna)
Resepi Nasi Briyani Rempah Adabi Sedap Mudah Dan Cepat

  • Bila rempah nampak dah masak, masukkan susu cair dan tambah air secukupnya. 
  • Masukkan daun ketumbar, garam dan kiub pati ayam. Bila dah mengelegak, tutup api dan tuangkan ke dalam periuk nasi berisi nasi tadi. Kacau supaya rempah mesra dengan beras dan tutup periuk.
  • Bila nasi dah masak, taburkan gajus serta kismis dan titiskan pewarna kuning sikit (kalau suka) dan tutup periuk.

Nota : daun pandan tidak disimpul tapi dikerat pendek supaya nasi tidak melekat pada simpulan dan berlakunya pembaziran beras/nasi.


Resipi Ayam Masak Merah

Resepi Nasi Briyani Rempah Adabi Sedap Mudah Dan Cepat


Bahan-bahan

1/2 ekor ayam – digoreng dulu 

Bawang goreng secukupnya 

Daun bawang dan daun sup sebagai hiasan 


bahan tumis

1 inci halia *

2 labu bawang besar *

4 ulas bawang putih  *

2 cawan cili kering, di kisar 

3 sudu besar sos cili 

2 sudu besar sos tiram 

1 cawan air 

Garam dan gula 


Cara membuatnya

  • Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan digoreng.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang bertanda *. Bila dah garing, masukkan cili kisar. 
  • Kacau sebati hingga garing dan naik minyak, kemudian masukkn sos cili dan sos tiram dan secawan air. 
  • Perasakan dengan garam dan sedikit gula. 
  • Bila dah mendidih, masukkan ayam yang digoreng, kacau dan biarkan ianya mesra. 
  • Taburkan dengan daun bawang ketika dihidang


Nota : kalau ada yang suka boleh tumis rempah 3 sekawan sebelum menumis bahan tumisan dan memasukkan serai serta daun limau purut. Terpulang ikut kesukaan masing-masing ketika memasak.


Resepi Raita (Indian Salad)

Resepi Nasi Briyani Rempah Adabi Sedap Mudah Dan Cepat


Bahan-bahan

1 biji lobak merah, dipotong dadu

1 biji timun

1 biji tomato

2 biji cili merah

2 biji cili hijau

3 tangkai cili api (kalau suka pedas)

2 labu bawang besar / 3 ulas bawang merah

daun ketumbar, dicincang

1 mangkuk plain yogurt

Garam secukup rasa


Cara membuatnya:

  • Campurkan kesemua bahan didalam mangkuk dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan dalam 30 minit sebelum dimakan
  • Boleh hidangkan bersama nasi briyani atau masukkan ke dalam peti sejuk sebelum di makan.


Resepi Dalca Daging

Resepi Nasi Briyani Rempah Adabi Sedap Mudah Dan Cepat


Bahan-bahan

300 gm daging lembu batang pinang, dipotong kecil

1 peket rempah kari daging 

4 cawan santan 

1 biji terung bulat 

1 biji terung panjang

4 biji ubi kentang 

1 biji carrot 

3 batang kacang panjang

2 tangkai cili merah

100 grm kacang dal 


Bahan tumisan

4 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

2 cm halia

3 cm kayu manis 

3 biji bunga lawang 

1 biji bunga cengkih 

3 biji buah pelaga 

1 peket serbuk kari daging 

Garam secukup rasa 


Cara membuatnya: 

  • Rebus kacang dal hingga empuk dan ditoskan. Simpan air rebusan kacang untuk dicampurkan dalam kuah dalca nanti
  • Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat. 
  • Bersihkan semua sayur dan di potong ikut saiz yang sesuai, dibasuh dan ditoskan. 
  • Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yang ditumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga. Kacau sampai naik wangi dan masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air tadi dan kacau biar sebati dan dimasak hingga pecah minyak. 
  • Masukan daging, kacau dan biarkan mesra dengan rempah seketika, kemudian masukkan air rebusan kacang dal. Masak hingga daging nampak empuk, masukkan santan. Kacau dan biarkan daging mesra dengan kuah.
  • Masukkan ubi kentang, masak hingga empuk dan kemudian masukkan lobak merah, diikuti dengan kacang dal, terung bulat, terung panjang, kacang panjang dan cili merah dan masak hingga kesemuanya nampak layu. 
  • Tutup api dapur dan perasankan dengan garam secukupnya. Siap


Selamat mencuba.

Read More

Terubat Rindu Memandu Jarak Jauh Walau Sungai Buloh Tak Jauh Mana

January 13, 2022

Terubat Rindu Memandu Jarak Jauh Walau Sungai Buloh Tak Jauh Mana  | Minggu yang cukup sibuk bagi seorang umi seperti ibu-ibu yang lain walaupun anak-anak dah besar panjang dan paling bongsu #cikapplepie pulak dah menginjak usia 16 tahun pada 2022 ni. Terubat Rindu Memandu Jarak Jauh Walau Sungai Buloh Tak Jauh Mana sebenarnya tapi skill pemanduan cekap tu masih hebat. 

Minggu lepas DH dah bagitau yang dia kena outstation ke area Pantai Timur, jadi dia dah siap-siap setkan Ayong akan hantar si bongsu ke sekolah kemudian boleh terus pergi kerja, Angah pula diminta hantarkan Cik Meya yang intern di Finas Ulu Kelang dan saya pulak akan menghantar Kak Yang ke tempat kerja di Sungai Buloh. Cuak juga sebab dah lama tak memandu jauh kat lebuhraya nun.

Bila lalu kat highway ni teringat dulu kami melalui lebuhraya PLUS ni untuk balik kampung.  Ahh rindunya.


Paling tak faham bila sampai Tol Duta ni sesak tak boleh bawa bincang sampaikan SmartTag pun sesak.

Tu baru tugasan pagi buat semua dan saya pula punya tugasan untuk hantar lauk pauk kepada bonda setiap hari kecuali hari Rabu dan Jumaat. Jadi jadual ni memang dah set sebelum jam 12 tengahhari lauk dah siap akan dihantar pada bonda, kemudian pakaian bonda akan diangkut sekali untuk dijemur dirumah atau hantar ke dobi.

Next, menjemput si bongsu yang tamat waktu sekolah jam 1:30 tengahhari pulang ke rumah. Ni memang rutin sejak tak bekerja ni.

Jam 4.15 petang rutin menjemput Cik Meya yang selalunya habis kerja jam 4.30 petang. Selalunya DH yang akan jemput sebab bekerja di tempat yang sama tapi kalau DH ada tugasan luar, haruslah umi dia kena jemput kan. Sebenarnya sejak Kak Yang dah bekerja sejak 28 Disember 2021, kerja menghantar Cik Meya ke pejabat dah jadi tugasan sebab DH akan hantar Kak Yang sebelum jam 7 pagi, mana nak sempat nak rush balik sebab Cik Meya tak nak balik lewat.

Selepas menjemput Cik Meya, saya harus bergerak ke Sungai Buloh untuk menjemput Kak Yang.  Haa ni la yang cuaknya sebab kalau ikut highway, silap masuk simpang memang akan jauhlah destinasi. Tapi dari Ulu Kelang nak ke Sungai Buloh ni kereta memang banyak jadi kena naik Duke, kalau terlepas memang mencari nahas! 

Memang dah terkena sebenarnya bila terlepas simpang, memang gabra sebab nak patah balik mana mungkin dengan kesesakan yang padat. Serius serik dan simpan sini buat kenangan. Kalau tau dek DH memang panjanglah bebelan dia. Orang lelaki ni kalau dah start membebel tu memang hebat sungguh.

Bila dah pegang stereng ni memang layan memandu kat PLUS highway ni, boleh pecut tapi boleh sampai 120km jer la sebab takut pulak kang ada surat cinta sampai. Laju tak laju, kalau pagi tu lebih kurang +-40 minit untuk sampai ke Kawasan Perindustrian Sungai Buloh tu dan waktu balik menghantar pulak dekat 60 minit sebab sesak dengan kenderaan yang nak menuju ke Kota Damansara. Lepas dari perismpang arah Kota Damansara tu, memang laju jer trafik. Mujur waktu petang masa menjemput Kak Yang perjalanan kami smooth jer.

Semalam dan sehari sebelumnya ada kejadian saya terlepas simpang dan seriously saya sangat lewat sampai untuk jemput Kak Yang. Kalau sehari sebelum tu kami sampai jam 5.25 petang, tapi next day tu kami sampai 5.45 petang dan semalam kami sampai jam 6.15 petang sebab tersalah jalan.


Ni keadaan trafik selepas keluar susur dari Hospital Sungai Buloh, padat dan sendat, jadi kena slowly masuk ke sebelah kiri lane pertama tu kalau tak memang boleh buat cramp kaki main brek.

Ramai kawan yang bertanya, kenapa jauh sangat tempat kerja Kak Yang tu, kenapa tak cuba kerja di tengah bandar KL atau berdekatan. Alhamdulillah dah jadi rezeki Kak Yang dapat kerja di Daikin sebagai Analyst, walau jauh tapi memang tu yang dia nak dan kerja tu menepati apa yang dia belajar.

Cabaran bukan hanya di highway tapi bila dah masuk simpang kiri depan Hospital Sungai Buloh tu, sesak juga kat trafik light dan sesak di depan sekolah waktu pagi dan petang.

Ada orang tanya kenapa tak duduk rumah sewa atau bilik sewa. Beberapa hari selepas Kak Yang dapat offer tu, kami ke Sungai Buloh meninjau bilik sewa di Matang Pagar tapi saya kurang berkenan sebab agak jauh dari tempat kerja dan tiada servis Grab. Jadinya DH cakap, tak per dia akan hantar setiap hari dan nanti bila Kak Yang dah dapat kereta, dia berulang alik jer la. Kalau dulu semasa belajar kat Pahang tu jauh tapi ni perjalanan ke Sungai Buloh tu tak sampai sejam kalau trafik tak sesak.

Alhamdulillah, walau lewat tapi masih sempat jemput anak-anak dan hari ni tugasan menjemput Kak Yang tamat sebab DH dah balik. Jadi minggu depan pulak la tugasan tu kembali bila DH kena outstation lagi.

Tak per, saya dah arif dah dengan jalan pergi dan balik ke Sungai Buloh. Tahniah pada diri sendiri la kan. 

Lagi satu, rasa geram sebab SmartTag pula buat hal bila tak boleh detect di tol, jadinya tak boleh la meluncur lagi sebab kena touch kad Touch N Go tu. Ni memang buat hati sakit..haha

Sebenarnya, sebagai persediaan, hari Ahad lepas DH siap buat tour lagi tunjuk jalan mana patut ikut untuk jemput Kak Yang selepas menjemput Miya. Berkali-kali juga dia ingatkan, jalan tu, jalan ni hahaa tapi tetap tersilap jalan juga. Berkali juga ikut DH menjemput sebelum dia outstation sebab bila hari hujan, dia akan bawa kereta dan kalau tidak naik jer la motor baru dia tu.

Pengalaman tu kan mendewasakan dan mematangkan.


Read More

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 Minggu Ke 9 (Separuh Akhir)

January 11, 2022

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 9 | Konsert GV8 separuh akhir menyaksikan hanya 8 peserta dengan penyingkiran kumpulan SAYA.

Tema 'Laguku Untukmu' yang mana peserta akan menyanyikan dua lagu, satu lagu rancak dan satu lagu perlahan yang digabungkan secara medley, istimewannya lagu-lagu ini dipilih oleh juri tetap.

sumber IG Gempak Astro


Konsert minggu ke 8 turut menjemput Datuk Mokhzani Ismail (Orkestra RTM) sebagai juri jemputan menggantikan Datuk Syafinaz dan Datuk Norman KRU juri jemputan. 

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 8

Tarikh konsert : 16 Januari 2022 / 9 Malam

Tema konsert : Laguku Untukmu

Lagu pembukaan : Nabil Ahmad & Jihan Musa - Nang (Iman Troye) / Sakit (Zynakal/Yonnyboii)

  • Suki Low - Khayalan (Black Dog Bone) / Tanpa Kekasihku (Agnes Monica)
  • Alif Aziz - Lay Me Down (Smith) / Sesuatu Janji (Taufik Batista)
  • Aweera - Kerja Gila (Amy) / Fantasia Bulan Madu (Search)
  • Nikki Pallikat - Puncak Kasih (Ziana Zain) / Ikut Rentakku (Jaclyn Victor)
  • Adibah Noor - Nigh Fever (Bee Gees) / Sumpah (Naim Danial)
  • Azan Scan - Permaidani (Aris Ariwatan) / Enigma (Wings)
  • Ani Mayuni - Lets Get Loud (Jenifer Lopez) ) / Sumpah (Aina)
  • Shidee - Sedetik Lebih (Anuar Zain) / Kerna Dia (Yassin Sulaiman)


Markah Dan Carta Kedudukan Peserta Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 8

  • Suki Low - 78.90%
  • Alif Aziz - 76.80%
  • Aweera - 73.00%
  • Nikki Pallikat - 72%
  • Adibah Noor - 68.70%
  • Azan Scan - 66.20%
  • Ani Mayuni - 64.30%
  • Shidee - 58.60%
  • SAYA - 58.20%


Lain-lain Anugerah

Anugerah Bintang Paling Power Meow - Nikki Pallikat

Anugerah Betul-Betul Luar Biasa Digi (undian tertinggi di laman web rasmi GV8) - Nikki Pallikat

Bintang Cuckoo Healthy Home (undian terbanyak di Facebook Astro Gempak) - Nikki Pallikat


Baca : Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 8


Barisan juri professional tetap terdiri daripada Datuk Ramli MS, Hetty Koes Endang dan guru vokal Datuk Syafinaz Selamat


Konsert minggu GV8, merupakan sebuah program siaran langsung di Astro Ria (CH104) pada setiap Ahad, jam 9 malam mulai 21 November 2021


Konsert Gegar Vaganza 8 bersiaran di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) boleh ditonton secara online di aplikasi Astro Go dan platform On Demand

Read More

10 Jenis Makanan Atasi Kadar Kolesterol Dalam Badan

January 08, 2022

10 Jenis Makanan Atasi Kadar Kolesterol Dalam Badan  | Tak kira berapa usia, kita yang pentingkan kesihatan akan sentiasa bimbang dengan kadar kolesterol dalam badan yang menjurus pada masalah jantung. 

Kolesterol adalah sejenis lemak yang diperlukan oleh tubuh untuk bekerja dengan baik. Badan anda boleh menghasilkan kolesterol dan juga mendapatkannya daripada sumber makanan. Terdapat dua jenis kolesterol iaitu kolesterol ‘baik’ dan ‘buruk’. 

10 Jenis Makanan Atasi Kadar Kolesterol Dalam Badan 
sumber: Google

Selain daripada orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mengalami kadar kolesterol tinggi (hiperkolesterolmia). Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan apabila mereka dewasa.

Tiga sebab kanak-kanak mempunyai kolesterol tinggi:

  • Keturunan
  • Diet
  • Obesiti

Perlu diketahui yang kolesterol penting bagi tubuh untuk menghasilkan:

  • Sel-sel membran
  • Hempedu
  • Sesetengah hormon
  • Vitamin D


Bacaan kadar kolesterol pada mg/dL 

(miligram untuk setiap desiliter):

  • Baik – 170 ke bawah
  • Pertengahan – 170 – 199
  • Tinggi – 200 ke atas


10 Jenis Makanan Atasi Kadar Kolesterol Dalam Badan 

Kadar kolesterol boleh berubah-ubah mengikut gaya hidup dan pemakanan. Anda boleh meningkatkan kadar kolesterol baik (LDL) and mengurangkan kadar kolesterol buruk (HDL) dengan cara berikut:

  • Mengelakkan makanan lemak trans - Kentang goreng memang enak tetapi mempunyai asid lemak trans yang tinggi. Begitu juga marjerin dan snek-snek. 
  • Menghadkan pengambilan makanan lemak tepu - Lemak tepu paling tinggi datang daripada haiwan dan makanan berasaskan haiwan seperti mentega, susu penuh krim, keju, mayonis, lemak daging dan sebagainya. 
  • Meningkatkan pengambilan serat terutamanya serat larut - Serat larut mampu mengurangkan serapan kolesterol di dalam darah. Serat larut boleh didapati daripada makanan seperti oats dan kekacang, dan buah-buahan seperti epal dan pear. 
  • Bersenam - Aktiviti seperti berjalan, berbasikal, dan berlari adalah bagus untuk kesihatan jantung. Cuba bersenam selama 30 minit, lima kali seminggu. 
  • Berhenti merokok - Kesan daripada menghentikan tabiat merokok adalah hampir serta-merta. Dalam masa 20 minit anda berhenti merokok, tekanan darah dan kadar jantung anda akan turun. 
  • Mengurangkan pengambilan alkohol - Pengambilan alkohol dikaitkan dengan kadar HDL yang tinggi. Bagi wanita di semua peringkat umur dan lelaki berusia 65 tahun ke atas, disarankan hanya satu gelas alkohol sehari. Bagi lelaki berusia 65 tahun ke bawah pula, mereka boleh mengambil dua gelas alkohol sehari.  

Kolesterol adalah lemak lipid sterol yang bergerak melalui saluran darah dan boleh dibahagikan kepada 2 jenis utama, iaitu:

  • Kolesterol baik merujuk kepada lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL)
  • Kolesterol jahat dikenali sebagai lipoprotein berketumpatan rendah (LDL)

Kolesterol baik atau HDL, membantu menyingkirkan kolesterol daripada tubuh melalui hati. Tahap kolesterol HDL yang tinggi dapat mengurangkan risiko masalah jantung dan strok. Kolesterol LDL disebabkan pengumpulan lemak pada saluran darah, seterusnya menyekat aliran darah dan menyebabkan serangan jantung atau strok. 

Ada ke makanan turunkan kolesterol?

Ya, terdapat banyak makanan bagi turunkan kolesterol untuk dijadikan amalan setiap hari.

Diet pemakanan seseorang sememangnya memainkan peranan penting dalam menentukan tahap kolesterol individu.

Pengambilan makanan yang dapat menjaga tahap keseimbangan kolesterol boleh membantu mencegah masalah kesihatan, termasuklah serangan jantung atau angin ahmar.


Dalam 10 makanan buat turun kolesterol ini ada yang anda tidak suka tapi kena mulakan selera untuk suka kerana makanan ini dapat mengurangkan faktor risiko lain yang menyumbang kepada penyakit jantung.

10 Jenis Makanan Atasi Kadar Kolesterol Dalam Badan
sumber : Google 

1. Terung

Terung mengandungi serat makanan yang tinggi dan merupakan antara jenis makanan turunkan kolesterol. Serat yang terdapat di dalam terung membantu meningkatkan kadar kolesterol darah. Ia juga mengurangkan risiko daripada mendapat:


2. Epal

Pengambilan 2 biji epal sehari dipercayai dapat mengurangkan kadar kedua-dua jenis kolesterol. Amalan ini juga menurunkan kadar trigliserida – sejenis lemak dalam darah.

Epal juga mengandungi sebatian yang disebut polifenol, yang dikatakan memberi kesan positif pada kadar kolesterol.


3. Ikan berlemak 

Ikan berlemak seperti salmon dan ikan tenggiri adalah sumber asid lemak omega-3 yang sangat baik. Omega-3 dapat memperbaiki kesihatan jantung dengan meningkatkan kolesterol HDL dan menurunkan risiko keradangan dan strok.

Manfaat pelindung jantung juga boleh diperolehi daripada ikan melalui sebatian peptida yang terdapat dalam protein ikan.


Baca juga: Kebaikan Daun Belalai Gajah untuk kesihatan


4. Buah-buahan

Buah adalah makanan turunkan kolesterol yang baik untuk ditambah dalam diet pemakanan jantung sihat.

Terdapat pelbagai jenis buah tinggi dengan serat larut – yang membantu menurunkan kadar kolesterol.

Buah juga mengandungi sebatian bioaktif yang membantu mencegah penyakit jantung dan masalah kesihatan kronik lain kerana kesan antioksidan dan antiradangnya.


5. Kekacang

Kekacang adalah sumber lemak tak tepu yang baik dan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL.

Makanan turunkan kolesterol ini kaya serat dan dapat mengawal penyerapan kolesterol oleh tubuh dan meningkatkan proses penyingkirannya.

Antara jenis kekacang yang sesuai untuk diet sihat dan mengurangkan kolesterol adalah:

  • Kacang badam
  • Walnut
  • Pistachio
  • Pecan
  • Kacang hazel
  • Gajus


6. Coklat gelap

Koko yang terdapat dalam coklat gelap, mengandungi flavanoid – sebatian dalam kebanyakan jenis buah-buahan dan sayuran.

Sifat antioksidan dan antiradang yang terkandung di dalamnya dapat memberikan pelbagai manfaat kepada kesihatan secara keseluruhan.

Mereka yang ada masalah kolesterol tinggi disarankan untuk mengambil sebarang produk coklat gelap secara sederhana kerana kebanyakannya tinggi kandungan lemak tepu dan gula.


7. Teh hijau

Kandungan antioksidan yang dikenali sebagai catechin dalam teh tertentu, seperti teh hijau, sangat bermanfaat kepada kesihatan.

Pengambilan teh hijau dipercayai dapat meningkatkan tahap kolesterol secara signifikan, mengurangkan tahap kolesterol total dan LDL tanpa menurunkan tahap kolesterol HDL.


8. Sayuran berdaun gelap

Secara amnya, semua sayuran adalah baik untuk jantung. Pun begitu, sayuran berdaun gelap sangat bermanfaat dan menjadi antara jenis makanan turunkan kolesterol.

Antara jenis sayuran berdaun gelap seperti bayam dan kangkung, mengandungi lutein dan karotenoid – yang dikaitkan dengan risiko penyakit jantung lebih rendah.

Sayuran jenis ini juga membantu menurunkan kadar kolesterol dengan mengikat asid hempedu dan menjadikan tubuh menyingkirkan lebih banyak kolesterol.


9. Minyak zaitun

Extra virgin olive oil (EVOO) yang sering digunakan sebagai minyak masak adalah antara 10 jenis makanan penurun kolesterol dan baik untuk jantung.

Kandungan lemak tak tepu mono (monounsaturated fat) yang terdapat dalam minyak zaitun ini membantu mengurangkan kadar LDL.

EVOO ini juga mempunyai sifat antioksidan dan antiradang yang sangat bermanfaat untuk keseluruhan kesihatan kardiovaskular.


10. Bendi 

Kandungan seakan gel di dalam bendi yang disebut sebagai mucilage dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dengan mengikatnya semasa proses pencernaan. Ia membantu menyingkirkan kolesterol melalui najis.


Kesimpulan

Memastikan kadar kolesterol seimbang dalam badan penting untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar.

Bagi memastikan kadar kolesterol anda berada di tahap normal, lakukan pemeriksaan kadar kolesterol secara rutin.

Bagi individu berusia 20 tahun ke atas, adalah disarankan untuk melakukan pemeriksaan kadar kolesterol setiap lima tahun. Namun, jika anda berisiko tinggi, anda perlu membuat pemeriksaan yang lebih kerap. 

Read More

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 8

January 03, 2022

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 8 | Kejutan pada persembahan Alif Aziz cukup menarik dengan isterinya Bella Astillah menjadi penari. Waktu menyaksikan tu, dah berkata salah seorang penari tu macam Bella dan ya memang Bella. 


Dua lagu popular Bunda Hetty Koes Endang dinyanyikan oleh Nikki dan Adibah sebagai dua peserta terakhir, tapi agak terkilan sebab lagu Berdiri Bulu Romaku nyanyian Adibah tu macam kurang feel yang boleh membuatkan bulu romaku berdiri tapi perubahan di peringkat awal tu agak menarik. Mungkin sebab kita dah biasa dengar lagu bunda HKE yang penuh penghayatan jadinya kita rasa ada kekurangan.

Tiada lagi Bandi Amuk pada minggu ke 8 dan berikut adalah senarai lagu konsert Gegar Vaganza 8 bagi minggu ke 8


Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 8

Tarikh konsert : 9 Januari 2022 / 9 Malam

Tema konsert : Ku Petik Bintang- Bintang

Lagu pembukaan : Nabil Ahmad & Jihan Musa - Nobody (Wonder Girls)

  • Nikki Pallikat - Zheng Fu (Na Ying)
  • Alif Aziz - Rapuh (Nastia)
  • Suki Low - You Are Everything (Gummy)
  • Azan Scan - Right Here Waiting (Richard Marx)
  • Ani Mayuni -Ngajat Tampi (Noraniza Idris)
  • Shidee - Di Ambang Sore (S Effendy)
  • Aweera - Dia (Qody Rani)
  • Adibah - Dhoom Macale
  • SAYA - Blus Terengganu (Salim Iklim)


Markah Dan Carta Kedudukan Peserta Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 7


  • Nikki - 72.30 %
  • Alif Aziz - 71.9 %
  • Suki Low - 69.70%
  • Azan Scan - 64.90%
  • Ani Mayuni - 63.30 %
  • Shidee - 59.40 %
  • Aweera - 57.50 %
  • Adibah - 56.70 %
  • SAYA - 54 %
  • Bandi Amuk - 53.80 %

Juri jemputan : Datuk M Nasir


Lain-lain Anugerah

Anugerah Bintang Paling Power Meow - Nikki Pallikat

Anugerah Betul-Betul Luar Biasa Digi (undian tertinggi di laman web rasmi GV8) - Adibah Noor

Bintang Cuckoo Healthy Home (undian terbanyak di Facebook Astro Gempak) - Suki Low 



Baca : Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 8 2021 Minggu Ke 7


Barisan juri professional tetap terdiri daripada Datuk Ramli MS, Hetty Koes Endang dan guru vokal Datuk Syafinaz Selamat


Konsert minggu GV8, merupakan sebuah program siaran langsung di Astro Ria (CH104) pada setiap Ahad, jam 9 malam mulai 21 November 2021


Konsert Gegar Vaganza 8 bersiaran di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) boleh ditonton secara online di aplikasi Astro Go dan platform On Demand

Read More

Melangkah Ke Tahun 2022 Dengan Harapan

January 01, 2022

Assalammualaikum, selamat tahun baru buat rakan dan pembaca budiman. Ketika catatan ini dicoretkan hari sudah lewat malam yang terasa sejuknya kerana hujan turun di bumi Wangsa Maju tanpa henti sejak lewat pagi tadi. Mentari pagi yang mengorak langit sewaktu dalam perjalanan ke Pasar Datuk Keramat cukup membuat umi tersenyum, "Alhamdulillah, cuaca pasti terang,  bisik hati dan begitu  spontan melafazkan pada DH yang disebelah.

Namun hujan turun tanpa henti, tidak lebat tapi berterusan  dan sesekali reda.  Bagi umi, hujan adalah rahmat yang menyejukkan hari tapi sejak peristiwa banjir besar di Selangor, Negeri Sembilan dan beberapa daerah lain cukup membuat hati risau buat mereka. Moga mereka tabah dan sabar atas ujian yang pastinya ada hikmah disebalik kejadian yang menimpa. InsyAllah.



Hari pertama 2022

visi dan misi diri masih sama setiap hari masih sentiasa cuba memperbaiki diri, tutur kata dan sifat diri, melangsaikan apa yang patut, melangkah setiap hari dan sentiasa berusaha untuk terus istiqomah, diberkati dan sentiasa didalam rahmatNya.


2021 yang ditinggalkan

memang banyak kenangan manis dan tak kurang ada tangis, yang nyata dan yang tersembunyi disimpan rapi sebagai pemangkin diri.

Pencapaian tahun 2021 walau tidak sehebat mana dan tidak segah mereka yang cukup dikenali dalam bidang sebagai penulis siluman atau penulis upahan, umi catatkan sedikit buat kenangan.

  • Menulis sebagai penulis upahan antara kerjaya yang indah selain mencatat kenangan di blog peribadi www.iamfuzy.com dan berkongsi resepi di www.dapursweetsourleyra.com. 
  • Menulis di blog klien untuk niche teknologi, kesihatan dan kekeluargaan
  • Bekerja sebagai Pengurus Media Sosial untuk niche teknologi dan kesihatan
  • Pengalaman sebagai transkriptor 
  • Menyertai program affiliate tapi berharap dapat fokus pada 2022
  • Pengalaman disahkan positif covid-19


Dalam hidup kita perlu berkawan dan sebaik-baiknya dapat berkawan dengan mereka yang ikhlas dan tiada iri serta sudi berkongsi.

Tahun 2020, aktiviti 'me time' dengan sahabat sekolah APGS terbantut akibat Covid19 dan 2021 peluang agak cerah untuk kami bertemu lagi dan lagi dan lagi. Sungguh indah ukhuwah walau sebahagian mereka bukanlah sahabat akrab kerana berbeza aliran dan kelas. Maklumlah kategori mak-mak dah pencen yang dah bermenantu dan bercucu, sering pula ada pertemuan dari makan pagi hingga ke tengahhari hingga ke petang.

Antara yang menarik pastinya mengenali ramai rakan positif di KA Academy disamping menambah ilmu antara coretan manis dan melihat serta membaca cerita positif mereka yang cukup memberi inspirasi. Moga ukhuwah kami berpanjangan.

Semoga hubungan kita sesama ahli keluarga terus baik dan semoga kita juga terus baik-baik dan dimurahkan rezeki serta kesihatan yang baik. 

The road to SUCCESS is never straight.

There is a curb called FAILURE,

a Loop called CONFUSION;

Red Lights called ENEMIES;

Caution Lights called FAMILY;

Speed bumps called FRIENDS &

Flat tyres called JOBS;

However, if you have a spare tyre called DETERMINATION;

an ENGINE called PERSEVERANCE;

an insurance called FAITH,

you will make it to a place called SUCCESS!!

Read More

Ayam Brand Memperkenalkan Tiga Pes Kari Thai Tulen, Enak dan Menjimatkan

December 31, 2021

Ayam Brand Memperkenalkan Tiga Pes Kari Thai Tulen, Enak dan Menjimatkan | Inginkan Kari Thai Hebat Dalam Masa Singkat? Ayam Brand Memperkenalkan Tiga Pes Kari Thai Tulen, enak dan menjimatkan masa demi kemudahan Anda



Anda ingin menikmati kari Thai yang sedap tetapi tidak mempunyai ramuan yang mencukupi, masa dan kesabaran untuk menyukat dan menyediakan hidangan itu untuk diri dan keluarga kecil anda? Kami faham perasaan anda!

Ayam Brand™ mampu menyelesaikan masalah anda dengan memperkenalkan tiga pes kari Thai tulen yang enak dan menjimatkan masa. Ditawarkan Thai Green Curry Paste (Pes Kari Hijau Thai) yang ikonik; Thai Red Curry Paste (Pes Kari Merah Thai) yang digemari ramai dan Thai Yellow Curry Paste (Pes Kari Kuning Thai) yang kurang pedas dan mesra kanak-kanak. Dihasilkan di Thailand, setiap pes kari menggunakan ramuan tempatan yang memenuhi resipi tradisi dan diterima ramai. Pes Kari Thai Ayam Brand™ tidak mengandungi bahan pengawet, tanpa pewarna tiruan dan diiktiraf Halal. Setiap pek didatangkan dengan tiga pek kecil pes kari seberat 50gm, yang mana setiap pek kecil cukup untuk hidangan dua hingga tiga orang. Setiap pek adalah kecil, ringan dan fleksibel, memastikan pes kekal segar sementara anda menentukan tahap kepekatan atau tahap rasa karya kulinari anda.

Pengenalan Pes Kari Thai Ayam Brand™ adalah amat bertepatan masa dan dialu-alukan kerana kebanyakan kita kini kembali ke pejabat, universiti dan sekolah, menjadikan masa lebih terhad untuk menyediakan hidangan bagi diri dan insan tersayang.

Menariknya, penglibatan tenaga kerja wanita telah meningkat sebanyak 55.4% pada tahun 2021¹ berbanding 46.8% pada 2010. Sebahagian besar kerja-kerja memasak untuk keluarga masih disempurnakan oleh golongan wanita. Oleh itu, pes kari yang mampu menjimatkan masa dan pada masa yang sama, enak, merupakan tambahan sempurna dalam kotak alatan Superwoman anda.

Pes kari baharu ini sesuai digandingkan dengan Santan Ayam Brand™, memberikan rasa hebat berkrim, aroma yang menambat selera dan mempunyai manfaat kesihatan santan dalam pek mudah.

Diperah dengan keadaan bersih daripada kelapa terpilih, kemudian dibungkus dalam pek menggunakan teknologi Suhu Ultra Tinggi (UHT), Santan Ayam Brand™ menyingkirkan kerja-kerja mengagak ketika memasak menggunakan santan.

Untuk kari Thai yang hebat, anda boleh memilih untuk menggunakan Ayam Brand™ Classic Coconut Milk (Santan Klasik Ayam Brand™) atau Ayam Brand Coconut Milk Trim (Santan Trim Ayam Brand™) dengan kandungan 45% rendah lemak.

Di bawah beberapa resipi segera ketika anda terasa ingin menikmati kari Thai lazat dengan cepat:


Kari Hijau Ayam Thai



Apabila digandingkan dengan ayam atau udang, hidangan kari hijau Thai adalah satu hidangan kegemaran ramai, terutamanya apabila disajikan bersama nasi panas pada cuaca yang sejuk atau ketika hujan. Kesegaran rasa daun selasih, ketumbar dan limau purut bersama kepedasan cili hijau menjadikan kari ini satu hidangan yang amat menyelerakan.

Pes Kari Thai Ayam Brand™ membolehkan anda menyediakan kari berkualiti setaraf dengan masakan restoran dalam masa 20 hingga 25 minit.



Caranya:

1. Dalam pan, panaskan minyak dan tumis satu pek kecil (50gm) Pes Kari Hijau Ayam Brand™ selama 30 saat sehingga harum.

2. Kemudian, masukkan 200gm potongan dada atau paha ayam dan gaul dan masaksehingga lembut.

3. Tambahkan Santan Klasik Ayam Brand™. Biarkan mendidih dan sesudah mendidih, kecilkan api. Biarkan ia selama 5 minit.

4. Masukkan terung yang telah dipotong dan lobak merah yang dihiris halus. Masak sehingga sayuran lembut.

5. Untuk hidangan yang lebih wangi dan pedas, hiaskan dengan daun limau purut, cili merah yang dihiris dan serai.

Hidangan Thai-riffic ini bukan sahaja enak tetapi juga menampilkan rasa yang seimbang dan amat mudah disediakan. Sesuai untuk 2 hingga 3 orang.


Kari Merah Daging Thai



Pes Kari Merah adalah lebih menyerlah dan merupakan gandingan sempurna bersama daging seperti daging lembu, bebiri dan kambing. Kari Merah Daging Thai adalah hidangan paling kerap dipesan oleh kebanyakan daripada kita, namun ia sebenarnya mudah disediakan di rumah.



Ikuti resipi mudah ini:

1. Panaskan minyak masak dan tumis satu pek kecil (50gm) Pes Kari Merah Thai Ayam Brand™ selama 30 saat sehingga harum.

2. Masukkan 200gm daging yang telah dipotong dadu dan goreng sehingga lembut dan digaul sebati dengan pes kari.

3. Tambahkan Santan Klasik Ayam Brand™, biarkan ia mendidih, sesudah mendidih, kecilkan api dan biarkan selama 5 minit.

4. Masukkan 50gm daun kobis yang telah dihiris halus dan gaul sehingga ia lembut mengikut kesukaan anda.

5. Hiaskan hidangan dengan daun limau purut, cili merah dan serai.

Sajian daging bersama kobis rangup dan kuah berkrim ini amat sesuai dengan nasi serta pasta! Sesuai untuk 2 hingga 3 orang.



Kari Kuning Ayam &amp; Lobak Merah Thai



Bagi kanak-kanak dan golongan dewasa yang tidak menggemari hidangan pedas, cubalah menyediakan Kari Kuning Ayam &amp; Lobak Merah yang enak ini.




1. Panaskan minyak masak dalam pan dan tumis satu pek kecil (50gm) Pes Kari Kuning Thai Ayam Brand™ selama 30 saat sehingga harum.

2. Masukkan 200gm potongan dada atau paha ayam dan goreng sehingga daging lembut.

3. Gaulkan bersama Santan Klasik Ayam Brand™.

4. Biarkan mendidih, sesudah mendidih, kecilkan api dan biarkan selama 5 minit.

5. Kemudian, masukkan lobak merah dan kacang panjang yang telah dipotong serta tomato ceri dan gaul sehingga lembut.

6. Hiaskan hidangan dengan daun ketumbar yang dipotong kasar sebelum dihidangkan.

Kari Kuning Ayam &amp; Lobak Merah Thai ini adalah satu hidangan enak dan seimbang. Sesuai untuk 2 hingga 3 orang.

Lebih 240 ahli Malaysian Home Testers Club telah mencuba Pes Kari Hijau Thai Ayam Brand™, Pes Kari Merah Thai Ayam Brand™ dan Pes Kari Kuning Thai Ayam Brand™ dan memberikan rating kelulusan yang memberangsangkan. Malah 99% daripada mereka berpandangan positif bahawa mereka akan membeli pes-pes kari Thai tersebut selepas menguji dengan memasaknya.

Apakah hidangan lain yang boleh anda masak menggunakan Pes Kari Thai Ayam Brand™? Kami telah menyediakan spiral pasta organik kari hijau Thai menggunakan air fryer. Hasilnya amat sedap, rangup dan pedas. Cubalah kemudahan dan cita rasa tulen yang disediakan oleh Pes Kari Hijau Ayam Brand™; Pes Kari Merah Thai Ayam Brand™ dan Pes Kari Kuning Ayam Brand™. Dijual pada harga RM7.50 setiap pek yang mengandungi 3 pek kecil (50gm setiap satu). Boleh didapati di rangkaian pasar raya Giant, AEON, AEON Big, Jaya Grocer, Village Grocer, B.I.G, HERO Market dan banyak lagi.

Kongsikan karya kulinari anda bersama Ayam Brand™ menggunakan tanda pagar #AyamBrandCurryPaste atau #AyamBrandPesKari untuk dipaparkan di laman sosial Ayam Brand™. Dapatkan resipi-resipi ini dan pelbagai maklumat lain di www.ayambrand.com.my .




Mengenai Ayam Brand 

Ayam Brand, satu jenama isi rumah di Malaysia dan Asia selama 128 tahun memang terkenal dengan rangkaian luas makanan dalam tin yang sihat dan berkualiti, bebas bahan awet serta tidak mengandungi MSG tambahan. Produk Ayam Brand dikilangkan di kemudahan canggih yang mematuhi standard antarabangsa paling tinggi, persijilan (HACCP, ISO 9001) yang diiktiraf di seluruh dunia dan diakui halal. Selama empat tahun berturut-turut mulai 2013 hingga 2016, Ayam Brand dipilih sebagai Top 10 jenama FMCG pilihan di Malaysia, berdasarkan kepada Kaji Selidik Kesan Jenama oleh Kantar Worldpanel Brand Footprint Study.


¹ Principal Statistics of Labour Force, Malaysia, First Quarter (Q1) 2021

https://www.dosm.gov.my/v1/index.php r=column/cthemeByCat&amp;cat=149&amp;bul_id=bDg0aDBmUktWaisxYjV1bHVkb0NYUT09&amp; menu_id=Tm8zcnRjdVRNWWlpWjRlbmtlaDk1UT09#

Read More

Post Top Ad