IAMFUZY™ Malaysia Lifestyle Blog

TERKINI

Post Top Ad

Post Top Ad

Produk Bakeri LaBoheme AEON BiG Terima Sijil HALAL

September 23, 2022 0

Produk Bakeri La Boheme AEON BiG Terima Sijil HALAL | AEON BiG Terus Pacu Usaha Bawa Produk Halal Kepada Pelanggan


AEON BiG (Malaysia) Sdn. Bhd. (AEON BiG) memberikan keselesaan pengunjung khasnya yang beragama Islam apabila produk bakeri LaBoheme di pasar raya besar tersebut menerima Sijil Pengesahan Halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).


Produk Bakeri LaBoheme AEON BiG Terima Sijil HALAL



Penyerahan sijil halal telah dilakukan oleh Tuan Bukhari bin Md Akhir, Pengarah Bahagian Pengurusan Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) kepada Sheikh Farouk Sheikh Mohamed, Pengarah Urusan AEON BiG di sebuah majlis yang diadakan di AEON BiG Wangsa Maju, Kuala Lumpur. Majlis tersebut juga disaksikan oleh pegawai jemputan dari JAKIM dan dihadiri juga oleh Datuk Iskandar Sarudin, Pengarah AEON BiG serta Dr. Kasuma Satria Mat Jadi selaku Pengerusi Jawatankuasa Dalaman Halal AEON BiG.


Menurut Sheikh Farouk, “AEON BiG berasa amat bersyukur kerana usaha kami untuk mendapatkan pengiktirafan halal oleh JAKIM ini dapat dilaksanakan dengan sempurna. Terima kasih juga kami ucapkan kepada pihak JAKIM atas kerjasama yang diberikan selama ini. Usaha ini juga tidak akan berhasil tanpa kerjasama dan bantuan yang diberikan oleh semua warga kerja yang terlibat,”






“Kami amat menitik beratkan kebersihan dan mutu produk makanan yang dijual di pasar raya besar kami. Ianya termasuk juga mendapatkan pengiktirafan Halal oleh JAKIM di mana pelanggan kami yang beragama Islam khasnya tidak akan merasa was-was,”

 



La Boheme merupakan produk bakeri AEON yang boleh didapati di AEON BiG dan juga di pasar raya AEON yang lain. Ia menawarkan pelbagai produk bakeri segar yang dibuat setiap hari termasuk pastri dan puding. Pelbagai inovasi juga dilakukan terhadap produk-produk yang dijual bagi memberi variasi kepada pelanggan.


“Bagi mendapatkan sijil pengiktirafan ini secara rasmi, setiap perincian harus diteliti untuk memastikan setiap produk yang dihasilkan menggunakan bahan mentah yang halal, berkualiti dan selamat.” ujar beliau lagi.


Majlis ini juga turut menyediakan pameran dan jualan serta acara perkongsian maklumat (pocket talk) berkenaan pensijilan halal JAKIM. 




Selain pengiktirafan yang diterima ini, AEON BiG juga sentiasa memacu perniagaannya dengan membantu pengusaha-pengusaha kecil sederhana (PKS) memasarkan produk halal mereka melalui 21 cawangannya di seluruh negara. 


Baru-baru ini AEON BiG telah bekerjasama dengan syarikat pengeluar minuman berjenama BubblesO2 untuk memasarkan produk terbaharu mereka di semua cawangan pasar raya besar AEON BiG di seluruh negara. Kerjasama ini telah dimetrai sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia 2022 (MIHAS 2022) yang berlangsung di MITEC, Kuala Lumpur baru-baru ini.


Bagi memperkasakan lagi usaha memasarkan barangan halal serta memberi tambah nilai kepada pelanggannya, AEON BiG juga terlibat dalam pelbagai program bersama pihak kementerian. Antaranya kerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dalam memperkenalkan Program Jualan Keluarga Malaysia (PJKM) dan Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM)

Read More

Pendusta Itu Sifat Orang Munafik

September 23, 2022 0

Sesungguhnya kejujuran melahirkan keberkatan dan kebaikan seumur hidup kita sedangkan peohongan hanay mampu  menyelamatkan sementara dan menghancurkan nama baik dan reputasi kita selamanya. Bila sekali kita berbohong maka kita harus melindungi bohong dengan bohong yang lainya, begitupun bohong selanjutnya, maka pembohong itu tak tahu mana yang benar.


Pembohong pada hakikatnya hanyalah membohongi dirinya sendiri bukan membohongi orang lain tapi tetap menyusahkan orang lain.




Bohong atau dusta adalah sifat buruk yang sangat dibenci, dan Allah sendiri mengutuknya. Kebohongan merupakan induk dari berbagai macam perkara buruk yang tidak hanya merugikan diri sendiri tapi juga orang lain.


Berbohong adalah pangkal dari berbagai kejahatan, dan salah satu ciri golongan orang munafik adalah mereka yang suka berkata dusta.


Al-qur’an dan hadist secara jelas mencela bagi manusia yang suka berbohong. Didalam Al-quran berbohong adalah termasuk perbuatan orang-orang yang tidak beriman. Rasullullah menegaskan haramnya perbuatan dusta atau kebohongan dan menjadi salah satu sifat orang munafik:


Artinya: Tanda orang munafik ada tiga: berkata bohong, ingkar janji, mengkhianati amanah (HR Bukhari & Muslim).


Abdullah Ibn Mas’ud RA, sabda Rasulullah SAW:


إِيَّاكُمْ وَالْكَذِبَ؛ فَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ، وَإِنَّ الْفُجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ، وَمَا يَزَالُ الرَّجُلُ يَكْذِبُ وَيَتَحَرَّى الْكَذِبَ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللهِ كَذَّابًا


Maksudnya: Jauhilah kalian daripada sikap suka berbohong kerana berbohong akan membawa kepada perbuatan kemaksiatan, dan perbuatan kemaksiatan akan membawa ke Neraka.

Jika sekiranya seseorang itu sentiasa berdusta, maka kelak dia akan dicatat di sisi Allah SWT sebagai pendusta.


Perbuatan dusta adalah salah satu perbuatan yang dapat merosak dan melenyapkan amal ibadah. Dalam sebuah hadits, Rasulullah SAW bersabda,


“Tanda-tanda orang munafik itu ada tiga walaupun ia salat, puasa, walaupun ia mengira bahwa ia menjadi seorang Muslim, yaitu berdusta saat berbicara, jika berjanji dia ingkar, dan berhianat apabila diberi amanat (kepercayaan)”.


Hadith riwayat al-Bukhari: 6094

"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran".(Surah Al-Asr,Ayat 1-3)



Read More

20 Perkara Suami Lakukan Buat Isteri Rasa Dihargai

September 18, 2022 0

17 Perkara Suami Lakukan Buat Isteri Rasa Dihargai | Wanita sememangnya bersifat sensitif apatah lagi bila sudah bergelar isteri dan menjadi ibu yang memikul tanggungjawab yang besar terutama bila mereka menjadi surirumah sepenuh masa. Bukanlah isteri yang bekerja tidak sensitif tapi tahap sensitif mereka yang berkerjaya ni kurang sebab saban hari punya tanggungjawab dan membuat kerja rumahtangga pada hujung minggu.




Meskipun begitu, bekerja atau tidak, wanita bergelar isteri ini paling suka dihargai  walau sekecil-kecil penghargaan dengan perbuatan yang akan membuat mereka bertambah sayang. Bukan semia isteri ingin dibelai dan disogok dengan barangan mahal dan berjenama tapi apa yang penting keperihatinan suami itu cukup bermakna buat mereka.


17 Perkara Suami Lakukan Buat Isteri Rasa Dihargai


1. Isteri memasak di dapur dan suami menjengah bertanya "awak masak apa tu?" atau mungkin hulurkan bantuan seperti membantu mengupas bawang. Dengan mengambil tahu sebegitu sudah cukup membuatkan isteri rasa dipeduli.


2. Bila si isteri bertanya "you nak I masak apa hari ni?" maklumlah setiap hari si isteri memasak ikut apa yang difikirkan sesuai dan segera apatah lagi dari pejabat terus ke dapur untuk memasak. Sebaiknya bagi cadangan kalau anda teringin sesuatu masakan yang sudah lama tidak dimasak isteri atau masakan kegemaran yang pernah dimasak ibu sendiri. Mana tau masakan isteri lebih sedap atau sama dengan yang ibu anda masakkan. Dengan mencadangkan masakan, anda sudah membantu menmberi idea kepada isteri dan dia tak perlu pening kepala. Tapi kalau nak special tu syorkan masakan pada hujung minggu.


3. Membeli barangan keperluan rumah  atau ke pasar bersama isteri bukan sekadar tolong tolakkan troli tapi bersama-sama mencari barangan keperluan.


4. Membantu membersihkan ikan, ayam dan makanan laut yang lain selepas dibeli di pasar. Anda bukan saja membuat isteri bangga tapi meringankan pekerjaannya yang akan mengambil tugasan memasak dengan barangan basah tersebut.


5. Keluar berdua dengan isteri, mungkin menonton wayang, window shopping sambil minum petang atau ambil angin petang di taman tasik sambil menghirup udara segar. Kalau ada anak kecil, bawa anak-anak sekali supaya mereka juga dapat bermain di taman permainan.


6. Bila keluar berjalan atau dirumah, wajar suamii memegang  tangan isteri sambil menggosok lembut atau membuat urutan ringan. Pasti berbunga hati isteri bila suami memegang tangannya dan berasa dihargai. Memenang tangan isteri atau suami itu mengugurkan dosa-dosa kecil dan dapat ghangatkan perasaan.


5. Berkongsi cerita dan menjadi pendengar terbaik yang mendengar luahan atau cerita dari isteri. Tak salah untuk bertanya, apa yang si isteri buat di waktu siang tadi atau sebarang cerita menarik atau tidak yang berlaku sepanjang anda berada di pejabat atau bertugas di luar daerah. Ini boleh dilakukan sewaktu masuk bilik sebelum melelapkan mata. 


7. Makan bersama, samaada waktu sarapan, makan tengahari atau makan malam. Lazimnya si isteri akan menghidangkan makanan di meja dan apa salahnya kalau si suami membantu menyedukkan nasi atau turut membantu menyediakan pinggan serta gelas airr walaupun ada anak-anaak yang sudah dewasa membantu. Pertolongan si ayah akan dijadikkan contoh oleh anak-anak bila mereka berkahwin nanti.


8. Ingat tarikh istimewa seperti tarikh lahir isteri dan ulang tahun perkahwinan anda. Sekrianya anda tak boleh bercuti, anda boleh menelefon untuk memberikan ucapan. Adalah lebih membuat isteri teruja bila panggilan telefon tersebut dibuat sama waktu kelahiran dia. Tak perlu hadiah atau coklat pun sudah mampu buat isteri tersenyum lebar.


9. Makan bersuap. Tidak salah jika suami menyuap isteri dan si suami minta isteri menyuapnya walaupun berada di kedai makan. Tak perlu malu kerana anda adalah pasangan suami isteri tapi tak usah buat berlebihan dan menunjuk kemesraan terlampau hingga orang di sekeliling merasa loya. 


10. Memuji masakan isteri kepada orang lain. Contohnya bila berziarah sewaktu hari raya pasti ada makanan yang dihidangkan pernah dimasak isteri, jadi anda boleh memberitahu yang isteri anda juga pandai memasaknya dan masakannya si isteri sangat enak.


11. Mermasak untuk isteri dan keluarga. Mungkin anda tidak pandai memasak makanan lain tapi menyediakan sarapan pagi pun sudah cukup memadai atau anda ajak isteri untuk membantu menyediakan sarapan bersama-sama.


12. Menonton rancangan di kaca televisyen bersama sambil berbaring dengan isteri berbaring di lengan anda.sambil mengusap tangan dan rambut isteri. Lazimnya anda atau isteri akan terlelap. 


13. Tidur yang menenangkan isteri atau suami adalah tidur dengan berpelukan setiap malam. Bukan sekadar ketika berhubungan intim tapi isteri akan berasa disayangi dan berasa selamat serta tidurnya akan lebih tenang.


14. Membantu urusan membasuh pakaian bermula dengan memasukkan pakaian ke dalam mesin pembasuh atau cukup sekadar menyidai pakaian di ampaian dan mengangkatn pakaian yang sudah kering dan bersama-sama membantu melipat pakaian.


15. Membantu membasuh pinggan mangkuk terutama sekiranya anak-anak masih kecil dan memerlukan perhatian isteri.


16. Membantu mengemas kawasan dalam rumah atau membantu mengemas tempat tidur dan bilik anak-anak yang masih kecil


17. Bertutur dengan lembut dan tidak mudah naik angin juga cukup meyenangkan perasaan isteri. Apabila isteri bertanya walau berkali-kali anda tidak mudah tinggi suara tapi tertap berkata dengan perasaan kasih. Tutur kata yang tinggi akan membuatkan isteri berjauh hati hingga mereka akan berfikir yang bukan-bukan


18. Membantu menukar lampin anak atau memandikan anak-anak serta memakaikan pakaian anak-anak. Ambil tahu karenah anak-anak yang sering membuat isteri terbeban dan melambatkan tugasan isteri yang lain


19. Suami tidur di riba isteri ketiak isteri sedang membaca novel atau mungkin sedang membuat editing gambar atau video


20. Suami pakaikan helmet buat si isteri sebelum menunggung motosikalatau membukakan pintu serta memasang tali pinggang keselamatan sebelum memulakan pemanduan.


Percayalah17 Perkara Suami Lakukan Buat Isteri Rasa Dihargai yang mungkin hanya sebahagian mampu suami buatkan akan membuatkan issteri bahagia kerana membahagiakan hati isteri akan menambahkan pahala bagi seorang suami.


Diharap perkongsian ini dapat membuka minda semua suami akan cara mudah untuk menambat hati isteri dan membutktikan kasih sayang suami terhadap isteri tidak berbelah bagi.


Read More

Kenduri Bonda Ada Kejutan Kek Hari Lahir Buat September Babies

September 13, 2022 0

Kenduri Bonda Ada Kejutan Kek Hari Lahir Buat September Babies | Memang tersenyum lebar bonda bila impian bonda tertunai untuk buat kenduri anak beranak berjalan dengan lancar dan meriah walau cukup sederhana.  Malahan, kami tetapkan RSVP untuk elak pembaziran, maklumlah dengan 9 ketua keluarga dan kebanyakkan adik beradik dah ada menantu dan cucu dan cicit. Bonda pun dah berpangkat Buyut sebab cucu Abang Chaq (abang sulung) dah punya anak dan soon nak lahirkan anak kedua.


Seperti kebiasaan malam Jumaat tu umi sampai rumah bonda untuk overnight, ehh ada Kak Jang (kakak no 2) buat surprise. Memang senyum lebar bonda sebab selain umi ada Kak Jang dan Bang Teh. Bonda ni memang suka anak-anak datang tidur kat rumah dia seperti mana mak-mak yang lain kan


Kenduri Bonda Ada Kejutan Kek Hari Lahir Buat September Babies


Alhamdulillah, anak-anak bonda semuanya hadir walau ada juga menantu dan cucu, cicit serta piut bonda yang tak dapat hadir. Kalau tak silap ada lebih kurang 70 orang kot tu belum masuk anak-anak Bang Chaq dan anak buah yang lain. Apa pun memang meriah.


Aturcara pun cukup simple dengan menu makan ala hi-tea dan bacaan Yassin sebelum masing-masing menjamu selera. Memandangkan orang Melayu ni perut nasi, kakak umi yang no 3 (Kak Jang) decide nak masak nasi dengan masak lemak cili api daging dengan ikan masin. 


Seperti kelaziman, umi akan balik jam 12.30 tengahhari sebab nak memasak tapi kali ni umi kena ke pasar beli barangan untuk Bang Teh masak kue tiaw. 


MENU KENDURI

Bihun goreng, laksam, kuih cucur badak hanya di tempah oleh adik sementara Abang Teh, ditugaskan memasak kue tiaw goreng yang seriously sangat sedap tambahan pula ada cili jeruk. Kak Ndak pula tempah kuih kaswi pandan, Kak Lang buat air limau kasturi asam boi, Bang Chaq pula bawa krim puff yang sangat sedap sebab menantu dia memang pakar buat kuih untuk jualan. Bang Ngah pula tempah kuih dan umi pulak seperti selalu buat bubur kacang hijau dan bubur pulut hitam.


Kenduri Bonda Ada Kejutan Kek Hari Lahir Buat September Babies


Walau kenduri untuk hi-tea tapi Kak Jang pula decide nak masak nasi dengan gulai cili api daging serta ikan masin memandangkan pasti ada yang datang lebih awal. Tup-tup Kak Uda pula buat stew kambing seperiuk besar. Fuhh bersinar-sinar mata cikapplepie dengan stew kambing tu.


Bila dah bersibuk dan ramai kat rumah bonda ni, umi terus lupa la pulak nak ambil gambar makanan yang lain tapi sempat ambil video sikit. Hurmm



KEJUTAN HARI LAHIR BUAT BULAN SEPTEMBER

Kenduri Bonda Ada Kejutan Kek Hari Lahir Buat September Babies

Surprised! rupanya Chef Ross bukan buat kek untuk Uda yang sambut hari lahir ke 55 pada 3 September tapi untuk September babies seramai 6 orang yang kesemuanya perempuan. Kedua anak buah lelaki yang sama tarikh lahir sama umi pulak tak hadir begitu juga anak buah yang sambut birthday 1 September.


Meriah birthday dan semestinya kek Tiramisu kesukaan DH tapi DH pulak tak ada. Apa pun tak kisah sebab dia dah dapat kek Tiramisu masa sambutan birthday Ayong pada 28 Ogos lepas.



4 SEPTEMBER, BIRTHDAY UMI KE 53 !

Alhamdulillah, umi bersyukur kerana masih diberikan kesihatan yang baik sehingga hari ini dan dapat menyambut ulang tahun kelahiran ke 53 walau tiada sambutan di mana-mana sebabnya DH berada di Kuantan hingga hari Isnin.


Kenduri Bonda Ada Kejutan Kek Hari Lahir Buat September Babies

 

Perihal hadiah Gimbal tu, umi dah cerita, nanti kalau ada kelapangan umi cerita pasal handphone android yang DH hadiahkan tu.  

Read More

Tuai Pisang Berangan, Rezeki Berbudi Pada Tanah

September 10, 2022 0
Tuai Pisang Berangan, Rezeki Berbudi Pada Tanah | Alhamdulillah, anak pokok pisang berangan yang kekanda Kak Jang berikan tahun lepas kalau tak silap dah membesar dengan jayanya dan mengeluarkan hasil, malah dah 2 - 3 anak pokok.


Kalau tak silap tu ada dalam 8 sisir dan 4 sisir disedekah pada jiran. Setiap sisir tu ada dalam 8 ke 10 biji dan ada yang sangat kecil. Mungkin tak cukup nutrien dalam tanah kot. Apa pun tetap ada rezeki untuk merasa pisang berangan kat tanah sendiri.


Tuai Pisang Berangan, Rezeki Berbudi Pada Tanah


Inilah dia hasil dari pokok pertama dan soon dari anak-anak pokok pisang berangan yang belum masanya untuk mengeluarkan buah. 


Risau juga DH bila tengok kat macam ada buah pisang ni yang macam kurang matang, tak per In sha Allah, ok rasanya.


Dalam fikiran ni dah terfikir nak buat goreng pisang dan makan mentah pun lagi sedap dan jimat minyak, jimat gas dan jimat tenaga kan.


Rezeki dari Allah SWT walau kami hanya tanam dan sesekali DH akan buang daun yang buruk, kemaskan pokok supaya sedap mata memandang. 


Tuai Pisang Berangan, Rezeki Berbudi Pada Tanah


Ni la dia penanam pisang yang hebat dengan keluasan tanah tak sampai 10 langkah ni DH boleh tanam pokok pisang, pokok pandan, pokok buluh, pokok belimbing buluh, pokok limau kasturi, limau purut tapi masih tiada hasilnya selain pokok bunga. 


Lepas dah diambil buahnya, ditebang dan dibuang jer batang dan daunnya kalau tak memang risau kota ada yang bintang berbisa menumpang bila dah terdampar kat tanah.


Tuai Pisang Berangan, Rezeki Berbudi Pada Tanah

Ada 3 batang pokok pisang yang menanti untuk dituai tapi malang sekali umi tak kenal pokok pisang jenis apa tapi selama ni pisang kami jenis pisang yang gemuk dan manis.


Info yang umi dapat. katanya pokok pisang akan berjantung dalam masa 7-10 bulan selepas ditanam tapi ianya bergantung kepada jenis dan kesuburan pokok atau mungkin tanah juga. Memang risau sebab tanah kami tu banyak batu tapi mujur masih boleh mengeluarkan hasil pokok-pokok pisang kami ni.


Katanya juga pisang berangan akan berjantung dalam masa 9 bulan selepas ditanam dan hasil boleh dikutip dalam masa 11-12 minggu kemudian sementara Pisang Mas pula hanya mengambil masa 6 - 7 bulan untuk berjantung dan buah boleh dikutip lapan minggu kemudian. 


Tuai Pisang Berangan, Rezeki Berbudi Pada Tanah


Inilah dia pokok-pokok pisang kat belakang rumah, kalau tak silap ada kurang  dari 20 batang. Ada yang kurus dan ada yang bulat gemuk.


Sejak pokok pisang ditanam kat rumah ni, memang umi tak beli daun pisang kalau nak buat lepat liat, lepat pisang dan lain-lain kegunaan daun pisang. Paling sedap buat gulai dengan batang pisang tapi agak renyah 




Alhamdulillah, Tuai Pisang Berangan, Rezeki Berbudi Pada Tanah yang cukup membuat umi rasa bahagia bila selalu dapat hasil darinya

Read More

Ikan Sardin dan Mackerel Ayam Brand™ Terbukti Lebih Baik Daripada Segar!

September 06, 2022 0

Ikan Sardin dan Mackerel  Ayam Brand™ Terbukti Lebih Baik Daripada Segar! | Ikan seperti sardin, mackerel dan salmon adalah antara protein haiwan yang paling sihat yang anda boleh sertakan dalam diet harian. Adakah anda menggemari ikan yang bernutrisi ini tetapi tiada masa, kurang berkemahiran, dan tidak yakin untuk membersihkan, dan menyediakannya untuk dimakan? Jadi anda tiada beza dengan kami – kita geng! 


Alternatifnya adalah dengan membuka salah satu tin daripada rangkaian Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato atau Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato bagi cara yang mudah dan lazat untuk menambahkan pengambilan ikan yang sihat ke dalam diet anda.


Ikan Sardin dan Mackerel  Ayam Brand™ Terbukti Lebih Baik Daripada Segar


Selalunya timbul persoalan mengenai kandungan nutrisi bagi sardin dan mackerel dalam tin berbanding ikan sardin dan ikan mackerel segar. Sesetengah orang lebih suka makan secara segar manakala ada yang suka makan ikan dalam tin. 


Soalan ini mencetuskan kajian penyelidikan oleh penyelidik Muhammad Ezzudin, R, Lim X.X, Uthumporn, U, Shariffa N.Y dan Liew, C.L dari Pusat Pengajian Teknologi Perindustrian, Universiti Sains Malaysia. Mereka menganalisis, membandingkan nilai nutrisi, kehadiran bahan aditif dan bahan pengawet dalam tin Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato, dan tin Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato dengan ikan sardin dan ikan mackerel yang segar dan dimasak sendiri. Hasil kajian dalam kertas kerja mereka bertajuk Comparison of Nutritional Composition, Chemical Preservatives, and Glutamic Acid Content of Canned Food with Freshly Cooked and Home Cooked Products, yang diterbitkan dalam Food Research Journal adalah diluar jangkaan dan positif terhadap khasiat makanan dalam tin.


Rumusan kajian yang dibuat oleh penyelidik diatas mengenai kandungan nutrisi dan ketidakhadiran bahan aditif dan bahan pengawet dalam Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato dan Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato adalah "selamat untuk mengambil produk makanan dalam tin yang menggantikan masakan rumah yang segar tanpa menjejaskan kandungan nutrisinya".


Kajian oleh Muhammad Ezzudin et al., (2021) mengesahkan bahawa amalan warga emas yang telah makan Ayam Brand™ Ikan Sardin dan Ikan Mackerel dari dulu kala untuk kandungan omega-3, kalsium, dan protein yang tinggi. Rumusan kajian menunjukkan bahawa produk dalam tin mempunyai kandungan nutrisi bermanfaat yang lebih tinggi berbanding bahan-bahan segar seperti masakan di rumah. 


 Ikan Sardin dan Mackerel  Ayam Brand™ Terbukti Lebih Baik Daripada Segar!


Mengapa dan Bagaimana Ayam Brand™ Ikan Sardin dan Ikan Mackerel Lebih Segar?

Kualiti adalah teras semua produk Ayam Brand™. Ayam Brand™ Ikan Sardin adalah eksklusif daripada spesis Sardinop atau Genus Sardina dari perairan Pasifik Barat Laut dan Pasifik Timur, perairan Selatan Lautan Hindi dan perairan Atlantik Barat Laut. Ikan Mackerel secara eksklusif daripada spesis Scomber, ditangkap terutamanya di Lautan Atlantik Utara, perairan Pasifik Barat Laut dan Pasifik Timur. Sardin dan mackerel yang hidup dalam keadaan yang amat sejuk lebih berisi, padat dan kaya dengan omega 3. Ikan jenis ini ditinkan dengan segera melalui pensterilan pada suhu yang tinggi secara inovatif dan eksklusif serta teknologi vakum untuk memelihara nutrien dan rasa. Tanpa udara terperangkap dalam tin, tidak akan ada bakteria yang akan tumbuh maka tiada keperluan untuk penggunaan bahan pengawet.


Seperti semua produk Ayam Brand™, produk ini juga tidak ditambah dengan monosodium glutamat (MSG) untuk mengekalkan rasa natural ikan sardin dan ikan mackerel yang berkualiti.


Faedah Pemakanan - Omega 3

Sardin dan mackerel merupakan sumber omega-3 semulajadi yang sangat baik. Omega-3 merupakan asid lemak penting yang mesti kita dapatkan daripada makanan kerana badan tidak mensintesisnya, tetapi memerlukannya untuk kesihatan yang baik. Antara manfaat kesihatan omega-3 ialah menggalakkan perkembangan otak, mengurangkan kemerosotan mental berkaitan dengan usia, dan Penyakit Alzheimer serta mengurangkan faktor risiko penyakit jantung. Selain itu, sardin dan mackerel juga membekalkan tubuh dengan nutrien lain yang penting seperti mineral dan vitamin B.


Rumusan kajian menyokong kualiti, kesesuaian, kesenangan dan kandungan nutrisi sardin dan mackerel dalam tin. Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato telah terbukti mempunyai 7.1 kali lebih omega-3 berbanding sardin segar tempatan yang dimasak sendiri. Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato mengandungi 7.6 kali lebih omega-3 berbanding hidangan yang setara dengan mackerel yang ditangkap sendiri. Orang yang memerlukan lebih banyak omega-3 harus mempertimbangkan untuk menambah sardin dan mackerel dalam tin dan berkualiti ke dalam diet mereka untuk faedah omega-3.


Faedah Pemakanan - Protein

Protein adalah blok binaan penting bagi tulang, otot, rawan dan kulit. Rambut dan kuku kebanyakannya terdiri daripada protein. Badan kita menggunakan protein untuk membina dan membaiki tisu, mengoksigenkan darah, menghasilkan enzim yang membantu penghadaman, membina sel baharu dan bahan kimia badan serta mengawal hormon kita. Mendapatkan protein yang mencukupi setiap hari adalah penting untuk kesihatan kita.


Ikan termasuk sardin dan mackerel tinggi dalam kandungan protein. Daripada kajian tersebut, didapati bahawa Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato mempunyai 2.1 kali lebih protein berbanding sardin tempatan yang dimasak sendiri, manakala Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato mengandungi 1.5 kali lebih protein daripada hidangan yang setara dengan mackerel yang ditangkap sendiri. Sardin dan mackerel dalam tin yang berkualiti menawarkan lebih banyak protein dalam setiap hidangan berbanding ikan yang segar.


Faedah Pemakanan - Kalsium

Badan kita memerlukan kalsium untuk membina dan menyokong tulang yang kuat. Jantung, otot dan saraf kita juga memerlukan kalsium untuk berfungsi dengan baik. Sesetengah kajian menyarankan bahawa kalsium, bersama dengan vitamin D, mungkin mempunyai manfaat yang tidak terhad kepada kesihatan tulang sahaja tetapi juga berkemungkinan dapat mengelak risiko kanser, kencing manis dan tekanan darah tinggi.


Rumusan kajian menunjukkan bahawa Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato dan Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato mempunyai kandungan kalsium 10 hingga 15 kali lebih tinggi berbanding mackerel dan sardin yang segar atau yang dimasak sendiri. Dapatkan sardin atau mackerel dalam tin untuk memperoleh nutrisi kalsium secara berterusan.


Dalam kajian tersebut, semua sampel makanan dalam tin Ayam Brand™ dan sampel makanan dimasak oleh masing-masing telah diperiksa bagi kandungan asid glutamiknya untuk menunjukkan bahawa tiada MSG ditambah dalam sampel makanan dalam tin.


Berhemah Apabila Anda Berbelanja 

Tekanan inflasi menyebabkan kos semua barangan meningkat. Jadilah pengguna yang cermat berbelanja dengan membuat pilihan yang tepat berdasarkan kualiti dan nilai pemakanan produk makanan yang anda beli.

Ikan Sardin dan Mackerel  Ayam Brand™ Terbukti Lebih Baik Daripada Segar


Cadangan Hidangan

Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato dan Ikan Mackarel dalam Sos Tomato sedia untuk dimakan terus dari tin. Rasanya sedap dan amat sesuai dimakan dengan nasi, roti atau mi. Buat hidangan seimbang dengan menambahkannya ke dalam salad. Terdapat banyak pilihan untuk diterokai dengan produk yang sihat, lazat, mudah, bebas MSG dan bahan pengawet ini.


Harga dan Ketersediaan

Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato dijual dari RM4.45 bagi tin kecil 155g hingga RM11.15 bagi tin bujur 425g manakala Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato dijual dari RM4.45 bagi tin kecil 155g hingga RM9.15 bagi tin besar 425g Produk Ayam Brand™ boleh didapati secara meluas dari Aeon, Aeon Big, Giant, Cold Storage, Jaya Grocer, Village Grocer, Bens, Hero, Mydin, TF Value, The Store/Pacific, Econsave, Matahari atau kunjungi kedai Ayam Brand™ Official di Shopee dan Lazada.

Read More

Berdoalah Selagi Belum Dimakbulkan - 100 Pesan Terakhir Rasulullah

September 02, 2022 1

Berdoalah Selagi Belum Dimakbulkan - 100 Pesan Terakhir Rasulullah | Terdapat sesetengah daripada kita apabila doanya tidak dimakbulkan, mereka berasa kecewa dan putus asa.  Mereka beranggapan ALLAH tidak mendengar doanya serta tidak mendapat perhatian ALLAH.  Anggapan mereka sebenarnya salah. Dia sentiasa mendengar doa para hamba-NYA.


Berdoalah Selagi Belum Dimakbulkan - 100 Pesan Terakhir Rasulullah


ALLAH akan memperkenankan doa hamba-NYA selagi tidak mengandungi unsur-unsur seperti permintaan yang melibatkan dosa, memutuskan silaturahim atau perasaan tidak sabar agar doa tersebut segera diperkenankan. Seseorang yang berdoa itu hendaklah sentaias bersangka baik dengan ALLAH bahawa DIA akan memperkenankan doa tersebut walau dengan cara apa sekalipun.  Begitu juga dia tidak boleh mudah putus asa dan hendaklah sentiasa berharap agar doanya itu dimakbulkan.


Samaada doa itu dipercepat atau tlambat diperkenankan hanya ALLAH yang tahu.  Sudah tentu ada sebab dan musababnya sesuatu doa itu dipercepat atau dilambatkan.  Oleh kerana itu, usah henti berdoa dan teruslah berdoa.


Cara bagaimana ALLAH memperkenankan doa seseorang hamban-NYA juga berbeza-beza. Umpamanya, mungkin seorang hamba meminta kekayaan yang besar dan rezeki yang melimpah ruah tetapi ALLAH Maha Mengetahui..apabila diberi kekayaan, dia akan sombong dan bakhil lalu dia hanya diberikan rezeki yang hanya secukupnya.


Oleh yang demikian, kita yang berdoa usah sekali-kali membuat kesimpulan bahawa doa tersebut tidak diterima, sebaliknya hendalah melihat ke dalam diri sendiri apakah yang menyebabkan doa itu lambat diperkenankan.


Hadis daripaada Ahmad, Al-Bazzar dan Abu Yala, Rasullah SAW berkata, "Tiada seorang muslim yang berdoa dengan suatu doa yang tiada didalamnya dosa tau memutuskan silaturahim melainkan ALLAH yakan memberi kepadanya salah satu daripada tiga perkara;  sama adda disegerakan kemakbulan atau disimpan untuk diberikan pada hari akhirat ataupun dijauhkan keburukan yang sepadan dengannya."


Berdoa kepada ALLAH merupakan satu ibadat.  Maksudnya, jika seorang hamba itu berdoa selamma sejam, dia sebenarnya sedang beribadaat selama sejam.  Jika dia berdoa sepanjang malam, bererti dia beribadat sepanjang malam.


Rasullah SAW berkata dalam satu hadis daripada Abu Daud dan At-Tirmiiizi, Rasullah SAW berkata, "Doa itu adalah ibadat."


Wlaupun doa itu satu ibadar, usah pula kita berdoa kepada sesuatu yang lain selain ALLAH seandainya doa itu belum diperkenankan kerana ia akan membawa kepada perbuaan syirik sebagaimana yang ditegaskan dalam al-Quran surah al-Ahqaf ayat 5 - 6 bermaksud, "Dan tiada yang lebih sesat daripada orang yang menyeru selain ALLAH, yang tidak dapat menyahut seruannya sehinggalah ke hari kiamat, sedan mereka (makluk-makluk yang mereka sembah itu) tidak dapat menyedari permohonan tersebut. Dan apabila manusia dihimpunkan (pada hari akhirat) seala yang disembah itu menjadi musuh (kepada oran gyang menyembahnya) dan membantah mereka."


Kehidupan ini memiliki rahsia yang tersembunyi dan tiada sesiapa mengetahuinya.  Adakal apa yang kita harapkan tidak menjadi,s ebaliknya apa kita tidak minta, kita memperolehinya.  Hanya ALLAH tahu apa yang terbaik untuk kita dan yang tidak baik untuk kita.


ALLAH Maga mengetahui apa yang bakal terjadi, apa yang sedang dan telah terjadi.  Hanya kita selalu keliru dalam menilai sesuatu keadaan.  Sehingga kadangkala kita berdoa hendakkan sesuatu sedangkan ALLAH mengetahui ia tidak baik untuk kita.  ALLAH menggantikan dengan perkara lain tetapi kita mungkin tidka peasan atau sedar.


Seseorang itu mungkin beranggapan doanya belum diperkenankan ttapi pada hakikatnya dia sedang menikmati apa yang dipintanya.  Oleh itu, usah cepat berputus asa dengan rahmat ALLAH dan trus menghukum bahawa doa kita tidak diperkenankan.


Truskan berdoa di samping merenung ke dalam diri apakah yang telah ALLAH berikan kepada kita dalam hidup ini.  Ingatlah.. usah terlalu mudah beranggapan bahawa ALLAH menolak doa kita. Jauhi prasangka itu!


100 Pesan Terakhir Rasulullah

Berdoalah Selagi Belum Dimakbulkan - bab 36 / 137


Read More

Sambutan 65 Tahun Kemerdekaan Malaysia, Merdekakah Diri Kita ?

August 31, 2022 8

Sambutan 65 Tahun Kemerdekaan Malaysia, Merdekakah Diri Kita ? | Meriah sungguh umi tengok gambar-gambar yang DH ambil sewaktu bertugas seawal subuh tadi di Dataran Merdeka. Umi hanya mampu tonton kat kaca televisyen saja seperti selalu sebab tak sanggup nak berhimpit dan nak keluar subuh semata-mata nak raikan kemerdekaan.


Pengalaman menjadi sebahagian peserta perbarisan waktu zaman sekolah dulu memang masih diingati, indah walau kena bangun awal pagi untuk ke Dataran Merdeka. Malang sekali dulu tiada kamera apalagi smartphone macam sekarang yang membolehkan kita ambil gambar dan up kat socialmedia atau sebagai simpanan. Kalau ada pun, memang tak boleh nak tayang sebab gambar zaman jahil kan, simpan untuk kenangan sendiri dan anak-anak jer.


Sambutan 65 Tahun Kemerdekaan Malaysia, Merdekakah Diri Kita ?


Gambar-gambar kredit facebook Nadzley Amn


Sambutan 65 Tahun Kemerdekaan Malaysia, Merdekakah Diri Kita ?

Sambutan 65 Tahun Kemerdekaan Malaysia, Merdekakah Diri Kita ?


Bila tengok para perajurit negara ni, rasa bangga berkobar-kobar sebab Allahyarham Abah juga bekas tentera dengan pangkat Sarjan sebelum pencen. Tapi dalam keluarga, hanya abang Ngah, saja yang jadi tentera tapi menamatkan perkhidmatan bila dapat offer bekerja di syarikat biras. Memang sayang sebab sepatutnya dia tunggu sampai dapat sayap dulu, tapi itulah, keputusan di tangan dia sendiri.


Sambutan 65 Tahun Kemerdekaan Malaysia, Merdekakah Diri Kita ?

Sambutan 65 Tahun Kemerdekaan Malaysia, Merdekakah Diri Kita ?

Kenangan Manis Bagi Kita, Kepayahan Bagi Orang Lain



Dalam dok layan tengok social media, ternampak gambar yang dikongsi dari socialmedia Dewan Bandaraya Kuala Lumpur yang menujukkan kerosakan yang berlaku selepas bandar Kuala Lumpur dibanjiri orang ramai yang datang untuk memeriahkan sambutan hari kemerdekaan negara.


Dalam BH online dikatan 70,000 orang memenuhi Dataran Merdeka, yang pastinya semua orang nak melihat dengan lebih dekat setiap kumpulan yang melintas dalam perbarisan, jadi pokok-pokok jadi mangsa. Bukan hanya dipijak malahan ada yang memanjat pokok untuk mendapat view yang lebih jelas.


Kesimpulannya, apakah Dataran Merdeka masih lagi sesuai untuk sambutan kemerdekaan? 


MERDEKAKAH DIRI KITA

Semoga kita terus memahami erti merdeka sebenarnya dengan merdekakan diri, merdekakan jiwa, merdekakan pemikiran, merdeka dari kesempitan, merdeka dari kebodohan, merdeka dari ketaksuban dan berpijak di bumi untuk menerima kenyataaan.


Sambutan 65 Tahun Kemerdekaan Malaysia, Merdekakah Diri Kita ? tepuk dada tanya pada akal kita.

Read More

Perbaharui Insurans Kenderaan & Cukai Jalan Di Laman Web Ini

August 30, 2022 0

Perbaharui Insurans Kenderaan & Cukai Jalan Di Laman Web Ini | Jika anda mempunyai kereta, anda tahu bahawa mengikut undang-undang, anda dikehendaki untuk memperbaiki cukai jalan dan insurans anda setiap tahun jika anda ingin memandu kenderaan di jalan awam. Sudah tentu anda perlu menyelesaikannya secepat mungkin sebelum anda mula mendapat surat saman yang tidak perlu daripada penguasa undang-undang. 



Memandangkan anda telah memutuskan untuk memperbaharui cukai jalan dan insurans kereta anda, anda akan berhadapan dengan satu persoalan besar: di manakah saya perlu memperbaharuinya? Adakah saya memperbaharuinya di kaunter, atau saya hanya membeli secara online? Pilihan terbaik untuk anda, dari pengalaman saya, adalah untuk membandingkan harga secara online sebelum meneruskan pembelian insurans anda. Anda mempunyai peluang untuk menjimatkan sehingga 70 peratus daripada simpanan anda apabila anda membandingkan sebut harga insurans kereta secara online sebelum memperbaharuinya.


Mengapa Laman Web Perbandingan Penting

Penanggung insurans yang berbeza sering memberikan sebut harga yang sangat berbeza untuk orang yang sama, walaupun untuk polisi yang sama. Ia menjadikan perbandingan harga sebagai bahagian penting semasa membeli polisi insurans kereta atau cukai jalan. Pengguna yang bijak akan membandingkan sekurang-kurangnya lima atau enam syarikat insurans yang berbeza untuk memastikan mereka mendapat tawaran terbaik. Laman web perbandingan insurans kereta fincrew.my membolehkan anda membandingkan sebut harga insurans daripada pelbagai syarikat insurans seperti Allianz, AXA, Kurnia dan Zurich Insurance. Ia memberikan bantuan yang besar dalam pencarian anda untuk mencari insurans kereta yang berpatutan dan diperibadikan. Fincrew menyediakan kadar, diskauan, dan pilihan perlindungan yang diperibadikan di laman web mereka. Ia lebih kepada laman web perbandingan perjalanan yang memberi anda maklumat bersebelahan tentang pilihan perjalanan anda, semuanya di dalam satu halaman.

Kenapa Fincrew?

Fincrew ialah laman web perbandingan insurans kereta percuma yang menawarkan sebut harga harga yang tepat dan terkini daripada syarikat insurans terkemuka di Malaysia. Secara purata, pelanggan Fincrew menjimatkan RM1,000 setahun untuk insurans kereta. Mereka mempunyai rating kepuasan yang tinggi, dan ia adalah laman web perbandingan insurans auto dengan kedudukan tertinggi #1 di Malaysia. Laman web ini menyediakan pelbagai jenis syarikat insurans kereta untuk dipilih dan mempunyai ‘interface’ yang sedang untuk digunakan. Ia boleh memberi perkhidmatan terbaik kepada pemandu dalam semua segmen pasaran dan telah memberikan berjuta-juta sebut harga kereta daripada pembekal terbaik kepada pelanggan-pelanggannya. Fincrew telah muncul di Financeh, International Business Time, Auto World News, Market Watch, Citizen Journal dan banyak lagi, dan ia dianggap sebagai salah satu platform perbandingan insurans kereta terbaik di Malaysia.


Bagaimana Ia Berfungsi?

Fincrew akan meminta pelanggannya untuk memberikan jawapan kepada beberapa soalan seperti nombor poskod anda, pekerjaan, bilangan tahun kenderaan, pengilang dan model kenderaan, status perkahwinan dan sejarah pemanduan anda. Maklum blas digunakan untuk menghasilkan sebut harga terkini dan tepat daripada syarikat insurans kereta yang berbeza-beza. “Soalan-soalan tersebut sangat mudah untuk dijawab, dan prosesnya agak mudah - platform yang bersih dan mudah digunakan. Saya dapat menyerahkan data saya dan mendapatkan sebut harga insurans kereta percuma yang diperibadikan dalam masa kurang dari 3 minit”-pelanggan yang gembira.


 


Hasilnya

Fincrew menyediakan enam sebut harga, bermula pada RM50/bulan. Mereka semua mempunyai pilihan untuk menghubungi pembekal insurans kereta dengan segera atau menjadualkan panggilan ke masa yang lain. Alat perbandingan sebut harga insurans Fincrew ialah alat yang hebat untuk membantu anda membeli-belah insurans kereta. Adalah mudah untuk membandingkan kadar berdasarkan tahap perlindungan yang dikhususkan, dan dengan beberapa klik, anda boleh mengubah parameter. Sebagai contoh, anda boleh menukar had perlindungan liabiliti atau menambah pembantu jalan (roadside assistance) dan mendapatkan set sebut harga yang baharu.

Read More

Garis Masa Concert Raihan 26 Nov 2022 Nostalgia Kegemilangan Nasyid

August 28, 2022 1

Garis Masa Concert Raihan 26 Nov 2022 Nostalgia Kegemilangan Nasyid | Kumpulan Nasyid Raihan telah mendominasi pasaran hiburan tempatan sekitar tahun 90-an dan masih kekal relevan hingga ke hari ini. Konsert yang bakal berlangsung pada 26 November ini boleh disifatkan sebagai epik menerusi Garis Masa Concert Raihan bagi  merayakan perjalanan penuh liku kumpulan Raihan yang sudah melewati usia 25 tahun.



Raihan, seperti namanya membawa maksud tumbuhan harum atau bunga syurga, memperjuangkan irama nasyid dan lagu-lagu mereka seperti Iman Mutiara, Syukur Alhamdulillah, atau 25 Rasul sangat mudah untuk diingati dan tidak sukar untuk dihafal bait-bait liriknya yang cukup dekat pada kita baik dari dulu hingga kini.


Garis Masa Concert Raihan 26 Nov 2022 Nostalgia Kegemilangan Nasyid


Baru-baru ini, pihak WNS Marketing & Events Sdn Bhd bersama kumpulan Raihan telah mengadakan sidang akhbar di Hotel Seri Pacific Kuala Lumpur bagi mengumumkan Garis Masa Concert - Raihan yang akan diadakan pada 26 November 2022 jam 8.45 malam bertempat di Stadium Malawati, Shah Alam


Ticket-tiket boleh didapati di https://www.ticket2u.com.my dengan harga RM95, RM110, RM170, RM200, RM250, RM300, RM350, RM450 dan RM500 dan harga tiket bagi anak-anak berusia bawah 12 tahun adalah RM66.50,  RM77, RM119, RM140, RM175, RM210, RM245, RM315 dan RM350 


Album debut kumpulan Raihan dengan judul Puji Pujian telah terjual sebanyak 750,000 unit dan sehingga kini tiada rekod penjualan daripada artis tempatan lain yang dapat memecahkan rekod tersebut.


Garis Masa Concert Raihan 26 Nov 2022 Nostalgia Kegemilangan Nasyid

Pencapaian kumpulan Raihan yang kini dianggotai oleh Che Amran Idris, Abu Bakar Md Yatim dan Amran Ibr terus mendapat perhatian daripada peminat muzik di seluruh pelusuk dunia. Bukan hanya negara Asia seperti Hong Kong, Kuwait, Dubai, Thailand dan Syria, muzik Raihan bergema dan disanjungi sehingga ke Eropah, Amerika Utara sehingga ke benua Afrika.

Garis Masa Concert Raihan 26 Nov 2022 Nostalgia Kegemilangan Nasyid


"Garis Masa Concert - Raihan akan membawa kita kembali ke zaman kegemilangan mereka dan menghidupkan semula nostalgia serta fenomena alunan nasyid yang pernah menjadi kegemaran peminat muzik di Malaysia.


"Sebagai kumpulan yang telah mencipta pelbagai sejarah dan rekod serta menerima pengiktirafan, kami percaya Garis Masa Concerta- Raihan mampu menarik orang ramai untuk menonton konsert mereka, malah ia akan menjadi sebuah persembahan yang lain dari biasa peminat saksikan"


"Raihan membawa mesej kebaikan sepanjang zaman.  Setiap agama mengajar tentang kebaikan dan mengajak kepada kebaikan.  Saya percaya bahawa muzik juga salah satu dorongan kepada kebaikan. Dan Raihan sudah membuktikan dari tahun 90an merentas 6 benua dari dulu hingga kini.  Mereka malah pernah membuat persembahan di hadapan Queen Elizabeth dengan menyanyikan lagu nasyid. Malahan lagu-lagu dan persembahan mereka merentas hingga ke Dubai, Afrika, Rusia dan banyak negara lagi "  Jim Liew - penganjur mewakili WNS Marketing & Events Sdn Bhd


Menurut Jim Liew, judul Garis Masa diambil kerana dirasakan sesuai dengan 'timeline' untuk mereka yang sudah mendengar lagu-lagu Raihan sejak kecil hingga sekarang, malahan muzik Raihan didengar dan dinikmati oleh pelbagai bangsa dan agama.


"Kawan-kawan Melayu  kalau mahu berpuasa akan dengar lagu niat puasa dari Raihan. Saya teruja bila rekod Raihan mampu terjual hingga 800,000 unit dan masih belum dipecahkan. Walaupun artis sekaran gmendapat berjuta-juata view, belum tentu dapat mengatasi perjalanan garis masa Raihan" tambah Jim Liew dengan yakin dan syukur.


Garis Masa Concert Raihan 26 Nov 2022 Nostalgia Kegemilangan Nasyid

Persembahan Raihan dalam Garis Masa Concert - Raihan akan mengambil masa sekitar 90 minit dan bermula jam 8.45  malam akan menyaksikan Raihan mengalunkan untaian hit mereka termasuk Puji-Pujian, Iman Mutiara, Sesungguhnya, Thank You Allah, 25 Rasul, Syukur, Bismillah dan Senyum.


Mendengar seleksi judul lagu yang diberikan pun membuat banyak peminat Raihan memutar nostalgia terhadap kehebatan alunan muzik kumpulan nasyid ini yangt tidak berlebihan tetapi cukup mengasyikkan.


Che Amran, mewakili Raihan melahirkan rasa bersyukur kerana di sebalik banyaknya lambakan konsert, kumpulan yang ditubuhkan pada tahun 1996 ini akan ikut menyemarakkan suasana dengan nuansa muzik nasyid kebanggaan mereka.


"Kami sangat bersyukur kerana ikut berpeluang melakukan Garis Masa Concert - Raihan dalam pada masa kini kebanyakan peminat mungkin sedikit kurang mendengar lagu-lagu nasyid sepert sekitar akhir tahun 90-an."


Semoga peminat Raihan yang sedia ada boleh menggamit nostalgia dan peminat baharu mengenali gaya muzik Raihan yang kali ini akan muncul dengan pelbagai instrumen dan akan menjadi sesebuah senit itu keengaran indah di samping membina kenangan baru diantara Raihan dan peminat semua.

Read More

Post Top Ad