Hebatnya Solat Sunat Dua RakaatYa Allah SWT kau ampunilah dosa-dosa walau sekecil dan sebesar mana pun ia'' 

Perkongsian dari grup whatsapp keluarga 
sumber : tidak diketahui
******************

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik dan Allah mencipta pula baginya 600 sayap yang panjang, sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

'Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.'

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak'

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.'

Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?'

Lalu Allah berfirman yang bermaksud. 'Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...'

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa. Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? '

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... .'

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

1- Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
2- Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
3- Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
4- Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
5- Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
6- Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.

#wahai rakan yang dikasihi, sebarlah ilmu ini, agar kita semua kembali ke pangkal jalan, mengikut Islam yang sebenar-benarnya, sesiapa yang mengajak kebaikkan, pahala seseorang yang diajak kebaikkan itu dapat padanya tanpa dikurangkan sedikitpun. inshaAllah..."

Cuba kita periksa kembali..berapa kali kita pernah bersolat Dhuha? solat Tahajjud? dan lain-lain solat sunat Dua Rakaat? semoga kita masih diberikan kesempatan untuk berubah sebelum kembali kepadaNya tanpa amalan untuk diri kita nanti.
Hebatnya Solat Sunat Dua Rakaat Hebatnya Solat Sunat Dua Rakaat Reviewed by Fuzy Hamid on August 18, 2017 Rating: 5

6 comments:

 1. Alhamdulillah. Terima kasih atas perkongsian kak. Sama2 berusaha menambahbaik mana2 amalan yg kurang.

  ReplyDelete
 2. Insya Allah.. semoga kita semua melakukannya

  ReplyDelete
 3. Terima kasih perkongsian info dan saling mengingatkan.

  ReplyDelete
 4. Betul sangat! Nany pun menung juga bila ingat benda ni. Especially bila bab parenting. Nany nak anak pandai macam2. hantar kelas itu ini, tapi kita lupa pada yang membolak balikkan hati manusia. Solat itu tanda kita mengigati ALLAH. Bila solat juga selalunya kita akan serahkan segala2 urusan pada ALLAH. Sebab Nany kadang ade high expectation pada anak2. But, perasaan tuh akan reda semula bila kita faham konsep solat, doa dan tawakkal. Alhamdulillah..itu lah ubatnya. Hati tenang kembali. :)

  ReplyDelete
 5. terima kasih atas perkongsian. Sama2 kita amalkan. Yang plg takut no.2 tu, bila Allah sembunyikan murkaNYA dlm maksiat, makanya kita terus leka dan alpa. Moga iman kita sentiasa kuat dan istiqamah dlm melakukan kebaikan.

  ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! Kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah. Komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!

Powered by Blogger.