Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog - IAMFUZY™ Malaysia Lifestyle Blog

TERKINI

Post Top Ad

Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog

Sekarang ni ramai pengguna melayari blog menggunakan handphone sebab lebih cepat sebab handphone memang sentiasa ON tapi kadang kala kita merasakan cukup sakit mata bila tengok gambar-gambar dalam sesebuah blog tu kelihatan lonjong dan tak responsive bila menggunakan mobile.

Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog


Kalau saya memang rasa terganggu dan sentiasa nak pastikan kalau orang singgah ke blog saya tu bukan saja berpuashati dengan membaca kisah dan perkongsian cerita tapi seronok tengok gambar yang cantik juga.

Jadi para blogger yang mungkin tidak tahu, saya nak kongsi tip untuk gambar yang sedap mata memandang dan tak 'eye sore'. 

Jom cuba cara mencantikkannya dengan menambah sedikit coding HTML yang sangat mudah dan tersangat mudah.


1. Masuk ke Theme dan klik Edit HTML


Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog

2. cari coding CSS ]]></b:skin> . Guna Ctrl + f untuk cari coding

 

.post-body img

{ max-width:100%; height:auto;

}

3. Copy coding CSS 👆


Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog


4. Paste coding tersebut sebelum  ]]></b:skin>

Tip Cantikkan Gambar Dalam Blog


5. Save template. Siap !


Anda boleh refresh dan check balik dan pasti puashati sebab gambar dah sedap mata memandang.


Selamat mencuba, semoga berhasil dan memberi manfaat. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! Kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah. Komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!

Post Top Ad