Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC - blog.iamfuzy™

28 November 2019

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

Makan Sedap Di Restoran Fairway Putrade Allsuites @ RPGC | Orang kata kalau nak pikat hati suami kenalah jaga perut dia dengan makna kena pastikan dia nikmati makanan yang sedap..ehh haha.  Apa pulak relatednya tah tapi kalau dah menginap di hotel yang serba memuaskan hati tapi makanan tu kat situ tak sedap memang akan mengundang rasa tak puas hati kan. 

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Restoran Fairway terletak di Tingkat Satu, Bangunan Utama Royal Perak Golf Club ni pasti buat pengunjung terpesona dengan pemandangan padang golf yang menghijau.  Ruang makan yang cukup luas dan selesa yang boleh menempatkan pengunjung samada di ruangan yang berhawa sejuk atau pun di ruangan terbuka dengan pandangan padang golf yang terbentang cantik.

Di hari kami tiba tu, perut masing-masing dah berkeroncong mana taknya dah lebih jam 12.30 tengahhari kan, jadi sebelum daftar masuk kami melangkah ke sini memandangkan bilik belum habis dikemaskan. Kalau nak ke sini, boleh saja naik buggy yang disediakan atau jalan je kaki dalam kurang 3 minit.

Memandangkan sewaktu kami sampai tu pengunjung memang ramai menjamu selera kerana The Fairway Restaurant ni dibuka bukan untuk tetamu yang menginap atau pemain golf tapi dibuka untuk orang luar (public).   Waktu operasi untuk ala carte ni bermula jam 11 pagi hingga 2 petang dan jam 6 petang hingga 10 malam, jadi menu ala carte menjadi pilihan.  

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
ABC Special ni adalah satu kemestian dicuba kalau kat sini.  Memang puashati dan tak lokek dan pastinya peminat ais kacang akan setuju dengan saya tapi korang jangan tamak tau sebab ais kacang ni kena kongsi berempat tapi kot korang super hebat boleh habiskan sendirian memang tepuk tangan sendiri la ya.

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Nasi goreng kampung buat en suami sebab dia memang orang kampung..hahaa. Bukan sebab tu sebenarnya tapi sebab perut orang lelaki perlu makan sesuatu yang mengenyangkan setelah lelah memandu dari Penang.  Memang besaq portion dia ni kesedapan memang menepati selera en suami dan kami pun tumpang menjamah..tak baik kalau tak habis kan.

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Bila tengok menu memang terliur nak makan Hokkien mee  dan bila sampai jer hidangan ni...mak aihhh punya la besaq plate dia tu. Dek sebab dah lama tak makan habis la jugak dengan yang lelain turut berkongsi. Rasanya memang menepati selera sambil makan boleh krup krap dengan cili api kicap.  Pedas? ais kacang kan ada..hahaa


Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
ni seorang lagi perut nasi..hehe cikapplepie pulak pilih nasi dengan crispy lemon chicken ni.  Lagi sekali kami terkejut sebab portion crispy lemon chicken ni memang boleh dimakan 3-4 orang tu.  Memang sedap dan sangat recommended.


Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Cabonara fettucini pilihan KC Iman dengan portion yang sangat besar ni boleh makan untuk 3 orang tapi kalau yang jenis big eater ni memang boleh la habis.  Not too creamy tapi sedap banget!


Makan Sedap Di Restoran Fairway Putrade Allsuites @ RPGC
Rib Eye Steak pilihan Cik Meya ni memang sedap dan lembut giler.  Memang terasa nak masuk ke dapur tanya apa resepi kesedapan Rib Eye ni..hahaha

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

Sarapan 
Hari kedua kami yang jenis early bird ni sempat bersarapan di The Fairway Restaurant  memandangkan kami akan sangat aktif berjalan terutama dekat Loken dan Gunung Lang. Aktiviti yang kena banyak berjalan ni jadi perut harus diisi supaya ada tenanga..tak gitu?

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Nampak simple tapi korang kena rasa sebab nasi lemak kat sini sebab sambal tumis tu memang terbaik, nasi lemak dia tu wangi dan tidak terlalu lemak (acah takut gemuk hehe). Memang sedap sambal tu tapi kata budak pelayan tu...ada yang lagi sedap tapi tukang masak sambal tu bercuti...ahhh memang nak kena repeat lagi la nii. Lenkali nak bawa bekas tapau...hahaa


Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
Mee mamak menjadi pilihan hati saya ni memang sedap cuma lupa nak minta limau kalau tak memang bertambah makan.

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

The Fairway Restaurant ni dah lama beroperasi dan kalau dulu orang dok tertanya kalau orang luar dibenarkan masuk untuk makan disini..memang boleh okay! Tapi harga tu berlainan la dari ahli yang mana para ahli akan mendapat potongan 15% dan kalau nak makan kat sini bagitau jer kat pak guard kat luar tu yang korang nak ke restoran sini.


Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC
 
Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC

Makan Sedap Di The Fairway Restaurant by Putrade Allsuites @ RPGC


The Fairway by Putrade Allsuites @ Royal Perak Golf Club | 1 Jalan Sultan Azlan Shah, 31400 Ipoh, Perak, Malaysia | Tel : +605-542 6218 | Waktu operasi : 0700 pagi hingga 10.00 malam

3 comments:

  1. Terus rasa lapar pulak perut tengok hidangan yang dipamerkan..hehe..

    ReplyDelete
  2. alahai temptingnya tgk gambar especially abc tu kak oii

    ReplyDelete
  3. Bila makan sedap memang akan menjadi pilihan lah tempat tu.. Tengok portion dia banyak macam tu, memang puas hati..

    ReplyDelete

terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat
dihargai!

kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!