blog.iamfuzy™

14 October 2019

Ayam Brand™ Melancarkan Santan Super Light 75% Kurang Lemak!

October 14, 2019
Ayam Brand™ Melancarkan Santan Super Light 75% Kurang Lemak!
Ayam Brand™ Santan Super Light baharu dengan 75% kurang lemak! | Berbanding santan segar, tanpa berkompromi dari segi rasa dan aroma. Malah produk ini tetap padat dengan keenakan dan kebaikan berkrim santan asli. Santan  juga bebas kolesterol berbanding dengan penggantinya seperti yogurt dan susu biasa.





Dibuat Mengikut Citarasa Malaysia – Ringan dan Bebas Kolesterol
Ayam Brand™ Santan Super Light adalah bebas kolesterol dan sebagai penyelesaian masalah rakyat Malaysia yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi iaitu 47.7% daripada populasi golongan dewasa.

“Santan ialah satu bahan utama dalam hidangan rakyat Malaysia dan mereka sangat sukakan makanan yang enak. Kami mengambil inisiatif untuk menghasilkan santan yang lebih ringan supaya lebih ramai orang boleh menikmati pelbagai makanan menggunakan bahan yang lebih sihat. Hasilnya ialah Ayam Brand™ Santan Super Light yang mengandungi 75% kurang lemak berbanding santan segar, sementara mengekalkan rasa dan aroma yang sama, tanpa kolesterol,” kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand™, Nathan Deverre.

Beliau menjelaskan bahawa jenama ini mengutamakan kesihatan dan makanan yang baik dengan menawarkan ramuan lebih sihat.

“Makanan Ayam Brand™ yang sihat, mudah dan enak tanpa bahan pengawet dan MSG merupakan sebahagian daripada identiti kami. Kami juga komited untuk mengekalkan warisan makanan dan menggalakkan penghasilan menu kulinari yang baru. Di sinilah Ayam Brand™ Santan Super Light boleh membantu dalam menjadikan resepi tradisional lebih sihat, selain menambah citarasa tempatan terhadap trend global,” jelasnya.


Menghargai Kelapa, Makanan Superfood
Pakar Nutrisi, Shermin Low dari MyKenZen, sebuah syarikat perunding nutrisi turut hadir untuk membetulkan stigma masyarakat terhadap hubungan di antara lemak kelapa dan kesihatan.

“Lemak kelapa adalah antara jenis lemak yang sihat. Kajian yang dijalankan baru-baru ini menunjukkan bahawa ia mengandungi Medium Chain Triglycerides (MCTs). MCTs digunakan secara langsung di dalam tubuh untuk menghasilkan tenaga, meningkatkan metabolisme, memberikan lebih tenaga dan menambah baik imunisasi kerana ia memiliki kandungan anti-bakteria dan anti-virus,”[3] kata Low.

Manfaat lain santan adalah ia bebas kolesterol, tinggi dengan serat, mengandungi Vitamin C, E, B1, B3, B5 dan B6. Di samping mineral seperti besi, selenium, natrium, kalsium, magnesium dan fosforus. Ia juga bebas laktosa yang menjadikannya ideal untuk golongan yang tidak boleh mengambil laktosa dan vegan.

Beliau menyarankan bahawa memilih dan mengambil ramuan yang betul secara sederhana adalah kunci dalam memastikan kolesterol berada pada tahap sewajarnya, pada masa yang sama dapat menikmati hidangan enak.

“Di sinilah produk seperti Ayam Brand™ Santan  Super Light dapat memberi manfaat kepada pengguna yang mahu mengekalkan tahap kesihatan dan gaya hidup, tanpa perlu berkompromi dengan keenakan hidangan mereka,” jelas Low. 

Aroma dan Rasa Asli, Kini Lebih Ringan
Ayam Brand memanfaatkan bakat ahli akademik kulinari dan pengkaji makanan, Chef Syafiq Othman dalam menunjukkan rasa serta aroma Ayam Brand™ Santan Super Light menerusi satu demonstrasi masakan dan merasa makanan melibatkan media dan influencer di Giant Bandar Kinrara, Puchong.

Chef Syafiq menghasilkan pilihan hidangan warisan antaranya Gulai Mackerel, Bingka Labu, Lawa Terung, serta makanan yang menjadi trend zaman sekarang seperti Matcha Santan Boba Tea dan Seafood Laksa Spaghetti. Semua resepi ini boleh dimasak kurang daripada 30 minit menggunakan bahan yang senang didapati serta peralatan dapur asas seperti dapur gas dan pengisar.



“Santan merupakan satu ramuan penting dalam banyak resepi. Ia mempunyai rasa yang berkrim, sedikit masin dan mempunyai aroma karamel yang tidak boleh ditiru oleh produk tenusu, susu soya atau susu kacang. Santan ialah elemen yang memberikan kari, rendang dan pencuci mulut tradisional rasa tambahan dan lemak yang enak. Bagaimanapun, lemak itu boleh jadi terlalu padat dan pekat, sebab itulah Ayam Brand™ Santan Super Light dihasilkan. Dengan 75% kurang lemak berbanding santan kelapa segar, ia dapat ‘meringankan’ hidangan anda tanpa mengorbankan aspek rasa, tekstur dan aromanya,” jelasnya.

“Inovasi seperti Santan Super Light boleh membantu mengekalkan hidangan tradisional kita, menjadikannya tidak ditelan zaman dan relevan buat rakyat Malaysia yang semakin mengutamakan kesihatan tubuh badan. Ia juga menggalakkan generasi baru untuk meneroka dan bereksprementasi dengan warisan citarasa tempatan,” kata Chef Syafiq. 

Resepi Chef Syafiq yang menggunakan Ayam Brand™ Santan Super Light boleh didapati di www.ayambrand.com.my – lazat dan sihat.

Penutup Lebih Bersih, Tidak Perlu Gunting atau Koyak
Ayam Brand™ Santan Super Light didatangkan dalam kotak Tetra Pak 330ml yang lebih bersih dan mudah. Hanya perlu pusingkan penutup dan tuang, tidak perlu gunting atau koyak. Anda boleh tutup semula dan masukkan ke dalam peti sejuk, habiskan dalam tempoh tiga hari selepas dibuka.

Harga runcit sepeket Ayam Brand™ Santan Super Light (330ml) adalah RM 3.10 dan kini ia boleh didapati pada harga promosi RM 2.95 sepeket di cawangan pasaraya Giant sehingga 31 Oktober 2019. Rangkaian lengkap produk Ayam Brand™ yang sihat dan mudah boleh didapati di pasaraya di seluruh negara.

#ayambrandMY
#santansuperlight
#santansuperlightayambrand
Read More

12 October 2019

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia

October 12, 2019
Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia
Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia | Peluang menjamu selera di Luckin Kopi baru-baru ni bersama kawan-kawan memang pengalaman yang menyeronokkan dengan makanan yang sedap sesambil berborak tentang macam-macam hal.   

Mula agak risau jugak sebab cukup rasa malas untuk memandu dengan kesesakan jalan dan kesukaran untuk dapat ruang meletak kereta. Mujur ada kawan sarankan untuk menaiki LRT mahupun MRT dan turun di stesen Pasar Seni, jarak dengan berjalan kaki hanya dalam 5 min jer pun. 

Tiba kat sini terus ternampak ada kawasan meletak kereta betul-betul di depan kedai makan ni. Tapi tak jamin la korang boleh dapat ruang nanti. So sangat recommended untuk korang naik pengangkutan awam yang cukup selesa.


Mudah! sebelum memasuk kedai kia dah boleh buat tempahan untuk bilangan ahli yang akan turut makan bersama, jadi pelayan akan dapatkan tempat duduk tanpa perlu kita tercari-cari dengan perut yang berkeroncong tu.
Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia
Nasi lemak memang sinonim dengan masyarakat Malaysia, jadi kalau ke sini, jangan risau sebab nasi lemak antara hidangan yang ada denga pilihan lauk mengikut citarasa ada sambal ikan bilis petai atau pun nak letak rendang ayam.  

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia

Kalau dah sajian citarasa Malaysia ni, pasti tak sah kalau tak ada bihun atau noodle goreng ni.  Jadi kot sesiapa tak nak makan nasi, hidangan ni pasti memikat selera yang cukup dengan keropok seperti kebiasaan yang saya hidangkan di rumah.

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia

Sedap sungguh Chicken Chop Hainanese ni dengan sos yang cukup menyelerakan sampai cikapplepie dok layan. Sampai tak panggung kepala menikmati hidangan ni.  Chicken Chop ni ada tiga pilihan iaitu Chicken Chop Salted Egg, Buttermilk Sauce atau Hainanese so kalau korang ke sini cuba la salah satu atau cuba kesemuanya

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia

Buat peminat keju (cheese), kena cuba hidangan hotpot (hot plate)  dengan pilihan Cheesy Indomee & Egg RM14.90 atau Cheesy Chicken & Fries RM26.90 

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia

Peminat pasta jangan tak cuba pasta seafood ni memang sedap dengan sos yang cukup unik dan bagi peminat petai boleh la cuba pasta dengan sambal petai ni.

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia
Side dish ni pun menarik yang sempat saya rasa antaranya roti Bao yang cukup lembut yang boleh dicicah dengan sambal petai, roti bakar dengan nutella ni pasti akan menjadi kesukaan anak-anak kecil yang mudah dimakan dengan potong yang kecil.  Sebagai peminat rojak buah memang tak boleh tak cuba dan cukup buat saya teringat waktu remaja dulu makan rojak dengan keropok yang digoreng nipis dan garing dan dikunyah dengan  asyik sekali hehee

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia

Ni adalah menu baru Luckin Kopi yang akan dikeluarkan nanti.  Mana tau kot bila korang ke sini menu ni dah ada, pastikan dicuba ya..memang sedap!

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia
Dah kenyang dengan makanan yang cukup menyelerakan, minuman yang kami pilih tentunya ABC. Memang cukup terliur waktu ABC ni sampai ke meja, serba cukup dengan kacang, laici, buah pala kering yang cukup mengamit nostalgia makan ais kacang waktu zaman kanak-kanak dulu. Buat peminat kopi harus pekena Kopi Kaw samada kopi panas atau yang berais. 

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia
Ruang Makan
Memang suka sangat bila jejak kaki masuk ke kopitiam ni walau saiz yang standard tapi susun atur dalaman tu simple tapi menarik.  Pilih je nak duduk di ruangan bawah atau di tingkat atas dengan menaiki tangga yang cantik seumpama berada di rumah sendiri.  Sungguh menggamit kenangan pada rumah arwah Tok di kampung.

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia

Ruang selfie/bergambar
Kalau ke sini, jangan la malu-malu atau segan untuk bergambar kat ruangan ni. Pastinya orang muda mesti suka untuk mengabadikan gambar kat ruangan yang tampak relax ni.

Kopitiam Luckin Kopi Jalan Panggong Sajian Citarasa Malaysia
Gambar credit to Noor Liza

Lokasi
Luckin Kopi terletak di 14, Jalan Panggong, City Centre, 50000 Kuala Lumpur dan kalau dari LRT KJ kita boleh nampak kedai ni yang dibuka seawal jam 7 pagi hingga 9 malam setiap hari

Memang puashati dengan hidangan Kopitam Luckin Kopi Jalan Panggong ni, memang sajian citarasa Malaysia dengan cukup rasa seperti masakan di rumah.


Luckin Kopi

Telefon : 016-397 6898

Facebook : https://www.facebook.com/luckinkopi/

Instagram : https://www.instagram.com/luckinkopi/
Read More

5 Landskap Pagar Sesat DiDunia Yang Cukup Unik

October 12, 2019
5 Landskap Pagar Sesat DiDunia Yang Cukup Unik
Ternampak artikel pasal landskap sewaktu berkebun dengan KC Iman lama dulu, terperam entri ni dalam draf.  Alkisah kami nak menanam pokok seakan pagar tapi mana mampu nak buat sebab kerajinan senipis kulit bawang..ahahaa. Kami bukan bertangan sejuk atau bertangan hijau, kerajinan tu hanya seketika jer..selalunya. 

Antara lima landskap pagar sesat serata dunia yang cukup unik termasuklah:


1. Ladang Nenas Dole Plantation
Ia pernah mendapat pengiktirafan sebagai Pagar Sesat Kekal Terbesar di dunia pada 2008. Ladang yang terletak di Hawaii, Amerika Syarikat ini milik Dole Plantation yang mempunyai reka bentuk paling unik iaitu imej seperti buah nanas di bahagian tengah ladang. Lebih 14,000 spesies tumbuhan terdapat di pulau itu ditanam di sini. Lapan laluan rahsia dibentuk untuk memberi jalan menuju tengah kawasan tanaman berkenaan.


2. Ashcombe Maze and Lavendar Gardens
Taman pagar tertua di Victoria, Australia ini antara rangkaian jalan berselirat yang kini menjangkau usia 40 tahun. Lebih 1,000 pokok sipres ditanam sepanjang laluan beribu meter, ketinggian pokok melebihi tiga meter dan ketebalannya ialah dua meter membentuk laluan berliku. Selain itu ia terkenal dengan keindahan taman lavender dan pagar sesat taman ros yang berbentuk bulatan di lokasi sama.




3. Taman di Muzium Nasional Villa Pisani
Taman di Stra, Itali ini antara lokasi wajib dikunjungi buat peminat cabaran pagar sesat kerana ia pernah dilawati Napoleon satu ketika dulu. Laluan berselirat ini dibina pada 1720 dan pernah dinobatkan sebagai pagar sesat paling mengelirukan. Terdapat menara kecil di tengah taman membantu pengunjung mencari jalan keluar.



4. Ladang Richardson
Bagi mereka gemar bermain di ladang jagung dan sesat sebalik tanaman ini, ladang Richardson di Illinois Amerika Syarikat antara lokasi boleh dikunjungi. Rekaan pagar sesat ladang berkenaan cukup unik dan pernah dibentuk menjadi potret besar kumpulan Beatles pada 2013. Ladang seluas 13.4 hektar (33 ekar) menjadikan ia landskap pagar sesat jagung terbesar di dunia dan rekaannya berubah setiap tahun.


5. Longleat Hedges Maze
Pagar sesat di England ini direka pada 1975 oleh Greg Bright. Pagar ini meliputi kawasan seluas 0.6 hektar (1.5 ekar) dengan panjang keseluruhan laluan 2.7 kilometer. Tidak seperti binaan pagar sesat konvensional yang lain, ia sebenarnya datang dalam rekaan tiga dimensi dengan enam jambatan kayu yang menawarkan pandangan ke arah pusatnya yang sukar difahami reka bentuknya.




sumber : Harian Metro 



Read More

10 October 2019

Weight Loss Sachet Product By Matxi Corp

October 10, 2019
Weight Loss Sachet Product By Matxi Corp
Max Health - Weight Loss Support


How this product works
  • Reduce appetite, making you feel more full so that you eat fewer calories
  • Reduce absorption of lipids, making you take in fewer calories
  • Increase fat burning, making you burn more calories
  • All natural vegan components

How to consume
Dissolve one sachet into a glass with cold water and take it 15 - 30 minutes before a meal
Drink shot straight away and take it 2 to 3 times a day.


Main ingredients 
  • Cawamax w6@
  • Super citrimax@
  • Glucomannan 
  • Green Coffee Bean Extract 45%





Glucomannan
Glucomannan works to slow the absorption of sugar, slows the absorption of cholesterol, helps to control blood sugar levels, helps to reduce cholesterol levels, helps with constipation, helps with weight loss and helps with type-2 diabetes

Glucomannan, extracted from plant, absorbs water and becomes gel-like. It 'sits' in your gut and promotes a feeling of fullness, helping you eat fewer calories ¹

Three human studies showed that glucomannan, combined with a healthy diet, can help people lose 9 - 10 pounds (3.6 - 4.5kg) of weight in 5 weeks ²



¹ Britt Burton -Freeman, Dietary Fiber and Energy Regulation, The Journal of Nutrition, volume 130, Issue 2, February 2000, Pages 272S-275S

² Birketvedt, G.S., Shimshi, M. Thom, E., & Florholmen, J. (2005). Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. Medical Science Monitor, 11(1), P15-P18


Read More

7 October 2019

Realme 5 Series Kini Di Malaysia Dengan Kamera 48MP Di Lazada 10.10

October 07, 2019
Realme 5 Series Kini Di Malaysia Dengan Kamera 48MP Di Lazada 10.10
Realme Kini Di Malaysia Dengan Kamera 48MP Di Lazada 10.10  | realme, jenama telefon pintar yang sangat komited dalam menawarkan prestasi berkuasa bagi setiap model yang dibangunkan selain berani menawarkan reka bentuk bergaya, perkhidmatan yang tulus dan penerokaan berterusan bagi inovasi telefon pintar dan yang paling mengujakan harganya yang sangat mampu milik.

Pastinya kaki gamers Mobile Legend mahupun PuBG pasti akan berpuas hati dengan keupayaan kedua-dua siri realme ini! tak perlu terseksa dengan masalah bateri yang cepat habis sebab kadar pengecasnnya 43% lebih laju berbanding jenama lain. Malahan ciri-ciri lain pun cukup mengagumkan antaranya kamera quad dengan masing-masing dilengkapi dengan Qualcomm Snapdragon 665 dan 712.

Realme 5 Series Kini Di Malaysia Dengan Kamera 48MP Di Lazada 10.10 
Majlis pelancaran yang bertempat di Ex8 Event Venue & Space turut dihadiri oleh Hunter Wang, CEO Realme Malaysia, Tiffany Teh, Pengurus Jenama Realme Malaysia, KC Har Pengurus Produk Realme Malaysia dan Yoo Seung Hoon, Timbalan Presiden Lazada Malaysia.
"Ribuan terima kasih buat semua peminat realme di Malaysia kerana kami tidak dapat berada di tahap ini tanpa sokongan dan semangat yang berterusan.  Hari ini kami meneruskan semangat 'Dare to Leap' dengan membawa revolusi pasaran  bahararu iaitu dua telefon pinar yang akan menjadi penanda aras dalam segmen harga pertengahan di Malaysia.  Kami juga bangga kerana semakin ramai rakyat Malaysia mempunya akses kepada teknologi yang dibawa realme. Hal ini turut menyakinkan kami untuk membawa masuk model realme 5 dan 5 Pro ke Malaysia" Tiffany TEh, Pengurus Jenama realme Malaysia
Jenama realme yang ditubuhkan secara rasmi pada 4 Mei 2018 oleh pengasasnya Sky Li bersama sekumpulan anak muda yang berpengalaman kini telah berkembang secara global ke lebih 20 buah negara seperti China, India, Asia Tenggara, Eropah, Rusia, Pakistan, Afrika dan Mesir.

Terbaharu, jenama realme telah diangkat sebagai salah satu jenama Global TOP 10 Smartphones bagi suku kedua (Q2) tahun 2019 dengan pengguna berdaftar mencapai 10 juta dalam tempoh hanya setahun.
Realme 5 Series Kini Di Malaysia Dengan Kamera 48MP Di Lazada 10.10 

realme 5 - quad Camera PowerHero

Model realme5 dilengkap dengan Snapdragon 665 AIE iaitu enjin Qualcomm AIE generasi ke-3 berdasarkan cip pemprosesan 11nm octa-core yang beroperassi pada kelajuan jam 2.0 GHZ seiring dengan prestasi permainan yang dipertingkatkan realme 5 memberi ruang pandangan lebih luas, pengalaman permainan yang lebih hebat dengan gandingan audio dan video berkualiti tinggi.

Warna : Crystal Blue dan Crystal Purple
Paparan : 6.5 inci Full HD+

Reka bentuk realme 5 telah dipertingkatkan dengan diamond-cut dan sentuhan hologram memberikan ilusi tekstur 3 dimensi. realme 5 juga memberi pengalaman imej baru dengan kamera Quad AI-119° sudut ultra-lebar 98M), kamera utama  (12MP), lensa potret (22MP) dan lensa ultra makro (2M) AI kamera hadapan (13M)). Dengan bateri 5000 mAh besar untuk menikmati pengalaman hiburan yang lebih panjang, realme 5 menjalankan sisterm operasi ColorOS 6.0 berdasarkan Android 9.0 Pie

Realme 5 Series Kini Di Malaysia Dengan Kamera 48MP Di Lazada 10.10 


Versi
Warna
Harga
Tarikh Jualan
3GB RAM + 64GB ROM
Crystal Blue
Cyrstal Purple
RM599
·     Jualan bermula 17 Oct 2019
·     Jualan ekslusif online di Lazada
4GB RAM +128GB ROM
Crystal Blue
Cyrstal Purple
RM799


Realme 5 Series Kini Di Malaysia Dengan Kamera 48MP Di Lazada 10.10 
Realme 5 Series Kini Di Malaysia Dengan Kamera 48MP Di Lazada 10.10 

realme 5 Pro - Quad Camera SpeedMaster
dikuasakan oleh Snapdragon 712 AIE dengan CPU berkelajuan 2.3GHz yang juga dikenali sebagai enjin AI generasi ke-3 yang membantu mempercepat pengkomputeran AI bersama GPU Qualcomm Andreno 61.  

Warna : Crystal Green dan Sparking Blue
Paparan : 6.3 inci FHD+ dewdrop

Versi
Warna
Harga
Tarikh Jualan
8GB RAM +128GB ROM
Crystal Green
Sparkling Blue
RM1099
·     Jualan bermula 10 Oct 2019
·     Jualan ekslusif online di Lazada

realm pro 5 dilengkapi dengan 119° lensa sudut ultra-lebar (8MP), 49MP, kamera utama Sony IMX 586, lensa potret (2MP dan lensa ultra makro (2MP) dengan kamera hadapan Sony IMX471 AI 16MP sekaligus memberi pengalaman imej yang tidak dapat ditandingi dalam segmen ini. Warna bhologram nanometer dengan tekstur visual berlapis pada penutup belakangnya dan dilengkapi dengan set 20W VOOC Flash Charge 3.0.

Realme 5 Series Kini Di Malaysia Dengan Kamera 48MP Di Lazada 10.10  
Kedua telefon pintara siri realme ini akan dijual secara ekslusif di platform Lazada buat pertama kalinya dan sebarang maklumat lanjut berkenaan jualan online, bolehlah layari : http://bit.ly/realme5remind

Bagi yang berminat untuk mendapatkan realme 5 Pro, pesanan boleh dibaut bermula hari ini sehingga 11 Oktober 2019 dan untuk mengetahui lokasi kedai realme berhampiran boleh dapatkan di https://realmemalaysia.ucraft.net/

#realKUAT
#QuadCameraSpeedMaster
#MYrealme5Series
#realmeMalaysia
Read More

6 October 2019

Apakah Persediaan Bagi Bakal Seorang Bapa

October 06, 2019
Apakah Persediaan Bagi Bakal Seorang Bapa
Teringat waktu dulu, di awal perkahwinan saya dan hubby tak pernah bercakap pasal anak, entah la tak terfikir kot sebab kami kahwin di usia muda, saya berusia 22 tahun dan hubby pulak baru 25 tahun. Muda? tak jugak kot sebab di tahun 90an, usia macam tu memang patut kahwin tapi la ni kalau kahwin usia gitu memang orang kata muda agaknya la. Tak mau komen, sebab lain orang lain pandangan depa kan.

Kami? serba serbi tak mengerti dan cuma bak kata orang putih, just follow the flow. Diam tak diam usia perkahwinan kami dah menjengah hampir 27 tahun bulan November nanti, dengan 6 orang cahaya mata yang meningkat dewasa.

Banyak benda yang tak kami tahu, mujur ada orang tua yang membantu, adik beradik yang sentiasa ada sewaktu saya mengandung dan yang paling utama hubby yang selalu membantu, nak-nak pulak saya punya kerjaya sebagai setiausaha yang bangun pagi bersiap ke pejabat dan sampai rumah dah petang.  Syukur Alhamdulillah, saya tidak mengalami morning sickness, cuma evening sickness dan sesungguhnya Dia memudahkan kehamilan saya dari yang sulung sampai yang bongsu.

Tapi kalau tanpa bantuan dan sokongan seorang suami, mampu tak? TIDAK! tapi saya pasti ramai suami yang tidak bersedia walau teruja untuk menjadi seorang bapa.  




Tidak mudah tapi seorang suami harus belajar dan fahami apa yang isteri rasakan. Paling penting suami kena bertenang dan belajar untuk mengelakkan ketidakstabilan dalam perhubungan dan sekaligus menjadi pendorong dan penguat semangat siisteri yang akan mengalami proses peralihan dalam diri dan sekeliling.

Antara faktor yang perlu difahami dan diambil perhatian oleh suami adalah:


1. Ketahui apa yang bakal berlaku
Pastikan suami dan si isteri dapat memenuhkan dada dengan ilmu pengetahuan mengenai kelahiran bayi yang bakal di awal kehamilan.

Suami digalakkan mengikuti kelas antenatal bersama sama isteri. Kelas ini biasanya ditawarkan bila isteri mendaftar untuk melahirkan di hospital atau suami yang tiada kesempatan, pastikan mencari cari info berkenaan buat pengetahuan.  En Google kan ada disamping jangan malu bertanya dengan ibu atau bapa mahupun kawan yang telah ada pengalaman.  

Berkenaan kelas antenatal ni, bakal bapa dan bakal ibu akan diberikan pelbagai maklumat asas yang berguna untuk dipraktikan dan meluaskan minda supaya dapat menghadapi cabaran yang bakal timbul apabila tiba saatnya supaya psikologi dan emosi kita tak tak terganggu dan bercelaru.

Penting bagi suami dan isteri untuk sentiasa memantau pergerakan kontraksi dengan mencatat setiap kontraksi yang berlaku,  Ia memudahkan kita mengetahui apa yang sedang dan bakal berlaku.  Luangkan masa terakhir yang ada ini dengan memenuhi apa yang isteri mahu demi memastikan dia kekal selesa


2. Bersedia untuk melaluinya
Kebiasaanya ibu yang mengandung buat kali pertama ini akan melalui proses bersalin yang agak lama bermula dari fasa kelahiran (kontraksi awal) dan ada kalanya kontraksi tipu (false contraction) yang saya pernah lalui.
Pengalaman sewaktu melahirkan KY Amanda di bulan Ramadan, saya masih berpuasa tapi ke hospital dan bila doktor memberitahu lambat lagi malah diberi pilihan untuk duduk hospital atau balik sebab esoknya umat Islam akan menyambut Aidil Fitri..tak payah tunggu jawapan sesiapa, saya balik ke rumah dan buka puasa sambil minum air rendaman Kacip Fatimah¹. Menjelang petang balik ke hospital sebab kontraksi semakin kerap.

Sebagai suami, perlu tahu apa itu kontraksi ketika hendak bersalin.  Jangan panik dan kelam kabut sampai memaksa isteri cepat ke hospital kerana peringkat awal fasa kelahiran (kontraksi awal) sebaiknya biar di rumah TAPI pastikan ada yang membantu bukan isteri berkeseorangan di rumah.  Harus diketahui, kebanyakan hospital tidak menerima pesakit melainkan kontraksi yang dialami.adalah tetap dan berlaku setiap lima minit


3. Fleksibel
Tidak semua wanita hamil akan melalui pengalaman bersalin yang sama.  Pasangan perlu sama-sama berbincang mengenai kemungkinann yang bakal berlaku dan apakah pilihan yang ada bagi mengatasinya


4. Jangan terasa hati
Di saat akhir kehamilan, isteri memang cepat berubah sikap, emosi tak menentu terutama bila bayi dalam kandungan terkadang mengeras, bergerak hingga kekadang tu terasa sampai ke ari-ari hingga isteri merasa kurang selesa dan malah ada yang cepat naik angin hingga mengeluarkan perkataan kasar. Suami harus bijak dan bertenang dalam menangani situasi bila ini terjadi dan jangan cepat baran kerana perubahan emosi ini hanya sementara sehingga isteri selamat melahirkan.


5. Jangan malu bertanya
Memang ramai suami yang suka tunggu dan lihat samada mereka serahkan bulat-bulat kepada doktor atau mungkin takut lebih takut dari isteri yang bakal melahirkan.  Jangan ya! bukan semua doktor akan memberitahu dengan terperinci. Ringakan mulut bertanya supaya kita akan tahu sebarang masalah yang isteri hadapi serta sedikit sebanyak dapat membantu isteri menangani segala kesukaran dan kesulitan yang dihadapi.


6. Bantu kekalkan fokus
Mungkin mudah bagi suami yang telah menghadiri kelas antenatal di mana banyak perkongsian yang boleh didapati untuk menenangkan diri dan yang pastinya si isteri dengan mengaplikasikan teknik pernafasan, mengubah posisi atau mengurut bahagian tubuh isteri yang tidak selesa


7.  Siapakan keperluan diri
PENTING! pastikan isteri tersayang tu dah siapkan beg kelengkapan diri dan kelengkapan bayi sekurang-kurangnya 3 minggu sebelum tarikh kelahiran (pengalaman saya atau boleh buat lebih awal).  Ada kehamilan yang proses kelahirannya cepat walau bagi anak pertama tapi persediaan ini penting supaya kita tak kelam kabut dan terus ambil beg tu untuk ke hospital.  Kalau suami boleh bermalam di hospital, sila bawa apa yang perlu untuk diri juga.

Antara kelengkapan adalah kad pengenalan isteri, set lengkap pakaian isteri, set baju bayi, lampin pakai buang, stokin, pekakas mandi, tuala, tuala pakai buang buat isteri dan bayi dan banyak lagi atau baca https://my.theasianparent.com/benda-wajib-ada-dalam-beg-sebelum-anda-ke-hospital-untuk-bersalin


8. Penguat Semangat
Tau tak bukan semua perempuan yang hamil tu kuat dari segi emosi dan fizikal, jadi sang suami la yang harus penguat semangat si isteri di waktu melahirkan zuriat jadi pastikan suami belajar dan memberikan kata-kata semangat untuk si isteri menghadapinya.

Read More

1 October 2019

Terlaksana Hasrat Makan Mee Udang Di Pantai Bagan Nakhoda Omar BNO

October 01, 2019
Terlaksana Hasrat Makan Mee Udang Di Pantai Bagan Nakhoda Omar BNO
Terlaksana Hasrat Makan Mee Udang Di Pantai Bagan Nakhoda Omar BNO | Kali pertama ke Pantai BNO hanya untuk bergambar dan menatap matahari jatuh dan kali kedua ke sini untuk mencuba mee udang tapi mee udang dah habis. Mujur tak mengidam, kalau tak memang meleleh air liur baby..hahaha

Akhirnya dapat merasa mee udang di Pantai BNO ni dengan udang yang not bad besar dan ada dalam 6 -7 ekor. Expectation saya dan hubby agak meleset sebab mee udang yang kami makan di Kuala Sepetang memang terbaik. Tapi sesiapa nak cuba boleh la sebab citarasa kita tak sama kan.  

Jangan komen pasal presentation hidangan ya sebab tu bukan mencerminkan rasa hidangan.

Terlaksana Hasrat Makan Mee Udang Di Pantai Bagan Nakhoda Omar BNO
Nasi goreng ayam pilihan cikapplepie yang biasa-biasa aje..bukan saya cakap tapi cikapplepie ya. Mungkin sebab ramai pengunjung kot jadi hidangan tak mengikut specs...Wallahualam

Terlaksana Hasrat Makan Mee Udang Di Pantai Bagan Nakhoda Omar BNO
Ni dia Len Chi Kang ala kadar, boleh la tapi yang pelik saya mintak ABC si tukang ambil order cakap tak ada kacang tapi kat LCK ni ada pulak. Dari segi rasa boleh bayangkan macam minum sirap tapi adanya selasih, buah laici, cincau.  Lain tempat, lain kedai lain citarasa si tukang jual kan.

Terlaksana Hasrat Makan Mee Udang Di Pantai Bagan Nakhoda Omar BNO
Ada 3 kedai yang terdapat di Pantai BNO tapi cuma kedai ni saja yang agak padat dengan pengunjung sampai agak payah juga kami nak dapatkan tempat duduk.  Dari segi perkhidmatan dan penghantaran makanan, saya kira akan perlahan sebab hidangan agak lambat sampai.

Terlaksana Hasrat Makan Mee Udang Di Pantai Bagan Nakhoda Omar BNO
Dah memang kaki novel kan, pergi mana pun mesti bawa novel untuk dibaca sementara menemani encik pemandu..hehe


Antara layang-layang yang dipamerkan untuk jualan.  Mujur cikapplepie ni dah besar kalau tak memang harus la dia nak satu.

Terlaksana Hasrat Makan Mee Udang Di Pantai Bagan Nakhoda Omar BNO
Selesai makan kami terus hantar Cik Meya balik ke PSIS dan gini la keadaan di sekitar PSIS selepas ribut melanda.  Tak hairan la sebab PSIS ni terletak dekat dengan laut tapi mujur sewaktu ribut tu semua pelajar pulang bercuti seminggu. 

Lokasii : Ban Channel
Kali ni kami berkesempatan untuk berhenti sebentar kat Pasar Petang kat sini.  Sewaktu bertanya pada seorang budak penjual tu dia sebut tempat ni namanya Ban Canal dengan pelat Jawa..adoi jenuh nak faham sampai dia kena ulang 2, 3 kali dan mujur juga sewaktu melalui jalan ni awal tadi ada ternampak papan tanda. Fuhh
Lokasi : Ban Channel
Serius memang kami teruja dan membeli sakan sebab sangat murah dan segar. Bayangkan kalau limau kasturi seplastik besar cuma berharga RM3! dengan sayuran kampung yang baru dipetik, cili api yang segar dan ikan masin jeruk buatan orang kita yang tidak terlalu masin dan bersih.
Takoyaki Abe
Ni hasil belian kudapan di Pasar Petang Ahad di Terusan Utama atau dikenali sebagai Ban Canal untuk di makan dalam kereta sebagai lapik perut.  Mujur kami sempat masuk ke kereta sebab hujan rintik yang mulai turun semasa kami sibuk membeli dah semakin lebat.

Jadi selepas ni kami pasti akan singgah lagi.

Read More

30 September 2019

Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran

September 30, 2019
Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran
Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran | Sungguh beruntung para ibu bapa hari ini dengan adanya app theAsianparent yang telah dilancarkan baru-baru ini.  Portal keibubapaan yang direka bagi membimbing ibu bapa Asia ini adalah yang terbesar di Asia Tenggara dengan rangkaian bulanan mencecah lebih daripada 25 juta pengguna. Ianya direka bagi membimbing ibu bapa Asia dan membolehkan pengguna berhubung dengan pelbagai peringkat didalam perjalanan seorang ibu Asia - daripada tahap pembenihan hingga hamil kepada penyusuan anak dan kemuncaknya membesarkan anak-anak yang riang, sihat dan berkeyakinan.

Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran
Pastinya bagi mereka yang bakal menjadi ibu dan pertama kali menjadi ibu bapa berdepan dengan persoalan-persoalan mereka sendiri apabila mengandung.  Pelbagai persoalan tentang soal pemakanan seperti apakah elok memakan nasi lemak semasa hamil? Berapa berat anak dalam kandung? Mungkin seberat biji longan, jambu atau limau bali? Pastinya para ibu dan bapa akan mendapat jawapan akan persoalan menerusi komuniti yang terdapat di dalam aplikasi theAsianparent ini


"Kami tertumpu kepada usaha memperkasakan ibu bapa Asia dan menyediakan mereka dengan alat-alat untuk membimbing perjalanan mereka sebagai ibu bapa.  Menerusi app kami, kami berusaha membawa ciri-ciri komuniti dan ruang selamat bagi ibu bapa yang semakin teguh mengamalkan gaya hidup digital" Serina Sue, Timbalan Pengurus Negara theAsianparent Malaysia
Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran
Tambah Serina Sue Ibrahim lagi, di dalam era digital ini ibu bapa terus berevolusi  dengan bergantung harap mendapatkan bantuan keibubapaan dan kebanyakan daripada mereka berkomunikasi dengan ibu-ibu lain secara dalam talian, secara kerap. Malahan 99% ibu-ibu di Malayia memiliki sekurang-kurangnya satu akaun media social dengan paling popular pastinya Facebook , Instagram dan YouTube.  Dengan peningkatan akses kepada internet dan pengguna media sosial, tidak dapat dinafikan komuniti dalam talian berterus menjadi sistem sokongan yang teguh untuk ibu bapa hari ini yang arif dengan digital.

Jadi tunggu apa lagi, muat turun aplikasi theAsianparent di Playstore atau App Store dan dapatkan pelbagai ganjaran menarik yang sentiasa dikemaskini

Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran

Aplikasi theAsianparent
Direka khusus bagi memenuhi keperluan ibu bapa Asia, app theAsianparent memaparkan ciri-ciri penjejak kehamilan dan bayi yang memantau perkembangan harian dan juga memberikan maklumat penting seperti jangaan simpton dan peringatan yang ibu-ibu mungkin perlu lakukan.  Malah selepas beranak, biu bapa boleh terus menjejak perkembangan anak mereka sehingga ke usia enam tahun.

Dilengkapi dengan panduan komprehensif mengenai makanan dan nutrisi, app theAsianparent juga membantu ibu bapa memilih makanan yang sihat semasa tempoh kehamilan dan menwarkan nasihat mengenai makanan berkhasiat terbaik untuk bayi. Senarai penuh ini turut merangkumi rujukan makanan tempatan seperti nas lemak dan sirap bandung, supaya ibu-ibu di Malaysia sentiasa boleh yakin dengan makanan yang mereka makan.

Sebagai tambahan kepada forum sokongan komuniti dan panduan menyeluruh serta artikel app theAsianparent turut menawarkan pengguna platform untuk bertanya kepada pakar perubatan dan mendapatkan jawapan mengenai soal berkaitan kehamilan dan keibubapaan sambil mempelajari lebih lagi mengenai perubatan, kesihatan dan kesejahteraan.  Pengguna digalakkan untuk mengemukakan soalan pada aplikasi dan berinteraksi secara terus dengan pakar perubatan daripada Sunway Medical Centre Velocity dan DoctorOnCall untuk mendapatkan pemahaman lebih baik mengenai penyakit, vaksinasi dan juga alahan yang biasa berlaku kepada kanak-kanak.


Community 
Pengguna boleh memilih pelbagai topik bagi bertanya sebarang persoalan yang timbul di dalam senarai antaranya :

  • Just Mums 
  • Just Dad
  • Random Talk
  • Recipe Sharing
  • Baby
  • Toddler
  • Bigger Kids
  • Breastfeeding
  • Preschooler
  • Buy & Sell
  • Pregnancy
  • Trying to conceive

Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran

Media
Terdapat koleksi dalam bentuk video buat si ibu yang punya persoalan antaranya tentang kehamilan , story telling dan rhyme buat si bayi yang cukup menarik


Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran
Contest 
Jangan lepaskan peluang untuk memenangi pelbagai hadiah menarik hadiah menarik antaranya penginapan di hotel, produk kecantikan dan banyak lagi


Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran
Ganjaran buat pengguna
Pengguna aplikasi yang menjawab soalan di dalam forum komuniti ataupun mengundi di dalam pengundian boleh mengumpul mata dengan berinteraksi di dalam aplikasi theAsianparent dan berpeluang mendapat ganjaran menarik dengan menebus mata menerusi bonus ShopBack, langganan iflix dan kredit e-dompet Boost dan banyak lagi


Untuk sebarang keterangan lanjut atau mendapat informasi terkini boleh layari :

Laman sesawang : https://my.theasianparent.com/
Facebook : https://www.facebook.com/theAsianparentMY/
Instagram  https://www.instagram.com/theAsianparent_my

Aplikasi theAsianParent Portal Keibubapaan Menjawab Persoalan Dengan Ganjaran

Terima kasih tak terhingga buat penaja yang menaja semasa majlis pelancaran aplikasi theAsianparent antaranya Sunway Medical Velocity, MeBooks Asia, Fitlicious, Waka Waka, Grab dan Photobook.


Mengenai theAsianparent Malaysia
theAsianparent Malaysia merupakan rangkaian penerbitan di bawah Tickled Media Pte Ltd. Bermula pada bulan September 2009,theAsianparent kini menjadi laman web ibu bapa terbesar di Asia Tenggara. Ia adalah komuniti dalam talian percuma yang disasarkan kepada ibu bapa dan ibu bapa di bandar yang tinggal di Asia atau warisan Asia. theAsianparent boleh didapati di 12 negara dan 11 bahasa: Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu, Bahasa Indonesia, Thai, Filipina, Vietnam, Hindi, Tamil, Cina, Sinhala, dan Jepun. 


Read More