19 Keistimewaan Wanita Yang Wanita Harus Bangga

by - March 05, 2021

19 Keistimewaan Wanita Yang Wanita Harus Bangga | Assalammualaikum wbt, Alhamdulillah sesungguhnya kita wanita adalah golongan yang istimewa dan 19 Keistimewaan Wanita Yang Wanita Harus Bangga, ada antaranya keistimewaan yang mungkin kita tahu dan tak kurang juga yang kita kurang tahu dan semoga pengkongsian ini menjadikan kita lebih baik dan terbaik seperti mana kita diciptakan oleh Allah swt..InshaAllah


Namun bagi wanita yang tidak berumahtangga dan sudah berumahtangga tapi masih belum dikurniakan cahayamata, anda tetap istimewa kerana dilahirkan sebagai seorang wanita.

19 Keistimewaan Wanita Yang Wanita Harus Bangga


1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
19 Keistimewaan Wanita Yang Wanita Harus Bangga

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
19 Keistimewaan Wanita Yang Wanita Harus Bangga

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.
19 Keistimewaan Wanita Yang Wanita Harus BanggaDicatat oleh Imam Al-Ghazalli 
repub 949321 / posted 091216

You May Also Like

6 Comments

 1. Terima kasih info yang bermanfaat

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah. Bersyukur dilahirkan sebagai wanita. Seindah-indah perhiasan dunia adalah wanita-wanita solehah. Namun wanita juga yang paling ramai menjadi penghuni neraka kelak. Dan yang dilahirkan menjadi lelaki, bersyukurlah juga jangan mahu menjadi wanita kerana pasti bersebab mengapa Allah telah tentukan jantina kita sedari awal lagi.

  ReplyDelete
 3. Alhamdulillah, so far masih bangga jadi wanita.

  ReplyDelete
 4. thank you for sharing, tapi nak jadi lelaki hahaha

  ReplyDelete
 5. selamat hari perempuan... 😅

  ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! Kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah. Komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!