10 Tips Menjadi IbuBapa Terbaik Buat Anak-Anak

by - February 26, 2021

10 Tips Menjadi IbuBapa Terbaik Buat Anak-Anak Dalam Islam | Assalammualaikum, Salam Jumaa. Sebagai ibu bapa kita pasti inginkan yang terbaik buat anak-anak kita dan oleh itu kita perlu tahu beberapa perkara yang seringkali kita tidak berapa peduli. Antaranya kita perlu tahu adab ibu bapa terhadap anak, panduan menjadi ibu bapa cemerlang, tips ibu bapa mendidik anak, cara mendidik anak menjadi hebat dan doa untuk menjadi ibu yang sabar kerana tanpa sabar kita tidak mampu menjalankan amanah yang diberikan apatah lagi menjadikan anak-anak kita insan hebat.10 Tips Menjadi IbuBapa Terbaik Buat Anak-Anak Dalam IslamJadi saya kongsi sedikit tips perkongsian dari Prof Dr Muhaya cara menjadi ayah yang hebat dan tips menjadi ibu yang hebat yang boleh dijadikan panduan untuk kita didi anak menjadi hebat.

Perkongsian dari Prof Muhaya buat pedoman dan peringatan buat diri sendiri dan buat pembaca yang sudi membaca.  Kadang-kala kita tahu tapi kita tak ambil tahu malah tidak mahu mempraktikannya atas sebab apa yang kita sendiri tahu malah kita fikir apa yang kita buat sudah mencukupi. Semoga perkongsian ini memberi manafaat buat semua.


10 Tips Menjadi IbuBapa Terbaik Buat Anak-Anak Dalam Islam
Jom amalkan 10 tips untuk yang nak jadi ibubapa, dah jadi ibubapa mahupun bakal ibubapa. Sama-sama kita amalkan, terutama tip yg no 6 tu


1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak, kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.


2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.


3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika kita selalu buat Dan kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh. Dia akan tahu kita selalu solat hajat untuknya.


4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.


5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.


6. Maafkan anak kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati kita. Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.


7. Yang paling penting jaga tutur kata kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan kita, kita marah kerana dia buat salah, bukan bermaksud membenci. Ceritalah buat macam dramapun boleh .


8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya kita, anak Dan zuriat keturunan kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.


9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia. Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.


10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.

via : Prof. Dr. Muhaya melalui grup Whatsapp. 
200919/pv

You May Also Like

5 Comments

 1. Terima kasih kak Fuzy atas perkongsian ini.. In shaa Allah LZ akan buat dan praktik..

  ReplyDelete
  Replies
  1. sama-sama semoga perkongsian ni memberi manafaat untuk kita semua

   Delete
 2. Alhamdulillah, tq kak share tips ni...akan cuba dlm melaksanakan tugas linda sbg parents dgn lebih baik lg..

  ReplyDelete
 3. Nice sharing Kak Fuzy. Mencabarnya nak mendidik pada zaman sekarang

  ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! Kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah. Komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!