IAMFUZY™ Malaysia Lifestyle Blog

TERKINI

Post Top Ad

Post Top Ad

Resepi Ketupat Sotong Versi Utara

February 07, 2023 0

Resepi Ketupat Sotong Versi Utara | Rezeki DH dari aktiviti candat sotong dengan abang keduanya dan anakbuahnya waktu untuk menginap di Kerpan. DH tahu sekarang ni musim candat sotong, jadi dia memang dah bersedia dengan extra pakaian dan dia pulak bukan jenis mabuk laut, jadi tak jadi masalah.


Walau khabarnya hanya seekor berjaya dinaikkan, tapi tu untuk buat denak kata DH dan hasilnya adalah lebih kurang 7, 8 kilo sotong rasanya. Alhamdulillah, rezeki kami dapatlah habuan buahtangan dari Bangcik buat siadik lelaki yang terketaq-ketaq sangat aihh nak join mencandat


Resepi Ketupat Sotong Versi Utara


Maka, terlaksana hasrat cikMeya nak makan ketupat sotong tapi kita buat versi utara, sebab hari tu dah buat ketupat sotong versi Kelantan. Nak yang versi Kelantan tu, boleh cari resepi kat blog www.iamfuzy.com


Bahan²:

Sotong, dicuci bersih

1 cawan beras pulut (rendam 30 minit, toskan)

Lidi secukupnya


Bahan kuah :

15 tangkai cili kering, rebus dan toskan

2 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

1 cawan pati santan

1/2 cawan air

Garam dan gula secukup rasa

Minyak masak secukupnya


Cara penyediaan :

1. Isikan pulut ke dalam sotong 3/4 bahagian badan sotong. Masukkan kepala sotong dan sematkan lidi dengan kemas supaya pulut tidak terkeluar.


2. Cili kering dan bawang dikisar halus.


3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum dan pecah minyak. Masukkan sotong bersama pati santan dan air. Masak dengan api sederhana anggaran 15 - 20 minit. Perisakan garam secukupnya. Kalau nak letak gula pun boleh tapi saya tak masukkan gula.


4. Matikan api, sedia dihidang.


Selamat mencuba


Nota

Resepi Ketupat Sotong Versi Utara ni umi jumpa kat mana tah, dan salah seekor sotong tu terkoyak isinya, jadi pulut tu terkeluar sikit tu yang kuahnya jadi extra pekat.

Read More

Nikmati Sarapan Pagi Dalam Hutan Di Dusun Nakawan

February 04, 2023 0

Nikmati Sarapan Pagi Dalam Hutan Di Dusun Nakawan  | Terkejut jaga jam 4.15 pagi tapi DH dan ipar serta anak buah tak sampai lagi. Kata kakak sepupu DH, selalunya mereka yang ke laut candat sotong ni akan sampai jam 4 pagi tapi bila sedar dan tengok jam,  tiada bunyi mahupun kelibat 6 orang ni. Kata DH siang tu, mereka akan ke tengah laut tu dekat dengan pelantar tok arab.


Cuba berjaga sambil scroll social media, mata tak mengantuk, hanya risau. Jeda.


Jam 5.45, dapat mesej dari DH katanya baru sampai ke pelantar, air surut jadi bot tak boleh masuk muara. Alhamdulillah, lega rasa hati dan dalam berjaga tu nak terlelap tapi dengar bunyi kenderaan dan DH ketuk tingkap. Apa lagi cergas la bukan pintu, bertambah lega dapat tengok DH dah balik dengan habuan dari laut. Bukan habuan yang dinanti, tapi kekasih hati yang pastinya penat berada di lautan semalaman.




Sotong! 2 bekas sotong dengan anggaran 3 kilo dan semata-mata sotong. Memang musim orang mencandat sotong dan pernah katanya anak buah mencandat sotong dan dapat dalam 20 kilo. Rezeki!


Selesai mandi dan solat subuh, DH terus bersiap tanpa rehat sebab dia sempat dapat 1 ekor sotong jer dan boleh pula tidur dalam bot. Tapi rasanya tetap rasa penat sebab tidur terbuai-buai dalam bot tanpa tilam, tanpa bantal.


Jam 7.30 pagi kami berempat dah ready to go! Memang dah bagitau pada kakak ipar DH yang kami akan bertolak awal pagi jadi tak perlu siapkan apa-apa sebab nak breakfast di luar. DH janji nak bawa kami breakfast di dalam hutan. 


Lebih kurang jam 7.45 kami dah bergerak keluar rumah, singgah rumah kakak sepupu DH dan meneruskan perjalanan dengan perut yang tak sabar nak diisi. Kalau dulu mesti nak tunggu dan makan nasi lemak kuning kat rumah pusaka, tapi kali ni memang lain sama sekali.



Perjalanan mengambil masa kurang 1 jam dan sewaktu kami sampai (lebih kurang jam 8.45 pagi), dah ramai juga orang menikmati sarapan dengan keluarga. 


Memang banyak betul sajian yang menarik sampai ambil masa la juga nak pilih, antaranya pulut ikan masin, pulut durian (favorite DH tapi dah warning, no durian ya), ubi kayu cicah nyioq tapi akhirnya kami pilih Nasi Lemak Sotong, Ketupat dgn rendang, Naai Lemak Ayam dan Lontong




Perjalanan yang mengambil masa dalam kurang 10 minit melalui hutan simpan yang cukup menenangkan.

Kalau angpa lalu kat sini, jangan risau sebab ada jer kenderaan ke sini, walau nampak sunyi tapi memang banyak kenderaan melalui jalan ni untuk ke Dusunn Nakawan



Banyak pilihan tempat duduk kat sini, nak makan sambil bersila kat bangsal atau bawah rumah atau makan kat luar tanpa bumbung dan ada yang berbumbung. Memang best kalau duduk di kerusi berbumbungkan langit sebab cuaca yang tidak panas.



Thumbs up untuk kebersihan tempat makan dan kawasan penyediaan makanan kat sini dan gadis kat kaunter pembayaran pun sangat peramah.


Tak perlu risau sebab kawasan untuk meletak kereta tu cukup luas dan bila sampai tu teruja sebab kemas, bersih dan tenang jer tempat ni.



Memang best kat sini dan memang saya recommend sangat untuk anda kalau berada kat Bukit Ayer Perlis ni, sila ke sini.


Alamat : Dusun Nakawan, Jalan Bukit Ayer, 01000 Kangar, Perlis


Waktu operasi : 7 pagi hingga 12 tengahhari (tutup hari Khamis & Jumaat)


Next stop kami, tunggu next entri kemana kami pergi selepas sarapan.

Read More

Amalan Sebelum Tidur

February 02, 2023 3

 Amalan Sebelum Tidur | Apakah yang lazimnya kita laukan sebelum masuk tidur?


Ada yang membaca buku sementara mata mengantuk dan terlelap.  Ada yang menonton televisyen tetapi akhirnya terlelap tanpa sedar.  Ada juga yang mengaji al-quran, berzikir dan beristighfar dalam hati kemudian terlena dan tertidur.




Jadi, apakah cara terbaik yang patut dilakukan sebelum tertidur? Pesanan Rasullullah s.a.w ini wajar dijadikan amalan supaya tidur kita tidak diganggu dengan mimpi buruk.


Sesiapa yang berwirid lalu tertidur kemudian bangun, ALLAH mengira waktu tidurnya sebagai waktu berzikir, sehingga orang itu dianggap sebagai orang yang berzikir terus-menerus manakala tidurnya bukan tidur biasa tetapi tidur dalam keadaan berzikir.


Apabila kita sering beristighfar sebelum tidur iaitu memohon keampunan daripada ALLAH, untuk diri sendiri, orang tua, jua untuk orang lain sebagi tanda kita tidur di dalam hati yang bersih seolah-olah memohon kepada semua orang yang pernah kita lakukan kesalahan.


Kepada ereka yagn telah tiada orang tua, dengan beristighfar kit telah memohon keampunannya dan semoga mereka tenang di alam barzakh.  Bagaimanapun, manfaat paling besar apabila kita beristifar ialah untuk menenteramkan tidur daripada sebarang gangguan.




Cuba amalkan membaca tiga (3) Qul kemudian hembuskan (ala-ala meludah) tiga (3) kali ke atas telapak tangan .  Kemudian sapukan pada seluruh anggota badan bahagian atas sahaja.  InsyaALLAH tidur kita akan dilindungi oleh ALLAH dan makhluk halus tidak akan berani mendekat.


Jadikan tasbih, tahmid dan takbir sebanyak 33 kali sebelum tidur sebagai rutin harian.  Kemudian bacalah doa tidur.  InsyaALLAH, berkesan untuk perlindungan daripada anasir jahat.  


Di samping itu, jika mengalami mimpi buruk semasa tidur, bacalah isti'azah kemudian mengalih tubuh ke bahagian lain (Maksudnya, kalau sebelum ini mengiring ke kanan, beralihlah mengiri ke kiri pula.


Read More

3 Hari 3 Negeri Kami Singgah, Dari Kuala Lumpur Ke Penang, Kedah Dan Perlis

January 30, 2023 0

3 Hari 3 Negeri Kami Singgah, Dari Kuala Lumpur Ke Penang, Kedah Dan Perlis | Bila DH confirmkan yang kami akan balik kampung, memang teruja sangat. Ini adalah travel pertama untuk tahun 2023 dengan family walau Cik Meya dah confirm tak balik sebab dah janji dengan bff dia yang akan bertunang. KC pulak kejap jadi, kejap tidak sebab PJJ, ada kelas pada hari Sabtu, Ahad dan tengah nak prepare untuk exam.


Tiba hari nak balik kampung pada hari Jumaat tu memang KC Iman tak ikut sebab hari Ahad ada kelas jadinya cuma kami berempat (umi, DH, KY Amanda dan cikapplepie). Jadinya tak perlu guna kereta family, hanya guna kereta KY jer.


3 Hari 3 Negeri Kami Singgah, Dari Kuala Lumpur Ke Penang, Kedah Dan Perlis


Ikutkan DH nak balik awal pagi tapi umi overnite rumah bonda, jadi kena tunggu la umi balik dari rumah bonda jam 10.30 pagi (selalunya hari Jumaat, umi balik jam 12.30 dari rumah bonda).

 

Apa pun kami bertolak dari rumah dalam 11.30 jugaklah sebab ada pulak barangan last minit yang nak dibawa. Pastu DH dah siap belikan nasi lemak lauk sotong dengan daging masak kicap, kenalah makan kan sebab semenjak dua menjak ni kami lebih suka singgah makan kat kedai makan bukan kat R&R.


First time KY Amanda memandu ke utara

Kali pertama KY bawa kami waktu konvo dia di Pahang, jadi umi dan DH dah tahu yang dia boleh memandu dan kemudian dia ke Terengganu untuk wedding kawan pejabat dia dan ke Perak jumpa kedua ibu bapa untuk sesi kenal mengenal. 


Perjalanan kami ni lebih relax dan stop bila rasa nak buang air jer sebab perut masingn-masing dah kenyang. Waktu dalam perjalanan tu adik DH mesej suruh singgah makan kat rumah dia di Batu Maung, jadi kami divert ke Penang. 


Rindu pulak kat nasi kandar beratur tapi orang dah suruh singgah makan tengahhari kan, jadi no nasi kandar, no pasembor gituu dan kami sampai Penang jam 3 petang dan gerak keluar Penang lebih kurang jam 5.30 petang.


Memang naiya pak karim! Jalan sesak sebab orang balik kerja dan DH lupa sebab tu dia terima pelawaan adik dia. Apa nak risau, kami santai-santai jer kan. Tapi dalam santai-santai tu bff DH call tanya kami ada kat mana dan bagitau bila sampai nanti terus ke kaunter untuk ambil kunci.


Pendang Lake Resort

3 Hari 3 Negeri Kami Singgah, Dari Kuala Lumpur Ke Penang, Kedah Dan Perlis

Walau sesak dan banyak kereta, mujur waze cukup membantu dan kami sampai ke resort di Pendang, ambil kunci dan rehat. Pastu bff DH call ajak dinner, alamak! ni yang malas tapi orang nak raikan kita kan, lagipun pun dia jemput untuk kenduri anak kedua dia tu dan siap tempah bilik resort untuk kami lagi.


Memang segan sebab walau bff DH ni pegawai besar (pangkat DSP) tapi dia ni cukup humble, sama la jugak wife dia tu.


So dinner kami kat gerai di pekan Pendang yang banyak pilihan makanan. Umi makan kuetiau goreng, DH makan mee goreng mamak, KY makan kuetiau sup dan cikapplepie makan nasi goreng. Not bad jugak makanan kat gerai-gerai ni, jadilah untuk lapik perut.


No foto untuk makanan kami. Faham-fahamlah sebab bukan kami saja kan. Bff DH siap ajak untuk breakfast roti canai esok pagi, tapi DH cakap tak boleh janji untuk breakfast sama sebab takut kami lewat dan nanti terganggu aturcara dan perjalanan majlis persandingan anak dia. 


Perut dah kenyang, jadi balik ke bilik, mandi dan tidur jer lah. 


Pemandangan pagi di tasik Pendang yang tenang dan cantik. Lepas solat subuh, kami keluar bilik dan berposing kat depan tasik. Bilik pula memang mengadap tasik dan beberapa langkah pun dah sampai ke gigi tasik.


Puas ambil foto bagai, DH ajak kami breakfast sebab perut dah lama kan. Sampai kat parking dah nampak bff DH tengah breakfast dengan wife dia. Hehehe. Sempat pulak dia melambai dan tukar tempat duduk yang membolehkan kami duduk sekali.


Kalau duduk sekali suami isteri, cerita berkisah anak-anak jer la kan.


Selesai breakfast, masing-masing balik ke lokasi, bff DH nak ke dewan dan kami balik bilik untuk rehat dan bersiap. Eh, sempat singgah kat Nat Pendang untuk beli buahtangan buat kakak DH dan abang DH.  Sampai di bilik terus buat sesi packing barangan, mandi, bersiap dan check out sekali.


Wedding yang simple dan tetap meriah. Semoga berkekalan hingga ke syurga.


Dari Pendang kami ke rumah kakak DH tapi dia pulak ke mesyuarat. Tunggu punya tunggu, sampai tertidur dia tak sampai balik. Jadi DH ajak gerak jam 5 petang sebab dia sibuk nak ikut orang mengai sotong.


Memang best kat kampung DH ni, dengan pemandangan padi tengah menghijau dan kami akan bermalam kat sini. Pelawaan untuk dinner kami tolak sebab dah janji nak bawa anak-anak makan kat luar tapi DH menjongket jer bila nak candat sotong.


Maka dinnerlah kami tiga beranak kat luar sebab nak ke Alor Setar rasa malas walau kat AS tu mesti dapat makan yang lebih berbeza dari makanan Thai ni.


3 Hari 3 Negeri Kami Singgah, Dari Kuala Lumpur Ke Penang, Kedah Dan Perlis

Kami pilih set A bila nampak ada sotong goreng tepung tapi lepas beberapa minit, pelayan datang cakap sotong dah habis jadi minta kami tukar dan kami tukar ke ayam goreng kunyit.


Apa yang lawak lauk kami ni ada tomyam ayam, ayam goreng kunyit, kailan ikan masin pun ada ayam dan telur dadar. Boleh la nak makan tapi tak boleh betul kalau dalam tomyam diletakkan sayur kobis, memang ermmm.


Balik ke rumah abang ipar, sempat borak dengaan kakak ipar DH, katanya kalau pergi mengai diaorang akan balik jam 4 pagi. Risau jugak lewat sebab DH dah pesan nak gerak dari rumah abang dia jam 7.30 pagi sebab nak  breakfast kat Dusun Nakawan, nak minum di Bee Farm dan ke Nat Pokok Kelapa.


Ingat nak tunggu tapi umi terlelap la juga dan sedar jam 3 pagi tengok DH update ka story FB. Tunggu la jugak tapi sampai dekat jam 5 pagi DH tak balik lagi.


3 Hari 3 Negeri Kami Singgah, Dari Kuala Lumpur Ke Penang, Kedah Dan Perlis


Akhirnya jam 6 lebih baru geng mengai yang 6 orang ni balik. Memang sah DH tak tidur dah!


Okay lah nanti sambung pulak bahagian trip ke Perlis bila ada kelapangan. Good Nite.

Read More

KANDORA Pupuk Perpaduan Dengan Muzik Cerita Rakyat Catat Malaysian Book Of Records

January 26, 2023 2

KANDORA Pupuk Perpaduan Dengan Muzik Cerita Rakyat Catat Malaysian Book Of Records |  “Kekuatan dalam perpaduan.” Tahniah KANDORA yang berjaya memupuk perpaduan dengan muzik cerita rakyat dan menghimpun orang ramai bermain drum menggunakan baldi dan senduk 


KANDORA! telah memulakan tahun baru 2023 dengan mengajak semua orang dari seluruh Malaysia untuk bersatu melalui ‘drumming’. KANDORA bermaksud satu pergerakan perpaduan dengan bermain drum. Melalui slogan “Drums of Unity”, KANDORA percaya perpaduan dapat dipupuk dengan kuasa irama muzik drum yang mampu dimainkan oleh orang ramai dalam masa yang sama.


KANDORA Pupuk Perpaduan Dengan Muzik Cerita Rakyat Catat Malaysian Book Of Records


KANDORA! berjaya mengumpulkan seramai 2300 penyertaan dan 862 orang peserta telah hadir untuk bermain drum bersama-sama dengan hanya menggunakan baldi dan senduk yang telah diadakan di Pusat membeli-belah AEON Midtown Falim pada 21hb Januari 2023 yang lepas. Apa yang menarik adalah acara ini juga telah berjaya di rekodkan di dalam ‘Malaysian Book of Records’ sebagai satu acara perpaduan kita sebagai rakyat Malaysia melalui permainan drum baldi beramai-ramai.




Jelajah drum “Hormat dan Harmoni” ini bertujuan untuk menyerlahkan nilai dan mesej yang terkandung dalam lirik cerita rakyat bagi membangkitkan rasa perpaduan di kalangan penonton Malaysia. Semasa persembahan drum berlangsung, drum-drum baldi telah disusun di sekeliling kawasan persembahan untuk dimainkan oleh penonton yang hadir dengan diiringi muzik band dan fasilitator drum. Bukan itu sahaja, melalui persembahan ini juga, KANDORA! ingin menyebarkan mesej perpaduan “Hormat dan Harmoni” di mana penonton yang hadir dapat berkumpul untuk merasai pengalaman bermain drum secara harmoni sebagai satu Malaysia tanpa mengira umur, jantina dan bangsa.


KANDORA! menyokong SDG 16 : Jabatan Hal Ehwal Ekonomi dan Sosial yang memberi tumpuan kepada pembentukan masyarakat yang aman dan inklusif untuk pembangunan mampan, menyediakan akses kepada keadilan untuk semua dan membina institusi yang berkesan, bertanggungjawab dan inklusif di semua peringkat. Jelajah drum “Hormat dan Harmoni” terdiri daripada tiga komponen — kerjasama kolaboratif dan program-program yang membentuk keupayaan untuk menyokong komuniti B40 dan terpinggir melalui pengedaran “Abundance Bags” kepada anak-anak yatim dan kanak-kanak, meningkatkan kesedaran dan mengumpul dana untuk komuniti seni persembahan tempatan yang telah terjejas dek pandemik Covid-19 melalui jualan barangan KANDORA! dan akhir sekali, dalam semangat untuk berkongsi kegembiraan dan kemakmuran sempena Tahun Baru Cina, KANDORA! telah memberikan hadiah-hadiah menarik seperti iPad, ‘earbuds’ Huawei, jam tangan pintar dan banyak lagi kepada peserta-peserta bertuah!



Jelajah drum “Hormat dan Harmoni” ini disokong oleh ArtsFas, Yayasan Hasanah, Kementerian Kewangan Malaysia (MOF), Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), dan Majlis Belia India Malaysia Buntong (MIYC) dan AEON Big merupakan rakan kongsi utama dengan menyediakan tempat dan menaja baldi dan senduk. Akhir sekali, Penaja —Peaches N Pen, NIT Printing, Thinker Creative, Soul Mechanics, Rex Network Resources, Edsense, MENE Consulting dan Rosemary Floral and Gifts.



Ribuan terima kasih kepada para jemputan kehormat yang sudi hadir diantaranya adalah Yang Berhormat Mohd Azlan Helmi bin Helmi (Exco Komunikasi, Multimedia & NGO), Yang Berhormat Puan Thulsi Manogaran (ADUN Buntong), Yang Berbahagia Datuk Hariri (wakil Datuk Bandar Ipoh), Puan Nurmalis Musa (CEO Tourism Perak), Tuan Meor Rezal Fitri Dato' Dr. Hj. Meor Redwan (CEO Digital Perak), Tuan Khuswindera Singh (Ketua Cawangan Majlis Belia India Buntong), Dr. Kasuma Satria Mat Jadi (AEON-Ketua Pegawai Sumber Manusia & Pengarah Komunikasi Korporat), En Wan Adli, Co-founder Kandora! Kantan Drum Circle dan juga Tan Teck Yin (President JCI Kinta).


“Hormat and Harmoni is a unity message that brings the audience together to experience drumming in harmony as ONE Malaysia regardless of age, gender, and race. We are building a community of percussion enthusiasts to preserve and popularize local folklore songs through interactive drum circle in a congregation. --- Zufar Adzahan, Co-founder of KANDORA!.” 



Pembaca seusia say dan lahir tahun 80an pasti kenal kumpulan alternatif rock Flop Poppy cukup dikenali tahun 90an kan. Dalam dok layan KANDORA tu ternampak dan apa lagi bergambar la Andi (lead guitaris)yang menjadi vokalis selepas ahli lain membawa haluan sendiri. Memang best lagu-lagu Flop Poppy antaranya lagu Cinta, Aku Dan Kamu, Atas nama Cinta,  Rest of My Life dan banyak lagi.


Untuk mengetahui maklumat lanjut mengenai berita terkini KANDORA!, sila log masuk ke halaman Facebook Rasmi KANDORA!, https://www.facebook.com/kandoramalaysia atau layari laman Instagram Rasmi Kandora! di www. instagram.com/kantandrumcircle.


“Perpaduan adalah kekuatan…bila ada kerjasama dan kolaborasi, banyak perkara indah dapat dicapai.”


Read More

Sambut Sorai Konsert Sulung Nadin Amizah

January 20, 2023 0

Sambut Sorai Konsert Sulung Nadin Amizah | Nadin Amizah, si penyanyi dan penulis lagu yang sudah melarutkan banyak emosi peminatnya lewat alunan pop dan folk yang disogok membuka usia 23 tahun di tahun 2023 dengan sebuah salam indah.


Penyanyi yang cukup terkenal dengan lagu lagu seperti Bertaut, Sorai, Seperti Takdir Yang Kita Tulis dan Rumpang penuh antusias mahu bertemu penggemar di Malaysia lewat konsert perdana yang diberi nama Selamat Ulang Tahun dan Kisah Lainnya oleh Nadin Amizah.




Selamat Ulang Tahun sendiri merupakan album studio yang dilahirkan Nadin di bawah label Sorai pada tahun 2020 dan telah diabadikan dengan konsert tunggal perdana buat Nadin yang telah berlangsung di Jakarta pada Disember tahun lalu.

Memilih tanggal 21 Januari 2023, Nadin menyambut salam penganjur, MYdeteksi dengan kerjasama TAPAUasia, Sorai dan Tap Projects dengan harapan untuk menjadikan konsert ini momen intim dan tak terlupakan oleh peminat saat bertemu di Zepp Kuala Lumpur kelak.



“Aku senang bangat kerana pertama kali aku datang ke Malaysia, aku langsung bisa nyanyi untuk teman-teman semua.


“Aku akan bawakan sebahagian dari konsep ‘Selamat Ulang Tahun’ tapi istimewanya untuk teman-teman di Malaysia, aku juga akan mempersembahkan lagu-laguku yang lainnya.


“Semoga sesuatu yang kecil bisa menggerakkan hati yang besar,” kata Nadin, tidak sabar bertemu penggemar di Malaysia.


Sementara itu, bagi MYdeteksi, persetujuan yang diberikan penerima dua penghargaan dari AMI Music Award 2019 sebagai kategori Produksi Best Folk/Country/Ballad Terbaik dan sebagai kategori Pendatang Baru ini untuk mengadakan konsert sulung di Malaysia adalah sebuah khabar baik buat mereka.


Bukan sahaja ia akan menjadi konsert pembuka terbesar dari MYdeteksi, tetapi yang lebih penting adalah bagaimana penganjur dapat membawa nada pemuzik hebat ini secara langsung kepada penggemar.

Apa lagi melihat kepada prestasi Nadin yang pada awal tahun 2020, mendominasi Billboard Indonesia Music Awards pertama kalinya dengan tiga kategori termasuk Artis Baru Top of the Year, membuat MYdeteksi yakin penyanyi ini akan memukau penggemar dengan persembahannya.




“Kami di MYdeteksi bersama TAPAUasia percaya Nadin Amizah mempunyai kelompok penggemar yang sangat menghargai bakat besarnya yang bukan sahaja hebat dalam penciptaan lagu dan nyanyian, tetapi juga bagaimana dia membawa penggemar masuk ke dalam ‘kisah kisah’ yang ingin disampaikan lewat penceritaan yang dibentuk”, ujar Shafika Mazlan, Pengarah Kreatif MYdeteksi.


Tiket Konsert Selamat Ulang Tahun dan Kisah Lainnya oleh Nadin Amizah yang dijadual bermula pukul 8.30 malam itu sudah mula dijual sejak 22 Disember lalu.


Mengambil sempena untaian hitnya, tiket berharga RM190 dijual di bawah judul Rumpang dan Taruh, RM230 (Bertaut), Sorai (RM250) dan RM600 untuk Star yang akan memberi keistimewaan kepada penggemar beramah mesra dengan Nadin.


Kesemua tiket boleh dibeli di tapautix.tapau.asia dan kepada penggemar jangan sia siakan pertemuan perdana pada 21 Januari 2023 yang akan membuat kalian pulang dengan seribu kenangan.


Nadin Amizah kali pertama masuk dalam belantika muzik Indonesia pada tahun 2017, dengan kali terakhir merakam album pada tahun lalu berjudul Kalah Bertaruh.


Penyanyi muda ini juga cukup terkenal dengan ‘siri’ kolaborasinya bersama pemuzik tempatan termasuk Sal Priadi yang menjadi temannya lewat lagu Amin Paling Serius (2019) dan Selaras bersama Kunto Aji (2020).


Ironi nama Nadin Amizah juga menjadi sensasi selepas kolaborasi dengan Dipha Barus membawakan single All Good pada tahun 2017 mencuri perhatian sebelum terbang tinggi secara solo dengan karya karyanya yang tidak pernah mengecewakan.

Read More

Build Memories and Celebrate CNY ShopeeFood Style

January 19, 2023 0

Build Memories and Celebrate CNY ShopeeFood Style | Enjoy spending time with loved ones while ShopeeFood takes care of your meals


From tossing Yee Sang and throwing oranges  into rivers to having decadent reunion dinners and snacking on yummy treats, Chinese New Year is the time when families and loved ones come together to celebrate the lunar year ahead.




Generation after generation, new traditions have been adopted by Malaysian-Chinese families that make celebrations uniquely theirs. While some look forward to savouring elaborate meals by their ah mas and po pos, others will opt to spend family time by eating out or ordering their feasts from local favourite restaurants.




The introduction of food delivery services such as ShopeeFood, has given families the ease and convenience of ordering their festive meals with a few clicks. This has helped for more fuss-free feasts without spending hours in the kitchen.


According to Chun Wai Lun, a 22-year old ShopeeFood user from Selangor, Chinese New Year is a time she looks forward to reconnecting with her cousins she usually meets once or twice a year. A new tradition she started, Chun now hosts a ‘cousins-only’ meet up at her home after their reunion dinner.


She added, as restaurants tend to get crowded during festive seasons, she prefers having food delivered to her home. This relieves the headache of dealing with traffic and long queues. “ We spend less time stuck on crowded roads and more time just chilling together at home. Plus, there are always promotions during CNY that we get to take advantage of to save a few extra Ringgits, ” added Chun.


Another user, Thomas Gan from Ipoh said he looks forward to spending time with his family more than home-cooked CNY dishes. This is because he only has a limited amount of time during the festive period to visit his hometown.


To convince his ah ma to relax during the festive season, Thomas and his siblings pool money to order CNY food to feed their large family. “I have five siblings, four of whom are married with children, and my uncles and aunties will usually join us for our CNY dinner. To reduce the stress of cooking, we ask our ah ma to only cook a couple of her signature dishes while we order the rest,” said Thomas.


Thomas notes that ordering food delivery can be more cost-effective than cooking at home. “The price of buying raw ingredients is now high. By ordering, we usually get good deals as festive promotions are always available. Besides that, everyone has the option to order their favourite dishes from different restaurants,” he added.


Thomas also said that this new tradition has allowed for more family bonding time. “It’s nice to see my ah ma calm during the festive season, playing with her grandchildren or just enjoying dinner with the family without feeling tired from being in the kitchen all day.”


With Chinese New Year just a few days away and one gets busier cleaning the house, shopping for necessities and preparing angpows, let ShopeeFood help ensure your meals are on time. Whether traditional, modern, fusion or something simple, ShopeeFood will help you fulfil all your food cravings at the best value and variety. To make your experience even sweeter, enjoy discounts and deals from now until the end of the month. More information: https://bit.ly/CNY2023


Check out all the exclusive offers to get your auspicious year started below:


1. Until 31st January 2023

  • Free Delivery with RM0 min. Spend.


2. 20 January 2023

  • Super Deals Up to RM21 Off or up to 50% off


3. 21 - 25 January 2023

  • Super Deals Up to RM19 Off

About ShopeeFood

ShopeeFood connects Shopee users to various eateries, from popular joints to local street food stalls, at the best value. Launched in 2021, ShopeeFood offers users a  convenient and seamless food delivery experience while helping merchants digitalise and widen their reach.

Integrated into Shopee's ecosystem, which includes the mobile wallet, ShopeePay, ShopeeFood provides users with a seamless, secure, and rewarding payment and delivery experience.

Shopee is a part of Sea Limited (NYSE:SE), a leading global consumer internet company. In addition to Shopee, Sea’s other core businesses include its digital entertainment arm, Garena, and digital financial services arm, SeaMoney. Sea’s mission is to better the lives of consumers and small businesses with technology.
Read More

KANDORA! Drumming It's Way To Unity Through Folklore Music

January 18, 2023 0

KANDORA! Drumming It's Way To Unity Through Folklore Music | KANDORA! begins year 2023 by calling people from all over Malaysia to join them in fuelling unity through drumming. The name KANDORA! means a movement that promotes unity via drumming. “Drums of Unity” is what this group offers everyone —an opportunity to connect through the power and rhythm of music. Drumming circle for all skill levels, it can be easily and naturally played by the public without formal knowledge in music with the possibility to be played simultaneously by unlimited number of players. 


KANDORA! is trying to gather 2,000 participants to drum together using buckets and ladles at AEON Midtown Falim Shopping Centre on 21st January 2023. Imagine the unity spirit that we will feel with a steady and resonant beat echoing within the walls. Besides being a part of the biggest pail drumming record setting event for the Malaysian Book of Records, this event will also set another record in the memory of the unity for us as Malaysians.


KANDORA! Drumming It's Way To Unity Through Folklore Music


At the same time, “Hormat dan Harmoni” drumming tour will  be accentuating the values and message contained in the folklore lyrics to promote a sense of unity amongst Malaysian audiences. During the musical performance, drum pails will be arranged in the venue for the audience to participate in the drum circle. The performance will consist of a drum facilitator with a music band. 


KANDORA! DRUMMING IT’S WAY TO UNITY THROUGH FOLKLORE MUSIC

      “In union there is strength.”



The audience will get to participate in the performance by using the pail and ladle provided hence making the performance very interactive. During the performance, KANDORA! will spread the unity message of “Hormat dan Harmoni” in which the audience comes together to experience drumming in harmony as one Malaysia regardless of age, gender, and race. 




KANDORA! subscribes to SDG 16 : Department of Economic and Social Affairs which focuses on promoting peaceful and inclusive societies for sustainable development, provide access to justice for all and build effective, accountable and inclusive institutions at all levels. The “Hormat dan Harmoni” drumming tour comprises of three components — collaborative partnerships and capacity building programmes to support B40 communities and marginalised communities by giving out “Abundance bags” to the orphans and children, raising awareness and funds for the local performing arts community that have been greatly affected by the Covid-19 pandemic through sales of KANDORA! merchandise and last but not least, in the spirit of unity to create joy and prosperity during Chinese New Year celebrations, KANDORA! will be giving out prizes such as iPad, Huawei earbuds, smart watches and many more! 


STEPS TO REGISTER, PARTICIPATE & WIN PRIZES :

Step 1 : Click this link, https://bit.ly/HormatNHarmoniDrummingTour and click on the button to the right side of your screen to reserve your spot.

Step 2 :    Post a unity message (pictures/videos) on your preferred social media platforms (Facebook/ Instagram/ TikTok) — the more your post, the more you increase your chances of wining!

Step 3 : Follow Kantan Drum Circle on Facebook/ Instagram/ TikTok

Step 4 : Hashtag #HormatHarmoni

Step 5 : Be there at AEON Midtown Falim Ipoh and be a part of our Malaysian Record “Hormat dan Harmoni” grand jam and go home with your name personalised and engraved on an NFT token!


The “Hormat dan Harmoni” drumming tour is supported by ArtsFas, Yayasan Hasanah, Ministry of Finance of Malaysia (MOF), Ipoh City Council (MBI), and Malaysian Indian Youth Council Buntong (MIYC) and AEON Big is the key partner by providing the venue and sponsoring the pails and ladle. Last but not least, the sponsors —Peaches N Pen, NIT Printing, Thinker Creative, Soul Mechanics, Rex Network Resources and Rosemary Floral and Gifts.


“Hormat dan Harmoni is a unity message that brings audience together to experience drumming in harmony as ONE Malaysia regardless of age, gender, and race. We are building a community of percussion enthusiasts to preserve and popularize local folklore songs through interactive drum circle in a congregation. --- Zufar Adzahan, Co-founder of KANDORA!.” 


To find out more information regarding KANDORA!’s latest news and events, kindly log onto KANDORA!’s Official Facebook page, https://www.facebook.com/kandoramalaysia or check out Kandora!’s Official Instagram page at www.instagram.com/kantandrumcircle. KANDORA! always have something exciting planned for our community!


“Unity is strength… when there is teamwork and collaboration, wonderful things can be achieved. ”



About KANDORA!

Founded in 2022, KANDORA! is a movement to foster unity using the art of drumming. Unlike the usual Drum Circle, KANDORA! using the music melody from the Resident Band to fuel the spirit and fun of the participants when drumming en masse, not just the sounds of percussion beats without the support of melodious musical instruments. This advantage also gives a new perspective on the basic rhythms learned in Drum Circle activities. Participants have a more fun drumming "goal" that is a "play-along" to their favourite songs. This also gives KANDORA! an advantage because it helps to increase the variation of the performance by changing the melody of the song, instead of changing the variation of the percussion beat alone. In other words, KANDORA! is expected to last longer because it is more dynamic than its competitors. For more information please visit, https://www.facebook.com/kandoramalaysia








About ArtsFAS

Arts For All Seasons (ArtsFAS) is part of a larger effort by Yayasan Hasanah to preserve and celebrate Malaysian Arts, Heritage and Culture (AHC). ArtsFAS was launched in 2020 in response to the COVID-19 pandemic that has greatly affected arts practitioners. At a time when live performances were not possible, it offered an avenue to showcase and honour artists and the local arts by making them accessible, while supporting livelihoods.Through our support for various shows, screenings, theatre productions, workshops, exhibitions, festivals, and place-making activities, we additionally aim to educate the community and expose them to a broader art movement. ArtsFAS is organised by Yayasan Hasanah in the final quarter of every year, where we work with various collaboration partners to honour our artists.For more information please visit, https://www.artsfas.org/


About Yayasan Hasanah

Yayasan Hasanah (Hasanah) was born as an independent grant-making foundation on 1 July 2015, with the aim of creating greater impact that complements Khazanah’s efforts towards advancing Malaysia.Hasanah focuses on the pressing community, social, and environmental issues in Malaysia. We work to bring together policymakers, civil society organisations, corporations, and local communities to enable collective impact for the people and environment.Today, Hasanah contributes to 15 of the United Nations’ 17 Sustainable Development Goals (SDGs) – supporting impact-driven solutions in Malaysia through our grants and collaborations. For more information please visit, https://yayasanhasanah.org/


About Ministry of Finance of Malaysia (MOF)

The Ministry of Finance, abbreviated MOF, is a ministry of the Government of Malaysia that is charged with the responsibility for government expenditure and revenue raising. The ministry's role is to develop economic policy and prepare the Malaysian federal budget. For more information please visit, https://www.mof.gov.my/portal/en


About Ipoh City Council (MBI)

The Ipoh City Council is the city council which administers the city of Ipoh in the state of Perak, Malaysia. This council was established after the city was officially granted city status on 27 May 1988. Their jurisdiction covers an area of 643 square kilometres. For more information please visit, https://www.mbi.gov.my/


About Malaysian Indian Youth Council Buntong (MIYC) 

Majlis Belia India Malaysia or Malaysian Indian Youth Council (MIYC) is one of the largest Indian youth based national organization in Malaysia. MIYC has successfully been established in 10 States with an approximate of 150 branches and 11 Associate Members. The Council has close to 8,000 members throughout the nation. The formation of MIYC was initiated by Viveka Sri Rajaretinam Armugam in small social gathering on 12th November 1991. Final documentation of the formation was submitted on 17th April 1992. The MIYC registration was approved and certificate was issued by registrar of society, Malaysia on 1st December 1993. The First Annual General Meeting of MIYC was held on 23rd January 1994 at Vivekanandha Ashramam, Brickfield Kuala Lumpur. Viveka Sri Muthuveloo Chinna was elected as the first National President of MIYC and Viveka Sri Rajaretinam Armugam was appointed as the first honorable Secretary General of MIYC. 31st July 2004 was an important date in the history of MIYC. After 10 years of struggle, finally MIYC was officially declared as full board member of Malaysian Youth Council (MBM). 25th May 2006, the long waited MIYC cooperative was formed and obtained the license to operate nationwide. For more information please visit, https://miyc.com.my/

About AEON Big

AEON Big is the leading retailer in Malaysia with 21 outlets, AEON BiG offers hassle-free shopping to millions of shoppers. The term “AEON” has its origins in a Latin root meaning “eternity”. The customer’s beliefs and desires comprise the central core of our philosophy. At AEON, our eternal mission as a corporate group is to benefit our customers, and our operations are thus customer-focused to the highest degree. AEON today has grown into a comprehensive Group encompassing over 250 companies and business entities in 12 business segments including retail, financial services, shopping center development, and services. More than 360,000 people Aeon employees working in these 250 companies under the AEON Group in Japan and abroad are striving to contribute to the convenient and comfortable living of our customer and to achieve global customer satisfaction. AEON Co Ltd purchased the shares of Magnificient Diagraph Sdn Bhd, in Malaysia on 31 October 2012. Pursuant to the acquisition, there was a change of company name from Magnificient Diagraph Sdn Bhd to AEON BIG (M) SDN BHD. The Acquisition is part of the AEON Group plans to expand the business in South East Asia and further develop their Asean operations. Today, AEON BIG (M) SDN BHD currently operates 21 Hypermarkets under the trade name of “AEON BIG” in Malaysia. For more information please visit, https://aeonbig.com.my/

Read More

Ring In The Prosperity : Elevete Patisserie Launches Chinese New Year Collection

January 11, 2023 2

Ring In The Prosperity : Elevete Patisserie Launches Chinese New Year Collection | Chinese New Year 2023 is the year of the Rabbit or specifically Water Rabbit according to the Chinese zodiac. Chinese New Year is also called “Spring Festival” and “Lunar New Year” because it comes in the springtime and is dated based on the Chinese lunar calendar.


Everyone will prepare for the festival in advance, houses are cleaned out thoroughly before it arrives to “sweep out any bad luck,” brooms are hidden away on New Year’s Day for fear of “sweeping away the good luck” that the arrival of a new year brings.


Besides cleaning, new clothes are worn and prepare food for New Year’s Eve dinner, or purchased in advance, making the shopping centres very busy this time of year. 


Ring In The Prosperity : Elevete Patisserie Launches Chinese New Year Collection

Local dessert shop, Elevete Patisserie launches the Chinese New Year collection with a variety of dessert choices made for gifting ideas. For a limited time only, dessert lovers can enjoy an 8% discount on Chinese New Year collection pre-orders before 11 January 2023.


The limited collection is available on the web store, Elevete Patisserie Chinese New Year 2023 from 9 January 2023 to 4 February 2023.



Elevete Pattiserie Chinese New Year 2023 Collection Festive 


Joy CNY Cookie Box | 笑口常开 



Gift-wrapped for the occasion in reusable furoshiki cloth, the Festive Joy CNY Cookie Box is a perfect cookie gift box.

The cookie box consists of Cranberry Butter Cookies, Matcha Butter Cookies, Classic Butter Cookies and Chocolate Chip Cookies.


Spring into Prosperity | 玉兔迎春



Spring into Prosperity | 玉兔迎春 is an ensemble of "east-meets-west" desserts that elevates oriental flavours sitting on the strong foundations of French baking technique. The gift is presented in a transparent box and wrapped in a reusable furoshiki cloth.


The gift consists of Kumquat Coconut Tart, Raspberry Peach Tart, Coconut Bunny, Sakura Madeleine, Pineapple Fatcaron, Mango Passion Fruit Fatcaron and Pineapple Butter Bite sized Cake.


Abundance Koi Entremet | 年年有余



Featuring a refreshing burst of tropical flavours of crunchy coconut feuilletine for texture, light coconut chiffon layered with mango and pineapple compote, mango and passionfruit mousse, rounded off with a light coconut cremeux for a smooth texture.


The Koi Fish symbolises wealth and prosperity. 年年有余 (nian nian you yu) which translates, “Yearly Abundance”. Our Abundance Koi Entremet | 年年有余 will serve perfectly for sharing at gatherings or as a gift, sending great wishes of good fortune and abundance.


Prosperous Wishes | 大吉大利



Decorated with auspicious greetings 大吉大 利 (dà jí dà lì) - send your blessings of wealth and prosperity to your family, friends, and coworkers in celebration of this Chinese New Year.

Prosperous Wishes | 大吉大利 Cupcakes consist of 4 pcs of Salted Caramel Chocolate Cupcakes, Butterscotch Cookies Cupcakes and Lemon Poppyseed Cupcakes.


Fatt Choy Fatcarons | 财源滚滚 



This is a chance for dessert lovers to try limited edition Chinese New Year Fatcarons. Flavours consisting of Mango & Passionfruit, Raspberry & Pistachio and Pineapple Tart. 

Send your auspicious wishes with our "Fatt Choy" Fattcarons - perfect for those seeking a unique and trendy gift. Featuring our 6 signature Fatcaron flavours and debut of 3 specially-crafted flavours inspired by the festive celebration.


Other classic flavours include Cookie Monster, Ispahan, Ondeh Ondeh, Sunrise, Tiramisu and Zen.


Gift of Blessings | 五福临门



Featuring five assortments of melt-in-your-mouth buttery goodness including our well-loved Signature Pineapple Tarts and the classics; Classic Butter Cookies and Chocolate Chip Cookies. We can't wait for you to get your taste of our Raspberry Crunchy Cookie Sticks and Almond Matcha Cookie Sticks.

Enjoy yourself with an elevated version of the infamous Pepero or Pocky sticks, handmade with premium ingredients. "Elevete" your festivities by delivering your blessings of peace and joy to friends and families directly to their doorsteps with our



Gift of Fortune | 新春旺来



Embodying the auspicious symbol of the Pineapple, our Gift of Fortune | 新春旺来 is filled with buttery bakes aimed to provide quality desserts that are rich in flavours.


Features a 7 inch Prosperity Pineapple Cake, a generous serving of our Signature Pineapple Tarts of 50 pieces and an assortment of delectable cookies. We can't wait for you to taste our Raspberry Crunchy


Cookie and Almond Matcha Cookie Sticks. Enjoy yourself with an elevated version of the infamous Pepero or Pocky sticks, handmade with premium ingredients.

This gift set is packaged in a vibrant bamboo basket with decorative ornaments, accompanied with the pineapple tarts gift-wrapped in a reusable furoshiki cloth.


Availability

  • Pre-Order by 4PM for same-day* delivery / pickup.
  • Deliveries available between : 9th January 2023 until 4th February 2023
  • The Elevete Patisserie Chinese New Year collection is now available on https://www.elevete.com.my/collections/chinese-new-year-2023

*Same-Day Delivery only applicable to the delivery period stated above.


Read More

Makan Malam Tahun Baru 2023 Di Thai Pan Buffet Steamboat & Grill

January 10, 2023 1

Makan Malam Tahun Baru 2023 Di Thai Pan Buffet Steamboat & Grill | Mood sambut tahun baru dah jadi macam nothing special bila usia dah banyak ni walau memang nak cepat ke tahun baru 2023 dan tahun seterusnya


Seronok tengok kawan-kawan dan saudara mara melancong, jelajah negara dan bercuti dalam negeri, tapi entahlah, mood tu belum berkobar-kobar lagi. Mungkin sebab nak cepat selesaikan hutang dan nak rasa tenang dan bercuti dengan tenang.


Selain dari tu seriously memang sekarang ni rasa tersangat malas nak travel ke mana-mana sebab bukan dek sebab penat tapi bila fikir nak travel ni memang penat. Kadang-kala terlihat juga nak bercuti ke Dubai yang dirindui tapi rutin menjaga bonda tu lebih penting, jadi kita bersabarlah ya. Kalau nak boleh bercuti pun bermula hari Jumaat, tu pun tengahhari bila habis tugasan di rumah bonda dan Isnin kena kembali ke rutin.


TIADA PLANNING PUN NAK MAKAN DI LUAR



Makan Malam Tahun Baru 2023 Di Thai Pan Buffet Steamboat & Grill



Dalam tengah menyiapkan juadah tengahhari, Angah Ammar mesej bagitahu nak belanja makan di Thai Pan Buffet Steamboat & Grill. Dah lama tak makan steamboat, ya lah last hari tu kat makan malam di Rot Thai masa bulan Ramadan.


Mujur masih boleh buat booking, risau penuh sebab malam tahun baru kan.



Makan Malam Tahun Baru 2023 Di Thai Pan Buffet Steamboat & Grill


Memandangkan kami semua seramai lapan orang, jadi kami ambil dua dapur dan kedua-duanya Angah ambil kuah tomyam. 

Tak banyak gambar yang diambil sebab rasanya makan steamboat kat mana-mana pun sama je kan, jadi boleh jer jengah tiktok saya atau jengah kat youtube.  Bukan review tapi lebih pada bonding kami sementara semua masih duduk sebumbung.


Jumlah keseluruhan RM250 sebab untuk kuah tomyam bagi kedua dapur. Jadinya untuk kuah tomyam5 bagi kena top up RM5 bagi setiap dapur.


Makan Malam Tahun Baru 2023 Di Thai Pan Buffet Steamboat & Grill
 

Ginilah wajah-wajah kekenyangan walau kami bukan makan besar sangat pun malahan DH pun tidak menggemari steamboat sangat. Mujur ada nasi goreng, nasi putih, masak lemah siput retak seribu sebab DH ni perut nasi.


Makanan pertama yang umi ambil pastinya rojak buat sebab dah lama craving, sagu gula melaka untuk DH tapi terlebih letak gula merah sampai tak berapa dihabiskan, jadi umilah tukang habiskan.


Bahagian freeeflow air ada air pandan, sirap bandung dan DH pula pekena teh tarik sampai habis walau katanya teh tarik umi lebih sedap.






Ni harga waktu kami book dan makan tapi sebelum ni pun harganya ada yang RM35 untuk seorang dewasa. Tak pastilah kalau harga ni maintain sebab harga barangan dah makin mahal kan.




Masa sampai dan duduk kat meja yang dah di reserve ni ternampak kenyataan untuk perhatian pengunjung. Walaupun kita membayar tapi jangan lah duduk sampai berjam-jam sebab orang lain pun nak duduk makan jugak kan dan paling penting jangan membazir.  





Rating : 4.5/5 

Bagi peminat steamboat dan grill, bolehlah ke sini walau pilihan tidak berapa banyak tapi memang puashati dengan sos  dan kuah tomyam dia tu.


Bagi yang nak ke sini boleh jer waze JPJ Wangsa Maju sebab kedai ni terletak bersebelahan JPJ dan SMK Vokasional pun berdekatan.



Read More

Post Top Ad