08/01/2019 - 09/01/2019 - blog.iamfuzy™

29 August 2019

Safi Beautea Dengan 100% Ekstrak Premium Daun Teh Produk Terbaharu Dari Safi Dengan 4 Variasi

August 29, 2019
Safi Beautea Dengan 100% Ekstrak Premium Daun Teh Produk Terbaharu Dari Safi Dengan 4 Variasi
Safi Beautea Dengan 100% Ekstrak Premium Daun Teh Produk Terbaharu Dari Safi Dengan 4 Variasi | Keperluan mencuci muka usai balik dari kerja tu memang dah menjadi kebiasan setiap orang tak kira wanita mahupun buat lelaki. Saban hari terdedah dengan pelbagai habuk dan kotoran yang kita tak nampak jadi kita perlu melindungi kulit wajah supaya tidak kusam. dan sentiasa berseri walau dah berusia. Bagi yang berkulit sensitif atau tidak, bila tidak dicuci dengan sebaiknya memang kulit nampak cepat tua dari usia tapi kalau kita menjaga kulit muka dengan mencuci menggunakan produk yang baik, kita tak perlu risau la sangat. 

Kini, buat pengguna SAFI, pasti dah sedia maklum tentang produk pencuci muka Beautea by SAFI yang ditampilkan dengan 4 variasi dengan packaging yang cukup menarik, lembut dan buat kita jatuh cinta!
"Beau-tea oleh Safi berasaskan ekstrak teh premium yang menyegarkan dan penggabungan bahan-bahan semulajadi yang terbaik yang dibentuk untuk memerangi kesan-kesan negatif daripada pencemaran, tekanan dan kosmetik dengan manafaat Anti PM 2.5 untuk kulit sihat.


Terdapat 4 variasi Beautea by SAFI 
  • SAFI Detox Cream Cleanser - Black Tea & Black Orchid - bagi kulit sensitif
  • SAFI Revitalizing Face Scrub Apricot Tea  - bagi semua jenis kulit
  • SAFI Hydrating Gel Cleanser - White Tea & Damask Rose - bagi kulit kering
  • SAFI Anti Acne Gel Cleanser - Green Tea & Neem - bagi kulit normal

Black Tea & Blacak Orchid Krim Pembersih untuk kulit sensitif

Safi Beautea Dengan 100% Ekstrak Premium Daun Teh Produk Terbaharu Dari Safi Dengan 4 Variasi
Black Tea & Black Orchid dalam bentuk krim pembersih ini adalah tanpa wangian dan bebas Amino Acid.  Ianya bertindak mencuci lebih dalam untuk membantu mengekalkan kulit sihat dan ekstrak dari Black tea dan Blackk Orchid ini membantu mengecilkan kulit sambil lmengekalkan kulitsuapay sihat dan melindunign dari penuaan pramatang.

Umur pun dah makin meningkat, jadi kalau boleh tak nak la tampak tua sangat kan jadi kena pilih produk yang boleh membantu mengurangkan penuaan jugak. 

Produk ini adalah diuji secara dermatologi, tanpa Alkohol, tanpa Paraben, tanpa SLS/SLES, tanpa Silikon dan tanpa wangian

Cara penggunaan :
Basahkan kulit muka sebelum disapu gel pembersih di serata wajah dan cuci kulit wajah dengan bersih.
Kandungan : Glycerin, Water, Sodium Cocoyl Glycinate. Cocamidopropyl Betaine,DecylGlucoside, CitricAcid, Xanthan Gum, Butylene Glycol, Camellia Sinensis (BlackTea) Leaf Extract, Ethylyhexylglycerin, Cycnoches Cooperi (Black Orchid) Flower/Leaf Extract,Phenonxyethanol, Chlorphensesin, Potassium Sorbae, Sodium Benzoate

Green Tea & Neem Anti Acne Gel Pembersih sesuai untuk kulit biasa ke kulit berminyak.

Safi Beautea Dengan 100% Ekstrak Premium Daun Teh Produk Terbaharu Dari Safi Dengan 4 Variasi

Produk Green Tea & Neem merupakan gel pembersih ini adalah tanpa sabun tanpa buih ini mennyahkan kekotoran dan minyak berlebihan di kulit wajah. Gabungan ekstrak teh hijau dan daun Neem menyegarkan dan melindungi kulit dari pencerobohan luaran serta jerawat dan pada masa yang sama mengawal sebum serta mengurangkan kesan parut pada wajah.

Produk ini adalah diuji secara dermatologi, tanpa Alkohol, tanpa Paraben, tanpa SLS/SLES dan tanpa Silikon

Cara penggunaan :
Basahkan kulit muka sebelum disapu gel pembersih di serata wajah dan cuci kulit wajah dengan bersih. 
Kandungan : Water, Ammonium Lauryl Sulfate, Melia Azadirachta,  (Neem) Leaf Extract, Sodium Cocoyl Alaninate, Cocamidopropyl Betaine, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Butylene Glycol, PEG-8, Lactic Acid, Sodium Hydroxide, Glycerin, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Fragrance, Phenoxyethanol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Cl 19140

Produk Beaute by SAFI adalah disahkan HALAL dan diperakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, jadi boleh la digunakan tanpa was-was.

Kesemua produk Beautea by SAFI ini berharga RM 23.30 (150g) setiap satu dan boleh didapati secara online di portal Watson atau singgah di mana-mana stor Watson berdekatan.

#safibeautea #BeauteabySAFI #safimy #safiskinstory  #premiumteacleaners #rm #rushmedia #gengkotakhitam

Read More

27 August 2019

Cristiano Ronaldo on Exclusive Shopee Live Stream On 28 August

August 27, 2019
Cristiano Ronaldo on Exclusive Shopee Live Stream On 28 August
The unveiling of Shopee’s latest brand ambassador, Cristiano Ronaldo, has created headlines across the globe. His dance moves in Shopee’s latest TVC are also trending online all over the region and the world.



Keeping up the excitement, users in all markets can tune in to Shopee Live on 28 August at 9.30pm (+8 GMT) for an exclusive live stream with Cristiano Ronaldo. Direct from Italy, the stream will include a special interview with Cristiano Ronaldo, who will show off his skills and tackle questions from fans across the region. In addition, users can win signed merchandise by Cristiano Ronaldo during the stream. Stay tuned to Shopee’s app and social media platforms for the latest updates.


Shopee Live is the latest addition to Shopee’s range of popular in-app features. Launched this year to bring users closer to their favourite brands and sellers, the feature has been a huge success so far. Brands and sellers have recorded strong results on Shopee Live through a wide variety of content to engage users throughout the shopping journey, such as product guides, reviews, and demonstrations hosted by popular local influencers. To illustrate, influencer Tyra Kamaruzzaman launched her brand Beautyra’s latest lipstick on Shopee Live to huge success, with the product selling out in minutes and recording over 2,000 orders.

Shopee Live’s success further reaffirms Shopee’s market leadership in delivering the best shopping experience for the region. According to the latest report by App Annie[1], Shopee is the number one shopping app in Southeast Asia and Taiwan by average monthly active users (MAU) in the second quarter of 2019. Shopee is also the most downloaded shopping app in the region during this time. This demonstrates Shopee’s consistent success in engaging its users, who regularly tune in to the platform to enjoy the best deals and a wide variety of features.

Ian Ho, Regional Managing Director, Shopee said, “Online shoppers now demand more interaction and entertainment. Shopee Live is the latest addition to our collection of popular in-app features designed to meet this need. It has been very well-received, recording over 200 million views in the region since its launch. We are excited to bring users closer to Cristiano Ronaldo on 28 August as we continue to enhance the Shopee Live experience for everyone.”

The exclusive Shopee Live stream with Cristiano Ronaldo is in line with Shopee’s signature 9.9 Super Shopping Day, which will run till its grand finale on 9 September. Every day up till 9 September, users can look forward to the biggest collection of unbeatable promotions including free shipping with a minimum spend of RM9, up to 90% off the hottest products, and non-stop entertainment on Shopee Live. Some key highlights for Shopee Live are:

  •  Countdown to 9 September with Shopee: Starting from 10pm on 8 September, tune in to Shopee Live for a countdown to 9 September featuring back-to-back live game shows. Users stand to win attractive prizes such as Samsung phones including the brand new Samsung Galaxy Note 10 during the stream.
  • Non-stop live shopping on 9 September: On 9 September, users can enjoy a full day of unbeatable deals on Shopee Live. There will be dedicated streams every 3 hours catered to popular product categories including Fashion, Health & Beauty, and Electronics.


Watch Cristiano Ronaldo on Shopee Live at https://shopee.com.my/m/CR7-ShopeeLive.

Find out more about Shopee 9.9 Super Shopping Day at https://shopee.com.my/99

Download the Shopee app for free via the App Store or Google Play.


[1] Source: The Map of E-commerce Q2 2019 Report by iPrice and App Annie 



Read More

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang

August 27, 2019
Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang | Malaysia is a real food heaven! You get all sort of food locally and internationally here without problem. 

Naughty Italian aha sounds naughty? not yet till you get to taste the pastas here...haha. Ciao to Italian food lovers that you guys should put this location into your list of dining place. Their slogan "Eat with your eyes, taste with your tongue" really suits them well. Well true enough the every time the meal arrive to the table, WOW! keeps coming out. The plating really attractive and makes you eager to taste and the taste is as good as its looks
"I started Naughty Italian in April 1st 2019, the first ever branch in Mainroad Jalan Ampang.  We serve an Italian dish which some of them are authentic.  My philoophy of this business is we wanted to bring high class restaurant food to everyone.  After almost 6 months of operation, we get a numerous of good and excellent feedback from customers. 85% of our customers will take a picture before they eat" - Mohd Effandy, Founder Naughty Italian

Due to his passion in Italian food, Mohd Effandy who love Italian food as well has worked hard in providing good Italian food at reasonable price but with the quality and the taste as good as you are having Italian meal in hotel or exclusive restaurant.

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
Tasty Wild Mushroom Bruschetta that will makes you keep chewing until you realize that is the last bite.  The mushroom and the sauce is well blend that makes it different from any Bruschetta that I have tried before.

Chopped tomato pitted olives, shallots and virgin oil - RM14.50

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
Been looking for good and tasty Pesto which I found it here! Seriously I have never expected to taste Pesto Pasta with Fungi Almond and this Pesto really satisfies me so much.  Well there Pesto sauce were made with some secret ingredients that makes it different from others. This is really recommended to you to try ONLY if you love vegan or not.

Sauteed trio omushrooms iwth almodn basil pesto and cream chantilly - RM19.50

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang

Bolognese lover! Arabiatta Meatballs is the one you should try with the own made meatball that is tender, soft  and easily to cut and chew unlike some meatball bolognese I have tasted. Not to worry if you are on dentures too.

Fettuccine in spicy tomato concasse and served with succulent Grandad Meatballs - RM19.50

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
Cabonara lovers! don't skip this special Naughty Cabonara that will surely satisfy your appetite very well.  Not to much of cheese but the combination of crunchy breadcrumb really make the taste superb and special.

Fetucinne in garlic cream with crispy bacon bits, trio wild mushrooms and topped with poached egg - RM19.50


Lamb Brasato, the lamb were cooked for 5 hours to get the juicy and tenderness, so need not worry coz you will not experience difficulty in chewing the meat till the last bite.

Fettuccine in lamb broth, fresh parsley, shaved grana padano and a drizzle of basil oil  - RM24.50


Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
Shroom Lasagne is so unique where the skin of the lasagne was cook together so you still taste the lasagne skin crunchy.

 Braised mushroom & beef in demi glance with layer bechamel and topped with tomato and cheese - RM19.50

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
Recommended! again the plating, the taste of this Sicilian Aglio Olio is with the use of local tiger prawn and New Zealand mussels and not forgetting the breadcrumb makes this among my favorite dish here.

Garlic & oil based with scented chili, wild mushroom, fresh chopped parsley adn pangritatata - RM16.50

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
Italian Nachos  - braised beef in tomato pomodora and tomato salsa with the crunchy corn nachos..yummy.

Braised beef in tomato pomodoro, tomato salsa on crispy corn nachos - RM14.50

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
Mac & Cheese is also my favorite where I love to scoop them and pull up high to see the cheese sticking but not in their Mac and Blue Cheese that was made using blue cheese instead of normal cheese as they wanted to be different from other.  Still love the taste beside you chewing the soft macaroni there is some crunchy breadcrumb that makes the taste different as what they wanted! I do agree on that!

Trip formage in cream and toast crumb - RM16.50

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
Enjoy the food with good music too as the buskers will be performing the old and new tunes on every Wednesday until Sunday start at 9 pm daily.  So do missed out!
Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
pic credit to liez
Worry not as the place have enough seating and huge enough even if you were to bring a group of 20 and dont worry for kaki bola, you can watch the match with the big screen or more and get 15% discount on every Monday till Friday from 5 pm till 7 pm.

Delicious Dining At Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang
There is enough parking too but if you are early you can choose your favorite spot!

Naughty Italian
Operation hours : 5 pm till 3 am daily
Location: Mainroad Jalan Ampang (can google) just opposite Nihonkan Club
Facebook : www.facebook.com/italinakal
Instagram: @my_naughtyitalian

#naughtyitalian #italianfood #italinakal #foodblogger
Read More

23 August 2019

Hidup Ini Hanya Kertas ?

August 23, 2019
Hidup Ini Hanya Kertas ?
Assalammualaikum, salam Jumaat yang barokah



Hidup yg bagai kertas.

Kehidupan kita berkesinambungan  dengan kertas-kertas.
Seiring waktu yang berlalu, dirobek, kemudian dibuang.
.
Dunia itu semuanya terdiri dari kertas-kertas.
.
Berapa banyak orang bersedih kerana "kertas-kertas" yg dimilikinya.
.
Dan berapa banyak orang begitu bahagia dengan "kertas-kertas" yang dimilikinya. Wang, sijil-sijil yang begulung-gulung.

Tetapi, ada satu lembaran kertas yg tidak akan dilihat oleh pemiliknya, iaitu:

SIJIL KEMATIAN DAN KERTAS CATATAN AMALANNYA
.
Maka persiapkanlah untuk menerima kertas itu, kerana itu adalah "KERTAS" terpenting dan terakhir.

Sahabat Ali bin Abi Thalib radhiallahu 'anhu berkata:
Dua hal yg tidak akan kekal dalam diri seorang mukmin: *masa mudanya dan kekuatannya.

Dan dua hal yang berguna untuk setiap mukmin: akhlak yang mulia dan jiwa yang lapang.

Ada tiga fasa hidup yang nampak unik:

1. Masa remaja: kita punya waktu dan kekuatan tetapi tidak berduit.

2. Masa bekerja: kita punya harta, kekuasaan dan kekuatan, tetapi tidak cukup waktu.

3. Masa tua: kita punya harta dan punya waktu, tetapi tak ada kekuatan, tidak lagi berkuasa.
.
Inilah kehidupan, ketika kita mendapat sebuah nikmat. Maka akan hilang nikmat lainnya kecuali bagi kita yg mahu bersyukur.

Barangkali kita merasa bahawa kehidupan orang lain, selalu lebih baik dari kehidupan kita!

Sementara orang lain pun meyakini, bahwa kehidupan kita lebih baik dari mereka.

Hal itu disebabkan kita melupakan hal yg sangat penting dalam hidup kita, iaitu bersikap Qana'ah (mensyukuri apa yang kita miliki). Mahupun kita didalam kesulitan. 
.
Seandainya ada kedai yang menjual kebahagiaan, kita akan melihat orang-orang akan berebut mendatanginya, kemudian membelinya meskipun sanggup dengan harga yang begitu mahal.

Mereka lupa bahawa kebahagiaan itu ialah dengan menyempurnakan rasa syukur dan sabar menerima takdir kehidupan ini dikala kesusahan maupun didalam waktu senang lenang.
diiringi do'a dalam setiap langkah2 usaha kita.

Beribadah kepadaNya dengan ketundukan dan kepatuhan.

Sedarilah bahwa masih ada satu "kertas" lagi yg akan kita terima
iaitu kertas catatan amal ibadah kita dan catatan dosa-dosa kita.

Semoga dengan tulisan ini, menjadi indikator kepada kita, agar sentiasa bersedia dengan ilmu yang benar dan sahih dalam menghadapi cabaran *KERTAS yang mampu menguasai harga diri seseorang di sana nanti.*

Barakallahu fikum.

#peringatanbuatdiri #muhasabahdiri

#copypaste
Read More

20 August 2019

eCurve Serlahkan Bakat di K-Heat Kpop Talent Show 2019

August 20, 2019
eCurve Serlahkan Bakat di K-Heat Kpop Talent Show 2019
Demi peminat setia K-Drama dan K-Fashion di Malaysia, eCurve telah menganjurkan festival negara Korea sempena cuti sekolah baru-baru 

Pertandingan K-Dance dan K-Sing merupakan antara tarikan utama K-Heat Kpop Talent Show 2019. Pertandingan K-Dance telah dihakimi oleh Choi Ssaem, Sachie Amira, yang merupakan penyanyi, penulis lirik serta ahli kumpulan TigaSoul; Iylia Anis, ketua kumpulan Kueendom dan juri selebriti istimewa, Mix, ketua kumpulan tarian Brute serta pemenang pertandingan Kpop International Dance Cover.

Pemenang utama, the Donnas dengan hadiah wang tunai RM2,000.00
Pemenang Tempat Kedua, Eclat dengan hadiah wang tunai RM1,000.00
Pemenang Tempat Ketiga, DPNW dengan hadiah wang tunai RM600.00
Sebanyak 32 buah kumpulan telah berentap di dalam pertandingan yang cukup mencabar ini. Peserta diadili berdasarkan pergerakan tarian dan ketepatan gerak tari berserta kreativiti dalam persembahan.

Bagi pertandingan K-Sing, 36 orang peserta telah menyertai dan bersaing hebat. Peserta pertandingan K-Sing diadili berdasarkan kebolehan menyanyi, personaliti serta sebutan semasa menyanyi oleh Choi Ssaem, Sachie Amira dan Iylia Anis.
"kepada mereka yang bermiant menunjukkan bakat mereka, K-Heat Talent Show 2019 merupakan peluang untuk mereka menunjukkan bakat! Ia menjadi pentas untuk mereka mengasah bakat dan mengasah serta memupuk kerjasama antara ahli pasukan. Ianya turut bagus sebagai platform bertemu kenalan baharu di kalangan mereka yang mempunyai minat yang sama! Saya amat kagum dengan bakat yang ditonjolkan. Tepukan gemuruh kepada semua peserta pada hari ini dan tahniah kepada semua pemenang." - Gina Long Ahmad, Pemangku Pengurus Kompleks
Untuk makluman, eCurve telah menganjurkan Kolours of Korea Festival 2019 bermula 9 hingga 18 Ogos 2019, di mana peminat fanatik Korea boleh menikmati pelbagai barangan, makanan serta persembahan bertemakan Korea. Pengunjung turut menikmati pelbagai permainan tradisional Korea, barangan eksklusif serta makanan sepanjang kempen berlangsung.

Dapatkan maklumat lanjut mengenai K-Heat Kpop Talent Show dan kempen Kolours of Korea Festival 2019 eCurve dengan menghubungi Pegawai Khidmat Pelanggan di 03-7725 0277 atau layari www.ecurve.my atau laman Facebook eCurve di www.facebook.com/eCurveMall

Read More

Resepi : Sambal Tempoyak Ikan Bilis Bersantan

August 20, 2019
Resepi : Sambal Tempoyak Ikan Bilis Bersantan
Setiap kali membuat sambal tempoyak tumis ni, pasti akan dibuat lebih supaya boleh dimakan dengan roti macam letak kaya atau jem..siapa pernah buat macam ni? hehe

Memandangkan musim durian dah hampir ke penghujungnya tapi buah durian yang masih berbaki dijadikan tempoyak.  Tapi sebenarnya tempoyak dengan durian mahal mcm IOI, D24 ni sebenarnya kurang sedap dibuat tempoyak tak macam durian kampung sebab rasanya agak manis walau dah jadi tempoyak.  

Resepi : Sambal Tempoyak Ikan Bilis Bersantan

Bahan-bahan
100gm ikan bilis, dibilas dan ditoskan
2 helai daun kunyit, dihiris halus
1 cawan santan


Bahan untuk ditumbuk/dikisar
15 biji cili api, kalau suka pedas boleh letak lebih banyak
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sudu tempoyak
1 inci kunyit hidup


Resepi : Sambal Tempoyak Ikan Bilis Bersantan

Cara membuatnya:

  • Ikan bilis dibersihkan, dibasuh dan ditoskan. Bila sudah kering, goreng ikan bilis dan letakkan di mangkuk
  • Tumis bahan yang ditumbuk/dikisar dengan minyak yang sama menggoreng ikan bilis tu tapi pastikan api sederhana dan serai yang diketuk
  • Masukkan tempoyak, daun kunyit dan dikacau hngga pecah minyak
  • Masukkan santan dan kacau hingga sebati. (Kalau tak nak letak santan pun boleh, terpulang ikut kesukaan)
  • Akhir sekali masukkan ikan bilis dan tutup api.  Letak sedikit garam tapi jangan banyak sebab ikan bilis pun ada masin jugak


Bagi peminat petai atau terung pipit, boleh la masukkan semasa masukkan tempoyak tu. Saya suka bahan-bahan tu ditumbuk kerana rasanya lebih sedap dan bahan-bahan tu akan terlalu halus kalau dikisar.

Selamat mencuba!



Read More

19 August 2019

Jurulatih Wanita Di SwimRush Swimming Academy Khas Buat Pelajar Renang Wanita

August 19, 2019
Jurulatih Wanita Di SwimRush Swimming Academy Khas Buat Pelajar Renang Wanita
Jurulatih Wanita Di SwimRush Swimming Academy Khas Buat Pelajar Renang Wanita | Berita baik terutama buat wanita yang berminat untuk belajar berenang dan juga  buat warga Lembah Kelang!

Di SwimRush Swimming Academy, pelajar akan diajar teknik renang asas dengan memberikan penekanan kepada water confidence program dan water survival skills yang amat penting kalau tidak yakin macam mana nak berenang dengan tenang dan keberanian kan.


Selain daripada teknik renang, teknik selam pun ada di academy ni. Pada sesiapa yang berminat nak pergi scuba diving tu, better ambik kelas di Swimrush ni dulu tau. Dah pandai menyelam baru la seronok nak scuba diving.



Kelas berenang buat wanita muslimah dan kanak-kanak seawal usia 5 tahun dengan pilihan kelas di hujung minggu atau selepas waktu pejabat mengikut kesesuaian waktu kita. Jadi tak ada alasan lagi kan!

Selain teknik berenang, teknik selaman pun turut diajar di SwimRush Swimming Academy ni terutama bagi mereka yang berminat untuk scuba diving tapi belajar la berenang dulu kan.


Antara kepakaran tenagakerja di SwimRush Swimming Academy

  • Hanya lady coach mengajar kelas wanita
  • Emphasis on Anti-Drown - jurulatih adalah bekas penyelamat sehingga dapat menjalankan Water Survial Technique dan Water Confidence
  • Diajar Basic Technique : Breastroke, Freestyle, Backstroke, Butterfly
  • Unique : Ekslusif untuk kelak renang lelaki - hanya di cawangan Batu Caves
  • Pengalaman dalam mengajar waterphobic students
  • Menyediakan Class Replacement
  • Free Swimming cap
  • Turning from Zero to Hero swimmer


Terdapat 4 cawangan SwimRush Academy

  • Batu Caves : Kompleks Renang Seri Siantan (untuk kanak-kanak, Wanita dan Lelaki)
  • Bangsar : Jalan Turi Bukit Bandaraya (Kelas Persendirian untuk kanak-kanak)
  • Cheras : Komplkes Sukan Desa Tasik (Untuk Wanita dan Kanak-kanak)
  • Shah Alam Seksyen 14 : (Kelas persendirian untuk wanita sahaja)


Bagi yang hanya nak kelas secara persendirian di rumah, boleh jer dapatkan kelas persendirian HOME TO HOME BASIS dimana jurulatih akan datang ke rumah tanpa perlu membayar kos pengangkutan
Jadual buat sesiapa yang berminat untuk mengikuti kelas renang anjuran SwimRush Swimming Academy

Untuk tahu keterangan lebih lanjut, hubung SwimRush

Website : www.swimrushacademy.com
Facebook : www.facebook.com/swimrush
Instagram : www.instagram.com/swim.rush

#swimrush #surecanswimwan #kelasrenang #kelasrenangmuslimah #swimrushkl #gengkotakhitam #rm #rushmedia
Read More

Shopee Sahut Seruan Untuk Kurangkan Kos Sara Hidup Dengan 9.9 Super Shopping Day

August 19, 2019
Shopee Sahut Seruan Untuk Kurangkan Kos Sara Hidup Dengan 9.9 Super Shopping Day
Kempen membeli-belah tahunan utama Shopee tawarkan penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM9; umumkan Cristiano Ronaldo sebagai duta jenama terbaru

Dalam tempoh setahun lepas, pihak kerajaan telah melancarkan beberapa inisiatif untuk mengurangkan kos sara hidup di Malaysia. Satu inisiatif yang dilaksanakan baru-baru ini ialah penubuhan Jawatankuasa Tindakan Kebangsaan E-dagang oleh Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara. Matlamatnya adalah untuk menggalakkan dan mengukuhkan penggunaan e-dagang lantas mengenepikan peranan orang tengah dalam usaha mengurangkan kos barangan pengguna.


Untuk mencapai matlamat ini, pihak kerajaan telah bekerjasama rapat dengan Shopee, platform e-dagang yang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, dalam usaha mencari cara untuk mengurangkan kos sara hidup bagi rakyat Malaysia. Salah satu daripada usaha Shopee untuk berganding bahu dengan para peniaga runcit Malaysia adalah mengurangkan sekatan terhadap penglibatan umum dalam ekonomi digital. Tambahan lagi, kos mengendalikan perniagaan di dalam talian jauh lebih rendah. Dengan ini, Shopee menggalakkan para peniaga runcit untuk berkongsi penjimatan kos dengan pembeli, lantas menjadikan beli-belah dalam talian lebih termampu bagi pengguna. Hasilnya, pengguna dapat melihat purata penjimatan sebanyak 20% untuk barangan keperluan harian apabila mereka membeli-belah di Shopee pada hari biasa, dengan potensi penjimatan sehingga 90% semasa kempen membeli-belah utama seperti 9.9 Super Shopping Day.

Akan berlangsung dari 19 Ogos hingga 9 September 2019, kempen ini membawakan tawaran dan diskaun hebat meliputi pelbagai kategori daripada jenama seperti Nutox, HP, L'Oréal, Vinda, Photobook Malaysia, Enfagrow, Universal Traveller, realme, Mr DIY dan Nestle. Untuk terus mendorong penggunaan e-dagang dan menggalakkan rakyat Malaysia memanfaatkan penjimatan ini, Shopee akan menurunkan perbelanjaan minimum untuk penghantaran percuma kepada RM9.

Mengalu-alukan inisiatif itu, Song Hock Koon, Pengarah E-Dagang, Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia, berkata, "Salah satu objektif MDEC adalah untuk menggalakkan penglibtatan rakyat Malaysia dalam ekosistem digital kerana inisiatif sedemikian akan membantu mempercepatkan penggunaan e-dagang dalam keadaan yang mampan dan kos efektif. Kami sentiasa berbesar hati untuk bekerjasama dan menyokong pergerakan industri dan mempercayai bahawa inisiatif terbaru ini akan memberi inspirasi kepada usaha keusahawanan digital."


Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau, Shopee berkata, “Misi Shopee sememangnya untuk membawa kesan positif kepada masyarakat tempatan dengan cara yang bermakna dan mampan menerusi inisiatif seperti kempen jualan kami yang akan membolehkan rakyat Malaysia terus membeli-belah dan mendapatkan barangan keperluan tanpa perlu mengeringkan kocek. Pada masa yang sama, saya sukacita untuk mengumumkan kerjasama Shopee dengan duta jenama terbaru kami, Cristiano Ronaldo. Penyertaan beliau dalam Shopee menandakan mercu jaya penting bagi kami. Ini menjadikan kami lebih daripada sekadar sebuah platform membeli-belah kerana kami terus memberi inspirasi kepada pengguna dan mendekatkan mereka dengan bintang-bintang dan selebriti yang terbesar di dunia.”

Pada hari pelancaran 9.9 Super Shopping Day di Grand Hyatt Kuala Lumpur, Shopee mengumumkan duta terbarunya, Cristiano Ronaldo. Sebagai salah seorang atlet yang paling hebat, beliau adalah inspirasi kepada ramai dan dedikasinya untuk bola sepak bergema dengan komitmen Shopee terhadap penggunanya. Beliau akan bekerjasama dengan Shopee di tujuh pasarannya dalam pelbagai aktiviti untuk melibatkan diri dan memberi inspirasi kepada orang ramai di rantau ini.

Kempen 9.9 Super Shopping Day menjanjikan promosi hebat dan hiburan menarik selama tiga minggu dan juga keistimewaan eksklusif yang dibawakan oleh para pemain industri terkemuka:

     Jualan Kilat Shocking Sale - 9 kali sehari, nikmati tawaran serendah RM1.
     Pek Baucar Hebat RM9.90 – Bayar RM9.90 untuk menikmati baucar daripada Shopee, Agoda, dahmakan, Dal.komm Coffee, ZEN Rooms, Grab, BBQ Chicken, Victoria Station, Kkday, Recommend.my, Muslim Pro, MBO, Dunkin Donuts serta Teppanyaki dan dapatkan penjimatan sehingga 17x jumlah wang anda dibelanjakan.
     “One or Not” - 21 motosikal Yamaha, 1 Honda City dan banyak lagi hanya untuk RM1. Jika pelanggan tersebut bukan pembeli terpilih, Shopee menjamin bayaran balik penuh.
     Pemegang kad Standard Chartered Mastercard – Potongan RM15 dengan perbelanjaan minimum RM120. Sah dari 19 Ogos hingga 9 September.
     Shihlin Taiwan – Beli 1 dapat 1 paket percuma Crispy Chicken Cracklings (Ayam Goreng Rangup)
     Wonda Coffee – Rangkaian produk baru eksklusif terlebih dahulu di Shopee, dengan harga pengenalan promosi untuk 300 pelanggan pertama.
     Dunkin Donuts – 2,000 pelanggan pertama dapat menikmati promosi RM0.99 untuk 1 Donut bernilai RM3.50 hanya pada 9 September.
     Burger King - Dapatkan set Whopper Jr & Cheeseburger, minuman dan kentang goreng hanya untuk RM9.90.
     The Alley – Nikmati teh susu boba eksklusif dari RM9. 
     Häagen-Dazs – Nikmati secedok aiskrim pada harga RM9.90 dan dua cedok pada RM19.
     Wakil Penjual Sah Hong Leong Yamaha – Nikmati diskaun eksklusif sehingga 30% bagi pembelian motosikal Yamaha termasuk Yamaha NVX, Y15zr dan LC135 pada 9 September.
     BH Petrol dan Mydin akan memberikan 100 tiket bernilai RM35,000 untu saksikan Dato' Sri Siti Nurhaliza secara langsung di Konsert Mini SimplySiti X Shope.

Ketahui lebih lanjut mengenai duta jenama terbaru Shopee di:

Dapatkan maklumat lanjut tentang 9.9 Super Shopping Day di https://shopee.com.my/m/99 
Read More

15 August 2019

Segmen | Giveaway Up Traffic By Madam Caramel

August 15, 2019
Segmen | Giveaway Up Traffic By Madam Caramel
Segmen | Giveaway Up Traffic By Madam Caramel | Dah lama tak join giveway gini dan rasanya ni yang pertama untuk tahun ni. 

Jom kitaaa



Syarat-syarat :

Follow blog ini.
Add Facebook MadamCaramel dan Like FB Page MadamCaramel
Subscribe Channel Youtube Madam Caramel (kalau takde salah satu, it's okay)
Follow Instagram Madam Caramel (jika ada Instagram)
Buat entri bertajuk 'Segmen | Giveaway UP Traffic by Madam Caramel '.
Copy banner di atas dan backlink ke entri ini.
Tinggalkan URL entri anda di ruang komen di bawah.
Setiap penyertaan akan dimasukkan ke dalam bloglist di Madam Caramel selama 3 bulan.

Jom kita sama-sama meriahkan segmen ini dengan mengajak rakan-rakan anda.

Itu sahaja untuk hari ini. Selamat berkenalan.

Tarikh penyertaan:
05 August 2019 - 30 August 2019
Read More

13 August 2019

Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket

August 13, 2019
Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket
Memang berbaloi kan bila kita berbelanja sebanyak RM100, kita akan dapat Half Pay Back bernilai RM50! Umpama membeli barang pada harga separuh bukan diskaun tau. Bukan auta tau tapi fakta sebab sekarang ni Lulu Hypermarket Kuala Lumpur ni sedang mengadakan promosi Half Pay Back dari 5 Ogos hingga ke 25 Ogos ini. 

Untuk lebih mudah, pengunjung boleh terus ke tingkat 1, Lulu Hypermarket Kuala Lumpur yang terletak di Jalan Munshi Abdullah dan jangan risau sebab ruang meletak kereta pun banyak.

Antara barangan yang termasuk didalam promosi Half Pay Back ni adalah barangan di bahagian Fesyen, Kasut, Bag Tangan, Sari dan Churidas.  Buat pengetahuan semua, Sari dan Churidas tidak terdapat di Lulu Shamelin ya.

Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket
Ruang yang luas dan pilihan kain sari yang pelbagai warna dan bersulam yang cukup menarik tapi jangan risau sebab ada sales assistant yang akan membantu kita

Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket
Banyak sungguh pilihan sari dan churidars untuk wanita dan kanak-kanak yang boleh membuatkan kita rambang mata. Memang pening sebab warna semuanya menarik dan kalau sesiapa yang perlukan pakaian untuk Gala Dinner dengan tema Bollywood, cepat la ke sini sementara promosi masih berjalan.  Buat makluman, sari hanya terdapat di Lulu Hypermarket Kuala Lumpur ya bukan di Lulu Shamelin jadi jangan silap lokasi!


Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket
Kalau dah perempuan tu kan, bahagian bag tangan pastinya antara tempat dituju dan tengok la tu, cantik bag tangan tu kan yang cuma sebahagian jer tau.

Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket

Pelbagai rekabentuk bag tangan untuk diguna sewaktu menghadiri dinner date atau ke majlis rasmi yang boleh dipilih bersesuaian dengan tema mahupun \sedondon dengan pakaian kan.


Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket
Pilihan fesyen buat wanita dan lelaki dari pelbagai jenama untuk pakaian ke pejabat hingga ke pakaian santai untuk dipilih.

Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket
Bahagian akesesori ni sememangnya akan jadi tumpuan pelanggan perempuan dan anak gadis la.  Mujur cikapplepie tak ikut serta kalau tak memang penuh bakul dengan barangan untuk dia..hehe
Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket
Pilihan pakaian kanak-kanak yang pelbagai saiz dan warna yang cukup menarik yang pasti membuat ibu bapa tak akan lepaskan peluang sebabnya Half Pay Back ni memang berbaloi-baloi.

Berbelanja Dengan Hanya RM100 Dan Dapatkan Half Pay Back RM50 Di Lulu Hypermarket
Buat bakal ibu bapa atau pun yang baru mendapat cahayamata, ni bahagian yang pasti akan dikunjungi.  Nasib la saya ni dah tak de anak kecil, kalau tak memang pasti akan ambil salah satu stroller baby ni tapi boleh juga kalau nak hadiahkan pada saudara mara kan.


Apakah syarat Half Pay Back ni?
Ala tak susah pun, hanya berbelanja dengan nilai RM100, pembeli akan mendapat shopping voucher bernilai RM50 tanpa nak perlu isi borang atau yang menrenyahkan TAPI shopping voucher ni boleh ditebusguna bagi pembelian barangan dalam kategori yang sama.  Mudah kan.

Tapi jangan lupa promosi ni sehingga 25 Ogos, jangan lupa dan jangan terlewat la yaa


Lawan sesawang : http://malaysia.luluhypermarket.com/MY/all
Facebook : https://www.facebook.com/LuluHypermarketKL
Instagram : https://www.instagram.com/luluhypermarketkl
Read More

12 August 2019

Adakah Ada Penyelesaian Bila Link Blog Dinafikan di Facebook Dan Instagram ?

August 12, 2019
Adakah Ada Penyelesaian Bila Link Blog Dinafikan di Facebook Dan Instagram ?
Adakah Ada Penyelesaian Bila Link Blog Dinafikan di Facebook Dan Instagram ? | Rasa teraniaya bila link blog tak boleh dikongsi di social media sendiri! Sakit hati! Geram yang tak terhingga! Entah la rasa dah fed up yang tak terkata bila dua minggu lepas cuba nak kongsi link posting blog terkini di Facebook mahupun di Instagram malahan direject kerana dikatakan bertentangan Community Standards!  

Kat bawah tu dikatakan kalau ianya tidak benar, sila beritahu! dan bagitau tapi hingga kini masih tak boleh kongsi..serius tertekan walau saya bukan rajin pun share link posting terkini di mana-mana group FB mahupun FB atau page sendiri.

Mencuba dan berusaha untuk kongsi link tapi akhir mendatangakan sakit hati dan tekanan

Adakah Ada Penyelesaian Bila Link Blog Dinafikan di Facebook Dan Instagram ?
Ada orang report? tak pasti sebab tak mungkin ada yang dengki sampai buat report kan sebab kita tak kacau orang jadi tiada sebab untuk orang lain dengki apatah lagi kita ni bukan blogger sensasi apalagi blogger terkenal.

Adakah Ada Penyelesaian Bila Link Blog Dinafikan di Facebook Dan Instagram ?

Ok, done report tapi betul kah pihak Facebook akan ambil perhatian? Hanya redha dan tawakkal!

Baru-baru ni sewaktu menghadiri event dengan rakan blogger, memang sesi bercerita perihal blog antara bual bicara, rupanya ada jugak yang mendapat masalah gitu..haru!  Dan bila blogger Hanny  menyarankan untuk cuba masukkan ke debug, terus terasa harapan hehe.

Tak pasti betul atau tidak link ni https://developers.facebook.com/tools/debug/ tapi rasa betul bila google menunjukkan link yang sama.  Tak rugi mencuba kan!


Adakah Ada Penyelesaian Bila Link Blog Dinafikan di Facebook Dan Instagram ?
 Teruja untuk mencuba dengan harapan menggebu..kah kah

Adakah Ada Penyelesaian Bila Link Blog Dinafikan di Facebook Dan Instagram ?

Memang menyedihkan! Harapan menggebu bertukar menjadi ala gunung berapi alkisahnyaa..

Adakah Ada Penyelesaian Bila Link Blog Dinafikan di Facebook Dan Instagram ?

Tapi dicuba juga untuk letak link blog dan seakan ada yang positif, mungkin sebab dah bagitau yang link tu. Tarik nafas, hembus dan relax!

Read More

Resepi Kacang Kuda Rebus Hidangan Hari Raya Rupanya Baik Untuk Diet!

August 12, 2019
Resepi Kacang Kuda Rebus Hidangan Hari Raya Rupanya Baik Untuk Diet!
Terkenang zaman kanak-kanak dulu, kacang kuda rebus antara sajian yang mak sediakan setiap hari raya selain nasi impit yang tanak dan diletakkan didalam besen kemudian di letakkan batu giling untuk memampatkan nasi.  Saya cuma pemerhati dan tukang makan jer sebab sebagai adik perempuan bongsu, banyak benda yang saya tak buat sebab adanya empat orang kakak yang semestinya membantu mak tapi sekarang ni bila dah jadi seorang ibu dan usia makin meningkat kenangan tu menjelma balik dan keinginan untuk makan makanan yang kita dok teringat tu tak perlu tunggu orang lain buatkan tapi buat sendiri lebih seronok.  Mana la tahu kot tiba masa anak-anak dah berumahtangga dan mereka pun mungkin boleh buatkan untuk kita pulak kan.

Kacang Kuda Rebus Hidangan Hari Raya Rupanya Baik Untuk Diet!

Bahan-bahan
1 kg kacang tanah kering
1 tangkai daun kari
1 sudu teh biji sawi
2 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar, dihiris
2 tangkai cili kering, dikerat sepanjang 1 inci
1 sudu minyak masak
garam secukup rasa

Kacang Kuda Rebus Hidangan Hari Raya Rupanya Baik Untuk Diet!


Cara membuatnya
  • Kacang kuda dibasuh dan direndam selama 10 jam atau lebih supaya dia kembang.  
  • Rebus kacang kuda hingga benar-benar kembang dan lembut.  Toskan air dan biarkan didalam penapis hingga betul-betul kering
  • Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bawang merah hingga kekuningan, masukkan biji sawi, daun kari dan kemudian akhir sekali kacang kuda. Kacau dengan cermat supaya kacang kuda tidak hancur. Masak dalam 5 -7 min sudah memadai.
  • Tutup api dan masukkan sedikit garam secukup rasa

Selamat mencuba!


Kebaikan Dan Keburukan Kacang Kuda 

Sewaktu mencari photo kacang kuda yang masih kering dan mentah, saya terjumpa artikel tentang kebaikan kacang kuda ni https://www.bidadari.my/khasiat-kacang-kuda/



Kacang Kuda atau Chickpea juga dipanggil kacang garbanzo sejenis tanaman tertua di dunia dan paling menarik ia menjadi sebahagian diet tradisional selama lebih 7500 tahun. Kacang kuda mengandungi banyak khasit pada kesihatan sebab tu kacang kuda merupakan kacang yang banyak ditanam dan dimakan seluruh dunia selepas kacang soya

Antara kebaikan kacang kuda adalah meningkatkan penghadaman, mengekalkan kestabilan tahap gula dalam darah, meningkatkan perlindungan terhadap sindorm metabolik dan penyakit jantung, mengandungi protein, vitamin dan mineral yang tinggi sebab tu ianya termasuk dalam diet Ayurveda dan diet Mediterranean

Fakta Nutrisi Kacang Kuda
Kacang kuda adalah sumber utama protein bagi tumbuhan, selain serat, zat besi, zink, fosforus, vitamin B dan banyak lagi. Kacang boleh dikategorikan dalam kumpulan karbohidrat dan juga protein. Ini kerana, kekacang adalah makanan yang kaya dengan nutrien dan unik kerana ia mengandungi gabungan protein, kanji, serat dan mineral. Malah ia juga rendah kalori.

Kacang kuda juga boleh dianggap sebagai karbohidrat yang baik kerana kanji yang terdapat dalam kacang kuda dicerna perlahan-lahan dan menyokong tahap gula dalam darah yang lebih stabil. Kacang kuda juga turut mengandungi vitamin A, C, E dan niasin.


  • Stabilkan bacaan gula dalam darah

Kacang kuda sangat tinggi serat. Kajian telah menunjukkan bahawa pesakit diabetes jenis 1 yang mengamalkan diet serat tinggi mempunyai tahap glukosa darah yang lebih rendah. Bagi pesakit diabetes jenis 2, pengambilan serat yang lebih tinggi dapat meningkatkan kadar gula darah, lipid, dan insulin.

Garis Panduan Pemakanan untuk Amerika mengesyorkan sekurang-kurangnya 21 hingga 25 gram serat setiap hari untuk wanita dan 30 hingga 38 g sehari untuk lelaki.

Selain itu, kacang kuda merupakan karbohidrat baik kerana kanji yang terdapat dalam kacang kuda dicerna perlahan-lahan dan menyokong tahap gula dalam darah yang lebih stabil. Maka, ia sesuai diamalkan oleh pesakit diabetes.


  • Kesihatan Jantung 

Kacang kuda kaya dengan serat, potassium, vitamin C, dan vitamin B6. Nutrien ini semuanya menyokong kesihatan jantung. Kacang kuda mengandungi sejumlah besar serat, yang membantu mengurangkan jumlah kolesterol dalam darah, secara tidak langsung dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Dalam satu kajian, mereka yang menggunakan 4,069mg kalium setiap hari mempunyai 49% risiko kematian yang lebih rendah daripada penyakit jantung iskemik berbanding dengan mereka yang menggunakan kurang kalium (kira-kira 1,000 mg sehari).


  • Tulang Yang kuat

Zat besi, fosfat, kalsium, magnesium, mangan, zink, dan vitamin K dalam kacang kuda menyumbang kepada pembinaan dan penyelenggaraan struktur dan kekuatan tulang.

Walaupun fosfat dan kalsium keduanya penting dalam struktur tulang, keseimbangan antara kedua-dua mineral ini diperlukan untuk mineralisasi tulang yang betul. Penggunaan terlalu banyak fosforus dengan pengambilan kalsium yang terlalu kecil boleh mengakibatkan kerapuhan tulang.

Pembentukan tulang memerlukan mineral seperti mangan, besi dan zink memainkan peranan penting dalam pengeluaran dan pematangan kolagen.

Penggunaan vitamin K yang mencukupi adalah penting untuk kesihatan tulang yang baik kerana ia meningkatkan penyerapan kalsium dan dapat mengurangkan mendapan kalsium dalam kencing, memastikan kalsium yang cukup untuk membina dan memperbaiki tulang. Kekurangan vitamin K dikaitkan dengan risiko keretakan tulang yang lebih tinggi.

  • Mengelak risiko kanser

Kacang kuda mengandungi mineral selenium. Ia membantu enzim hati untuk berfungsi dengan baik dan menyahtoksik beberapa sebatian penyebab kanser di dalam badan. Selain itu, selenium menghalang keradangan dan menurunkan kadar pertumbuhan tumor.

Kacang kuda juga mengandungi folat, yang memainkan peranan dalam sintesis dan pembaikan DNA, dan seterusnya membantu mencegah pembentukan sel-sel kanser daripada mutasi dalam DNA. Saponin, phytokimia yang terdapat dalam kacang kuda dapat mencegah sel-sel kanser daripada membiak dan menyebar ke seluruh badan.

Pengambilan serat tinggi daripada kacang kuda, bijirin, buah-buahan, dan sayur-sayuran dikaitkan dengan risiko menurunkan kanser kolorektal. Selain itu, vitamin C juga berfungsi sebagai antioksidan yang kuat dan membantu melindungi sel-sel daripada kerosakan radikal bebas.


  • Menurunkan Berat Badan

Diet serat berfungsi sebagai “ejen bulking” dalam sistem pencernaan. Kompaun ini meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan selera makan, Hal ini menjadikan orang berasa kenyang lebih lama dan dengan itu menurunkan pengambilan kalori secara keseluruhan.

Banyak kajian menunjukkan bahawa mengamalkan makanan tumbuhan seperti kacang kuda dapat mengurangkan risiko obesiti, diabetes, penyakit jantung, menggalakkan kulit yang sihat, rambut yang sihat, meningkatkan tenaga, dan berat badan secara keseluruhan lebih rendah.

Risiko
Kekacang mengandungi oligosakarida yang dikenal sebagai galactans, atau gula kompleks. Tubuh tidak dapat mencerna gula komples ini kerana tidak mempunyai enzim alpha-galactosidase. Enzim ini diperlukan untuk memecahkan gula-gula ini.

Akibatnya, pemakanan kekacang seperti kacang kuda akan menyebabkan beberapa masalah gas di bahagian usus dan ketidakselesaan.

Bagi mereka yang mengalami gejala ini ketika memakan kekacang harus mengamalkan kekacang secara perlahan-lahan. Tidak boleh makan kekacang dalam kuantiti yang banyak sekali gus.

Cara lain untuk atasi masalah ini ialah dengan mengalirkan air ketika merendam kekacang kering. Ini bertujuan membuang oligosakarida, raffinose dan stachyose. Hal ini dapat mengelakkan beberapa masalah pencernaan.

Kesimpulan
Kacang kuda antara kacang yang mudah didapati dan murah. Khasiatnya sangat banyak untuk kesihatan kerana ia mengandungi serat yang tinggi. Selain itu, ia juga adalah karbohidrat baik yang kerana tercerna secara perlahan-lahan dan dapat menstabilkan paras gula dalam darah. Malah ia juga rendah kalori.

Daripada makan makanan ringan atau makanan yang terproses, kacang kuda adalah lebih ideal dijadikan sebagai kudapan harian anda.

Sumber rujukan :

Read More